Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „A végfokhoz használt diódák a számítógéptápban is egyeirányítást végeztek, tehát az elvileg jó.” Tény és való! JÓ, DE pc tápban a 230-at kell egyenbe hozni, ott max 1.5 A folyik igaz? Szted túl fogják méretezni? max 1.5A-2A -s lehet a dióda. Számolom a 100VA/24V az min ~4.16A úgyebár. A dióda jó indulattal 2A-s, vagyis kevés!!! min 10A-st tegyél be.. sztem hidat, ne diódákat. Idézet: „a munkahelyemre nem viszem magammal az erősítőt...” csak 1 dolog , már túltárgyalva a tipusa.. :yes: :yes: üdv
[off]Az én szám.tápomban 8A-es híd volt most az van a VF3-tápjában is...
Na, megvizsgáltam őket:
- végfokhoz 1n5406 - előfokhoz (Isa: LM1036N) fr104 Csatolom az adatlapokat is. Szerintem annyira nincsenek alulméretezve, meg amúgy a zúgás az nem emelkedik lineárisan a hangerővel, hanem mindig egyforma hangerőn búg (nem túl hangosan). Ja, és még annyit tennék hozzá, hogy mind a 4 csatorna egyformán zúg, ezért gondoltam, hogy valahol a gyökereknél lehet a hiba... Nos, mit gondoltok, a dióda lehet a zajforrás?
Hi
Az adatlapokat nem kell csatolni elég lett volna linkelni mondjuk innen: Datasheet4u. (ne használjuk feleslegesen a tárhelyet) Egy 50Hz-es bugás van ami alapból is mindig is hallatszik? Mert lehet a trafó hallatszik be. EI magos van? Hogy oldottad meg a csillagpontot? Biztos jól?? A diódák szerintem birják... De lehet azoknak is rosz hangjuk... Mitnemondjak nekem is van egy kis brumm, de még nem csináltam meg a csillagpontot... Isa Idézet: „A diódák szerintem birják...” ez akkor derülne ki ténylegessen, ha üzem után(pl 10 sec* ) nem forró a dióda(k) én sztem... *: nem bekapcsolom, kikapcsolom és úgy, hanem 15 percett szól a cucc utána.. üdv
Jó reggelt!
Szerintem a zúgás magasabb, mint 50 Hz. Olyan néhány száz Hz-re saccolom, nem olyan mély, hogy remegjen az ablak. A végfok trafója toroid, az előfoké egy kisebb ei. A dobozban a toroid a nyákok és az ei között van, tehát a kisebb szórt mágnesen terű van közelebb a cucchoz. A csillagpontot úgy készítettem el, ahogyan te is írtad korábban: a jel, a hangszórók, a tápok és a virágföld is egy pontban találkozik. Amúgy az a fogalom a diódáknál, hogy "fast recovery" mit jelent? Mármint nem szó szerint, hanem a működés során. Kellemes hétvégét! S
Egyetértek, a diódákat én is úgy néztem, hogy tegnap jól megjárattam (majd egy órát) és utána tapogattam végig a dolgokat.
Egyedül a végfok hűtőbordái, meg az előfok ic langyosodtak, meg kicsit az előfok trafó is. Mondjuk a ventilátor keringeti a levegőt, az sokat jelent, de a diódák teljesen hűvösek voltak. Üdv: S
Hát képzeljétel el, mi történt!
Kicseréltem a diódákat, biztos, ami biztos, hátha lesz valami. Nem lett semmi. Aztán kínomba az előfok szűrését (2200 uF) megtodottam még ugyanannyival (párhuzamos kondenzátorok kapacitára összadódik, ugye) és láss csodát, sokkal halkabb lett a zúgás. Nosza, tettem még rá kapacitást, ha ez kell neki, megkapja: most kb. 6400 µF csak az előfok előtt és egészen jó, nem is zavaró, alig hallani icipicit. Szerintem furcsa a jelenség, mert elég bő volt rajta a szűrés. A segítő hozzászólásokat azért köszönöm szépen! Üdv: S
Üdv
Azért is lehet a búgás mert túl nagy áramot vesz fel a végfok ilyekor nincs mit tenni (ha nem lehet állítani rajta) meg kell toldani még 1 2 pufferrel De leet a trafó miatt is nálam is volt ilyen Betettem a trafó és a végfok közé egy lemezt és megszűnt a jelenség!!!
Jah én is éppen írni akartam mennyi puffert használsz, csak már nem volt idöm....
agressív: itt az elöfokról van szó. Így utólag tényleg kevés volt a puffer neki. Sőt, ki kéne próbálni jobb minöségüvel is...
Az is eszembe jutott, hogy lehet az áram is olyan, mint a vezetékes víz. Van, ahol keményebb a víz, van ahol lágyabb. Az áram is van, ahol darabosabb, ott jobban kell szűrni. Ilyenkor a kondenzátor a Calgon.
Hali!
Nálam a hűtőventi tett egy jó kis zajt az erőlködőre, hiába puffereltem, semmit nem értem el vele... Próbáld meg venti nélkül.
Valóban, ezt én is észrevettem, ezért egy külön kis kockatrafóról megy a ventilátor, meg a világítás. Így már nem zavar bele.
hali!
Tudna nekem valaki segíteni az alábbi témában? Építettem egy 14 W-os erősítőt TDA 2030-as IC-vel (rajzokat innen szedtem le), de valami nem sikerült, mert ha adok neki tápot és megfogom a bemenet meleg pontját nem gerjed, hanem csak sercen egyet és ennyi. Ha jelet adok neki (pl zene) akkor sincs egy sercenésen kívül semmi. Mit ronthattam el?
Hali!
Nézd meg, hogy a kondenzátorok, és diódák polaritása jó e.
Ami hibát találtam az volt, hogy a c1 kondit fordítva tettem be, de azt ki is cseréltem, de semmi változás. Csatolom a kapcsolási rajzot, meg azt, ami szerint beültettem az alkatrészeket. Megnéznéd, hogy jól csináltam-e?
Szerintem jó.
Ha tudsz tegyél fel képet a erősítődről, hátha úgy tudunk segíteni. (Az első tda2030-as erősítőmet én ott rontottem el, hogy lapra lemásoltam a kapcsolási rajzot, és arról csináltam beültetési rajzot. Sikeresen lehagytam róla egy 100k-s ellenálást, és csak néztem, hogy miért nem jó... Kettőt is megépítettem belőle próbapanelre hiába. Elkeseredésemben felraktam ide a rajzot, és rávilágítottak a hibára. A harmadik azóta is működik. ) (Akkor a diódákat jól kötötted be.)
A c6-os kondit szerintem cseréld le nagyobbra (pl. 470uF).
Miről kapja az áramot az áramköröd?
Egy valamilyen trafó, talán régi lemezjátszóból, 13-14 V AC szekundert mértem rajta.
Akkor annak meg kellene hajtania!
Én eleinte egy 9v-os elemről hajtottam (persze csak halkan) Még 5v-ról is ment, ez alatt kezdett lekapcsolgatni, ahogy merült az elem.
Én (mint kontár :yes: ) arra gondolok, hogy valamelyik kondi zárlatos. Van benne ráció?
Hát az az igazság, hogy én sem vagyok egy nagy
szakértő, csak próbálok segíteni, hátha... Ha új kondikat használsz, azoknak jóknak kelllene lenniük. Ezt próbáld ki: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_14_w-os_erosito...l?pg=4 (Én a fenti cikkben lévő kapcsolást csináltam meg.)
Erről meg is feledkeztem, de jó kis mankó.
Köszönöm a segítséget, majd holnap folyt köv.
Sikerült megírnod a topik 1000-dik hozzászólását. Gratula hozzá!
[off]Vááó
Az eggyik legrégebbi topicunk
Hali!
Az ic 4-es lábán 12 V táp mellett 8-9 V-ot sikerül mérni. Gondolom az nem igazán jó . Talán vmelyik ellenállással van gond?
Hali!
Őszintén szólva nem tudom. Mézd meg, hogy minden ellenálás jó hejen van e, ha igen meg kellene próbálni kicserélni a végfokot. A c1 kondi, amit fordítva ültettél be nem tudom, hogy elintézheti e az ic-t. Ha jól tudom van neki zárlat elleni védelme a bemeneten, de, hogy ez erre is kihat e, szintén nem tudom. A biztonság kedvéért cseréld ki a c1 kondit is.
Sziasztok!
Nos hát olvasgattam egy darabig amiket írtatok... sokminden tisztázatlan maradt nálam Vettem pár hónapja egy ne078 -as számű építőkittet amin két TDA 2030A van a panelt megépítettem. A problémám abekötéssel kapcsolatos. A tápfeszültséget +12 voltal akarnám megoldani (1 A -es) ugyanis egy ilyen tápom akadt itthon vagy egy 30 voltos 400 mAh -es... ahogy olvasgatam ezt szólótápoknak hívják ha jól olvastam... nos a nyákrajza alapján +-18 voltot szeretne. Én viszont szeretném megérdeklődni hogy csak +12 voltal is belehet e kötni ha be lehet akkor hova kellene kötnöm a tápfeszt , esetleg lehetséges e így bekötni vagy muszály a +- akárhányvolt? vagy építsem át az egészet? mert így nem lesz jó? Előre is köszike a segítséget!!! Jahm mégvalami próbáltam +-12 voltal szórabírni a táp +10 volt 1 A és -10 Volt 0.1 A így nem akart megmukkanni sem. A mellékelt kép mutatja milyen panelről van szó:
Helló
Ha nem tudsz kétszeres feszt előállító trafót szerezni, akkor létezik egy feszkétszerező kapcsolás... Nem a legjobb megoldás... Kb kétszer akkroa kondi kell neki http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_56129.html?highlight=1#56129 De az a táp így is kicsi lesz neki mert ez csak 12 Wattos. És ahogy látom ez egy 40Wattos verzíó. Szóval minimum 120-150 Wattos trafó kell... Azzal a -10V 0,1A-ral nem sokat kezdhetet vele. Mert ugyan annyi áram kell neki a másik oldalon is. Isa
Sziasztok! Sassor szívesen segítek neked, ha vmi segítség kel, csak szólj
nekem is van egy TDA2030-as erősítőm, íme a kapcsrajza, ez 2X40W-ot tud ehez én még azt javasolom hogy építs hozzá egy előerősítőt, ez kiemeli a mély és magas hangokat, sokkal szebben fog szólni vele meg ha akarsz egy kivezérlés jelzőt is építhetsz bele (szólj ha kell és elküldöm a kapcsrajzát a kivezérlés jelzőnek és az előerősítőnek, a kivezérlés jelzőt megépítettem és tökéletesen működik, a hangszínszabályozót még építem, egyik haverom építette meg és nagyon jól szólt vaele az erősítője, mert jók a paraméterei a előerősítő IC-nek) még azt is javalom hogy ha előerősítőt építesz akkor semmiképp ne a TDA1452-es IC-t használd, az nem jó, torzít nagyon valaki mondta rosszul szól neki, szerintem azért mert kis teljesítményű hangfalat kötött rá, nekem 50W-os hangfal van rajta és ha teljesen felcsavarom akkor sem torzít, ez otthoni használatra tökéletes bár, nem rég építettem egy QUAD405-ös erősítőt, ezt is itthonra, de most egy 2X200W-os FET-es erősítőt akarok készíteni, ez is kb annyiból kijön mint ez a kapcsrajz amit adtam és sokkal nagyobb teljesítményű (ha valakit érdekel a kapcsrajza, szóljon) |
Bejelentkezés
Hirdetés |