Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés

Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 40
(#) lidi válasza joko1313 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Bocsi, azt nem tudtam hogy PC interfészt is csináltál. Vagy már kiment a fejemből.

Ez az interfész a PC-t illeszti ugye az xpressnetre. Ehez hogy kapcsolódik az S88 ? És ezt hogy kezeli a Traincontroller ?
(#) joko1313 válasza lidi hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Van eggy klasszikus interfész a genli. pc - xpressnet
Van a nanox s88 nos ez tudja a s88at kezelni. xpressnet - S88
Van még a genli s88 ez az interfész csak a s88at kezeli. pc - S88
A tc rendesen az interfészt "látja" mármint a S88 eggyes bemeneteinek címét.Hosszas elmagyarázni, látni probálni kell.
Hát én sem építettem volna meg ha nem jutottam volna hozzá a TC4.7 okosított változatához.
A neten még van az 5.5os okosítás ,hát az semmiképp sem mukodik.
Hát amiota ezem van nagyban gyártom az eszkozdekoderek mindenféle változatát és a S88as modulokat.na meg sok minden mást.....
(#) MisiMisi válasza joko1313 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Hú! Ez az amit keresek! Néztem a Paco oldalát, le is szedtem a sémákat meg a beégetendő fáljokat, csak kételyem támadt megépíteni szoftver hiányában. Igazából azt szeretném megcsinálni, hogy a több vonat menjen a terepasztalon, ezek közül némelyek "háttérben" automatizálva, némelyeket pedig én irányítok. Ja és persze, hogy ne ütközzönek össze. A train kontroller tud ilyesmit csinálni? Esetleg tudsz linket ahonnan le lehet tölteni?

Misi
(#) lidi válasza joko1313 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

És milyen S88 modulokat építettél már ?
(#) Dietrich válasza joko1313 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Engem is érdekelne valamilyen visszajelző modul, akár még meg is venném (mostanában kevés az idő a forrasztásra).

Lenz központhoz van valami, vagy S88-at kellene használni? (TC-hez kellene) Lenz és PC közötti interface már megvan.

Az S88-hoz mi kell? Nekem nem reedes detektor kellene, hanem méréses.

Tudtok ilyesmit?
(#) joko1313 válasza Dietrich hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Misi - a tc lelehet tolteni a railroad &co oldalrol,de az okosítás máshonnét van. keress emilen.
Egyébként a paco oldalro tokéletesen mukodik minden, ami a legjobban tetszik az a vezetéknélkuli kézivezérlo.

Lidi - a terepasztalomon a foglaltságérzékelok lenz klonok amik rá lesznek kotve az egyszeru S88 modulokra de még a vezérlopanelon is fog világítani a foglaltság és még az automatikához is kell. kicsit bonyolítom.Egyébként a 16 bemenetes modulokat építem magamnak ami a paco oldalán is megtalálhato(a rejtett részen van 12 szakasz)de van eladásra má egybeépített modul a foglaltságérzékelokkel is.

Dietrich - a tc a terepasztallal a lenzen keresztul kommunikál de a visszajelentés mehet az s88 modulokon keresztul.Ahogy beállítod.A lenznek is lehetne sk modulokat készíteni ,fennt is volt a paco oldalán de már le is szedték. Ugyanis oda R S visszajelento modulok kellenek, ést ezt kimondottan a lenz használja. Az S88 modulok nagyon egyszeruek konnyen elkészítheto és baromira olcso, ha kicsit gondolkodsz rajta max 3euro az alkatrészkoltsége.Hol van ez a gyáriaktol!

TTJozsi
(#) lidi válasza joko1313 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

TC hez melyik verzióhoz van okosításod ? A legújabbhoz ? El tudnád küldeni emilben ?
(#) joko1313 válasza lidi hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Csak a 4.7 hez van okosítás ami tutira mukodik.
mélen elkuldve.
(#) Moderátor hozzászólása joko1313 hozzászólására (») Nov 19, 2009

Srácok! A HE-n tilos a warezolás, crack-ek disztribútolása.
Mostmár álljatok le.
(#) lidi válasza (») Nov 19, 2009 /

Ok ok, priviben akartam én is kérni, csak elbaltáztam.
(#) joko1313 válasza (») Nov 19, 2009 /

Elnézést kérek.
azért írtam tobbszor is ,hogy emilben keressenek meg.
(#) Dietrich hozzászólása Dec 1, 2009 /

Hű de szalad a topik
(#) lidi válasza Dietrich hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Én mostanában csak a minidcc központ hardwerére írtam újabb programot, ami szünet nélkül kuldi a dcc jelet. (nem szaggatja meg a billentyűzet ellenörzés, és lcdre irogatás közben sem) Ezzel már a MERG dekóder is simán fut. Sajna a pic csak 2k, így a CV programozás már nem fért bele nekem.
Azonkívül úgy néz ki lesz fehér smd ledem sok egy kedves fórumtársunk segítségével jó áron, így lehet hogy ki fogom próbálni a vagonvilágítós dekóderembe a sárga ledek helyett. Bár hideg fényű, a színezős fólia trükkel jó lesz talán.
(#) Solt85 válasza Dietrich hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Hello !

Nos nekem lenne kérdésem, már rég olvastam a topikot végig , szóval valószínűleg van válasz. De azért felteszem:

Van nekem egy sima alap kit-em modell vasútból, analóg meghajtással, 9V-ról ha jól emlékszem. Át tudom ezt alakítani digitálissá ?
Szeretném én magam megcsinálni az elektronikákat hozzá, ez lehetséges ? Gondolom sok meló, de azért megcsinálható ?

üdv.
(#) lidi válasza Solt85 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Ezt a 9V -ot nem nagyon értem. Át tudod alakítani digitálissá. Persze csak akkor van értelme igazán ha több vonatot akarsz üzemeltetni ugyanazon a pályán. A cikkek között van is egy ilyen alap rendszerről leírás. Ha komolyabbat szeretnél, PC kapcsolattal, akkor pedig joko tud neked segíteni inkább, neki van tapasztalata ebben. Dekóderből kezdetnek jó a cikkben levő egyeszű 12F629 -es pices, ha már megy a dolog, akkor belevághatsz egy MERG féle dekóderbe is.
(#) lidi hozzászólása Dec 23, 2009 /

Kicsit elmélyednék az XpressNet protokollban. A leirásból nem teljesen világos hogy mi ez a kavarás a 9 bites adással ? Meg a call byte ban található paritásbittel. Valami egyszerű minta packet leirás kéne nekem, pár példával. Tud valaki segíteni ebben ?
(#) tneilc válasza lidi hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Szia!

A 9.bit arra jó, hogy a vevő oldalon a csomag elejét egyszerűen meg lehessen találni. Ha a vett adatokban a 9. bit 1 akkor cím adatot tartalmaz a bájt, ha nem akkor egyéb adatot. Ha a cím bájtban az eszköz címe szerepel, akkor a következő adatok az egységnek szólnak.
A paritást így lehet kiszámolni:
  1. char p;
  2. p = li101_xpressnet_address;
  3. p = p ^ (p >> 4);
  4. p = p ^ (p >> 2);
  5. p = p ^ (p >> 1);
  6. parity_60 = p & 1;
  7. if (!parity_60) {
  8.         parity_40 = 0x80;
  9. } else {
  10.         parity_60 = 0x80;
  11.         parity_40 = 0;
  12. }

A parity_40 és parity_60 haszálatát így kell érteni:
  1. /*
  2. * P10A AAAA Normal inquiry
  3. */
  4. if (xpnet_call_byte == (0x40 + parity_40 + li101_xpressnet_address))
  5. .....
  6. /*
  7. * P11A AAAA (Ez ugy tunik celzottan nekuknk jon.)
  8. */
  9. if (xpnet_call_byte == (0x60 + parity_60 + li101_xpressnet_address))

(#) lidi válasza tneilc hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Köszi a választ, remélem nem gond, de egyelőre még gyűlnek a kérdések.

Szóval minden packet első byte -ja van megjelöleve a 9. bittel.

Ha a packetet én küldöm a parancsközpontnak, akkor nekem is be kell kapcsolnom az 1. bytnál a 9. bitet ?

A lenz féle leiráson kívül nincs valami jó xpressnet doksi ? Mert elég ködös néhol az a leirás. Persze nekik nem érdekük hogy más is megértse.

Honnan tudja a központ, hogy melyik mozdony érhető el ? Tehát be kell állítani neki valahogy hogy milyen című mozdonyok vannak a pályán ? Vagy csak simán a kézivezérlő elkéri a pl 3. címűt ?

Ez az alábbi forrás, ez minek a részlete ? Egy li101 klóné netán ?
(#) joko1313 hozzászólása Dec 24, 2009 /

Boldog békés karácsonyt minden digit forumtársnak!
TTJozsi
(#) lidi válasza joko1313 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Hali ! Ehh, azt hittem valami érdemi válasz jött a kérdésemre. De ezekre te is tudod a választ szerintem:

- Honnan tudja a központ, hogy melyik mozdony érhető el ? Tehát be kell állítani neki valahogy hogy milyen című mozdonyok vannak a pályán ? Vagy csak simán a kézivezérlő elkéri a pl 3. címűt ?
(#) joko1313 válasza lidi hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

hát még annyira nem bonyolodtam bele nem érdekelt,de a mukodésbol kiindulva szerintem a kézivezérlo tudja mennyi mozdonyt vezérelsz vele és utána a kozpont is csinál valamit mert ha valami más kézivezérlovel akarod irányitani a te mozdonyodat egy kereszt jelenik meg a sebességfokozat kijelzésénél a te kézivezérlodon.Ugyanugy mint a multimausnál ott villog a vonat jel. Szerintem oda vissza mukodik a dolog.De fobb szerepet a kézivezérlok toltik be. Azok mondják meg a kozpontnak melyik vonatok vannak éppen használatban.
(#) Topi válasza lidi hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Azért jó, hogy TTJózsi saját vezetéknélküli kézit gyártott, dicsekszik, de nincs tisztában mit is épített egyáltalán, hogy is működik, mire is épül egyáltalán .

Sebaj.

Szóval:
XpressNet rendszernél nincs a LocoNet-hez hasonló komoly slot foglaltság. A központ csak annyit tart számon, hogy ez az XpressNet ID, melyik mozdony irányította. Egyetlen egy státusz van, a STOLEN_LOCO (0xA3). Ezt a központ küldi ki, amennyiben ugyan azt a mozdony címet másik XpressNet ID próbálta meg piszkálni.
Központ szinten annyit kell csak nyilvántartani, amennyi az adott Slot-ban (adott XpressNet ID időszeletében) a mozdonyra szükséges. Még státuszok nyilvántartása sem feltétlen szükséges. Mozdony cím bőven elég.

Mivel a LocoNet-el ellentétben az XpressNet nem CSMA/CD, ezért nincs szükség a csomag minimalizálásra. Ezért minden csomag, rendkívül hosszú (leközöli a teljes státuszt, sebességet, stb)

Kilenc bitedre a kérdés:
Kilenc bit azért szükséges, mert kizárólag a csomag kezdet kilenc bites, ahol a 9. bit mindig 1-es. Elég azt néznie a szoftvernek hogy ha a 9. bit egyes, lehet is nullázni minden pointert, kezdődik a csomag.

Neked is 1-es 9. bittel kell küldeni a választ. Az az egyezményes csomag start.

"Honnan tudja a központ, hogy melyik mozdony érhető el ?"
Sehonnan. Nem kell neki tudnia. Csak XpressNet ID-hez kell rendelni loco címet.
(#) joko1313 válasza Topi hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

(#) joko1313 válasza joko1313 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Milioszor leírtam,hogy nem értek a picek programozásához, de sajnálom is.
És képzeld egyáltalán nem érdekel ,hogy is mukodik mire épul.Én csak építek.
De ezennel inkább távozom a he-rol.
TTJozsi voltam.
(#) lidi válasza joko1313 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Nabakker. Épp akartam kerdezni hogy összedugdostam próbapenelen, de mindig azt írja hogy vészfék.
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Nézegetem kozben szimulatorban mit produkal a NanoX a DCC, és az XpressNet kimeneten, de ugy veszem eszre, hogy mikozben xpressneten kommunikal, szunetel egy pillanatra a dcc jel. Hat ez nekem fura.

Ez szerintem a NanoX hibája. Ugyanis, a DCC szabvány azt is előírja, hogyha nincs csomag, akkor IDLE packet-nek kell menni. Ha valamiért IDLE packet sem megy, akkor is kell küldeni 0-ákat.

Szóval semmi féleképpen nem szünetelhet a DCC XpressNet közben.

Vészfék: Úgy van, hogy 0 a stop, 1 vészfék, 2-127 sebesség fokozat. Lehet hogy 1-et továbbít sebességben nem?
(#) Topi válasza joko1313 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Idézet:
„És képzeld egyáltalán nem érdekel ,hogy is mukodik mire épul.Én csak építek.”

Ez baj... És hogyan keresel hibát, ha valami nem működik? Veszni hagyod az addigi energiát amit beleöltél, és a sarokba dobod? Ezt azért nem értem...

Elnézést ha megbántottalak, én csak leírtam mi látszik kívülről. Ha ez megbántott, akkor sajnálom, de a tényen ez nem változtat.
Engem komolyan zavarna, ha olyat építenék amiről azt sem tudom mit csinál, csak van. Félnék, hogyha baja lesz, nem tudom mitől, és hogy tudom megoldani.

Apropo. Egyébként ha XpressNet-et készítesz, akkor mindenféleképpen az alábbiakból épüljön fel:
- Alacsony szintű hardveres réteg és saját alacsony szintű puffer. Bájt küldés szintű.
- Magas szintű rendszer és ütemező. Ebben állnak össze a csomagok, és csak az alacsonyszintűbe tölti át az adatot. Ezenbelül mindent státusz vezéreltre kell írni, mert különben neked is az lesz a gondod, hogy megáll a DCC ha dolgozik a proci.

Státusz vezérelt és pufferelt. Ez a kulcsa, mert akkor ha pl kiadja a központod az utasítást hogy X, akkor az a sor azonnal véget is ér... Nem vár, amíg az XpressNet ütemezőben sorra kerül az az időszelet.
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Folyamatos dcc adással nincs gondom, azt már megoldottam az előző vezérlőnél. Nekem csak azért kell ez a Paco féle rendszer hogy valamivel tesztelni lehessen ha csinálok sajátot.

Az hogy vészféket ír, az nem tudom mi lehet, szerintem a billentyűzet kezeléssel van valami. Ezt a kézivezérlő írja.
Mintha megnyomtam volna a vf. gombot.

Vmilyen szinten működik azért itt a próbapanelen, mert ha megszüntetem a kapcsolatot a két pic között, akkor azt irja hogy nincs parancsközpont.

Következő: »»   22 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem