Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Ki mondta neked hogy zöld a panel??
A zöld kép a nyákterv. A Panel az első képen látható! Zöldet egyébként lötstopp lakkal vagy fóliával lehet csinálni, Én már csináltam ilyen nyákot valahol fent van a kép, csak ahhoz fotózás kell, meg laminálás, azt vasalással nem tudod megcsinálni.
Na akkor még egyszer!
Ki milyen papírt ajánl vasalásos módszerhez gramm-ban ill. minőségben(matt - fényes)! Holnap szeretnék rendelni és jó lenne tudni a tapasztaltabbaktól milyet érdemes venni! előre is thnx
Szia
Én 135g-os fényes műnyomót használok, mind a 2 oldala fényes és A1 vagy B1-es méretben szoktam venni Miskolcon a Macsó kft-nél, sajnos ők nem tudják felvágni, magamnak szoktam üveglapon, sniccerel fémvonalzó mellett. Bari
Én próbáltam már többféle fényes fotópapírt, jelenleg a 240g/m2-es Agfa papírt használom. Jól átragad és nem kell sokáig áztatni (max 10 perc). A Lidl boltokban lehet ilyet kapni, az 50 db A/4-es 2500 Ft körül van. Kipróbáltam a Pátria etikett hordozolapját is, de azzal többnyire elrontottam a dolgokat, bár ez inkább annak tudható be, hogy kissé eltér a fotópapíros technológiától, amit már jól begyakoroltam.
Igen de a kérdés nem az volt, hanem hogy a most felrakott hogy lett zöld, miközben nem volt zöld. A Tied gondolom színes lézerrel lett nyomtatva. Ez színes alkatrészoldal, viszont megtévesztő, mert ettől persze nem lesz lötstoppos, főleg hogy nem 200 fokon forraszt az ember ahol a tonerpor megolvad hanem a kétszeresén.
Ha lötstoppos zöld kell akkor a vasalást el kell felejteni, és át kell térni a fotózásra.
És ez csak úgy néz ki mint a gyári. Nem mondom nagyon szép, de a forrasztásálló réteg szigetelő, korrózió gátló, és smd-t is lehet szépre forrasztani.
Egyre inkább érik bennem, hogy megrendelek Németből egy adag fóliát.http://www.octamex.de/shop/?page=shop/flypage&product_id=30&categor...e22f7&
Igen de vigyázz mert ezt laminálni kell 80 fokon, nem lehet a vasalóval nekiesni, és utána negatív maszkkal kell levilágítani, tehát megint csak zéró vasalás.
Pontosan ezért variálok itt magamban.
Szia!
Szép lett a nyák! De nem muszáj sósavas eljárást alkalmazni, hogy lejöjjön a felesleges papír, hanem elég ha a végén áttörlöd wd40-nel.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni. Ha forasztás után körömlakk lemosóval és egy fogkefével lemostam a panel forrasztási oldalát az nem gond?
Nem, sőt van olyan folyatószer ami vezet egy kicsit és iszonyat gond gubancokat tud okozni. Mosd csak le utána fújd le valamilyen korrózióvédő lakkal.
Köszi !
Nem a felesleges papír lemaratása volt az elsődleges , hanem az egyszerűbb eljárás .. . Ebből adódott csak, a két legyet egy csapásra előny .
hali!
Meg szeretném kérdezni hogy milyen előhívó folyadék jellegű valamit lehet használni fototechnikás nyáklap előhívásához?Mert itt a környéken nem lehet kapni mert már idén nem rendelnek csak jövőre.Van egy másik módszer a SZI-TI lefolyó tisztító amit írnak a fototechnikás nyáklap készítése cikkben , de nem lehet kapni sehol itt a környéken.Ha tudtok valami olyan szert ami jó ezek helyett akkor kérlek írjatok ide vagy privátba. By Mangusta
Bármilyen NaOH(Nátrium-Hidroxid) tartalmú lefolyótisztító, vagy hideg zsíroldó megteszi, 60-70%-os tartalom már jó. Mr.Muscle lefolyótisztítót láttam 70%-os NaOH tartalommal, próbálni nem próbáltam még, én vasalok.
Bari
Miért akarsz papírt használni?
A Press-n-Peel fóliát még nem próbáltad? Kicsit drága, de 0,63-as SMD-ig tökéletes. 0,5-nél kis odafigyeléssel még működik.
Ha már itt tartunk, akkor nem tudjátok, hogyan lehet lötstopot házilag felvinni a nyákra?
Két módszer van.
Az egyik, veszel szitát szitázó felszerelést és kétkomponensű lakkokat milliókért. A másik veszel vaterán egy állítható hőfokú laminátort, rendelsz németektől lötstop fóliát fellaminálod, levilágítod, előhívod, beégeted. A levilágítás és beégetés a lakkosnál is kell, csak ott még mosogathatod a szitát, egy egy darabnál nem éri meg, soknál igen 10+ és fölötte már az is gazdaságos, mert a szitát csak egyszer kell kimosni.
hali!
Annyi lenne a kérdésem hogy én most csinálok először fototechnikás nyákot és a lépésekbe kicsit belebonyolódtam meg ami itt föntvan az oldalon hogy hogy csináljunk fototechnikás nyákot az is más meg amit az elektrotanárom mond az is más. 1:nyák tisztítás 2:fotolakk felvitele 3:nyáklapterv felrakása a nyák lemezre...itt a gond mert az elektrotanárom azt mondja hogy vasaljam rá a mintát itt viszont nincs erről szó. 4:levilágítás 5:előhívás 6:maratás 7:korruzió védelem Ha a lépések nem jók vagy valamit kihagyok akkor plz írjátok le.Még annyi hogy itt az oldalon az van hogy ha nem jó a nyomtatás akkor 2x nyomtassuk ki megint a nyáktervet és rakjuk egymásra.Ha vasalni kell akkor hogyan vasalom rá mind a 2 réteget a nyákra?Ha "retkes"(ujjlenyomat,por,)a nyákom akkor itt az van írva hogy florastept-nevű fertőtlenítővel lehet leszedni.Má anyag nem jó rá pl:.borszesz? a válaszokat köszönöm By MAngusta
Az elektrotanárod hülye. Nem hiába van az a mondás aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja!
Keveri a két módszert. A vasalásnál nincs fotólakk a fotólakknál nem kell vasalni. 1:nyák tisztítás 2:fotólakk felvitele 3:nyákterv fólia leszorítása a nyáklemezere (vastagabb üveglappal) 4:levilágítás 5:előhívás 6:maratás 7:korrózió védelem
Köszönöm.Az üveglapról olvastam hogy valamilyen kristálylap kell most ez megoldható sima üveglappal mármint az nem szűri meg az uv-t?
Bármilyen üveglap megteszi. Maximum 10%-kal többet kell világítani. Nem vészes a különbség! Én is sima tescóból vett képkeretból szedett üveglapot használok.
lol rendben akkor azt hiszem meg is kezdem életem első nyomtatott áramkörét ÉS köszönöm mindenkinek aki segített
Ja még annyi hogy mivel lehet a nyáklapot pucolni?borszesz jó rá?
2000-es csiszolópapírral, vagy valami erős fémtisztítóval. Mindegy csak ne maradjon zsíros meg foltos.
de itt az oldalon az van leírva hogy csak ha nagyon genyás a nyák akkor mennyünk neki csiszolóval vagy súrolóval.Az én nyákom csak poros meg kicsit ujjlenyomatos.
Alapvetően elegendő a zsírtalanítás is, de pl. a vasalás előtt érdemes a felületet finoman feldurvítani. (Jobban rajta marad a festékanyag.) Fotózásnál nem kell csiszolni, de a tökéletes (!) zsírtalanítás alapkövetelmény! (Ha viszont oxidáció nyomai vannak rajta, akkor elkerülhetetlen a csiszolás.)
Ja, és kérlek, itt a "lol"-ozást mellőzd, légy szíves, ez ugyanis nem chat, nem MSN, nem igazán nézzük jó szemmel. Továbbá "illik" odafigyelni a helyesírásra, azaz pl. a nagy kezdőbetűkre, az írásjelekre, valamint a szóközökre. Köszönöm.
Én régen a sima konyhai súrolóport(vagy hogy hívják) használtam. Az nem koptatta el az amúgy is vékony réz réteget. a mosogató szivacs érdes felével csiszoltam.
Mostanában fémgyapotot használok. A teszáóba lehet kapni. 3 különböző érdességű maréknyi van egybe csomagolva. Diy a neve. Az sem karcol, és hamar végzel vele.
Sziasztok!
Az lenne a kérdés, hogy mikor szi-ti-vel hívok elő a lemaratandó részen híváskor (-én úgy gondolom ha élesek a kontúrok elő van hívva a nyák-) marad rajt valami kis finom letörölhető réteg? Akármit csinálok vele mindig van rajt valami, és a vezetősávot is le tudom törölni, pedig szépnek tűnik az egész. Elolvastam már számtalan leírást, de még sosem láttam élőben a dolgot így nem tudom milyennek kell lennie. Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |