Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Stroboszkóp gyújtáshoz
Köszönöm!
De volt még némi malőr.... A tranzisztoron amit beletettem, 2SC63916 (C63916)volt a felirat.... vélhetően nem azonos a BC639-el... Hiába na, így negyven felett már a szemem sem olyan jó.
Szerintem meg, BC639 volt az, csak a gyártáskor még nyomnak rá számot (talán az áramerősitést) jelzik vele. Annál is inkább valószinű, mert a 2SC 63916 tranyót nem ismeri egyik adatbázisom sem.
A szem romlásával egyetértek igy jóval ötvenen felül...
Igazad van Mex, én sem találtam ilyen tranzisztort
Sziasztok.
Tudom nem idevaló kérdés és ezért előre-is elnézést kérek. A triac-ot hogy tudom kimérni,hogy jó-e? és mégegyszer elnézést
Készíts neki egy "deszkamodellt" a link alapján:Kattints ide!
Hálás köszönet
Vanis egy ilyen tákolmányom de gőzöm nemvolt mihez gyártottam anno(ugy 10éve) és már feledésbemerült mirejó,csak rakosgattam ide-oda hátha jólessz valamire most ráis irom mi is az.
És a készre szerelt strobi. Igaz méd a +/- ra nem került csipesz
Sziasztok
Megépítettem ezt a strobit, de nem működik igazán. Bővebben: Link A jelenség: táp feszt rá ad világit a led, de ha eltekerem a 47k potit akkor elalszik, teszt gombot benyomom, akkor újra világit. Ezen kívül mást nem sikerült kicsiholnom belőle. Esetleg itt a nyák rá nézne valaki? Mi lehet a hiba? Üdv: Zoltán
Nálam sincs csipesz, helyette szivargyújtó csati van!
Egyébként pofás lett!
Nem a 3-as lábon van a poti, hanem az 5,6-on!
Tényleg
Köszi holnap ez lesz reggel az első hogy megpróbáljam. Üdv!
Hali
Esetleg annyit leírnál még nekem, hogy azzal a potival mit tudok rajta állítani? Meg miért is kell bele az a 4011? Üdv: Zoltán
A potival a villanás hosszát tudod beállitani. Túl hosszú idő alatt a jelzés elmosódottá válik. A 4011 első két kapuja a jelfogadást és a villanás hosszát intézi, monostabil kapcsolásban. A maradék kettő buffer a darlington meghajtására.
Köszönöm a válaszodat.
3W-os fokuszált led elég lesz hozzá teljesítménybe? Üdv: Zoltán
Sziasztok fórumozók.Nekem egy meglévő stroboszkóppal lenne problémám,az lenne vele a gond,hogy feszültségen kívül semmi mást nem tudok vele mérni.Tudna még zárásszöget,meg ugye a stroboszkóp.Mellékelnék hozzá képet,hogy mi lehet benne a rossz,mert sajna nem nagyon értek hozzá,de annyit csináltam,hogy kiforrasztgattam az összes diódát,meg ellenállást és egyesével megmértem,de a többi alkatrészhez nem nagyon értek.Van benne egy kicsi kis trafó arra gyanakszom még,de fogalmam nincs,hogy lehetne kimérni.Dióda állásban rámértem a 2kivezetésére de nem mutatott semmit.Kicsit átméreteztem a képet,mert nem akartam majd 3mb-ot feltölteni,de remélem kivehetőek az alkatrészek.Előre is köszi a válaszokat.
Sziasztok! Szeretnék egy másik stroboszkópot építeni, mert a LED-esnek nem lett olyan nagy a fényereje. Vaterán láttam ezt az IFK-120-ast és nem is lenne olyan drága. Mekkora fényereje van egy ilyennek a LED-ekhez képest? Érdemes lenne? Üdv, és kösz! A strobi gyújtáshoz lenne.
Hm. Ez tetszik. A srác 5db-ért 1200Ft-ot kérne postával együtt. Szerintem ez bőven jó, és akkor ez talán 5stroboszkóphoz elég lenne... Majd körbenézek, hogy milyen áramkör kell hozzá. Gondolom nem csak 12V egy előtét ellenállással... Üdv!
Szia! Kösz szépen. Mivel ebben sincs trafó, nekem meg van egy jól bevált vezérlőm, gondoltam, hogy kombinálom a kettőt, de úgy lenne a legjobb, ha úgy sem lenne benne trafó, sem pedig elem, mert úgyis bemegy a hálózat... Ez működhet? Ez pedig a vezérlő volna. A 3db LED és az ellenállásaik, illetve a BC301-es kijönne belőle, és a Bázis helyett a "vezérlésre" kötném a jelet. Szerinted a 3-omból tudnék 1-et csinálni? Üdv!
Szerintem ne csináld meg, mert galvanikus kapcsolatban áll a hálózattal, ami azt jelenti, hogy a villásdugó helyzetétől függően akár meg is rázhat!
Gyújtásvizsgáló strobit nem szabad igy elkészíteni. Más ha telepített, érintésvédett cuccról van szó, ez esetben használható a kapcsolás. Egyébként meg nehogy azt hidd, a villanócső sokkal nagyobb fényerőt fog produkálni. Kompromisszumot kell kötni, mert a gyújtásvizsgálatkor másodpercenként 20-100 villanás történik, és ha a kondi értéke nagyobb mint néhány uF, akkor a cső hamar beadja a kulcsot. Viszont a néhány µF kapacitás meg nem eredményez sokkal nagyobb fényerőt, amiért érdemes elkésziteni. A helyedben azon gondolkodnék, hogyan tudnál nagyobb fényerőt előállítani a ledes strobival. Lehetne nagyobb teljesitményű ledeket használni, vagy többet, a BC 639 helyett fettel kapcsolni a ledeket, lehetne nagyobb áramot adni, stb...
Elvileg működhet, de amiatt a tápegység miatt fokozottan ügyelj a szigetelésre, mivel -ha épp úgy dugod be a konnektorba- fázisfeszültség kerülhet a testpontra!
Szerintem mostmár önállóan kellene gondolkodnia, a veszélyre már felhívtuk a figyelmét.Próbáljon meg nemcsak utánépíteni, hanem fejleszteni is. Jó dolog, ha az emberfia érti is mitől "forog". Persze segítségben nem lesz hiány, vannak itt sokan akik szeretnek és tudnak is.
Szia(sztok)! Mindenkinek köszönöm a segítséget, és megpróbálom növelni a fényerőt. Erre már gondoltam, csak eszembe jutott a cső. A fényereje alapjába véve nagy, csak ha beállítom a csúszást, akkor esik le, de nagyon. A LED-ek fejlámpából származnak, és a foncsor is. (7db) Szóval lenne fénye. Áramgenerátorban gondolkodok, most csak ellenállás van.
a fórumot végigolvasva,ami watt kapcsolásáról szól mindig az a téma hogy nem elég jó a fényerő és ilyenek....,azzal hogy a kapcsolás tízszer többet villant mint ahogy jár a motor,azzal senki nem foglalkozik. az összes lecsengést ,és a környéken lévő gyújtókábelok zavarjeleit is felveszi.......Nagyon fasza ,jól el lehet vele szórakozni ,más félig átalakítottam mire jó lett. de a fényerő ezért lecsökkent ,de raktam rá villanócsövet is . a probléma az hogy ahány autó annyi beállítás kell hozzá és megszakítós kismotornál pedig egyátalán nem lehet beállítani. mintha 50Hz-en állandóan villogna az az észrevétel. a lendítőkerékre nem tudtam rávillogtatni ,mert a villanócsővet miközben jár nem szívesen fogdosnám....
Elöljáróban csak annyit: ez csak egy alapkapcsolás, fiókból kitermelt alkatrészekkel, ne akard gyári tulajdonságokkal felruházni. Az érzékenységet lehet csökkenteni, a fényerőt lehet növelni, de az már más kapcsolás...
Talán jó lenne beletenni még egy időzítést is, ami az első impulzus után mondjuk ~0.5-1ms ideig tiltaná a bemenetet, így garantáltan nem indulna a zavarjelekre. Ha üzletszerűen javítasz, akkor nem ez a Te készüléked....
Hi Mesterek.
Szeretnék csinálni Én is egy gyújtás vizsgáló kütyüt. Két kapcsolást találtam egy gyújtásbeállítóst (rádiótechnika), és egy stroboszkópos kapcsolást, amit amiket egy kicsit átalakítottam. Az lenne a kérdésem hogy ez így szerintetek működő képes lehet e? A rádiótechnikás féle kapcsolásban a 12V felnyomja 230v-ra és így használja, ebből a feltranszformálós részt hagynám ki. A stroboszkóposból pedig az 555 -es meghajtás helyet a gyertyakábel lenne. Szerintetek? Segítséget előre is köszönöm.
Komoly kockázattal járna, ha ezeket a módosított gyújtásvizsgálókat megépítenéd. Szinte garantált az áramütés, mivel galvanikus kapcsolatban áll az áramkör a hálózattal, és ha a fázis a motor fémvázára kerül....
Igaz az ördög nem alszik.
Na de ha a módosított 1 kapcsolási rajznak a bemenetére azaz az R3-om után kapna egy kondít és az után még kapna egy műveleti erősítőt?
Teljesen tökéletesen működik a LED-es gyújtás strobi. Ezer köszönet Watt-nak.
Sziasztok!
Én is megépítettem, de nem tökéletes. 3 dolog lehetséges nála. 1; normálisan villog, de baromi halványan, (legtöbbször ez az üzemállapot áll fent) 2; Normálisan villog, rendes fényerővel (ez alig-alig fordul elő) 3; Folyamatosan rendes fényerővel világít, (néha) Azt hozzá kell hogy tegyem hogy BC 300 -as tranzisztort tettem bele BC 301 helyett. Bár szerintem ez nem okozhatja a működési anomáliát. Ja, és a potméter most 4,7 Kohmos vagy 47 Kohmos? Aki tud kérem segítsen! Üdv: Tóth Attila |
Bejelentkezés
Hirdetés |