Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   90 / 782
(#) sprofan válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

TOP247YN
A 200-as IC ami benne van elméletileg 25W-os, az enyém ebben az állapotban 17W-os. A kész méret mivel fix volt, így 6x7cm és 3cm magas lett, de ha felállítom a trafót akkor kisebb is lehetett volna, ekkor viszont nem fér be a dobozba. A fenti 247-es az 165W-ot tud, az adatlapban a 23. oldalon lévő kapcsolást tudom ajánlani, a 12V-ot úgy kapod, hogy a zenereket kicseréled egyetlen 11V-osra.
(#) dudzsi válasza sprofan hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Akkor amit te csináltál az 25W-os? De ha egy 246-ost rakok bele akkor 125W lehet terhelni?
(#) sprofan válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Ha megnézed a két kapcsolást láthatod hogy van néhány plusz alkatrész, van néhány ami nagyobb teljesítményű és ide már a készenláti trafó rég nem elég, ide már a fő trafó kell ami sokkal nagyobb. Tehát nem, ez nem így működik hogy teszek bele nagyobb ic-t és kész.
(#) dudzsi válasza sprofan hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Lehet hogy most nagy hülyeséget kérdezek, de annak a kapcsolásnak egy sima egyenirányitott 220V kevés? Kell egy trafó? Vagy ugyan ugy megy mint egy Pc táp?
(#) sprofan válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Dehogy kevés, és nem kell semmilyen plusz trafó, nem nagyon értem hogy az úgy megy mint egy pc táp alatt mit értesz.

Ugy értettem, hogy 220V-egyenirányitás-szerkezet.Akkor igy megy.
A pc tápbol egy az egybe berakható a tekercs ami itt a T1?
Kb mi mindent lehet helyetesiteni abbol? Értem itt az egyenirányitást egyéb drágáb dolgok.
Bocsi hogy ha kiakasztalak a hülye kérdéseimmel
Nem vagyok sajna egy elektro mágus

Minden amit a kapcsoláson találsz az megvan egy ATX pc tápban az IC-t kivéve. Ott van az NTC azt használhatod, van benne ugye a két puffer az is mehet, a diódák, opto graetz, szűrő tekercsek, kisfeszültségű kondik, a trafók. Sőt még Y1-es kondit is találsz benne vagy 4-et, szóval minden ami kell csak először szét kell bontani a PC tápot és utána keresgélni az alkatrészei között. Igen, úgy ahogy van be lehet tenni, csak előtte be kell jelölni az alján hogy melyik volt a primer és melyik a szekunder tekercs. Bár méréssel rá lehet jönni, de ha ezt megteszed, később nem kell vele szórakozni.

Oké köszi. Tetszik ez a dolog igy.Van egy jopár táp amiböl buherálhatok ki dolgokat. Az ic ára se vészes 800 FT a HQba.
Még egy kérdés.Mennyire kel majd höteni?Persze tudom maxon melegszik de ugy 80% terhelésnél kb mi várható?Egy kis höre bekapcsolos vent az gondolom nem árt?
Ha elkezdem az épitést még zaklatlak majd

A képen láthatod mekkora borda van rajta, az bőven elég amíg csak a készenléti trafóval játszol. Amikor mértem akkor egy pár percig közel 90%-on ment és ép hogy langyos volt. A nagyobb példányokat nem tudom, eddig még csak 2x csináltam 200W-osat, de az egy bordán volt egy végfokkal együtt ezért nem nagyon tudtam hogy most éppen melyik fűt. Ha vársz még egy kicsit, 1-2 hét és kész a cikk róla (ami amúgy már 2 hónapja íródik csak nem igazán volt eddig szabadidőm)
(#) lidi válasza sprofan hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Ha már ATX tápból bontunk, akkor felesleges IC t is venni, simán meg lehet építeni az atx táp készenléti körét a saját alkatrészeiből.

Bővebben: Link
(#) sprofan válasza lidi hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Ezt ajánlanád egy ilyen kezdőnek? Hát hajrá
(#) lidi válasza sprofan hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Én is kezdő vagyok smps témában, és elsőre sikerült összeraknom csupa bontott cuccból. Bár tény hogy az IC -s cumóban "némileg" kevesebb alaktész van
(#) sprofan válasza lidi hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Én mindig is TOP párti voltam ez nézzétek el nekem

Sprofan már nagyon várom a cikket róla.
(#) yello hozzászólása Nov 20, 2009 /

Hello!
Míg várom a tápomhoz az alkatrészeket, lenne pár kérdésem a trafóval kapcsolatban.
Ugye Cimo rezonális tápját építem meg, etd49 mag 4200nH.
Kérdésem hogy milyen menetszámot, milyen huzalátmérővel (jelen elképzelésem prim 15db 0,3mm szek 20-25 0,3mm zománchuzal), és hogy milyen tekercselési móddal kellene megtekerni?
Olvastam olyat hogy egymásra a prim-szek, egymás mellé(ez szimpatikusabb), mivel érdemes a menetek közt szigetelni(arra gondoltam hogy az összesodrott huzalokra húznék zsugorcsövet és az lenne a szigetelés)
És hogy a szórási induktivitás mekkora legyen, mire törekedjek mekkora legyen ha tekerem a trafót.
Üdv!
(#) cimopata válasza yello hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Szigetelőszalaggal szigetelhetsz. Máskülönben nem férnél el.
A szórási meg úgy alakul amilyen ügyes leszel.
Ekkora vasnál 20-40uH között van.
(#) foxi63 válasza yello hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Szia!
A trafó csatolása szorosabb, ha osztottak a tekercsek, pl.: primer- szekunder-primer az elrendezés. ekkor több az átvihető teljesítmény, szorosabb a csatolás. A kész transzformátor szekunder tekercsét rövidrezárva megmérhető a szórási induktivitás, Ha ez túl kicsi, akkor egy soros tekercs beiktatásával beállítható a kívánt induktív ellenállás.A trafó üresen jóval alacsonyabb frekin működik,a terhelés hatására csökken az induktivitása,nő a frekvencia.A tekercs menetszámát szvsz. ne az Al értékből számold ki, mert telítődhet a vasmag, hanem az N= 10000*V /(4*B)/A/F képlettel, ahol:
N a primer menetszám V a primer feszültség B a mágneses indukció (0.2-0.25Tesla) A a vasmag keresztmetszete cm2, és F a működési frekvencia Hz.
Az üresjárási frekvencia a legalacsonyabb, és ott sem telítődhet a vasmag, mert kijön a févezetőkből a füst...
A huzalkereszmetszet 3.5 -5.0 A/mm2 lehet, 3.5 a vágy és 5.0 a valóság. A huzalokat zománcozott huzalból érdemes készíteni, de legvégső esetben nem szigetelőszalag, hanem cellux a megoldás. Ez hasonló anyag a gyári sárga szigeteléshez, és még egy segítség. A sorok széleihez szerezzél tesótól anyutól hímzőcérnát, és minden sornál a csévetest szélén ebből tekerjél fel egy pár menetet. Ez megakadályozza a primer és a szekunder tekercsek egymásra csúszását és áthúzását. A cellux szalag egyébként annyira jól bírja a meleget, hogy egy üvegszálas csévetest megszenesedett, mire ez is elolvadt,Kivezetéseknél PVC szigetelésű kivezető drót használata szintén gázos, elolvadás, átütés...
Ha csak hajlékony kábelből kibontott lakkozatlan vezetéked van az is jó, használhatsz fúrógépet betekerni a szálakat, és jöhet a cellux.( Azonban ez lenne az utolsó megoldás amihez fognék...)
üdv.: Foxi
(#) palika hozzászólása Nov 25, 2009 /

Helló
Bontottam 2db. ka2s0880 tipusú IC-t, és szeretném felhasználni őket. Az adatlapja nem kozol mintakapcsolást.
Nekem 30V kellene 2-4A mellett. Találtam egy rajzot, amit át tudnék variálni magamnak, csak az nem teljesen tiszta, hogy milyen vasra kéne ezt tekerni. Hogy lehetne meghatározni, hogy mekkora legyen a légrés, meg a menetszámok.
(#) cimopata válasza palika hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

A lomexben van EE42-es mag 1,5mm légréssel szerintem az megfelelő lenne.
Mekkora teljesítményt szeretnél?
(#) palika válasza cimopata hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Szia!

Van is itthon ilyen magom. De van edt42 1mm réssel, meg edt40 2mm-essel. Amit te néztél annak 2*1,5mm, vagyis 3mm a légrése. Ezt nem értem világosan, hogy mi alapján válasszak légrésméretet.
A teljesítményt írtam. 30V 2-4A. Tehát 100W már bőven kielégítő lenne, de ha több az csak jobb.
A menetek kiszámításánál vagyok még bajban.
Mekkora maximális indukcióval számoljak? Jó-e egyáltalán ez a képlet ide? n=10000*Up/4*f*b*Ae
Úgy gondolom, a trafó áttételét is kissebbre kéne tervezni,mint egy hagyományos trafónál. Pl. 45V lenne a szekunder feszültség max kitöltésű vezérlés esetén, és majd az IC csökkenti a feszta kívánt értékre(30V-ra). Mert így nagy terhelés esetén is biztosított, hogy a kívánt feszt el tudja érni a kimenet.
(#) cimopata válasza palika hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Helló
A légrést nem tudom hogyan kel számolni., de az induktivításra itt van egy pár sor gondolat.Bővebben: Link

Flybacknál a B=(10000*U)/(2*f*n*Ae) képlet érvényes.
Max indukció 0,2T

üdv.
(#) gulyi88 válasza cimopata hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

A légrést aszerint kell számolni (választani), hogy mennyi energiát kell a kimenetre juttatni.
Ennek az energiának el kell férnie a légrésben, és ki is kell jönnie, amihez a Br remanens indukciót kell figyelembe venni (a magban a fluxus nem csökken vissza 0-ra ezért nem jön ki az összes energia a légrésből sem (kb 0,1 től 0,25T az, ami deltaB nek vehető))
Az energia, ami eltárolódik: az vasban és a légrésben lévő energiák összege, a vas energiája elhanyagolható a légréséhez képest,
W=V*integrál( H dB) , magyarul kb 0,5*V*B*H
V a térfogata a légrésnek
B a légrés indukciója (0,1 től megy 0,25 T ig kb)
H pedig a téreősség a légrésben (számolható H=B/ mű)
(minden alapegységben. Kimenet egysége Joule=Ws)
W ami kijön: az a 2 végérték különbsége (Bmin és B max hoz tartozó W-k különbsége)
Ha ez nincs annyi mint ami a kimenetre kell, akkor nem jók a paraméterek (frekvencia, mag, légrés)
Kimenetre szükséges energia Pkinévl/f
(egy periódus alatti kimeneti energia)

Menetszámokat úgy kell számolni, hogy a legroszabb esetben is bemennyen a magba az energia és a legroszabb esetben is kijöjjön. ehhez a maximális kitöltés, a frekvencia, a tápfeszültség, a kimeneti feszültség és az AL érték kellenek.
AL érték is számolható ha légrést kell reszelni egy magba (a kapcsolatot az eltárolható energia adja)
(#) palika válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Hát ezt így elsőre nem igazán birtam felfogni agyilag.
Hiába számolgatok össze-vissza már 2 és fél órája, mindig valami fals érték jön ki.
Ha van rá energiád, le tudnád ezt vezetni egy konkrét példán keresztül.
Példaként a Cimopata által javasolt magon(e42-es 1,5 rés), mert ilyen van is itthon, és az adatai is ismertek.
Ae=234mm2
Al=259nH
légrés=2*1,5mm
f=20kHz

A primer menetszámot kiszámoltam a Cimo féle képlettel.170 menet jött ki.
A szekundert 40 voltra számolva 21 menet adódna.
És ha más javaslat nem lesz, akkor megtekerem próbaképpen.
Majd meglátjuk, hogy mennyire lehet terhelni.

e42_21_20.pdf

(#) gulyi88 válasza palika hozzászólására (») Nov 27, 2009 / 1

Excell tábal ilyenkor rettenet hasznos (főleg ha újra kell számolni, vagy keresni egy megfelelő munkapontot grafikusan sokkal egyszerűbb)!!
Vlégrés=234*10^-6*3*10^-3 = 702*10^-9 [m3]
W=Wmax-Wmin=
=(0,5*Bmax*Hmax*V)-(0,5*Bmin*Hmin*V)=
=0,5*V*(Bmax*Hmax - Bmin*Hmin)=
=0,5*V*(Bmax^2/mű - Bmin^2/mű)=
=0,5*V*(Bmax^2 - Bmin^2)/mű
(ez lehet pofozgatni (a^2 - b^2) = (a-b)*(a+b) azonosság, de most ez nemkell, és nincs figyelembevéve a mag energiéja, kb néhány uJ)

helyettesítve mindent alap mértékegységben:
=0,5*702*10^-9*(0,25^2 - 0,1^2)/(4*pi*10^-7)
=14,6 [mJ=Ws] ez rengeteg energia.
Ez az energia egy periódus alatt megy be a magba és jön ki a onnan a kimenetre.
W ami a terhelésre juthat maximum = Pkimax/f
W=P*t
(bennt van az energia, és mennyi időt kell abból ellátni? Az egész periódust,
legjobb esetben, ami energia ki tud jönni az ki is jön, ezért W terhelés <= W)
szakirodalomban úgy tanácsolják, hogy a magból mindig kevesebb energiát szedjünk ki, mint ami ki tudna jönni (szekunder áram ne csökkenjen le 0-ig)
szóval Pkimax=W*f=14,6*10^-3*20*10^3= 293,28W
frekitől függ, hogy mennyi teljesítményt lehet átvinni ezen a magon.
De ott a másik kritérium is, hogy adott idők alatt bele is férjen, meg ki is tudjon jönni, ez a menetszámoktól függ (induktivitástól)! Menetszámok leméretezése is legalább ilyen bonyolult, és kellenek a kapcsolás paraméterei (Ubemin, Uki, Pki, Maxkitöltés, AL)
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

hiba: elírtam J=Ws, de a számolásnál jól van helyettesítve.

(#) palika válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Szia!
Nagyon köszönöm!!!
Én is így próbáltam, csak papiron.Úgy látszik valamit mellészámoltam.
A lényeg, hogy ez a mag bőven jo lenne arra amire kell.
A kapcsolást amit meg szeretnék építeni azt már felraktam tegnap.
A menetszámokat amiket számoltam nem tartod jónak? Nézegetem a neten, hogy lehetne ezt kiszámolni, de még nem találtam jobb képletet hozzá.
(#) ufy92 hozzászólása Nov 27, 2009 /

Üdvözlök mindekit! Csinltam egy rezonáns tápot!
több kapcsolás alapján. Terhelni még nagyon nem terheltem, de nem is melegszik üresjratba.
(#) mark.budai válasza ufy92 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Szia! A kapcsolási rajzot nem tennéd fel? Mert gondolom Te csináltál több rajzból egyet.. Több mag van egymás mellé téve? Mert ekkora kapcsolóüzemű trafót nem láttam boltokban..
A trafón milyen menetszámok vannak?
(#) palika válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Számolgattam én is.
Találtam, egy olyan képletet amivel a szükséges induktivitást lehetne kiszámolni:
L=Ube^2/(8*(Uki+0,7V)*Iki*f)
Behelyettesítve:
320V*320V/(8*30,7V*3A*20kHz)=6,94mH
Ebből a meneteket számolva:
Mivel ekkora légrésre nem ad meg az adatlap Al-t. Ezért ezt megmértem. Kb. 150nH lett.
L=n^2*Al ból
n1=gyök(L/Al)=gyök(6,94*10^3H/150*10^9H)=215 menet
n1/n2=Ube/(Uki+0,7V) ból
n2=(Uki+0,7V)n1/Ube=30,7V*215/320V=20,1menet

Szerinted?
Primer huzal átmérőnek 0,5mm-et választottam(mivel ilyen drótből sok van itthon),szekundernek 1,5-öt(9*0,5-ösből sodorva).
Elrontottam valamit?(inkább úgy fogalmaznék, hogy mit rontottam el?)
Előre is köszi!
(#) deltapinty hozzászólása Nov 28, 2009 /

Üdv Mindenkinek
vettem egy atx es tápot, csak benéztem és v2 es (24 pines).
Szerencsére találtam átalakítót, így a 24 pinből csak 20 lett, és így bemegy az alaplapba (sajnos nem levehető a +4 csati)

Nade, a régi atx es tápok adtak -5V ot, ezen viszont nincs. Sőt úgy általában van egy üres lyuk az összes újabb táp csatiján.

Mi használhatja a -5 v ot, okozhat ez problémát ?

További szép napot!
Következő: »»   90 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem