Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   44 / 107
(#) Medve válasza szkrep hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Pákásztársaim!

Volt már akinek ez az IC tökéletesen működött?
(Annyian panaszkodtok rá)
(#) gydanee válasza Medve hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Én nem ezt a kapcsolást építettem meg, (egyszerűbbet) ugyanezzel az IC-vel, és jól szólt.
(#) Medve válasza szkrep hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Nem lehet, hogy a modulációd túl nagy? Mi a helyzet a térerővel? Gondolom odaraktad a rádió mellé a kütyüt...
(#) szkrep válasza Medve hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Igen, kb 1 méterre lehetett, de a leírásban is az van, hogy 1-2 méterre legyen beállítgatáskor. Távolabbról jobb lenne?
A modulációmról nem tudok nyilatkozni, különösebben nem értek a rádiós dolgokhoz.
(#) Medve válasza szkrep hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Állítsd a moduláció szintjét... Az is hibás vételt ad, ha felharmonikusra hangolsz, vagy ha a tükörfrekvenciát fogod. Távolabbról jobb az ilyeneket nézegetni, mert a nagy térerő is hiba, meg az adó által generált kissebb amplitúdójú keverési termékek jobban érvényesülnek. Magyarul, ha közelről fogsz egy "hobby" adót, azt több frekvencián is foghatod. Ha távolabbra viszed, egyre kevesebben lesznek ezek az "álfrekvenciák" és végül jó esetben egy marad, na ez az igazi. Ilyen vadságok nem csak az adót minősítik, lehet a vevő hibája is.
(#) szkrep válasza Medve hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
>Ebben< ki állítja moduláció szintjét? Vagy a moduláció szintjének állítása maga a hangolás? (komolyan csak összeraktam észnélkül a kapcsolást...)
Ha "gyorsan" körbeforgatom a trimmert, csak 1 helyen változik a sistergés, ha ott lassan tekerem, akkor viszonylag széles tartományban fogom a jelét, de sehol nem tisztán.
(#) szkrep válasza Medve hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Namost kipróbáltam úgy, hogy légvonalban 5m-re voltam, meg köztünk egy fal. A nagyfejhallgatóval ha nagyon füleltem, lehetett valamit hallani, de nem sistergős zene volt, hanem zenés sistergés. Egyébként ha nem adok rá semmilyen bemenetet, akkor is sugároz valami zajt. Ha lekapcsolom, sokkal csöndesebb a zaj a rádión azon a frekvencián.
(#) Medve válasza szkrep hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
R1-R5 és a párja...de egyszerűbb, ha a moduláció "hangerejét" állítod a műsorforráson. Gondolom van rá lehetőség. Amúgy viszonylag szépen raktad össze!
(#) szkrep válasza Medve hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Jaaa hangerő Hát azt tekergettem csöndesre hangosra, csináltam vele mindent, de maxon sem torzít, sőt, úgy is eléggé fel kell hangosítani a vevőt, hogy jöjjön valami. Próbáltam ipodról meg számítógépről, mindkettőnek kell a max hangerő, és így a hifi (tehát a vevő) a 40 hangerőfokozatból a 4.-en már elég hangos, és maga a zene még mindig csöndes a zajban.
Bírom ezt, mikor elvileg semmi nem hibás, gyakorlatilag meg nem működik
(#) Panhard válasza szkrep hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Hát ennek a kapcsolásnak nem is szabadott volna nekiállni. Ez kb. annyit is tud, amennyire neked működik. De ez csak az én véleményem...
(#) szkrep válasza Panhard hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
>Itt< fölül van egy hangminta, ami nem egy csoda, de szerintem ennyi elvárható lenne szerencsétlentől. Ezt kb 800Ft-ból produkálni szerintem teljesen jó (lenne).
(#) ferzoo válasza szkrep hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Na ezért a hangminőségért kár sztereo adót építeni.
Ne csodálkozzatok,hogy +30m.se tud nincs benne Rf.erősítőfokozat.
Gondolom az Ic.van 1200ft.és a kvarc is pár száz ft.
Ennyiből már jó minőségű 3-4tranzisztoros Fm.adót lehet készíteni,ami saját drót antennáról városban is tud 200-350m.hatótávolságot.
Igaz csak monóban,és 3-4V elem/akkuról.
(#) ferzoo válasza szkrep hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Mondjuk a számítógép nem zenehallgatásra,+kevésbé hifi-re való, mégis úgy gondolom az adó oszcillátor,vagy a modulátor az Ic-ben túl van gerjesztve=túl nagy erősítés okozza a zajt vételi oldalon.
Ezt szkóppal adórészen is ki lehet mutatni.
Azért írom ezt mert anno én is küszködtem ezzel a problémával szakmunkás éveimben.
(#) magitor válasza szkrep hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Szkrep próbáld meg úgy hogy kiveszed a kvarcot belőle! Nekem is nagyon rossz volt pedig 2x építettem meg pontosan ezt, valószínűleg neked is ugyanazzal a hibával van dolgod, mint nekem. Ha kiveszed akkor jobb lesz a vételi minőség, viszont így a sztereó adást beáldozod!
(#) szkrep válasza magitor hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
IGEN!
Kivettem a kvarcot, és máris adja azt a minőséget ami a mintában hallható. Pl kocsiba bőven elég, a motorzajon át senki nem fog audiofilkedni egy suzukiban. Lehet, hogy marad mono...
Viszont most már érdekel, hogy elméleti szinten mi lenne a megoldás, hogy menjen. Ha jól értem, oszcillátorcsere, és/vagy a bemenet további gyengítése lenne a megoldás?
(#) Panhard válasza szkrep hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Szerintem mindenképp kellene hozzá egy PLL is, mert nélküle mindig el fog mászni a freki, és mindig utána kell hangolni a vevőt. Másik meg ha nem pont kerek frekin áll, a szintézeres vevők nem fognak megállni nála keresés közben, de lehet még el is némítják.
(#) magitor válasza szkrep hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Na ha én azt tudnám , én is kezdő vagyok, pláne RF cuccokban, csak kilogikáztam hogy mi mire kell a kapcsolásban, és ami nem fontos azokat kiszedtem, és láss csodát ugyanazt csinálta mint nálad. Én arra gyanakszom, hogy biztos nem a kvarc rossz, hanem a hangvágónál lesz valami gubanc, mert beszűrődhet valami a plot jelbe, és amiatt zavarja össze az ic-t!
(#) szkrep válasza Panhard hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Hát én bennehagytam a trimmerkondit, meg ha kell, meg tudom tekergetni a rádiót is, hogy máshol fogja. Egyszerre ennyi elég nekem, később lehet, hogy jobban belebonyolódok a témába. A bemenet szűrésén meg tényleg érdemes elgondolkodni, végülis pár kondenzátorról van szó...
(#) Novak válasza magitor hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Sziasztok!
Na végigolvastam itt az utóbbi hozzászólásokat. Igen, teljesen igaz, hogy nem kell csodákat várni az IC-től. Nem is arra készült, hogy hifi minőségben adjon. De a hangminta, amit feltöltöttem, szerintem abszolút megállja a helyét egy ilyen árkategóriában. Ennyi pénzből, ilyen minőségű, ilyen egyszerű adót máshogy nem lehet építeni. Való igaz az is, hogy 3-4 tranzisztorral már 1-2 száz méter könnyen áthidalható, de akik nekivágnak ennek az adónak, általában nem azzal a céllal teszik, hogy lefedjenek egy kisvárosnyi területet, hanem általában otthoni felhasználásra készülnek. Ott pedig a 10-20 méter hatótáv általában több, mint elég. Ráadásul minimális munkával sztereóban szól a rádió.
Összegezve, egy párszáz Ft-os IC-től nem kell csodákat várni, viszont akinek a normál hangminőség is megfelel otthonra, és vágyik a sztereó "élményre", akkor ez a kapcsolás megállja a helyét.
Egyébként hetente 2-3 ilyen adót megépítek, és sajnos már nem egyszer volt vele hasonló problémám nekem is; sztereó üzemmódban sistereg, zajos, élvezhetetlen. Ilyenkor nekem általában egy IC cserével megoldódik a probléma. (volt olyan IC, ami teljesen hibás volt, beültettem és semmi, kicseréltem egy másikra, és hibátlanul szólt) Szóval ha nagyon nem boldogulsz, lehet érdemes megpróbálni a cserét. Nem nagy összeg érte 2-300 Ft.
Esetleg még azt próbáld meg, hogy a kvarcot vagy közvetlenül rákötöd az IC-re (10 pF nélkül), vagy sorosan bekötsz vele egy 20-25 pf maximális értékű trimmert, és azzal "hangolgatod" kicsit. Lehet a kvarcnak nagy a szórása, és olyan messze van a 38 kHz-től, hogy a sztereódekóder már nem tud vele mit kezdeni.
A bemeneten egyébként valóban érdemes lenne változtatni, de nem olyan irányban, ahogy írtátok. A 19 kHz-es pilótjelet egész biztosan nem zavarja már a kutya sem, mert sajnos elég kis frekin megtörténik a vágás. Méregettem számítógépen, és 12-13 kHz körül már vége az átvitelnek. Ezt 15 kHz-ig bátran fel lehetne emelni.
Lefelé semmi gond nincs vele, sőt... a mélyeket kivételesen jól átviszi.
(#) magitor válasza Novak hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Mint már mondtam RF ben kezdő vagyok, és nem tudtok elég sok mindent logikai alapon próbáltam a hibát megkeresni. Viszont köszi a segítséget Novak! Nem is gondoltam volna hogy a kvarcnak ekkora szórása lenne pl!
(#) Novak válasza magitor hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Abszolút nem biztos, hogy a kvarc a hibás. Nagyobb esélye van az IC-nek... De egy próbát megér a kvarcos dolog is.
(#) diablox hozzászólása Nov 28, 2009 / 1
 
hello
végigolvastam a fórumot és ezt a kapcsolást találtam könnyen megépíthetőnek http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/09/0900db64114c0466406d0...77.jpg

valakinek véletlen nincs nyákterve és beültetési rajza hozzá? =)
(#) magitor válasza diablox hozzászólására (») Nov 28, 2009 / 1
 
Szerintem ehhez abszolút nem kell nyákterv, gyakorlatban ugyan ezt rárajzolod a nyákra, arra odafigyelve hogy a tranyók lába hogy van kiosztva, a földelést meg elvezeted körbe úgy hogy ne legyen bene hurok! Ez nem a Skori féle?
(#) Panhard válasza galiczadam hozzászólására (») Nov 29, 2009 / 1
 
Kérdés, hogy mire szeretnéd használni? Meg lehet oldani ennyiből is, de sokat ne várj tőle. A komolyabb adókhoz (nagyobb adótávolság, PLL) azért ennél több kell.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Nov 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Előre is bocs,ha nem teljesen ide illő amit kérdezek,de nemigazán találtam neki topic ot.Elméleti síkon gondolkozom azon,hogy adott egy fémkereső,aminek a munkafrekvenciája 6,5 khz, adott egy adó/vevő tekercs benne.Elméleti szinten lehetne úgy tuningolni hogy az ember épít 6,5 khz re egy rf végfokot? És azt beköti az adó tekercs elé!
Persze nem tudom erre a frekvenciára,lehetséges e.
(#) Moderátor hozzászólása Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 29, 2009
 
Pl. http://www.hobbielektronika.hu/forum/?sf=f%E9mkeres%F5&k=and&h=c&i=...es%E9s[OFF]ezek közül valamelyik téma[/url] szerencsésebb hely lett volna a kérdésnek, válassz egyet közülük, és inkább ott folytasd.[/OFF]
(#) ferzoo válasza diablox hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Hogyan lehet az mindenki a legegyszerűbb skori féle Bc.tranzisztoros adót akarja +csinálni.
Tán csak azért,hogy teljen vele az idő?Más tranyót nem lehet kapni?
Mert hogy 15-20m.re belehet fogni kihúzott antennával,vagy dipollal,az sz.rt sem ér.
Kb.10alkatrésszel több kell 3tranzisztoros adóba,ami 3,6V ról működik,1db.kvarc van benne/beszerezhető/ na és használható.
Ami azt jelenti hogy nem túl érzékeny kisrádióval is be lehet fogni sistergés mentesen,panelban vagy a kertben 150-200m.re járkálva.Mellesleg 20cm.re kihúzott telo ant.val.
Ráadásul nem hangolódik,Tv-ket sem zavarja.
Egy panelt +rajzolni nem nagy ügy,kimarni sem.
Hidrogén/oxidot sósavat lehet venni.
(#) Kovidivi válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Nyugodtan rakd fel a kapcsolási rajzot, és akkor többen fogják az általad preferált kapcsolást ismerni/megépíteni. Hogyan csináljunk meg valamit, amiről még a kapcsolási rajzot sem tudjuk?
(#) dbase válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Telo antenna nem 100mHz -re készült, főleg nem kihúzgálva. 100mHz-hez 1 szál drót 70cm körül kell lennie, ha jó hatásfokot akarsz. Mi nálad a antenna húzgálás?
(#) pucuka válasza dbase hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Üdv!
Nem jól számoltok!
100 mHz (milihertz) -hez, 7000 km -es antenna kellene! Izgis lenne kihúzni.
Következő: »»   44 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem