Fórum témák
» Több friss téma |
Üdvözlök mindenkit!
[Alaptudású kezdő vagyok] Van egy M890G tipusú multiméterem és szeretném egy 12V-os (BT-12M7-0AT 12V 7.0Ah/20HR) akkumlátorról üzemeltetni mert hamar lemerül az elem. A multiméter most egy alap 9V-os elemről működik.Kérdésem az hogyan tehetem ezt meg.Elegendő egy előtét ellenállás, vagy valami más is kellene?Nem szeretném műszeremet tönkretenni.Válaszokat előre köszönöm mindenkitől.
Szia!
Legegyszerűbb egy 9V-os stabilizátorral megoldani.. Vásárolsz egy ilyet ezen belül is a 9V-os verziót.. Ez a stabilizátor azért jó mert 1V különbséggel is működik (1V is lehet a bemeneti és a kimenet feszültség között) azaz addig míg 10V van az akkuban stabilan adja a 9V-ot.. ott van a táblázat felett a kapcsolás. azt kell összerakni, és már mehet a dolog.. üdv!
Próbáld egy 9 voltos zenerrel leszabályozni!
Szerintem is, 7808 esetleg egy diódával megtámasztva a középső láb, és 8,7V lesz.
Szia !
Ahogy előttem irták: 7809 vagy hasonló stab.ic-s megoldás. De szerintem érdemesebb egy jó minőségű 9V-os akkumulátort venned, a megfelelő töltővel. Rövid távon is kifizetődő. Igy a műszer hordozhatósága is megmarad. Üdv! Luki
Hahó!
Ugyan ilyen multiméterem van nekem is; ha te tényleg 12 voltos akkuval szeretnéd üzemeltetni, akkor mellékelem ennek az LM7808-as IC-nek az adatlapját, ez esetben ez a megfelelő megoldás. Ha véletlenül nem lenne service manual-od a mérőműszerhez akkor küldök azt is! Üdv: Abu.
Nekem is lemerült a Metex multiméterem eleme, mert időnként bekapcsolva felejtettem. Én a nyomógombos kapcsolóból kiszedtem az arettálást (egy kis huzalrugó csinálta, ezt kiszedve a kapcsoló nyomógomb lett), és raktam a műszerbe egy kb. 3 perces újraindítható időzítőt egy CD4060-as számlálóval (meg egy tárolóval?), amit a nyomógomb indít. (A kapcsolási rajzát ne kérjétek, kb. 15 éve volt, de az áramkör azóta is működik.)
Ha nem állandóan kell használnod a multimétert (asztali műszer helyett), akkor ez is megoldás lehet neked.
Érdeklődnék hogy esetleg valaki csinált e már külső
dugasztápot a multiméteréhez ? Feleslegesen cserélgetem a 9 voltos elemeket, mindig egy asztalnál mérek. 7809-el csináltam neki egy tápot és már tele van szűrőkondival de valamiért az ellenállásmérő elég pontatlanul mér és azt is folyamatosan változtatja. 9v-os elemmel viszont hibátlan. Hátha van valakinek ötlete vagy esetleg már próbálkozott ilyennel. Előre is köszi!
Tulajdon képpen egy problémád van csupán! A DVM mint olyan piszok nagy impedanciás eszköz, ráadásúl a "műszer rész" tápja nem közösíthető a mérendő áramkör semelyik pontjával sem! Tehát bármilyen "dugasztáp" rendelkezik annyi szórt kapacitással és átvezetéssel, hogy meg tudja bolondítani a "mérő művet", áramkörét! Viszont van egy átmeneti megoldás ami nem is nagy kiadás meg egy feltétellel biztosítja a zavar védelmet is! Minden esetre nekem nagyon "elem kimélö" megoldásként bevált. Mellesleg a zsebem se bánja...
Nem kell más mint egy bármilyen dugasztáp, ami legalább 5+3V-ot tud 20-50mA terhelés esetén. A következö lépés egy 7805-ös "háromláb". Majd a lényeg! A ma már fillérekért kapható BNC csatlakozós ISA buszos hálózati kártyákon van egy 5V ról 9V-ra "müködö" inverter. Ezeknek a hibrid kockáknak a szigetelési ellenállása és a feszültség tűrése az 5V és a 9V-os kimenet között katalógus adat és nagyon kedvező! A teljes zavar védettséget úgy lehet elérni, hogy a 'primer' 5V-os -az áramkörünktől független pontját hozzákötjük a mért áramkörünk közös pontjához! Ezekből a "24 lábú kockákból" lehet olyan méretűt találni ami akár elfér a DVM-ben is az elem helyén. Minden esetre ez egy nekem bevált megoldás.
Hát lehet hogy ez működik de azért jobban örülnék valami egyszerűbbnek, biztosan van rá valami megoldás.
Egyébként ha az ujjamat ráteszem a 7809 föld és bemenet lábára akkor is minden oké. Van egy UT804-es műszerem csak még garanciális így nem akarom kinyitni , de később esetleg ott meg tudom nézni, de gyanítom hogy itt valami stabilizálási probléma van amire nem jövök rá.
Akit esetleg érdekell:
PHILIPS 9V 1,8A kapcsolóüzemű dugasztáp (AY4117/00) Input: 100-240V ~30W 50/60Hz Output: DC 9V 1,8A Van még jópár darab. Újak!
Szia!
Ajánlani tudnám az LM317 stab ic TO-92es tokozásu változatát. Mikor a müszeremet(MY64) vettem én is ezzel építettem neki külső tápot, az elem nem túl sokáig birta. Egy 300 miliamperes dugasztáp tökéletesen elég neki, a lényeg hogy az icét a dugasztáp belsejébe kell szerelni, nekem igy évek óta stabilan és pontosan működik... Üdv.
Igen én is pont 300mA-es tápot vettem, nem tudom
hogy az lm317 mennyivel stabilabb a 7809-nél. A hiba főként nagy Ohm-ok pl. 1.6Mohm feletti mérésénél jön csak elő.
Az LM317 véleményem, és az (adatlapja) szerint is jóval stabilabb mint a szokásos 3 kivezetéses stabilizátorok.
Ha az icét a müszerbe építetted be akkor valószinű, hogy az zavar be a multiméternél ellenálás mérésnél. Az ict mindenképpen a tápba érdemes beszerelni igy nem befolyásolhatja a pontos mérést. Én anno a szokásos alapkapcsolást építettem meg neki, 2db ellenálás 2db kondi... Üdv.
Üdv!
Ha külső tápot csináltok multiméternek, nagyon figyeljetek az érintésvédelemre!! Ha hálózati feszültséget, áramot mértek vagy bármit, ami galvanikusan kapcsolatban van a hálózattal, az kapcsolatban lehet a táp csatlakozójával! Életveszélyes lehet! Pl egy jack dugós tápcsatlakozó külső pontja megérinthető vagy ha akkuról járatod, az akku pólusai!! Üdv! Tomi
T.hbal! 1. Ez itt nem az apróhirdetésnek a helye! 2. Miért akarsz egy kezdőre rásütni egy 20x nagyobb tápot mint kell. Korrektebbül kolléga!!! MM
Igen , köszi ez valóban fennáll én a multim. elem helyére
tervezem betenni és addig ugye a dugasztáp szigetelt kábele menne direktbe, semmi csatlakozó.
T.hbal! 1.Ez nem a reklám helye, és nem a hirdetési rovat. 2. Miért akarsz önző szándékból egy hússzor nagyobb tápot rásütni egy kezdőre. Korrektebbül kolléga!!! MM
Szia !
Azért ennyire nem rossz a helyzet. Persze az érintés védelemre mindig ügyelni kell de mivel mi kisfeszültségű dugasztáprol beszélunk, a benne található trafó mindig biztositja a galvanikus leválasztást a hálózatról igy nincs mitöl félni, (persze addig amig a primer nem lép kapcsolatba a szekunderrel.. ) Üdv.
Szerintem Tomi111 nem erre gondolt, hanem arra az esetre amikor mondjuk nagyfeszt mérek!! Akkor ugye
a műszer oldalán ha van tápdugó és azt megérintem ott bizony jelen lehet a nagyfesz!
Kedves Csaba! A lehető legegyszerűbb és bevált megoldás: ( Én az RLC mérőt tápláltam meg és tökéletesen működik!
A legkisebb 12V-s dugasz táp. Aljazat felszerelve a műszer oldalára. A táp egy pici greatzal egyenirányítva, 50-100mikroF-l szürve. A műszerben egy soros 1N4148+ellenállás,2W-s 9,1 V-s Zenner (5-10mA-re terhelve), párhuzamosan vele 4,7mikroF,illetve 100nF.Ez a legegyszerűbb. A túlbonyolított dc-dc átalakítós, meg stab.kockás megoldásra nincs szükség. Ha mindenképpen stab-t választol egy 78L09 bőven elég az tud 100 mA-t és TO 92-s a tokozása ez több mint elég!!! A 2 db 100nF-t ne feledd! A multinak anyira kicsi a fogyasztása, hogy ez is bőven elegendő. Nekem 3 éve megy. Üdv: MM
Jaa, bocsánat Tomi111 ebben az esetben teljesen igazad van!
Van olyan csati amelyik szigetel és nem érsz hozzá. Persze ha kiakarod próbálni a birkózógépet ám legyen.Üdv:MM
Én ugyan nem, ha visszanézed én nem beszéltem csatiról hanem direkt kábelbevezetés a műszerbe. Csak Tomi111
állásponját fejtettem ki.
A bonyolultság csak viszonylagos! Tulajdon képpen kell egy föld független 5V Max. 60mA-es táp. Meg egy kiforrasztott "dobozka" . Ennyi az egész!
Amikor az asztalnál vagyok nekem mindenem ilyen tápról megy. Már csak a sztatikus töltődések meg kúszóáramok miatt is! Természetesen mindennek külön dobozkája van! Igy az 5V-is izmosabb! Tahát a dobozkákkal leválasztott világban dolgoznak a néhány tíz mA-es fogyasztó processzor panelek is. A processzorok felé megint csak "háromlábak" vagy más stabilizátorok vannak, az igény szerint. Ami a 7809 lábának a megérintésével elmúló zavart illeti. Van-e? A lábain, azokhoz közel hidegítő kondi? Én közvetlenül a tok lábaira a tok alá forrasztok egy-egy SMD 3-10µF-ost kerámiából. Meg a panelen is van elkó. Bár az már távol van! Az egészben a legbonyolultabb a dobozka kiforrasztása! Szerencsére legtöbbnek csak 6-6 lába van a 24-böl. Egy rezsóra téve elég hamar leolvad és hibátlanul kijön! A panelen van még egy soros 128 Byte-os EEPROM. Az is jó valamire. A többi cucc, elvileg kuka töltö...
Hát ha már semmilyen megoldás nem lesz kipróbálom, bár ahhoz szereznem kéne ilyen konvertert.
Kondi az van bőven közvetlenűl a lábakon is , tantál is.
Üdv!
Fiúk! Ne veszekedjetek! Igen, én ilyen esetre gondoltam például. Vagy vannak a jó kis kínai adapterek, aminek kihúzható a vezetéke és fordítva bedugva változtatható a polaritás. Na meg az adapterek vezetéke nem valószínű, hogy pl a 230V-os (vagy nagyobb) feszültség szigetelésére készült - ami a műszerből visszafelé rákerülhet. Ezek a műszerek gyárilag kettős szigeteltek. Nemhiába vannak süllyesztetten szerelve a csatlakozói, hogy csak a mérőkábel csatlakozója tudja elérni. Pl fesz.mérés közben nehogy hozzá tudj érni az árammérésre szolgáló aljzathoz. Vagy nem véletlenül nem egyszerű kipattintós az elem fedele, hanem csavarhúzós. Üdv! Tomi
eszembe se jutott veszekedni
szerintem nem is írtam olyan hangnembe ami erre utalna
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez nem a hirdetési rovat. (Régebben hirdettem őket az apróhirdetéseknél.)
Most azért írtam ide, mert úgy éreztem, hogy ez egy jó megoldás a felvetett problémára. Mint láthattad árat nem is írtam. Arra gondoltam, hogy ha valaki úgy érzi, hogy ilyenre van szüksége, privátban megkeres. Az, hogy ez a tápegység lényegesen nagyobb áram leadására képes, szerintem nem probléma, sőt... ha valaki nem fixen köti be, hanem inkább ellátja műszerét a megfelelő DC tápcsatival, akkor számtalan más dologra is felhasználható. Arról nem is beszélve, hogy érintésvédelmi, esztétikai, stb. szempontból korrektebb megoldás. Amúgy 500Ft-ra gondoltam. Ekkora összegért én biztos nem kezdenék el tápot barkácsolni. (Ja és ha már a 20x nagyobb tápnál járunk, szerintem még mindig jobb megoldás, mint egy 12V 7Ah-s akku, amit el kéne látni a megfelelő feszstabilizátorral, arról nem is beszélve, hogy tölteni is kell) Ha esetleg belegázoltam bárki lelkivilágába, akkor bocsánat.
Ott vannak, a terhelést kipróbálom majd , bár nem teljesen értem hogy az miért segíthet hiszen a műszer is terheli, igaz nagyon kis mértékben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |