Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tekercs induktivitás kiszámítása
Azt szeretném kérdezni hogy egy tekercsnek az induktivitását hogyan lehet kiszámítani. Mert hangváltót szeretnék készíteni, és fogggalmam nincs hogy tekercset hogyan csináljak neki
a program csak azt számolja hogy mekkora az induktivitása a tekercsnek de azt már nem hogy milyen huzalból hány menet. Ezt szeretném megtudni.
ez engem is érdekel!
bár választ hetek múlva "HA" kapunk..... sajnos
egyáltalán kiszámítani ki lehet ezt?
Vagy program esetleg van hozzá? lehet venni is fix induktivitású tekercset is, de ki is tod számilni, de ahhoz nekem is utána kell néznem. de bocsi, most mennem kell szalagavatóra..
szóval:
a tekercs induktivitása(Henry)= "mű"0, szor "mű"relativ, szor menetszám 4zete, szor a menetek által körülzárt felület(4zet méter), osztva a tekercselés hosszával(méter) "Mű"0=vákuum permeabilitása=1,257*10 a mínusz 6-on "Mű"revatív=1(ha nem használunk vasat) remélem érthető volt..
Zseniális kb 20x elolvastam.
Már kezdem érteni
van vhol egy prg hogy: légmatek.. be adod neki az adatokat... yooo :yes:
A hangváltó tekercs több menetes, ezért az egyszerű induktívitás számító képlettel nem lehet kiszámítani. Régebbi rádiótechnikákban direkt ezzel kapcsolatban cikkeztek. Légy türelemmel. Napokba telhet mire megtalálom.
Az induktívitás mérést még így sem kerülheted ki, ha igényes tekercset akarsz.
Ezt a programot én nem találtam. Esetleg dc n át tod küldeni
Jelentem, megtaláltam a többsoros tekercs számítás leírást. Mindössze 3db. A4-es oldal teli képletekkel. Szerintem excelbe a legegyszerűbb bepakolni, aztán onnan használni. Dzót ! szóval kellene az email címed. Bónusznak meg még kapsz két induktívitásmérő kapcsolást,leírást. Mindkettőt használom. Sőt a PIC-es verziót én terveztem át egy Orosz szerző művéből.
Módosítok, az induktívitásmérő kapcsolásokat megtaláljátok a társalgó/induktívitásmérő hozzászólások között. Össesen 2db-ban tudom feltenni a tekercs méretezését.
Találtam egy nagyon jó progit induktivitás számításra. Rengeteg féle tekercs fajtát számol (többrétegű nyégyzet alakútól a "sima" tekercsig) Gondoltam ide rakom hátha valakinek jól jöhet
(forráskód is benne van, ja, és sajna angol, de ez nemhiszem, hogy probléma.)
Ez a neked való progi!
Sziasztok !
Van egy kapcsolásom és rajta egy ha jól látom vasmagos tekercs. Rajz 0.082mH 1R4 A kérdésem az lenne, hogy milyen drótból, milyen vasmagra , mennyit tekerjek ???? Esetleg toroid vasmag kell hozzá ???
Hülye ötlet: Miért nem próbálsz venni a boltban kész tekercset? Előfordul hogy kapsz. A lomex keresőben ha jól láttam, találtam is 82 uH-set. A HQ videónál, és RET-nél lehet kapni 68uH-set, ez még lehet hogy jó...
Mondjuk elveszi a tekercselés örömét...
Háááát... Akinek az öröm!
hangszóró2000 kft-nél is van, sztem az is jó vagy nem??? peddig légmagos tekercs sztem jónak kell lenni-e...
Sziasztok!
Szeretnék írni egy kis progit a légmagos tekercsek számítására. Keresgéltem a netten de eddig egy normális pontos képletet nem találtam. Tehát olyanra gondoltam, ami tartalmazza a csévetest átmérőt és a vezeték átmérőt a számításokba! Ha valaki tudja, ossza meg velem, hátha sikerül írnom egy jó kis progit mindenki örömére.
L=(u0*ur*N^2*A)/l
L: induktivitás u0: vákuum permeabilitása ur: relatív permeabilitás N: menetszám A: csévetest keresztmetszete l: csévetest hosszúsága Ha légmagos tekercsről van szó, akkor a ur lehet 1.
Ez a képlet jó lenne de, vezeték keresztmetszetét nem tartalmazza, olyan képlet kellene, ami tartalmazza a vezeték keresztmetszetét és a menetek távolságát is.
A vezeték keresztmetszetétől annyiban függ, hogy mekkora áram tud rajta folyni. Meg persze benne van a csévetest hosszúságában is: ha a menetsűrűség kisebb, de a menetszám adott, akkor hosszabb lesz az egész tekercs, ugyanígy, ha a drót vastagabb, akkor a tekercs hosszabb.
Köszi. Tehát akkor a keresztmetszetnek nincs különösebb befolyása az induktivitásra!
Mi van olyankor, ha a tekercs számításánál tekercshossznak megadok pl. 20 mm-ert és számítás után kijön 50 menet, de a tekercset 1 mm–es huzalból szeretném elkészíteni? Ilyenkor növelni kell a cséveátmérőt vagy többsorosra kel tekerni a huzalt?
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: hogy lehet kiszámítani az idukcióból a menetszámot? Nekem van egy képletem, de ebben nem szerepel a drótvastagság, csak mert gondolom attól is függ. Szóval konkrétan egy 0,6mH -is és egy 2.6mH -is indukcióból kéne kiszámítanom a menetszámot. Előre is kössz.
ez attól fögg, hogy szolenoid, vagy toroid
Ez nem ilyen egyszerű. Függ a vasmag anyagától, méretétől, geometriai kialakítástól, és még akkor sem lesz pontos a számítás.
A drótvastagságtól nem olyan nagyon függ, azért nem szerepel a képletben.
Halee!
Először van itt egy link, ami ezzel a témával foglalatoskodik!Itt megtalálod!Továbbá Báddzsó már feltett egy progit, ami sz.tem hasznos neked! ( ezt is megtalálhatod a linkelt oldalban) De találsz még ott 1 másikat patexati -tól is! ui:. Hogyan lehet belinkelni már a HE-n lévő csatolt file-t?Üdv: Gab_bee |
Bejelentkezés
Hirdetés |