Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Huh, most nézem vissza, és látom, hogy elírtam az átmérőt.
Pff Bull, 150W, papír membrán és 38cm átmérő Sajnos mást adatot nem tudok. Egy megközelítő doboz méretet szeretnék kérni tőletek. Az pont elég is lenne. Kösz szépen!
Sziasztok!
HA31-421-hez szeretnék ládát csinálni, 72 literes reflexre gondoltam, mivel írtátok hogy 64-83 liter kozott mukodik rendesen. Az lenne a kérdésem, hogy ez megfelelo lenne-e,és hogy a hangolás az hogy mukodik? Itthon van 104 és 71mm belso átméroju csovem, ezek kozul melyik a nekem való és milyen hosszúságú kellene? Elnézést a sok kérdésért. Udv. accaboj
Gyanús is volt első ránézésre , pl a kosár ,a hűtés , meg úgy egyben az egész.
Mindjárt másképp fekszik a leányzó. Legeslegjobb az lenne , ha elvinnéd egy olyan helyre ahol szakszerűen tudják cserélni a porvédő sapkát, és megbízhatóan tudnak Thiele-Small paramétereket mérni. Szerintem jó hangdobozokat lehet építeni belőlük.
Heló
Ma lemértem a mélyládám a LIMP programmal. A hangszóró egy FS-audio EW-18HN. A doboz 50x62x56,5 (cm). Ez 175liter. Van 3 reflex nyílás a dobozon, 110mm-esek. Subcső most nincs bent, az lenne a kérdésem, hogy szerinted milyen hosszú csövek kellenének? Szerintem nem megy elég mélyre a láda, ennél többet kellene tudnia... Csatolom a mért eredményt, holnap lemérem doboz nélkül a hangszórót, ma már nincs kedvem kiszerelni.
Kicsit olyan határozatlannak tűnik. Ja 60 Hz-re hangolva nem is lesz elég mély . 40-43 Hz nél már tetszeni fog.
Elsőre próbájad majd doboz nélkül lemérni .Vagy egy satuba fogva , vagy egy asztalon ,úgy hogy alá egy filc lapot teszel. Természetesen nem árt ,ha mérés közben csend van. Az alján levő nyílást nem szabad betakarni. Valamint mérés előtt , a hsz helyett egy referencia ellenállást kell lemérni, és egy egyenes vonalat kell kapj a megfelelő magasságban. Célszerű a referencia ellenállást pontosan lemérni egy DMM -el , amiből le kell vonni a mérőzsinórok saját ellenállását is. Az így kapott imedancia görbét kell az Analyze menüpontban , az closed box method nál , átszámolni TS paraméterré. Ha eddig eljutottál akkor folyt köv. Hja ! Jó nagy benga állat ez a hsz!
Háát 20 centisnek jobban nézett ki sajnos. Így már nem olyan jó a helyzet, 80-100 liter körüli zárt első ránézésre, a T-S hasonlóan alakul, 50Hz fölötti rez. freki, 0,5-0,8 körüli jóságok, de a legjellemzőbb a lengőrendszer mech. gyengesége, alig pár mm a használható tartomány.
Ha már úgyis javításra szorul , egy új habperem ,vagy textil javítana a helyzeten?
A T-S paramétereken biztosan lehet javítani, a mech terhelhetőségen is.
accabojnak meséld már el légysziv, hogyan is működik a dolog, amit kérdezett. Tudom, hogy tudod rá Te is a választ.
Ezek PA hangszórók. Miből lettek kibányászva?
Ahoz hogy tervezni tudj velük, jó lenne tudni hogy hány literes, milyen jellegű dobozban voltak, vagy pedig meg kell mérni a T-S -üket. Ha csak arra van lehetőség, hogy "saccra" építs, akkor mindenképpen zárt dobozzal próbálkozz, pl egy (50x50x35) cm-es dobozt csinálj neki, ez kb netto 80 liter és a későbbiekben is jó lesz 15"-os mérődoboznak :yes:
Üdv! ptesza!
Itt az áll: 27Hz-hez 64 literben 100-as csővel 426mm kellene. Ha én mégis kicsivel nagyobb térfogatút akarnék, mondjuk azt a 72litert, amiből még lemegy a szubcső által kiszorított levegő (és akkor máris ottvagyunk a 64l korul), akkor 104-es (remélem az a 4mm nem vészes) csőből elég lenne 350mm-is? És akkor nem 27Hz lenne, hanem valamivel magasabb... Javítsatok ki ha butaságokat mondok
Nagyobb átmérőjű csőből hosszabb kell ugyanahhoz a frekvenciához.
Üdv
Lemértem csak a hangszórót. Az adatok: Fs = 41.12 Hz Re = 5.70 ohms[dc] Le = 123.84 uH L2 = 240.19 uH R2 = 10.63 ohms Qt = 0.45 Qes = 0.52 Qms = 3.09 Csatolom a görbét is, az egyik az maga a hangszóró, a másik egy 8ohmos műterhelés (itt kellene egyenes vonalat kapni, de a vége lefelé megy, gondolom ez nem nagy gond, mert olyan magas frekvenciát úgysem kap) Aktív hangváltó van egyébként az erősítő előtt, kb 360Hz-nél kezd vágni.
Valószínű azért kunkorodik lefelé a hsz imp görbéjének a vége is. De miért is van erősítő a mérőrendszeredben? Amit adtam képet abban nem volt!
Eddig jó ,sőt hasonlóak a neten fellelhető adatokhoz. Ahogy elkészült a mérés , az OVERLAY menüpontban ki kell választani a Set as overlay menüpontot. Ekkor megsárgul .Most újra kell mérned egy ismert térfogatú zárt dobozban. Két görbét látsz , a zöldnek az Fs-e jóval magasabb. Most kell belépni az ANALYZE menübe , és closed box meth kell választani , és értelem szerűen kitöltve , kiszámolja a többi paramétert is. A T-S paraméterek: Re, Fs, QTS,QMS,QES,Vas Hja azt elfelejtettem mondani az Re paramétert neked kell lemérni egy digi multi-val , úgy hogy a mérőzsinór ellenállását le kell vonni .
Igen, lemértem multiméterrel a DC ellenállást, le is vontam a zsinór ellenállását. A mérés ideje alatt természetesen nem volt erősítő bekötve, csak írtam, hogy annyinál vág a rendszer. Nemsokára folytatom a mérést. :smoke:
És hogyan tudnám kiszámolni, hogy nekem mekkora frekvencia kell, és hogy ahhoz milyen hosszúságú cső kellene?
2db 71mm-es csőből mekkora kellene?
30-tól alacsonyabbra nem lehet menni a hangolással, ezek nem szubhangszórók.
egy körülbelüli értéket számol majd a programmal ptesza, abból valoszinuleg kicsit vágni kell. hogy pontosan mennyit, azt impedanciaméréssel lehetne megtudni.
Sztem inkább gitárközeli alkalmazásra készültek, igy viszonylag jól kitalálható a T-s. én azért gondolkodtam a 100 liter körüli dobozon, mert az utólag nyithato b-reflexnek is, ha kell-lehet.
Hogy magastartományban nem mér, annak valoszinuleg valami olyan beállítás az oka, amivel a hk. nem működik együtt.
Rendben, várom ptesza válaszát.
És a doboz arányaival kapcsolatban mit ajánlasz, gondolom ne legyen kocka, de akkor mi az ideális? 34 x 42 x 50 esetleg 44 x 46 x 36 ? én ilyesmi méretekrere gondoltam ... Idézet: „Itt az áll: 27Hz-hez 64 literben 100-as csővel 426mm kellene.” Ha belekerül rendesen a csillapító anyag minden oldalra , és gondolom tölcséres reflexcső-röl van szó akkor ,a 104 es csőből 444 mm kell. Ekkor a doboznak 71.8 literesnek kell lenni. Bele van kalkulálva cső és a hsz által elfoglalt térfogat. Így lesz pont 64 liter, a hasznos térfogat. 45.5 Hz -es alsó határfreki járul hozzá, és terhelhető 125 W-ig. Nah már meg is van a 72 liter.
HA 31 tapasztalatok szerint (lásd H2000 fórumon PWM tapasztalatait) jobban szereti a 30Hz fb-t. Neki legalábbis jól hallhatóan pozitív irányba módosult a láda hangja, amikor 27-ről 30-ra hanglta. Mindenesetre hangolás után nem árt ellenőrizni impedaniciamenet-méréssel. Én pl. 40Hz-re hangoltam be a dobozom számítással, és mérve 38Hz volt a hangolási freki.
-Csillapító anyagnak vatelin jólesz? A doboz összes oldalára kéne ragasztani?
-Nem tölcséres reflexcső, hanem egyszeru PVC csövet gondoltam -444mm nem fog elférni a dobozban, most akkor mit tegyek? -45.5Hz kicsit sok egy ekkora hsz-hoz, nem? És ha mondjuk 72 liter lenne a hasznos térfogat, akkor mekkora lenne az also freki? A reflexcső pedig 71mm-es lenne, és akkor ha aránnyal számolom akkor 303mm. Igaz ez?
Adatok:
Fs = 41.12 Hz Re = 5.70 ohms[dc] Le = 123.84 uH L2 = 240.19 uH R2 = 10.63 ohms Qt = 0.45 Qes = 0.52 Qms = 3.09 Mms = 409.70 grams Rms = 34.277996 kg/s Cms = 0.000037 m/N Vas = 198.03 liters Sd= 1963.50 cm^2 Bl = 33.947994 Tm ETA = 2.53 % Lp(2.83V/1m) = 97.60 dB Closed Box Method: Box volume = 175.15 liters Diameter= 50.00 cm Az eredeti dobozába tettem vissza, letakartuk a reflex nyílásokat. Sajnos a gyártó oldalán már nem elérhetőek a gyári adatok, pedig jó lett volna összehasonlítani...
30 Hz-hez 104-es csőböl 340 mm dukál. F3=44,7 Hz. A doboz 70.8 liter legyen.
És akkor mit tudnál javasolni, milyen hosszú csövek kellenének a dobozba? 3db 110mm-es lyuk van, sima PVC cső lesz berakva.
Mekkora helyiségben használod majd? Ha nagyobb a szoba, akkor simán lehet 35Hz-re is menni a hangolással, az pedig 104-es csővel 200-220mm körüli hosszat jelent, alsó határfrekiben meg papíron 42, a szoba kiemeléseivel 40Hz alatt lesz valamivel. Max. 150W.
Csillapítani akkor kell, ha középtartományban is szól. |
Bejelentkezés
Hirdetés |