Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 129
(#) Szirty válasza jym hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Hali jym!

Idézet:
„Mi a WSCAD-et használjuk (Basic változat). Az tud DIN61346 szabvány szerinti villamos rajzot készíteni”

Én is WSCAD-ezek sajnos.
De szerintem Zed nem vezérlő szekrény kapcsolási rajzot akar készíteni, hanem a PLC vezérlőprogramját szeretné az általa illusztrált formába önteni.
(#) Szirty válasza Zed hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Hali Zed!

Idézet:
„Illetve tud-e valaki olyan programról, ami valamilyen Step7 formátumból ilyet tud generálni?”

Hát ez elég esélytelennek tűnik sajnos
Step7-ben az FBD megjelenítés hasonlít hozzá legjobban, de nem nagyon.

Idézet:
„Csak kíváncsiságképpen: ti láttatok már ilyen rajzokat, vagy csak nekem új?”

Én még nem láttam. Nem tűnik túl gyakorinak, bár nem sokat dolgoztam erőműveknek...
(#) sniperx válasza Szirty hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

S7 programozással?
Sokkal körülményesebb, mint pl a Mitsu.
Kevesebb a "kényelmi" dolog a programozásában.
S5 óta sok dolog belekerült, de szerintem ez kevés a japókkal szemben.
(#) Szirty válasza sniperx hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Hali sniperx!

Idézet:
„Sokkal körülményesebb, mint pl a Mitsu.”

Nem lehet hogy csak "más"?

Idézet:
„S5 óta sok dolog belekerült, de szerintem ez kevés a japókkal szemben.”

Nem tudom mire gondolsz ami hiányzik belőle. Erre írnál néhány példát?

Mitsubishit nem ismerem, de Omront igen. Nem tudom azok között van-e esetleg több hasonlóság.
Általánosságban elmondható egyébként, hogy ha valami univerzális, akkor az bonyolult is lesz. A bonyolultság pedig nehezíti a használatát, hiszen több ismeret kell hozzá. Az S7 pedig univerzális és bonyolult.
(#) jym válasza Szirty hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Szia Szirty!

Idézet:
„Én is WSCAD-ezek sajnos.”

Látom nem vagy vele maradéktalanul megelégedve

Nekem sem tetszik, nem tudja megfogni a csomópontokat, egy nem raszteren lévő tervjelet képtelen vagyok megforgatni, hogy csak kettőt említsek. Még csak 3 hete használom, de végülis amire kell, arra alkalmasnak látom.

Tudsz jobbat ?

Imi.
(#) Zed válasza sniperx hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Megnéztem, de nem az igazi. Kicsit hasonlít rá, de nem ugyan az.

Idézet:
„Vagy csak nekem ilyen negatívak a tapasztalataim...?”

Nem, nem csak neked...
(#) Zed válasza jym hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Idézet:
„Amit te konkrétan belinkeltél, az inkább egy PLC programozó SW-jében megvalósított funkcióblokkos leírásmódnak tűnik.”

Igen. Most úgy néz ki, hogy meg kell írnom a PLC programot valamilyen formában ( természetesen Step7-ben ) aztán manuálisan át kell "forgatni" erre a nyomi formátumra. Ez a kiviteli tervezés része. ( Aztán ezeket az átforgatott rajzokat soha senki sem fogja megnézni - a jóváhagyó bizottságon kívül persze. )

Kolléga valami más rajzoló progit emlegetett, valószínűleg azt fogjuk használni. De - ha időm engedi - megnézem ezt a WSCAD-et is...
(#) Zed válasza Szirty hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Idézet:
„Hát ez elég esélytelennek tűnik sajnos”

Igen, én is ettől tartottam.

Idézet:
„Step7-ben az FBD megjelenítés hasonlít hozzá legjobban, de nem nagyon.”

Igen. A mi megbízónk segítő szándékkal felhívta a Siemens-et ( a megbízónk persze nem ért ehhez a részéhez a dolognak ) és ott aztán bőszen modták neki, hogy a Step7 az aztán tudja és ez az FBD formátum fog kelleni a tervekhez.

Idézet:
„Én még nem láttam. Nem tűnik túl gyakorinak, bár nem sokat dolgoztam erőműveknek...”

Kicsti vígasztal a tudat, hogy nem csak nekem új ez. ( Képzelhetitek, hogyan néztek rám a fő-fő tervezők, mikor azt mertem mondani, hogy minták kellenének, mert mi ezt a formátumot nem ismerjük. )
(#) Szirty válasza Zed hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Hali Zed!

Idézet:
„Képzelhetitek, hogyan néztek rám a fő-fő tervezők, mikor azt mertem mondani, hogy minták kellenének, mert mi ezt a formátumot nem ismerjük.”

A tervező urak a dolgok sűrűjében dolgoznak, vagy íróasztal mellett?
(#) Szirty válasza jym hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Helló jym !

Idézet:
„Tudsz jobbat ?”

eplannal érdemesebb lehet foglalkozni.
(#) ared2 válasza aflmor hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Ha tudnál segíteni,azt nagyon megköszönném !
(#) fsteve hozzászólása Nov 25, 2009 /

Kedves fórumozók

Keresek egy olyan embert aki SAMSUNG SPC-10 PLC programozásához ért, mivel nekem van egy hossztoldó gépem amit A Stop Környezetvédő Bt szerelt fel, ezekkel a plc-kel, de nem hajlandóak segíteni és még a villanyszerelő nevét sem árulták el ezért ha bárki tud segíteni kérem írjon.
Üdv.:
István
(#) Zed válasza Szirty hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Hát, a fene tudja. Nem mondom, hogy nem látott az informatikusuk PLC-t ( mondott az MP377-ről néhány dolgot, hogy nem egyszerű benne felpattanó ablakot csinálni, de ők megoldották ), de eléggé el voltak varázsolva...
(#) Marko Ramiusz válasza Szirty hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Szia! EPLAN-ban jó vagyok . Üdv.: Yoe
(#) Zed válasza Zed hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Sziasztok!

Lassan sikerül megfejteni a logikai tervek tartalmát. Újabb találós kérdés:

Logikai terv részlet

A rajzon látható "1" mit jelenthet?

Feltételezéseink szerint:

A negálást négyzetbe zárt 1-essel és a mögötte lévő körrel jelöli.
Az RS tároló prioritását jelöli valószínűleg a vastagítás az R illetve
az S mellett. A rajzon látható 'kis t'-t tartalmazó szimbólum valószínűleg
egy valamekkora szélességű impulzus.
(#) Norberto válasza Zed hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Bátran csatolhattad volna ide is, a HE szervere atombiztos és mindig elérhető, és megmarad az információ, míg ezek az ingyen képfeltöltős, megosztós oldalak kínkeservesen lassú sebességgel működnek, HA egyáltalán működnek...
(#) CoderKevin hozzászólása Dec 2, 2009 /

Sziasztok!

Egy ideje foglalkozok plc programozással, kísérletezgetéssel. Most egy kicsit komolyabb fába vágtam a fejszémet. Egy Fatek FBs60-ma plc-vel, hozzá való tc16 kiegészítővel, és egy beijer ht70 érintőkijelzővel próbálom megoldani egy gépsor vezérlét. Ezzel kapcsolatban merültek fel kérdéseim. Ha lenne esetleg itt valaki aki használt már ilyen eszközöket, akkor szivesen felvenném a kapcsolatot vele.

Előre is köszi a válaszokat:
Kev
(#) Szirty válasza Zed hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Hali Zed!

Idézet:
„A rajzon látható "1" mit jelenthet?”

Számomra ez egyértelműen fix logikai 1-be állítást jelent, vagyis agy TRUE konstanst.
(#) jym válasza Zed hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Üdv!

Idézet:
„"1" mit jelenthet?”

Szerintem az logikai 1-et jelent.

De akkor miért ÉS-eli le egy másik változóval, aminek látszólag semmi értelme ?

Szerintem gondolva a későbbiekre, "ott majd lesz valami később". Most csak a kapu került fel, emlékeztetve, hogy oda majd később valami még kerül, ami még nincs végiggondolva, nem tudja biztosan.

Imi.
(#) Szirty válasza jym hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Hali!

Idézet:
„Most csak a kapu került fel, emlékeztetve, hogy oda majd később valami még kerül, ami még nincs végiggondolva, nem tudja biztosan.”

Általában egy program elkészítésénél nem annak legoptimálisabb futása a mérvadó.
Sőt! Lényegében ez soha nem szempont
(#) jym válasza Szirty hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Üdv Szirty!

Idézet:

Általában egy program elkészítésénél nem annak legoptimálisabb futása a mérvadó

Erről 2 dolog jut eszembe:

1. Igen, igazad van, én is fontosabbnak gondolom az átláthatóságot, azt, hogy ha egy gépésznek megmutatom, akkor ő is értse meg egy kicsit, hogy miként oldottam meg a problémát, amit ő meg akar velem oldatni PLC-vel. Ha élhetek egy kis PC programozási példával: inkább Objektum orientált szemlélettel oldom meg a problémát assembly (vagy sima struktúrált C) helyett, még akkor is, ha ez több RAM-ot, több processzoridőt kíván. Így én is sokkal jobban, gyorsabban átlátom a saját munkámat 1/2-1 év múlva is, illetve mi lesz, ha elüt holnap egy villamos ? Aki utánam jön, nem fog majd melegebb éghajlatra küldeni

2. Mint általában minden fordítóprogramban úgy a PLC fejlesztőkörnyezete is biztosan optimalizál valamit. Pl. nálam a CodeSys dob egy Warningot, ha egy TRUE-t össze ÉS-elek egy változóval, hogy mindig a változó értéke lesz az eredmény. Ez így korrekt szerintem, majd holnap ha eszembe jut, hogy hogy is kellene az ÉS kapu felső jelét megoldani, akkor majd beteszem. De ez az optimalizáció miatt nem növeli meg a kód méretét vagy a processzoridőt, mert a fordító kioptimalizálta (vagyis a lefordított kódból kiszedte az ÉS kaput). Persze, lehet, hogy másik fordító nem tesz ilyent.

Persze, lehet, hogy teljese feleslegesen filozofálunk, mert még mindig nem tudjuk biztosan, hogy miféle rajzoló progiból származik az a rajz, nem tudjuk mit jelent.

Imi.
(#) Sendi hozzászólása Dec 16, 2009 /

Üdv Mindenkinek.

Hozzájutottam 3db Klöckner Moeller PS3-as plc-hez.
(Tudom régi, de házi használatra, tanuláshoz szeretném)

Szimulátor programot azt találtam hozzá, de programozó programot azt nem. Ha lenne valakinek, és megosztaná velem, azt nagyon megköszönném. Ha van akkor windows-os kényelmesebb lenne.

Köszönettel.
(#) CoderKevin hozzászólása Dec 17, 2009 /

Sziasztok!

Egy ideje foglalkozok plc programozással, kísérletezgetéssel. Most egy kicsit komolyabb fába vágtam a fejszémet. Egy Fatek FBs60-ma plc-vel, hozzá való tc16 kiegészítővel, és egy beijer ht70 érintőkijelzővel próbálom megoldani egy gépsor vezérlét. Ezzel kapcsolatban merültek fel kérdéseim. Ha lenne esetleg itt valaki aki használt már ilyen eszközöket, akkor szivesen felvenném a kapcsolatot vele.

Előre is köszi a válaszokat:
Kev
(#) aflmor válasza ared2 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Megvan a progi. Ha kell még, szólj.
(#) ared2 válasza aflmor hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Üdv!
Igen azt nagyon megköszönném!
Boldog karácsonyt kívánok!
(#) aflmor válasza ared2 hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Neked is boldog Karit! Ma feltöltöm, ahogy időm engedi, majd kukk ide.
Ha nem boldogulnál, van pár grafikus touch operátorkijelzőm felesleges.... (FujiPOD, Proface)
(#) ared2 válasza aflmor hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Jó lenne egy komolyabb kijelző,de most eléggé le vagyok pusztulva anyagilag.Másrészt ahhoz is kábelek meg szoftver kellene.
(#) aflmor válasza ared2 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Katt a "nevemre", ott a Weboldal linkre, PLC/Melsec mappában találod ami a Mitsuhoz kell.

Természetesen Fuji és Proface progi is van. ...és van hozzá kábel is
(#) rbela válasza fsteve hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Üdvözletem!
sajnos én sem ismerem a Samsung plc-t és nem is az elterjettrebek között van szerintem mint a siemens vagy omron de ha leírná mit nem csinál a berendezés esetleg meg lehet fejteni a hibát. ha még aktuális.
(#) djpman hozzászólása Jan 17, 2010 /

Üdv mindenkinek!
A minap hozzájutottam egy Bosch gyártmányú plc-hez (képet mellékeltem). Annyit már tudok róla ,hogy a komlett készülék ára meghaladja a 2500 eurót. Bővebben: Link Mit tud ez amit egy mai átlagos plc nem? Ránézésre tartalmaz egy tápegységet, egy központi egységet, egy 32 bemenetes bemeneti egységet valamint egy 32 kimenetes kimenetei egységet. Elméletileg hibátlan. Ezért szeretném használni tanulási céllal. Mivel lehetne ebbe programot írni? Milyen programmal? Egy LPT port van rajta. Semmilyen dokumentációt nem találtam ezidáig róla. Van esetleg valakinek tapasztalata ezzel?

Kép006.jpg

Következő: »»   18 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem