Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró készítése

Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Jún 12, 2007
Lapozás: OK   16 / 29
(#) Action2K válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Szia! Én nem csak megnézném, meghallgatnám élőben, hanem még be is mérném, ha nem laknál ilyen messze.
Akkor már lehetne vitázni THD és társairól. Addig el kell fogadnunk, hogy szépen szól. Még akkor is, ha minden szentnek a keze, maga felé hajlik.
(#) szergey válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Idézet:
„Üdv. A kínai hangszórók pl a Sal 30 cm-es újjonnan az SBX 4-5ezer pénz”

Igen, és a negyedét sem éri ennek az összegnek, a paramétereik 50-100%-ra vannak a forgalmazó által megadott adatoktól, nincs köztük két egyforma, és még lehetne sorolni a végtelenségig a hibáikat, aki megveszi, az meg is érdemli.

Idézet:
„a legolcsóbb 18"-os kínai ahestore-n is 15ezer pénz”

És van 88-89dB-s érzéketlensége. Vicces.
Ez nem fér bele még a hangszóró kategóriába nálam.

Idézet:
„mert úgylátom a képek és a videó egyeseknek bizony nem elég.”

Nem bizony, és senki sem szánja sértésnek, de egy hangszóró, és hangsugárzó képességeit ez alapján megítélni nem lehet. Gondolom nincs hitelesített hallásod sem, szóval mérések nélkül senkinek nem ajánlok bármiféle utánépítést.
(#) szergey válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Idézet:
„A 100-as mélynek igenis van értelme, teljesen más hangja van,mint egy 50-es mélynek. Amerikában gyártanak hasonlókat,de igen drágák.”

Fostexnek létezik 800mm-es hangszórója, de teljesen használhatalan, elég ránézni az adatlapjára (a valóság pedig valószínűleg ettől is rosszabb).

Idézet:
„Az,hogy az M.N.C. hangszórói csúnyák lennének,hát neked akkor semmi kritikai értéked nincsen.”

Nekem nem tetszenek, ugyanis kirakathangszórók olcsó alkatrészekből, olyan embereknek, akik nem tudják mitől jó igazán egy hangsugárzó, szóval szerintem első-második-harmadik ránézésre is csúnyák.

Idézet:
„Ja meg hogy rosszak lennének,hát az sem igaz.”

Ez nem vitatkozás, érvek nélkül, mikor azt mondod, hogy "azért, mert csak (mert én gondolom így)". Ennek semmi értelme.
Igenis rosszak, mert hatalmas a gyártási szórás, gyakran előfordulnak hibás darabok, T-S paramétereik és átvitelük szerint sokszor használhatatlanok (ez természetesen hozza magával az általánosan alacsony érzékenységet), és mechanikai oldalról a lengőrendszer tervezetlensége miatt elég gyengék. Szinte nincs is lineáris tartományuk.
Ez még csak a mélytartomány.
Középen rezonánsak, rossz a dinamikus viselkedésük, és az átvitelük miatt szintén nehezen használhatók, hangváltót készíteni hozzájuk az enyémhez hasoló felkészültség nélkül értelmetlen megpróbálni is egy kezdő amatőrnek.
Szóval tudásukhoz, képességeikhez mérten igenis rosszak.

Idézet:
„Én ezeket használom és árban is jók:9600HUF és 5300HUF.”

Kb. a tizedét érik használati értékben

Idézet:
„Mindkettő 205W szinuszos teljesítményt bír”

Ez biztosan nem igaz, ugyanis azzal a lengőcsévével a szabvány szerint mérve a terhelhetőség névleges 80-90W.

Idézet:
„a Penta 30Hz-től, a Fiber 25Hz-től indul.”

Ez sem igaz (gyakorlatilag eddig ez a legnagyobb butaság amit leírtál), ugyanis a T-S paramétereik alapján a fiber alsó határfrekvenciája 50Hz körül van, a Penta pedig még rosszabb, azt mértem egyszer, és 1,0 körüli teljes jósággal, bármit is csinálsz vele, sosem, lesz normális a visszahallott hang.

Idézet:
„Nem jó az,ha még az élő fába is belekötsz.”

Én nem kötök bele semmibe, mindössze Te nem veszed figyelembe a valóságot.

Idézet:
„Szólhatsz bármi jót a hangszóróidról, de a daradokból összeállított mágneseid keményen torzítást visznek be a hangszóró működésébe.”

Ez sem igaz, ha jól rakja össze a mágneskört, és egyforma mágnesekből akkor mélytartományban (máshol úgysem használható egy ekkkora méretű hangszóró) nem lesz magasabb a torzítás.

Idézet:
„Nincs egyensúlyban a mágnesek ereje a tekercs-membrán méretekkel.”

Ezt akkor lehetne tudni, ha volnának pontos mért T-S paraméterek.

Idézet:
„Vagy le tudnád mérni a komplex hangszóró mágnesed OZ értékét?”

A mágnesek tömege, hogy hány uncia ferritpor van hangszóróban semmit sem jelent, az indukció számít csak.
(#) szergey válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Idézet:
„Üdv. A H2000 termékei jók, nincs velük semmi baj, hanem kicsit besokaltam már, mivel minden hangfalas és hangszórós fórumban lassan ez a vitatkozás fellelhető a márkákkal kapcsolatban. Személy szerint persze az olcsó és olcsó között nem sok a különbség ez a véleményem.”

Nekem pegig gyökeresen más. Nem gondolom, hogy ez vitatkozás, ugyanis vitára nincs lehetőség ebből a szempontból, a véleményem hosszú évek alatt 100 körüli darabszámú kínai hangszóró mérése után alakult ki, ezt pedig nem lehet kimagyarázni semmivel.

És igenis úgy gondolom, hogy nem mindegy, melyik olcsó hangszórót veszi meg a felhasználó, mert amíg a H2000-nél egy 100mm-es hangszóró érzékenysége 88dB, addig a SAL és társainál 78-79, és amíg a 170mm-es magyar hangszóró 90dB-t tud, addig a kínai jó, ha a 83-84dB-t eléri (pl SBX 1320-ak 81 körül vannak).

Ha szerinted mindegy, akkor persze megértem a dolgot, de ezzel az a probléma, hogy a hangszóró minden egyes paramétere visszahallható zenehallgatás közben.

Idézet:
„Nézd már meg azt a Pentát. Mikor tud egy amatőr házilag ilyet gyártani? (sosem)”

És miért volna szüksége egy ilyen tárgyra? Gombostűt felszedni a mágnessel?

Idézet:
„A Penta egyébként és a Fiber is nagyon jól szól, nagyon jó a karakterisztikája.”

Akinek a 100Hz körüli rezonáns kiemelés és a használhatatlan középtartomány jónak számít... Méréseid vannak róla?
(#) Bonanza02 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Építő jelleggel szeretném írni,amit írok. A kis mágnesekkel még nem találkoztam nagyobb hangszórónál. Ez nekem új dolog. Olyannal már igen,hogy két mágnes volt összeragasztva,ezzel meg lett hosszabbítva a magassága. Az látványosan befolyálta a paramétereket. Nincs véletlenül generátorod és szkópod,hogy az érzékenységet és a rez. frekit meg tudnád mérni az általad készítettnél?
(#) Bonanza02 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

A darabokból összeállított mágneseknek úgy látom értelmét,ha mondjuk neodym mágnesekből lenne összerakva.Az erősebb mágneses teret hozna létre.
(#) Lázár Péter válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Üdv hát mint a legrosszabb hobbielektronikás még egy multiméterem sincs, nálam a javítás úgy történik elektromos készülékeknél, hogy vagy sikerül, vagy bontás és Méh telep. Az SMD már nem az én világom, épp a 4gb-os pendrive-t akartam megforrasztani (kingston mini slim) olyan pici lábakat hogy csak nagyítóval láttam meg hol engedett el. De nem sikerült a végén az egész felforrósodott. A több mágnes nagyobb mágneses erővel rendelkezik, de persze két mágnest összerakva nem lesz dupla erős. De sok kicsi sokra megy. Nem beszélve a környezetbarát felhasználásról, mind a kukába kötött volna ki egyébként....
(#) Moderátor hozzászólása Nov 23, 2009

Uraim! Megint kezd a téma a személyeskedés felé menni. OFF-olásra ott az OFF-topic, a személyes ellentéteket pedig tessék privátban elrendezni!
Nyilván a szubjektív véleményt nem érdemes vitatni, de a megalapozott észérveknek, szakmai tapasztalatoknak - ahogyan az előző oldalon is leírtam már - nyitott teret biztosítunk. Viszont a parttalan vitáknak nem, és nem is fogjuk a továbbiakban sem megtűrni ezt!

Kérem, hogy térjünk vissza a topic eredeti témájához, és a hozzászólások valóban a hangszóró építésről szóljanak, ne a másik fórumtárs lejáratásáról, az egyes márkák, gyártók kritizálásáról! Arra is van megfelelő topic, de az nem ez.

Köszönöm.
(#) szergey válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

A NeFeB mágnes csak arra volna jó, hogy a mágneskör tömegét csökkentsd.
(#) szergey válasza (») Nov 24, 2009 /

A hangszóróparaméterek remélem nem személyesek. És gondolom nincs köze egyik fórumozóhoz sem. Igaz a hozzászólások nem minden részlete kapcsolódik a témához, de pl. én nem tehetek róla ha szóbahozzák, és ha az infó hibás.. Akkor valami jelzésértékű javítás kell legalább. Vagy ha zavaró, dobd át másik témába, nekem mindegy, hol beszéljük meg.
(#) B.I válasza szergey hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Az a kérdésem lenne még hogy a porvédő befojásolja e a hangzást.És még hogy a gumiszél és a pille keménysége befojásolja e a hangszóró érzékenységét és ha igen akkor milyen módon?
(#) Freedomocska válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Rendben -- ha újra kedvet kapsz az építéshez és úgy gondolod talán tudok segíteni akkor privát keressél meg .Üdv
(#) szergey válasza B.I hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Az érzékenységet lényegesen nem. Kivéve, ha rossz alappozícióba húzzák a lengőrendszert.
A porvédő pedig része a rezonáns rendszernek, tehát sokat számít, ha jól tervezik a hangszórót.
(#) frissadam válasza szergey hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

"Az elektromos oldal változik, leginkább az indukció, és az induktivitás oldaláról. A variációk száma kb végtelen, de ha egy paramétert változtatunk, akkor egyszerűsíthető. Azonos mágnesnél, azonos csévénél, azonos légrés szélességnél minél nagyobb része tartózkodik a légrésben a csévének, annál agyobb az induktivitás, és a B*l szorzat. ez persze húzza maga után a T-S paramétereket, főleg alacsonyabb elektromos jóság formájában."

És ha olyan a mágnesem, hogy a belső átmérő pont akkora a mágnesgyűrűn mint ami a vasmagon lenne és ezért nem teszem rá a kosár felőli vasat. Tehát a középső "csap" a mágnesgyűrű belső furatához adja közvetlen a légrést ! Ilyen esetben hogy viselkedik az indukció és a mágneses tér? Mondjuk ilyen megoldást még nem láttam élőben , csak elképzeltem....
(#) szergey válasza frissadam hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Semmi nem lesz. Fedőlap nélkül nincs mágneskör, nincs légrés, nincs hangszóró.
(#) B.I válasza szergey hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Legyen szives valaki leirni a hangszóró készitéséhez való képlete és irja már le hogy mék tag mit jelöl.
(#) Jackass hozzászólása Dec 3, 2009 /

Üdv!

Olvastam az előzőekben minden félét. Akkora itt a katyvasz hogy nem lehet kiigazodni. Mindenki állít mindenfélét. Hangszórót építek én is. 10 colos mélyhangszóró lesz. A kérdésem afelé irányulna hogy a cséve mennyire lógjon be légrésbe? Peetmastertől kértem tanácsot ő 50%-ot mondott. Volt aki 75% ot említett. Most akkor mennyit is kéne? Válasszam az aranyközéputat? a 62.5% ot? A választ előre is kösz :gumicsirke:
(#) szergey válasza Jackass hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Ismered a szimmetrikus szó jelentését gondolom.
(#) B.I válasza szergey hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Akkor mi van ha a tekercset aluminium drótból csinalnám.A fajlagos ellenállása nagyobb mint a rézé igy rövidebb vagy vastagabb drótot használhatok és igy mi történne a hangszóró erzékenységével és terhelhetőségéval
(#) hugi00 válasza B.I hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Honnan szereztel alu (zomancozott ?) huzalt ?
(#) B.I válasza hugi00 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Bontott trafóból.
(#) varttina válasza B.I hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Ennyi erővel megtekerhetnéd a lengőcsévét rézdrótból a kívánt impedancia alá, és sorbaköthetnél vele egy megfelelő értékű ellenállást.
(#) hugi00 válasza B.I hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

[OFF]
mail ment
(#) szergey válasza varttina hozzászólására (») Dec 6, 2009 /

Annak semmi értelme nem volna.
(#) szergey válasza hugi00 hozzászólására (») Dec 6, 2009 /

Ez mintha egy fórum lenne, nem?
(#) szergey válasza B.I hozzászólására (») Dec 6, 2009 / 1

Az érzékenység a tömeg csökkenésével növelhető, és a tekercselési magasságot megtartva kicsit vastagabb huzallal lesz azonos az impedancia, az is emel valamit az elektromos jóságon.
(#) hugi00 válasza szergey hozzászólására (») Dec 6, 2009 /

[OFF]
Forumon biznisz nincs. - en igy tanultam, ezert irtam mailt.
- es azert hivtam fel ra a figyelmet, mert a tapasztalataim azt mutatjak, hogy sokan mas email cimmel regelnek, mint amit valojaban hasznalnak.

De ha mar kaptam a fejemre, felteszem a kerdest itt is:

Tud valaki aluhuzalt, vagy barmilyen formahuzalt ami elado ?
(#) szergey válasza hugi00 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Semmi rosszat nem akartam én. Kb. 20kiló fölött már bármit lehet.
Következő: »»   16 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem