Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lenne egy eléggé kezdő kérdésem. A hangszóróknál mit jelent a névleges, a zenei, és az RMS teljesítmény. Mindenhol össze-vissza irogatnak róluk mindent, sehol sem írják le mi az.
Milyen szabvány szerint határozzák meg őket ? Hány százalékai ezek a színuszos teljesítménynek ? Valahol azt írják, hogy az RMS és a színuszos teljesítmény ugyanaz, de akkor szerintük miért kéne egy adott RMS teljesítményű hangszóróhoz egy nála kisebb erősítő ? Olyanokat írnak egyes helyeken, hogy egy x wattos erősítő csúcsokban a saját teljhesítmyényét meghaladhatja.(Tudtommal az U^2/R az nem függ az időtöl! Vagy az erősítő egyszercsak észreveszi, hogy hoppá ez itt már csúcsteljesítmény, és már létre is jött a 100% feletti hatásfok,és U^2/R meg már hülyeség ?)Ennek ugye nincs sok értelme. És ezt már nem egy helyen láttam ! De akkor mi a helyzet a zenei teljesítménnyel ? Erről meg ennyit találtam : A zenei teljesítmyény alatt azt értjük, amekkora teljesítmyényt a hangszóró károsodás nélkűl elvisel, ZENÉVEL terhelve. Na most akkor mi az a zene ? Mármint teljesítményeloszlás szempontjából. Talán valami mérőjel, esetleg rózsaszín, vagy fehérzaj ? De azsem, mert annak állandó a teljesítménye. Aztán ott a névleges teljesítmény. Ha ezt mondjuk egy villanymotorra értjük, akkor az amit elvileg a végtelenségig elvisel. De akkor egy hangszóró, aminek a gyártó szerint 1Khz-en 5wa névleges teljesítménye, akkor az miért is ég le 5W 1Khz-es terheléstől ? Hát nem hülyeség !? Na akkor még a végén eszembe jutott, mikor úgy 10évesen szórakoztam apám műhelyében. Találtam két kis 3-4cm átmérőjű magassugárzót, aminek a dobozára 60W volt ráírva. 10 éves fejjel már azért csodálkoztam, hogy ez meg hogyan lehet, de azért rákötöttem egy kis TDA2003- ra, amiből még ennek a tizedét sem lehet kihozni, főleg úgy hogy az említett hangszóró 8Ohmos volt. Pár másodpercig szórakoztam vele, mikor észrevettem, hogy halvány fehér füst száll fel a membrán alól. Mérés szerint 8Khz felett egy 60w-os magassugárzó kb. 1500W-os hangfalhoz lenne elég. Ennek ellenére a boltban simán vannak150-200w-os magassugárzók. Most akkor mi itt a helyzet ?
3W-ot simán melegszik. De szerintem 5W-ot nem bír folyamatosan. Hőmérsékletére nagyon figyelj. 80-90 fok max.
Kösz ! Sok érdekesetn megtudtam, de saját tapasztalat alapján az RMS teljesítmény nem a folyamatos, hanem annak kb a fele.
Megépítettem, de nem működött....
Biztos, hogy jó lehet 4db npn tranyóval?
Üdv!
Az RMS valódi teljesítményt, (négyzetes átlag értéket) jelent, magyarul, azt a teljesítményt ami pont akkora hőt kelt a terhelésen mint ugyanakkora egyen (DC) teljesítmény kelt. Ez színusz hullám esetén pont megegyezik a színusz effektív értékével, más (periodikus) hullámformák esetén korrekciós tényezőkkel lehet számolni. Nem periodikus jelek esetén ezt az értéket csak valódi effektív mérővel lehet mérni, ami legtöbbször hőhatás mérésen alapul, pl. közvetett fűtésű termisztorral, a mérendő jellel fűtjük a termisztort, és mérjük a termisztor ellenállását. (nagyjából). Zenei jelek mérése elég nehéz, de ezzel a módszerrel pontosan mérhető. Azonban a zenei jelek esetén felléphetnek rövid idejű nagy amlitúdójú jelek is, amik a hangszórók pillanatnyi túlterhelését, és tönkremenését okozhatják. Ezért mindják ökölszabályként, hogy az erősítő kimenő teljesítménye mindíg legyen kisebb mint a hangszóró terhelhetősége, mert így nem tudod a hangszórót túlterhelni A másfajta teljesítmények is lehetnek igazak, de azok függenek a mérési módszertől, amit elvileg tudni kellene.
Nekem 3w-os van, más gyártótól,de LED létére pofátlanul nagy hőt termel. P4-es proci hűtőjén (venti nélkül) megégeti a kezemet néhány perc után.
Én csak nagyon a partszélről: a felső oldali tranyók jobban fognak melegedni. Az optó tranyóját a maradékfesz. miatt nem tudod 12V-ig felhúzni, így a TIP120-on a bázis csak mondjuk 11.5V-on van. Továbbá a TIP120-ak bázis-emitterén szintén elvész 0.6V. Így a 12 helyett csak cirka 11V-ot tudsz a motorra kapcsolni. Az áram függvényében a cirka 1V fesz. esés disszipációként jelenik meg a felső tranyókon. ( Plusz ott lesz a szaturációs feszültség is. )
Remélem, nem írtam butaságokat...
Tehát szerintetek egy ilyen (mellékelt kép) hűtő borda elég hozzá? [még mindig egy 5w-os ledről beszélek, ilyenről ]
A tranyók darlington kapcsolásban vannak. Szerintem ez használ a kellő kinyitás elérésében.
Miután magyarra fordítottam meg is értettem.
Ezt soha nem értem, hogy miért kell idegen szavakat használni, ha van szép magyar kifejezés rá Szóval a lényeg, hogy 1A-es terhelés mellett 1W hőenergiát is fog termelni az áramkör. Ha jól sejtem FET-el jobban járnék, de az sajnos nincs itthon. Mivel ez egy halloween tök belső díszítéséhez készül tök jó! Így egy idő után még talán a tök is megsül
Számolni kell a kettő B-E átmenet feszültségesésével is.
Nem lennék benne biztos, hogy a triac jó ötlet. Ezek az elemek még ha hasonló módon épülnek is fel, irgalmatlan sebesség különbségeik vannak. Nekem 400khz kell, és még emellé alacsony kitöltési tényező. Microsec sem marad belőle, olyan keskeny impulzus kell. Ilyen idővel egy UJT még elzenél, de egy triac kinyitni se kezd el.
Az UJT tényleg ennyire ritka dolog lenne? Keresgélek neten, de egy árva normális anyagot se leltem. Vannak ábrák, meg felületes tutorialok, de semmi normális szakanyag. Még mindig filozok a dolgon. PWM jelet kéne gyártani 400khz (!) / ~15-20% kitöltési tényezővel. Hogyan szoktak ilyesmit a gyakorlatban?
Akkor inkább használjon PNP-t a felső oldalra?
Nézzétek meg meg ezt a két kapcsolást.
Nem találtad meg a könyvet a 4shared-en?
De persze ekkora frekire inkább valami jóféle Fet, vagy tranzisztor lenne jó. Mire kellene ez a 400kHz-es impulzus?
A mellékletben látható könyvre keress rá. Egészen részletesen tárgyalja az alkalmazási feltételeket.
El van rajzolva a felső oldal. Egyébként jobb lenne felülre a pnp.
Jaj, a motor1 tévedés volt.
Pedig ez a rajz egy komoly könyvben volt... Ez lett volna a másik rajz.
Ez kevesebbet disszipál, az biztos. Kérdés, a töklámpás megér-e ennyivel több alkatrészt.
Szia!
Egy kicsit nagynak tűnik a pici led-hez képest, de a hőleadással biztosan nem lesz gond.
c-s kérdésem van. hol kérdezzek?
melyik fórum?
Idézet: „Az RMS valódi teljesítményt, (négyzetes átlag értéket) jelent, magyarul, azt a teljesítményt ami pont akkora hőt kelt a terhelésen mint ugyanakkora egyen (DC) teljesítmény kelt. ” Ez a meghatározás igaz pl egy ellenállásra, de induktivitásokra, motorokra, hangszórókra már nem. Egy hangszóró hatásfoka 90% körüli érték. Ugyan a hatásfok kb. állandó, de a hangszóró terhelhetőségét erősen befolyásolja a meghajtó jel frekvenciája. Mert alacsonyabb frekvenciákon a membrán és a levegő tehetetlensége miatt nagyobb a kilengés, mint magasabb frekiken, így több levegő áramlik át a tekercs mellett, így jobban hűlnek, tovább lehet terhelni. Részben megtaláltam a HANGSZÓRÓKRA ÉRTETT RMS teljesítmény meghatározását. A mérést ugyan nem írják, hogy milyen frekvencián (gondolom hangszórótol függ), de időben 1/3 arányú színuszjellel végzik. Szóval egy 100W-os hangszórónál mondjuk 10s-ig 100W színusz, majd 20s pihenő, és ismét 100W. Ezt kell a hangszórónak elvileg végtelenségig elviselnie. Ez persze nem volt mindig így. Régen valóban az RMS teljesítmény alatt a folyamatosat értették, de az már kb. 50éve volt.
Sziasztok!
Böngészés közben találtam rá Frankye honlapjára ahol sok kis segédanyag között volt ez a kis program is. Tesztelő Ezzel a kis progival lehet egyszerűbb kapcsolásokat létrehozni, és letesztelni. Tudom nem kérdés de gondoltam itt lenne a legmegfelelőbb megosztani a többi hozzám hasonlóan igazán kezdővel
Igen, ezt nem is figyeltem. De a Darlingtonon ugye 2 x 0.6V esik a bázis-emitter között. Jelentősége inkább talán csak abban van, hogy kisebb árammal lehet vezérelni az optó felől.
Mondjuk nem sokat jelent ez a plusz meleg. Legegyszerűbben talán a vezérlő feszültség megemelésével lehetne kiküszöbölni. ( De tényleg nincs sok jelentősége ebben az esetben. Tökmeghajtó = Pumpkin driver. )
"Ez a meghatározás igaz pl egy ellenállásra, de induktivitásokra, motorokra, hangszórókra már nem. Egy hangszóró hatásfoka 90% körüli érték. "
Azért mert egy motor, hangszóró egy kicsit bonyolultabb, mint egy ellenállás, attól még az RMS ugyanúgy értelmezhető. Csak a megfelelő kimenőjelet kell tekinteni. Egy hangszórónál ez a kimenőjel az a hang, amely nyomásváltozásokat hoz létre a levegőben, eközben MELEGÍTI a levegőt, majd az elnyelt tárgyakon végül szintén HŐ-vé alakul. (Végül minden hővé alakul, ha nem ez lenne, akkor egy diszkó terme soha nem csendesülne el, a világ végéig visszhangozna. Vagy pl. a monitor fényét le kellene kaparnunk magunkról, hogy ne világítsunk az éjszakában egy hosszú számítógépezés után ). A hangszóró hatásfokának meg nézz utána, 90%-os hatásfokért Nobel-díjat adnának, egyelőre meg kell elégednünk a 1-5%-os hatásfokokkal. (Vagyis a bevezett valós teljesítmény 1-5%-ából lesz hang, 95-99%-a a tekercset melegíti. Az RMS pedig egy definíció, amelyben FIZIKUSOK egyeztek meg, annak semmi köze ahhoz, hogy egyes MARKETINGESEK mit tekintenek RMS-nek, mikor, milyen trükközésekkel próbálják hülyíteni a jónépet.
Nem.
4shared-en rákerestem "lóska", "Lóska", Loska", "Triak", "triak" szavakra, ezekről nulla találat. "triac"-ra adott mindenféle vacakot, még katalógus lapokat is, még most kutatom át, hátha valami használható is van bennük, de jellemzően semmi. Amúgy DC-DC konvertert fabrikálnék - egyenlőre még a feltételes módnál tartok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |