Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK terv ellenőrzése
CE és áthúzott kuka jelek?? Gondolod ezen múlik...
ÖÖööö... Neeem... Az csak dísz... De a terv az jó, és már rendelhetem az alkatrészeket?
Sziasztok!
Terveztem egy NYÁK-ot egy a neten talált időzítő kapcsoláshoz, átnéztem többször is a rajzot, találtam is benne hibát amit javítottam, de gondoltam több szem többet lát, esetleg ha valaki megnézné, átnézné, hogy maradhatott-e még benne hiba.. Erről a kapcsolásról lenne szó: Kapcsolás A NYÁK terv Eagle-el készült, de csatoltam PDF formába is, ha esetleg valakinek nem lenne.. A piros "vonalak" átkötések, a jumper pedig az időzítés kiválasztására van, csak a 13,14,15-ös lábakra van kötve, a rajzzal ellentétben, mert nekem csak annyi időzítés kellene. Valamint a rajzon nincs rajta, egy dióda, amit a nyákra viszont beleterveztem, a relé tekercséhez. szerk.: A "Stop" gomb nincs a NYÁK-ra tervezve, teljes egészében hagytam ki (szándékosan). Az időzítő egyébként egy készülő NYÁK levilágítóhoz lenne majd használva. (A rajzok csatolva) Üdv: Peti
Szia!
Nem jó a panel terv! Nézd csak meg a test hogyan kapcsolódik az IC-hez. A rajzon az az IC 8-as kivezetéséhez van kötve, nálad meg a 12-es-hez, meg a C1 kondihoz. Használod az Eagle schematic szerkesztőjét is.
Szia!
Köszi hogy megnézted, igen, ezt valóban nem vettem észre, pedig átnéztem többször is.. Kijavítottam, szerintem így már jó lesz, azért felteszem ezt a változatot is, hátha valami még van benne. Köszönöm hogy ránéztél, és főleg hogy észre is vetted a hibát Üdv: Peti
létezik egyszerűbb időzítő is, főleg ha fotózáshoz kell megvilágítási időhöz,ami max. 10 perc szerintem.
Linket adok.A másik dolog meg egy jótanács: én sima fehér búrás 80W-os higanygőzlámpát használok világításnak fojtóval.Kicsit öreg a lakkom(5-6 éves) így 10 perc 10 cm-ről.Nekem tökéBővebben: Linkletes.
Szia!
Köszi a linket, azért csináltam a CD4060-as féle változatot, mert ahhoz mindenem megvan, 4060-ból is van egy szobára való mennyiségem, elkészült már régebben más célra ez a kapcsolás próba panelen, nekem bevált, ezért maradtam ennél. Világításhoz én 3 db UV csövet fogok használni, olcsón hozzá tudtam jutni, egy régi szkennerbe lesz beépítve. Üdv: Peti
nem ismerem ezt a technikát,de én azt tapasztaltam ('80 óta fotózok paneleket), hogy jobb ha 1 fényforrás van és egy kb. 30 fokos szögből éri az UV fény a nyákot. A klisé mint árnyékolás van jelen és hát ha arra gondolsz,hogy ha árnyékolni akarsz a nap ellen,akkor úgy alakítod ki az árnyékolást hogy 1 fényforrás felé kell árnyékolnod. Ha az égen lenne 10 nap és 150 fokban sugározná a fényt,akkor elég macerás lenne a nap ellen árnyékolni.
De ha a gyakorlatban bevált,akkor semmi gond.
Gondolom a fénycsöveket a transzformátorral párhuzamosan fogod kötni...
Attól hogy a STOP gombot nem szándékozol beépíteni, még rá lehet tervezni a nyákra :yes: . Van neki bőven hely. S később ha mégis kell csak rá kell csatlakozni. Természetesen ez csak az egyéni véleményem! Mert mégis csak magadnak építed az áramkört. Viszont FONTOS hogy bármikor le tudd kapcsolni a UV fénycsöveket! Jó ha az ajtó becsukása is reteszelné az UV fénycsöveket és az időzítőt. NAGYON Nem :no: tanácsos az UV-fényt nézegetni.
Igen, jogos, ezen utólag én is gondolkodtam, még nem késő, terveztem is kivezetést a STOP-nak a NYÁK-ra.
A fedél figyelését megtudom oldani egy mikrókapcsolóval. Köszönöm a tippet, hasznos volt! Üdv: Peti
Sziasztok!
Szeretnék megkérni valakit, hogy ellenőrizze le a nyákot amit csináltam egy digitális hangerőszabályzóról és ha lehetséges fejezze be, olyan 95%-ig készen van, de én már ne megyek el rajta, teljesen összezavarodtam. Igazság szerint ez életem első teljesen önálló nyákja, van benne pár "fura" megoldás, azt szeretném kérni, hogy ha valaki átnézi, akkor nagyon alaposa, mertl ehet, hogy be van kötve az adott alkatrész, csak nehéz megtalálni, elmenni rajta. Az elvi rajzon pirossal bekarikáztam azt a részt ahol elakadtam. Ott valószínű, hogy lesz benne hiba. Ja igen a LAY file-ban a 3db piros karika az nyomógomb lenne, csak rögtönöztem, nem tudtam, hogy csináljam. A piros "vezetősávok" pedig átkötések. Sajnos lett egy csomó A segítséget előre is köszönöm! Szerk.: Sprint Layout 5.0-val készült a nyákterv.
Üdv!
Elkezdtem átnézni, holnap be tudom fejezni. Már csak a piros rész van hátra. A CD4067-nál lévő ledeknél gond van. a 9-2-ig jól van bekötve, viszont a többi nem, pont fordítva vannak! Az R14-es ellenállás helyes értéke 470R, nálad 420 szerepelt, és ilyen hiba van az R21-es is. 33k a helyes, ellenben becsúszott egy vessző, és csak 3,3k van. Több hibát nem láttam a piroson kívül, holnap folyt.
Nagyon szépen köszönöm, mindjárt megnézem és kijavítom amiket mondtál.
Szerk.: Eszembe se jutott, hogy a ledeknél nézzem a sorrendet Nem tudom miért, automatikusan azt hittem, hogy ez így jó sorrend lesz. Mivel úgysem a panelra ültetem be a ledeket, hanem egy szalagkábellel kivezetem az előlapra ezért a ledekhez nem nyúlok, csak beszámozom őket és majd az előlapon helyes sorrendbe fogom berakni. Az ellenállások értékeit javítottam. Amit majd most fogsz átnézni, ott már valószínű, hogy olyan hibák is vannak, hogy rossz helyre kötöttem be valamit, vagy hogy nincs sehova bekötve valami, mert már annyira belezavarodtam, hogy már nem láttam át egyátalán és nem fejeztem be. Meg, hogy nincs a Sprint layoutba ilyen nyomógomb ez bezavart, de mindjárt csinálok és lementem.
Csatoltam a fentebb leírt hibáktól kijavított nyák tervet:
Ellenállás értékeinek helyesbítése Ledek besorszámozása A piros karikák helyett csináltam nyomógombot. (raktam be egy mérteben ugyanakkora nyomógombot, csak ot nem kötöttem össze az amúgy azonos lábait, hátha jól jöjet, hogy elfér a lábak között egy vezetősáv. A segítséged köszönöm!
Hopp, az előző hozzászólásomhoz elfelejtettem csatolni a file-t.
Hello!
Bocs, hogy bele dumálok, de nem igazán tetszik az elvi rajz. (A nyákba nem dumálnék bele.) - Ha már az analóg kapcsoló, CMOS eszköz, akkor a vezérlés is lehetne ugyan az. A 74193 létezik CMOS CD40193 változatban is. Ebben az esetben nem szükséges a7407-es szintillesztő fokozat sem. TTL IC nélkül az áramfogyasztása is lényegesen alacsonyabb lenne. Így a 7805 stabilizátor is szükségtelenné válna. - A nyákot nem látom, de a digitális rész és az analóg rész GND hálózatát külön-külön választanám, mert esetleg pattogni fog, mikor lépteted, a digitális részben folyó áram miatt. De ha akar, szabadon futó, 555-től is pattoghat. (ha az összekötések miatt földhurok lesz benne.) - A léptető vezérlő nyomógombok áramköri kialakítása nem jó, mert a számláló, egy gyors eszköz, és a nyomógomb kontakthibája miatt nem egyet, hanem akárhányat is ugorhat a lépetetés közben. - A 193 előválasztható számláló, tehát érdemes felhasználni ezt a funkcióját, mert így a bekapcsoláskor meghatározható mekkora hangerőn szólaljon meg. Jelenleg, sem RESET, sem LOAD funkciója nincs a számlálónak, így tápfeszültség bekapcsolásakor véletlenszerű hangerőn fog megszólalni a cucc. - A 4067 munkapontjához szükséges féltápot, jelenleg az áramkör az R6/R8 osztón keresztül kapja, és egyből beviszi a bemenetre a táp felől érkező zajokat. Ezt Pld szűrni illett volna.. - A kimenettel párhuzamos C3 számomra értelmetlen dolog. Valami ortofónikus hangerő szabályozást szerettek volna megvalósítani? Inkább valami Impedancia illesztő fokozat kellett volna a kimenetre, hogy a kimenet terhelése na hasson vissza a hangerő szabályozásra. A bementi osztóval és C5 kondival, már terheletlen kimenet mellett is az alsó határfrekvencia 30Hz-re adódik. Szóval részemről "annyi bajnak, annyi baja van". Persze nem kötelező velem egyetérteni, csak belebeszélek. üdv! proli007
Köszi a javaslatot. Az a probléma, hogy még elvi rajzról megtervezni a nyákrajzot, ez sem megy, nemhogy ennyire részletesen tudjam, hogy mi miért, hogy van... Így, hogy elmondtad, hogy mik lehetnek a problémák én ezt így értem, de hogy ehhez pl mit kellene módosítnai az elvi rajzon, fogalmam sincs...
Az valóban hasznos funkció lenne, hogy bekapcsoláskor egy előre beállított értéken legyen mindig.
Elkészültem vele. Azért majd Te is nézd át
3 pont van benne, amivel nem tudtam mit kezdeni. Az SW3 és 4-nél, meg a SW1 kapcsoló egyik lábával. Azoknak kihíztam egy kis vezetéket. Ha gondolod, akkor még összébb tolhatod. Egy kis vonal finomítás is hátra van még.
Nagyon szépen köszönöm, hogy leellenőrizted és hogy befejezted!!! Nagyon jól néz ki! Szerintem a hétvégén vagy a jövőhét vége felé - hétvégén megcsinálom nyákra és megírom a tapasztalataimat.
Szívesen! Várom majd a fejleményeket! (p.ü. pl)
Kis segítség a továbbfejlesztéshez...
[off]A kapcsolás a LOAD utáni állapotot mutatja. A RESET-et meg NÉMÍTÁS-nak lehetne nevezni
Köszi szépen!
Épp most marattam ki neki a nyákot, de ez csak amolyan próba lesz, ha sikerül, akkor odaadom egyik haveromnak, mert neki kell egy monó, ha nem működik, akkor megkell keresni a hibát. Majd amire nekem szükségem lesz az ugyanez csak sztereóban, meg több minden kerül fel a nyákra, más kapcsolások is. VBisszakanyarodva... Kimartam a nyákot, de nem lett a legjobb... Hogy leárnyákoljam az áramkört, ezért az alkatrész felőli oldalon ahol lehetett meghagytam a vezetősávot, csak köpködött a p20 ezért nem lett egyenletes. Viszont a nyák felőli oldal az nagyon jó lett, egy helyen van zárlat, ahol az IC lábai között hoztam el a vezetősávot, de már a nyomtatáson is lehetett látni, hogy ott összeér... Pedig jó nyomtatóm van, be is állítottam rendesen. Legközelebb majd megpróbálom iskolába kinyomtatni lézeres nyomtatóval az olyan rajzokat ahol az IC lábai között jön el egy vezetősáv. Ja igen, kicsit elcsúszott a felső és az alsó réteg egymáshoz képest. Ez volt az első, hogy így a nyák mindkét oldalát felhasználtam, legközelebb ügyesebb leszek. Beültetni csak jövőhéten fogom.
előre csinálj a nyák két sarkába pozicionáló furatot, majd ahhoz illeszd a filmet (filmen pl + jel a furatnál)
Szia! Jók lettek a levilágítások. Szinte tökéletes. :yes:
Ha megoldható, először egy próba kapcsolással teszteld az áramkört! Így a nyák már a tökéletesen működő kapcsoláshoz fog elkészülni. Ha a nyák összerakása után gond van, akkor legalább azt lehet tudni, hogy a deszkamodell jó volt. S nem kell azon agyalni, hogy az elvi rajznál van-e hiba vagy csak a nyáknál... Próbapanel (dugaszolós) beszerzése nagyon megkönnyíti a fejlesztés folyamatát. PL: Link.
Igen, most már be kell nekem is szereznem egyet. Eddig elvoltam nélküle, de mostanában lesz egy pár áramkör, amit jó lenne még tesztelni mielőtt megcsinálom neki a nyákot. Pár héten belül megpróbálok beszerezni.
@pipi: Ez jó ötlet, legközelebb így fogom csinálni! Köszi a tippet!
Sziasztok.Van egy oldal amelyen található egy kapcsolás,valakinek nincs hozzá esetleg nyákterve vagy valaki nem készítené el nem nagyon megy a tervezés sajna.
http://pinouts.ru/DevicesCables/car_obd2cable_pinout.shtml
Hello!
A magyar ELEKTOR néhány megjelent példánya között találsz egy fejhallgató erősítőt, ahol meg vannak oldva a gondok. Most nem tudom megmondani melyik számban, de szerintem előkeríthető. (Igaz, az két tápfeszes.) üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |