Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RF távirányítású start/indítás
Én kérek elnézést, ez nem pontra menő téma.
Így jártam… De nem a pontokért segítettem ![]()
arra gondoltam, hogy esetleg a dízel autókban használt izzítógyertya lehetne a fűtőelem,vagy lehet hogy hülyeség (12V-ra működik e , mert oda ha jóltudom feltranszformált feszültség érkezik)és ez melegíthetné vagy a vizet vagy esetleg alulról az olajkartert.
Rosszul tudod, többnyire 12 V-osak azok az izzítók, talán Cummings-motoron láttam 24 V-osat.
A baj csak az velük, hogy szemrebbenés nélkül felhevülnek 800 °C környékére (szép meggypirosra), ha direktben tápot adsz nekik, emiatt ész nélkül keringtetni kellene a vizet, hogy ne forrjon fel.
és ha mondjuk nem vízrendszerre kötném hanem alulrol melegíteném az olajat valamilyen bordákkal?
Lényeg a lényeg, bármiféle fűtőcucc is legyen, csak jobban jársz, ha a motort kellene beindítani…
(Miért? Mert az elektromos áramot ha hővé konvertálod, ahhoz amper kell, nem kevés - főleg 12 voltról. Egy akkumulátor télen nem pont úgy terhelhető, mint ha 25°C-os, és ilyennel nyüstölni nem szerencsés.) Fater amikor buszozott ezelőtt 35 éve, voltak olyan hidegek, hogy a 260-as Ikarusz meg se moccant, akkor olajos ronggyal gyújtott alá ![]() Idézet: „csak jobban jársz, ha a motort kellene beindítani” Erről még annyi jutott eszembe: ez a Skoda karburátoros, kézi szívatóval szerelve - hidegindításnál azt is be kell húzni, különben köszörülhet ezer évig is. Tehát vagy kell szívató-mozgatás is, vagy leállítás után mindig ráhúzza (de így visszatolni semmi nem fogja, pörög ész nélkül a gazda érkezéséig). Ez sajnos még nem az az autó, amit minden körülmények között ugyanazzal az egy mozdulattal kell (és lehet) beindítani.
Hali!
Végigolvastam a beszélgetést, és nekem csak annyi megátásom van a dologgal kapcsolatban, hogy az ilyen régebbi típusú autóknál bonyolultabb a dolog, mert az újaknál a hidegindítási dúsítást, alapjáratot elektronika szabályozza, viszont a Te esetedben még minden mechanikus, szóval indításnál játszani kell a szívatóval, esetleg a gázzal is, és ahogy melegszik a motor folyamatosan a szívatót visszaengedni, mert ugye elég hüyén néz ki amikor 2500-as alapjáraton ketyeg a bringa... szóval szerintem ezekkel a problémákkal is kell foglalkozni.
eddig sajnos semmi szivató és a hidegindítás gondot okoz valamint mostanában nem nagyon volt idom a projectre , téged is érdekelne ?
egy megjegyzés.... csináltam ilyet. tényleg ki kell zárni reteszeléssel pár dolgot.1 gond ott kezdőtiki hogy öntartó relé vezérlést csinálj, mert csak 1 csatorna működik egyszerre ezeken a távirányitókon. (amikor gyújtást nyomsz, közben nem tudsz inditani). ha már megy az autó akkor emberi feledékenység és hajlamos nem betenni a gyújtáskulcsot és a kormányzár rázár, láttam már kukasort felboritani igy
![]()
Szia!
Nem, csak kíváncsiskodtam. Sokat gondolkodtam én is rajta, és arra jutottam, amit te is írtál, manuális szívatóval ez nem fog menni...
A kézi szivató csak bonyolítja a megoldást,de nem akadályozza meg.Szerintem a szivatót akár egy fényszóró állító motor is tudja kezelni,csak kell egy hőmérséklet,és fordulatszám függő vezérlés a szivató motornak.Innentől már beszélhetünk automata szivatóról.Minden elektronikus fordulatszámmérő áramkőr a motor fordulatszámával arányos feszültséget állít elő,ezt egy beállított referenciával összehasonlítja egy komparátor és vezérli a szivató működtető motorját(pl. tart 1500 f/min-t). A vízhőmérséklet emelkedésével ezt a referenciát kellene csökkenteni,akkor a fordulatszám is csókkenne,egész normál alapjáratig.
Bővebben: Linkskoda rapid
Én is ezt használtam már aszt hiszem kb 4 éve, hogy benne van. Ennyit azokról az okosságokról h ki gyullad ![]() Simán az aksira van kötve igaz tettem elé 7812 stabilizátort, mivel azért több van ott mint 12 volt. Nálam 3 gombra működik,mivel beiktattam még 1 biztonsági kapcsolót poénból,hogy csak én tudjam beindítani távirányító nélkül is ![]() Már csak arra kéne ötlet,hogy ne 2 vagy 3 gombot nyomogassak, hanem csak 1 et. Vagyis olyan valami áramkör kéne még +ba,hogy megnyomom az 1. gombot 1x akkor az 1. relé bekapcsol és csak akkor kapcsol ki ha még 1x meg volna nyomva. A 2. és a 3. relé csak 1 másodpercre kapcsolna be és mikor megnyomom még 1x a gombot akkor nem kapcsolnának a relék csak minden 2. megnyomásnál. Na ezt kéne valahogy megoldani. Ezen filózok már jó ideje. Szal help légyszi ![]()
Ha már Youtube, akkor legyen elrettentő példa, most épp 2:
miért kell ezzel vigyázni 1 miért kell ezzel vigyázni 2 Volt még egy, ahol egy autó villogva körözött a parkolóban, koccolta a többit, és nem igazán tudták megállítani... Nincs baj....amíg nincs baj... Üdv Inhouse
Heh ez meg milyen már
![]() milyen hülye hagyja benne a sebességet? Akkor már legalább a kézifék legyen behúzva. Én teszteltem úgy is h sebességben volt, csak nekem mániám a kézifék és soha nem hagyom sebességben ![]() Még ha el is indulna ha benne a sebesség a 62 lóerős Rapid nem fog beindulni ha benne a sebesség ![]() az már tuti !tesztelve! Ezt csak akkor használom ha valaki leócsárolja a rapidom és ezzel csak vissza vágok,hogy a tied meg ezt nem tudja. Am meg igaz ami igaz, jobb ilyennel vigyázni és mindent 99X ellenőrizni!
Télen sebességben hagyni és kéziféket mellőzni, különben érhet kellemetlen meglepetés...
Mindig sebességben hagyom, ha áll. Üdv Inhouse
mire érted a kellemetlen meglepetést ?
hálisten nekem még olyanban nem volt részem a kapcsoláshoz esetleg hozzáfűzni való h kb hogy lehetne megoldani?
Nekem fagyott már be a kézifékem...
Üdv Inhouse
Mind emberből vagyunk, tévedhetünk, hibázhatunk... egyszer hagyod csak sebességben és kész a baj, az a több száz kilogramm vas nagyot tud ám ütni még ha csak az önindító löki meg, akkor is.
Megérdemelne ez az elektronika egy tiltást, amit mondjuk a váltóra szerelt mikrokapcsolók adnának, és ha a vagizásnál tartunk, onnan csak egy ugrás, hogy egy egydigites kijelző kiírja, melyik sebesség fokozatban van a verda. Illetve, említetted a 7812-t, arra figyelj oda, hogy álló motornál 13V körül van valahol a fesz a kocsiban, az nem elég ám ennek a jószágnak. Egyébként, ügyesen megcsináltad.
sorry a mikro kapcsolokat el felejtettem emliteni
![]() szal azok vannak az emlitett biztonság végett a kijelzén még dolgozom küsz am a tanácsot
No, így már jobban hangzik a dolog!
![]()
azért annyira nem vagyok hülye félek h 'magától' elindul és nekem lesz belőle gondom
|
Bejelentkezés
Hirdetés |