Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK terv ellenőrzése
 
Témaindító: Paso, idő: Okt 4, 2005
Lapozás: OK   30 / 199
(#) gerinc hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
Sziasztok !


Elnézést, hogy nem témába vágót kérdezek, de nem találtam "Segítség kellene kapcsolási rajzban" topikot.
Digitális metronómot szeretnék csinálni, és a mellékelt kapcs.rajzot dobtam össze hozzá. Kb ez az első, amit magamtól tervezek, de azt hiszem, van benne némi hiba. Ezek felderítésében és korrigálásában kérek tőletek segítséget. Mindemellett minden tanácsot örömmel fogadok
A VCC=9V-os elem. Az RS232 illesztés viccesnek tűnik egy metronóm esetében, de ezt muszáj volt beletennem (házifeladat követelmény).

sch_crop.png
    
(#) dokidoki válasza gerinc hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia!
Nem vagyok nagy spíler MCU-s témában, de ami látszik elsőre, nem is oda tartozik.
A LM317 felesleges, helyette egy 7805, vagy 78L05 megfelelőbb, a táp kapcsolásban ne feledd a hidegítő kondikat sem. A másik, az LM386 hangvégfokot is ajánlatosabb a gyári kapocslásban üzemeltetni..., hangerő szabályzást is jobb hagyományosan megoldani.
Az RS232 vezérlést pedig el lehet sütni pc-s távvezérlési feladatra.
Ötlet, ha már elemről fog működni, akkor egy elem állapot figyelést lehetne beleoperálni mikróvezérlő szinten, ami nem csak az lcd-re küld adatot hanem a jelez a PC- felé is. Talán még az LCD világítását sem érdemes a kontrollerből szívni... legfeljebb a vezérlését bízni rá, amit egy kapcsoló tranziztoron keresztül lehet megoldani, amit érdemes úgy megoldani, hogy az egész áramkör nagyobb fogyasztású részleteit is lekapcsolja, mikor inaktív a feladat végrehajtás. Elem takarékossági okból.
Bocsánat, az itteni off-ért, de kézenfekvő volt itt válaszolni. Én nem kerestem megfelelő topikot ehhez.
(#) _JANI_ válasza gerinc hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
[off] ( Talán itt a kapcsolási rajz-ban lehetett volna... )
(#) Gyimate válasza brato hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat, azóta már meg is építettem a kapcsolást a saját áramkörömmel ugyanis "speciális" alkatrészek vannak rajta, méretre van szabva... .A változtatásokat elvégeztem rajta és működik is.
(#) csatika hozzászólása Dec 9, 2009 /
 
Sziasztok!

Le tudnátok nekem ellenőrizni ezt a nyáktervet ,hogy jól csináltam e? Segítségeteket előre is köszönöm
(#) Alkotó válasza csatika hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Én nem ellenőriztem a paneltervet, de azért van tanácsom a számodra. Elkerülve a lózungokat, egészen "szokatlan" módon kötsz össze pontokat, érthetetlen módon nem használsz szigeteket, és a csomópont kialakításaid szintén erősen eltérnek a megszokottól.
Ezen felül, de részben az előbbi okok miatt, félelmetes mennyiségű és hosszúságú "vezetéket" használsz.
Nem állítom, hogy ez a nyákterv nem működik, de az egészen biztos, hogy számos olyan pontja van, ami okozhat meglepetéseket. A nyákoldalon van, mákszemnyi betűkkel az alkatrészek értéke. Ez valami tréfa, vagy komolyan gondolod.
Eddig a szubjektív dolog, és most jöjjön a lényeg. TO-92 tokozásúnak tételezted fel a végtranyókat is meg a meghajtóit is, holott azok TO-3 és TO-220-asak. Ami igen nagy hiba, mert ezeket az elemeket hűteni kell, sőt vannak egyéb alkatrészek is a rajzon, amiket szintén a bordára kell felcsavarozni a figyelés miatt. Innentől ez a terv egy balgaság (bocsi a kritikáért, de ettől sokkal alaposabban kell áttanulmányozni egy ilyen szintű elektronikát, mielőtt nekifognál építeni. Esetleg nézd meg milyen nyákokat terveznek mások a végfokozatokhoz. Meg fogsz lepődni egy két szembeötlő különbözőségen.)
(#) kiskacsa2009 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Ne szídd már annyira, kezdetnek tökéletes... :hide:

Csatika:
Azért neked mondom, hogy léteznek átkötések, és én inkább használom azokat, minthogy ide-oda kanyarogjanak a vezetősávjaim...
Nekem is mondták anno, hogy ne nagyon legyen a tervben 90°-os vezetősáv... (már nem tudom miért...)
Üdv.: Litldákk
(#) Alkotó válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Azt hiszem eltérően értelmezzük a "tökéletes" szó jelentését. De nem olyan nagy baj ez...
(#) csatika válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Köszönöm a kritikákat mert ebből is tanulok !
A végtranyókat T0-92 es tokozást raktam be mert azokat vezetékkel akarom kivezetni egy nagy hűtőbordára . De rakhattam volna 3 forrpontot is csak félő hogy később összekeverődne úgyhogy ezért maradtam ennél. A "mákszemnyi betűk" csak magamnak írtam oda mert azt nem szeretném rányomni a nyákra szóval csak tájékoztató jellegűek.
A szigetekről pedig azt hallottam ,hogy nem minden esetben előnyös és ezért nem csináltam , de ez nagy probléma?
Átkötéseket pedig használhattam volna de szerintem korrekt módon meg tudtam oldani 1 átkötéssel .(ami szerintem jobb mert kisebb a hiba lehetőség. A vezetékek hamarabb meghibásodhatnak mint a nyákon a rézfelület ami le van lakkozva szerintem )

Akkor szerintetek csináljam újra ?
(#) Alkotó válasza csatika hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
olyan nyákot használsz, amit csak kedved tartja. Viszont ettől függetlenül, továbbra is fenntartom, hogy ilyen megközelítéssel soha, senki nem tervez paneleket. Szerintem azért mert ez egy helytelen irány. Manapság már nem huzaloznak tranzisztorokat, hanem eleve olyan panelt használnak, amibe beültethetőek a teljesítményelemek is, méghozzá a kellő hűtési intenzitásukkal együtt. Erre számtalan példát láthatsz itt a fórumon is. (Pl. a módosított QUAD-hoz, én magam is terveztem három féle félvezetőtokozáshoz is paneleket. Javaslom nézd meg őket, látni fogod a különbséget)
Az átkötés remek alkatrész, gyakorlatilag tönkretehetetlen.
(#) pityu_18 hozzászólása Dec 10, 2009 /
 
Sziasztok.Lenne itt egy nyákrajz amit én csináltam.A gondom az vele hogy van benne egy smd alkatrész.
Hogyan lehet azt megoldani hogy a normál tokos alkatrészek is jól álljanak és az smd-t se kelljen fejjel lefelé beforrasztani?Remélem megértitek mit szeretnék.

végleges.lay
    
(#) pityu_18 hozzászólása Dec 10, 2009 /
 
Azt hiszem sikerült átszerkeszteni.Valaki átellenőrizné?
(#) csatika válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Üdvözlet !

Egy kicsit megpróbáltam javítani a rajzon bár az alkatrészeken és az átkötéseken nem változtattam meg még nem találtam ki a hűtést és ezért nem cseréltem ki a tokozását a végtranyónak . Az alsót még nem csináltam meg de ha jónak tituláljátok akkor megcsinálom ha meg nem akkor tanító jellegű kritikákat szeretnék és elkezdem elölről .
Segítségeteket előre is köszönöm !

javítot.GIF
    
(#) _JANI_ válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Szia! El lehet kerülni, hogy a DIL-tokos IC lábai között vigyél vezetősávot. Szerencsére van elég hely...
(#) pityu_18 válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Helló.Igazad van.Így azért barátságosabb.Más dúrva hiba nincs?Köszi.
(#) kiskacsa2009 válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Tessék a DIL-es változat:
(#) pityu_18 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Köszi.De sajnos ott egy SI9243 van és abból sajna csak SMD-s kivitel van.
(#) _JANI_ válasza csatika hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Szia! A felső nyákterv már jónak mondható!
(#) Alkotó válasza csatika hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Pusztán ránézésre, már sokkal inkább '"nyákos" a kinézet, de szerintem nem ez a megfelelő irány.
A végtranyókat, a meghajtókat, és a hőfigyelőt helyezd el egy valamilyen hőkivezető profilon (pl. "L" alumínium, vagy vastag alulemez stb.) Ez után, ebből az "alaphelyzet"-ből kiindúlva próbáld teljesen újragondolni az alkatrészek elhelyezését. Az általad említett huzalozás (TO-92 es tokozású végtranyók) ma már korszerűtlen, gyakorlatilag sem a profik, sem az amatőrök nem használják (kivéve egy-két abszolót speciális esetet)
(#) Alkotó válasza csatika hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Még két dolog:
1. Mekkora +- tápfeszültségről működik ez a kapcsolás? Ha van egyéb dokumentációd is hozzá, akkor azt is tedd fel, szeretném megnézni. Ez most azért lenne fontos, mert van a rajzon 0,33ohm/10W-os ellenállásból néhány db. Indokolatlannak tűnik a 10W, ráadásul kettő párhuzamosan, ami már 20W. De nem ez a baj, hanem amit te a paneltervre tettél, az maximum egy 2W-os, de biztosan nem fér el sem a 10W, sem az 5W. (A kondijaid mérete is elég messze esik a valós méretektől, ez szereléskor elég sok gondot okozhat.)
2. Az induktivitást külön helyezted el. Ez hiba, nem így kell csinálni. Éppen azért ilyenek a méretei, hogy pontosan beleférjen a 0,82ohmos ellenállás. Tehát ez az alkatrészpáros úgy néz ki, hogy van egy tekercs, aminek a belsejében ott van az ellenállás.
(#) csatika válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
üdv!

Az induktivitással még problémáim vannak mert ilyt nem let felénk kapni szoval az csak nagyából van bejelölve .
Az elkók rasztere szerintem többnyire jó mert azokat megnéztem a foliakondkikat majd akkor átméretezem ha megveszem mert többfajta létezik ugyebár de szerintem nagyából jó lesz.
A végtranyónál meg marad a huzalozás mert van egy dobozom amibe beleépítem és abba nem fér bele nagyobb lap sajnos.De csak lábhosszabítás lesz mert a lap fölé teszem a hűtőbordát két ventivel.
(#) Alkotó válasza csatika hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
1. Ahogy gondolod. A 10W-os ellenállás nem fogja figyelni a dobozméretedet, hanem csak simán 4-szer akkor mint amit te rajzoltál.
2. Ha a végtranyókat huzalozod, azok akkor is éppen akkorák mint ha panelbe ülteted őket, illetve a huzalok térfogatával még több is.
3. Az induktivitást nem kell venni, ott van a rajz sarkába milyennek kell lennie.
4. Mekkora a tápfesz? Nem válaszoltál.
5. Ha megnézed a rajzot, van ott egy kis bekeretezett rész, és hozzá egy kis szöveg szintén a sarokban. Ez sincs nálad megoldva. Nem hűteni kell ezeket a tranyókat, hanem a bordára tenni, hogy figyeljék annak hőjét.
Összefoglalva: Az nem baj ha a saját utadat keresed, de ha ennyire elzárkózol az alapvető racionalitásoktól, akkor nagyon rögös, buktatóktól hemzsegő vesszőfutásra számíthatsz, és még úgy se biztos, hogy egyáltalán célba érsz.
(#) csatika válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
1.Igen azt én is nézegettem , de lehet hogy állítva teszem be őket de megpróbálom megnövelni nekik a helyet.
2. igen de akkor a hűtőbordára teszem rá ahol van 15X20 cm-s helyem.
3. igen azt láttam hogy ott van a sarokba. Arra gondoltam egyébként hogy fogok egy 6-os fúrószárat és tekerek rá 17 menetet csak nem tudom hogy lehet egymás mellé tekerni a meneteket vagy helyet hadjak ki vagy szigetelt (zománcozott)rézhuzalt vegyek.
(#) Alkotó válasza csatika hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Mellékeltem egy képet, és a méretét egy 10W-os ellenállásnak. Persze van másfajta kialakítás is, de ide kb. ilyen való.
A tápegység rajz jól mutatja, hogy egyetlen panelon van az erősítő, és a védelem is, viszont a két csatorna külön panel.
Teljesen biztos vagyok abban, hogy huzalozva nem, vagy csak nagyon specifikus esetekben lehet helyet megtakarítani.
A tekercs a természetesen zománcozott huzalból készül, és egymás mellé van hajtva pl. egy 6-os fúró szárára.
Nem akarok reflexék dolgába beleszólni, de a +-37V-os tápfeszültség, meg a 250W-os utalás a hangszórócsatlakozónál kicsit ellentmond. Ekkora tápfeszültségből igen körülményes lenne 250W-nyi teljesítményt kivarázsolni.
(#) csatika válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
végül is igazad van! elkezdtem újra rajzolni, inkább nagyobba házat csinálok !
Esetleg tudsz ajánlani nekem végfok amit érdemes megépíteni kb 2x 250-400W -os teljesítménye van?
(#) Alkotó válasza csatika hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Most nem tudom hirtelen becsatolni, de a VF2 témában van egy "MONSTER" fantázianevű, talán 400W-os erősítő. Ez a VF2 KD-féle módosításának tovább tuningolása.
(#) Alkotó válasza csatika hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
(#) pityu_18 hozzászólása Dec 13, 2009 /
 
Sziasztok.Egy kapcsolásba tettem három ledet.Valaki leellenőrizné hogy jó e lesz így?Köszönöm.A ser_if_sch rajzból raktam át a ledeket a nyák tervbe.Esetleg ha valaki azt is megmondaná mekkora ellenállás kell a ledeknek az szuper lenne.Köszi.
(#) proli007 válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Hello!
- Jó lesz, de rakhattad volna a Led-eket egy sorba is, hogy valahogy kinézzen.
- A rajzon ott van az ellenállás értéke is. De megnézheted a MAX és a PC terhelhetőségét, és ez szerint választani meg az ellenállást. (Én kis áramú Led-et használnék)
- De ha már a Led-eket lenézted, akkor azt is lekoppinthattad volna, hogy a stabi előtt és után is van egy 100nF-os kondi. (sőt a bemenetén egy 47µF is)
üdv! proli007
(#) Alkotó válasza csatika hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Pl itt egy erősítő panelterve, most terveztem a napokban, és még csak próbaverzió, de azért mutatja kb. miként is kéne egy ilyesminek kinéznie (szigorúan Alkotó szerint!). Persze ez csak egy lehetőség a sokféle kialakítás közük, de vélhetőleg egy jobb megközelítés mint a tiéd volt. Meríts belőle ötleteket. (Egyébként ez egy különösen rafinált kapcsolás volt nyáktervezés szempontjából, mert nagyon sok "távoli" pontot kellett összekötni benne. Vedd észre, hogy a GND-k, és a kimeneti csomópont viszonylag rendezett, nem kanyarog összevissza.)
Következő: »»   30 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem