Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   219 / 728
(#) Zupp87 válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Minimum egy Qts-t kéne tudni.. tipust sem tudsz? Gyártó, satöbbi?
(#) minera hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Sziasztok! Van egy használaton kívüli Fusion FEC-65 -ös szettem és szeretnék valami használható hangfalat csinálni belőle. Na már most, nem találtam semmilyen adatot róla a neten, ami segítené annak a kiszámítását, hogy mekkora doboz kell neki.
Ha valakinek már volt dolga ilyen hangszórókkal, akkor szívesen fogadnám a segítségét. Illetve ha tudtok mondani olyan szakirodalmat ahol leírjáj hogy hogyan tudom meghatározni a hangszóró paramétereit ( azt hiszem T-S paraméterek ) és ezek használatával kiszámolni az optimális méreteket, akkor megköszönném!
(#) atiati78 válasza minera hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
A T-S paraméterek meghatározáshoz speciális mérőszoba szükségeltetik, otthon ez nem hinném hogy megvalósítható lenne. Másik megoldás, hogy utánna kutatsz a neten a hangszórónak, hátha valahol vagy van róla gyári adat, vagy valaki használta és feltette az adatokat.
(#) atiati78 hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Bocs, hogy nem egybe írtam de mostanra találtam valami talán? használhatót a hangszóróról. Több weblapot is végig néztem a T-S paramétereket sehol nem találtam, viszont megtaláltam a céget akik forgalmazzák, ha velük felveszed a kapcsolatot lehet, hogy Ők előtudják vadászni a T-S paramétereket.
Irom is : Cím: Debrecen Sumen u. 18. 4024
Telefon: (52)320-223
Sok szerencsét.
(#) atiati78 hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Bocsi, hogy írok, de ebben a pillanatban kaptam levelet, ami valakit a régebbi hszekből érinthet. A kérdésem a következő volt :
Dear ReproMania !
> I'm from Hungary.
> I ask you, where can I buy Tesla ARV 3604 speakers ?
> If yes, what the price / item ?
Most jött meg a válasz idézem :
Hi,
price is 10-15 Euro / piece. I have buy it. Or exist new speaker ARV on
web www.tvm-valmez.cz
Lukáš Kosina
hlavní administrátor ReproMania.NET
(#) lamalas válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Idézet:
„A T-S paraméterek meghatározáshoz speciális mérőszoba szükségeltetik, otthon ez nem hinném hogy megvalósítható lenne.”


A T/S parameterek meresehez/meghatarozasahoz nem szukseges specialis meroszoba. Otthon is elvegezheto a meres, hisz az egesz muvelet impedancia meresre vezetheto vissza.

Ha valaki megbizhato adatokat akar a sajat hangszorojarol mindenkepp erdemes utanenezni hogy lehet otthon ilyen mereseket kesziteni! Gondolom ezt nem tanitjak Gerryeknel, pedig hangsugarzo tervezeshez alapveto fontossagu, hogy ismerjuk a hangszorot amivel hangsugarzot epitunk!
(#) atiati78 válasza lamalas hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Bocs ha tévedtem volna, akkor légyszives válaszolj a srácnak, hogy hogyan kell meghatározni a T-S paramétereket házilag ... Annyi pl. érdekelne, hogy a membrán maximális kitérését, hogy méred le otthon ?
(#) pusi1989 hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Hali mindenkinek újra találtam egy nagyon jó kis oldalt, mely televan hangszórókkal és mindenféle hangfal építéshez való finomsággal... az áraik szerintem jók:$ http://www.hangszorobolt.hu/?page=sub&inc=kezdolap
(#) highand hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Távolról sem szeretném az ádáz vitát eldönteni, de egy hangszóró beépítéséhez nem nélkülözhetetlenek a T-S paraméterek. Nagyon hasznosak, mert segítségükkel, egy hentes ( bocs a hentesektől, de írnom kellett egy nem villamos szakmát) is hangszóró szakember lehet, ha letölt néhány programot is netről.

Nos a mechanikai paraméterek éppen olyan jók és az impedancia menet teljesen elegendő ahhoz, hogy egy hangszórót úgy építsünk dobozba, hogy az alsó határfrekvenciánál a membrán mozgása egységugrás jelre aperiódikus legyen. Már ha éppen ez a cél.

De két különböző méretű mérődobozba beépítve és ott megmérve, bármely hangszóról meghatározhatjuk azokat a jellemzőket, amelyekkel a fenti állapot elérhető.
(#) atiati78 válasza highand hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Távolról sem szeretném az ádáz vitát eldönteni, de egy hangszóró beépítéséhez nem nélkülözhetetlenek a T-S paraméterek.. Nem ez volt a vitatott kérdés, hanem az, hogy otthoni normál körulmények között ki lehet-e mérni egy általunk nem ismert hangszóró T-S paramétereit.
(#) highand válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Látod ehhez nem szóltam hozzá, írtam is, hogy nem szeretném az ádáz vitát én eldönteni.
(#) lamalas válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
A neten szamos informacio van arrol milyen modszerekkel lehet a T/S parametereket merni/meghatarozni.

Az max. linearis kiteres egyebkent nem tartozik a T/S parameterek koze ugyanis a T/S parameterek a kisjelu viselkedest irjak le mig a max. lin. es mech. kiteresek a nagyjelu viselkedeshez tartoznak

Egyebkent a max. linearis kiterest is lehet hazilag merni bar ahhoz komolyabb felszereles kell.

Egy kis olvasnivalo: T/S
(#) szergey válasza highand hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Ez nem igy működik. a program önmagában nem képes meghatározni a megfelelő dobozt.
és a T-S, meg a nagyjelű paraméterek ismerete nélkül te sem vagy képes rá.
az impmenet önmagában semmit nem mond, mint ahogy a önmagában a mechanikai oldal sem elég.
teljesen természetesen, hiszen elektromechanikai átalakítóról van szó.
(#) szergey válasza pusi1989 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Mit szeretnél tőlük?
(#) highand válasza szergey hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Ugye nem baj, ha nem vitatkozok? - csak ismételhetném önmagam.
(#) atiati78 válasza highand hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Nagyon hasznosak, mert segítségükkel, egy hentes ( bocs a hentesektől, de írnom kellett egy nem villamos szakmát) is hangszóró szakember lehet, ha letölt néhány programot is netről.
Ezzel én viszont vitatkoznék.Nem sokat érnek a T-S paraméterek, ha egyszerűen szólva "idióta" dobozba rakod.Mellékhatásként púpok völgyek léphetnek fel ...
(#) szergey válasza highand hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Nem baj, mert nincs vitaalap.
(#) ptesza válasza minera hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szia.

Olyanok kellenek neked ,hogy:

QTS ; QES ; QMS ; Re ; VAS ; Fs

Ezek a TS paraméterek, ennek alapján már lehet dobozt mértezni.
(#) minera válasza ptesza hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Köszi szépen! Rákeresek a neten hogy hol találok ezek meghatározásához jó leírást, aztán meg progit ami ad egy ürméretet... de ha tudtok valmai jó programot, azt is megköszönném!
(#) atiati78 válasza minera hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Az a baj a programokkal, hogy áltálosságokban gondolkoznak. Nagyon rövid és egyszerü leszek, pl. én még nem találkoztam olyan programmal ami meg mondta volna hogy egy polc méretű monitornak készülő 2 utas hangfalnál, hogy, hogy a jobb a hang, ha távolabb rakom a magasat a mélytől, vagy amit már sok helyen láttam, hogy szinte "teljesen rátolják" a magassugárzót a mélyre.Még egy apróságot megemlítenék, jo hangfalat készíteni nem nehéz, nagyon jó hangfalat viszont annál inkább. Nekem volt bolti Monitor Audio Silver RS-6 pár hangfalam. Kettő reflexnyílás is van rajta egy elől, egy pedig hátul.Ami meglepett az egy tömörebbnek mondhato pár cmes henger alaku "tömítő", amit azért adtak, hogy a két refelexnyílás közül az egyiket betömhesd vele, ha a Te fülednek úgy jobb a hangzása.
(#) vbking hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
egy gitárláda építésénél milyen hangváltó kell? milyen frekvenciákat kell levágni?
(#) atiati78 válasza vbking hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Nem biztos, hogy megéri építeni két okot is mondok, az egyik, hogy ha épitesz egy hangfalat es van egy kis bibije de attól még szép akkor nincs nagy baj.Viszont ha egy gitárládát építesz ott kifogod hallani hogy "milyen torz" a karakterisztikája bizonyos hurok pengetésénél.Másik ok linkelek neked egy oldalt ahol komplett gitárkombók is vannak, azaz dobozzal egybeépitett erősítők és szerintem rendkívül kedvező áron.Jó sok cuccuk van nézd végig mindet én innét vennék inkább egy jó árfekvésűt. Irom is :
http://www.gitarshop.hu/index.php?tart=apro_hirdetesek_kategoria&ka...gory=3
Sok sikert !
Ez például nekem nagyon tetszik :
MARSHALL gitárcombo
Kategória: Erősítők
30 W, két csatornás (nem független), eredeti angol gyártmány( jól szól). Lábkapcsoló bemenet, 3-sávos hangszínszabályzó, fejhallgató kimenet.
35 000,-
(#) atiati78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
És ez mennyivel lesz olcsobb a Mashall cuccnál ha még beleszámítod a 30wattos eröldőt, a 3 sávos hangszínszabályzót ? És mennyivel lesz jobb hangja mint ennek a bevállt doboztípusnak ? Jó lenne ha leszoknál, hogy ha valakinek segíteni akarok és ez nem egyezik meg a Te véleményeddel akkor letámadsz.
Köszi.
(#) atiati78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
A segítség pedig az, ha komplett építési leírást adsz, ez itt a hobbista elektrósok fóruma, nem a vásárlók fóruma..
Erre csak azt tudom írni, hogy előfordulhatnak olyan szituációk amikor érdemesebb venni mint építeni.
Én inkább adnék ki 35 ezret egy ilyen cuccra aminek a tetején ott szerepel (a szerintem nem véletlenül) a Marshall logo, minthogy építsek 17500ftból egy dobozt meg egy 30 wattos erősítőt is meg stbt mellé.
Ezek szerint lenne mondjuk 8700 ftom egy dobozra meg egy hangszóróra és további 8700ftom egy 30 wattos erősítőre ... (sarkitottam, egyszerűsítettem),
na hát köszi, ilyesmire én nem neveznék be ...
Inkább azt ami a képen van ...
(#) CIROKL válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Idézet:
„előfordulhatnak olyan szituációk amikor érdemesebb venni mint építeni”
[OFF] Ebben van némi igazságod ? De ez a fórum az nem arról szól hogy mit érdemes venni ! A címet ha olvasod akkor felfedezni vélheted hogy Hobbielektronika És mi itt inkább építeni szeretünk nem vásárolni , nézd az meg hogy kinek mi éri meg legyen már mindenkinek a saját döntése ?
(#) atiati78 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Ismételni nincs kedvem magam olvass vissza, hogy milyenek a lehetőségek az építésre a srác átlal megadott keretből.Mindenkinek saját döntése van, hogy épit-e meg mit épit, en csak a magam nevében szóltam. Te a saját nézetedet tartod fontosnak én meg a srácnak akartam segíteni aki gitárkombót akar építeni.Nem tetttem semmi mást, mint adtam neki egy alternatívát elmondtam az én elképzeléseimet, ezek után majd ő eldönti, hogy épít-e gitárkombót vagy sem ...
(#) Bassmester válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Javítottam már jópár hasonló márkás, drága cuccot és sajnos gyakran egy borzalmas, technikai ninimum jellemzi őket, az újabbaknál jellemzően saját logóval ellátott távolkeleti hangszóróval. Azért is kezdtem egy basszuskombó építésébe, mert a Fender rumble 100-asomnál jobb minőségűt tudok építeni és nem 90e Ft-ból, amibe manapság kerül. Ismerve, hogy mi van benne, komolyan egy röhej hogy ennyit kérnek érte, de hát ott van rajta a logó és az egyetlen érv ami mellette szól, hogy nincs rossz hangja.
(#) atiati78 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Azért én a Fendert nem venném egy kategóriába a Marshallal. Mellesleg igazat is adok neked unokatesóm komoly basszusgitáros (több tvből is ismert emberrel játszik együtt), neki is volt 99 be 80ezerért márkásabnak számító basszusládája amivel sem én sem ő nem volt megelégedve ...
A puding próbája az evés. Szerintem az általam megadott boltban (amihez nincs közöm, nincs benne részesdésem) megengedik, hogy bevidd a gitárod, és a 20ezer ftostol a 150ezres kombóig bármelyikre rákötheted kipróbálni vásárlás kötelezettségek nélkül...
(#) Bassmester válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Pedig kb ugyanazt a technikai színvonalat képviseli mindkettő, különbség, hogy a Marshall az eredetileg angol, a Fender pedig amcsi. Mindkettő gyártott már szépszámmal gagyit is és legendás modellt is. Az un. elérhető árú modellek mindkét cégnél, távolkeleti gyárakból érkeznek.
(#) atiati78 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Nem akarom öket védeni de egy olyan combóba ami 35 ft mindenestül, nyilván nem tudnak olyan csöves erősítőt belepakolni, aminek csövenként darabja 80 ezer ft ... Ezért is javalottam a gitáros saját füllel való meghallgatást ...
Következő: »»   219 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem