Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Hát elméletileg csak azért okoz problémát mert igy vannak párban
![]() Ha 4dióda lenne nem törném a fejem rajta... Elvileg ha a 2dióda mellé a 2 tirisztor bemegy azokat ki kell nyitni valamivel hogy vezessenek,áram nélkül nem igen mennek..
Célszerű azonos oldalra tenni a tirisztorokat, így közös test használatával lehet vezérelni a Gate-ekeket. Nem kell trafó.
A tirisztort tudod használni diódaként -- de az szakmabelik biztos ötletet adnak majd a pontos vezérléshez (minél hamarabb nyisson ill. határozottan zárjon -- és akkor kicsi a veszteség ). Vagy tedd fel apróhirdetésbe és próbáld elcserélni a tirisztorokat diódákra (mint írtam én nem szívesen bontanám meg a saját "négyes" dióda csoportjaimat ) .
Szia!
Köszönöm segitséged.. Mellékelem az ábrát,ha jól értelmezem és nem kell +trafó akkor a kapcsolás igy módosul.. A tirisztorokat a +oldalra tettem ha jó igy.. Van e ötleted a tirisztorok nyitására vezérlésére?
Semmi gond..Nem szivesen válok meg tőlük ha eddig kibirták..
Kellemes emlék fűz hozzájuk,ezért amit tudok megteszek hogy ezt az állapotot fenntartsam. ![]()
Nekem az nem tetszik ,hogy a graetz-en is esik a feszültség (és ez szorozva az átmenő árammal) valamint a fojtón is van veszteség --- jobban tudod így használni a trafót ? Mit akarsz hegeszteni ? Csak azért ,hogy egyenáramú heg. trafód legyen? Az a trafó amúgy is elég halovány . Én például most bizniszelek egy Terta-ra -- az is valamivel izmosabb anyagból van.
Szeretnék nagyobbat majd én is,elsődleges feladata az lenne hogy alupálcával tudjak csipkedni..
Nem kell minőségi varat,viszont pl egy erősitő olyan elrendezésében ahol L idom megy egyéb bordára ezeket öszecsipengetni,ilyenből sok lenne.. Sok olyan projektem van igy félbe ami a kevés vagy alaktalan nem elférő alu miatt áll...cél pl a vékonyabb lemezek szebb varata,igy 42volton leraga,47en pedig salakol.. Vesziteni valóm nincs rajta...
De így nagyon sok munkát fektetel bele . Alu -- inkább argon + AC vagy Collektor hirdetett itt a HE-n különleges alu pálcát .
Argont nem vennék csak corgont talán,..Az jó lenne ha tudok majd venni egy awi gépet..Akkor majd ezeket elteszem talonba.
Minden van csak egy jó kapcsolás hiányzik..
Szia, már én sem találom a levelet .... Azt a pót trafós dolgot én még mindig támogatnám mert jó dolog kísérletezgetni és ha nem sikerül csak kiveszed és dobod magas ívben hátra (ma már van bőven alkatrész ) .Természetesen pontosan soha nem fog megegyezni a főtrafó karakterisztikájával de sokkal jobb megoldás mint a két MOT -ból való tákolmány . A vezérlésben biztosan fog majd segíteni komolyabb szakember mint én --pld. Mpisti vagy Erbe ---- mivel jó lenne a minél kisebb veszteség a egyenirányítón na meg a biztos zárása a tirisztoroknak . Olyannal meg ne foglalkozz aki komolytalan a témában ,számokkal csak dobálódzik na és nyíltan bevallja ,hogy szeret másokat baxtatni fórumokon. Este még szakítok majd időt a keresésre ha addig nem válaszolnak neked .
![]()
Szia Jó reggelt!
Köszönöm segitséged,most minden jól jön.. A póttrafónál maximum a primer vastagság jelenthet gondot,.. Szerinted a mikrotrafó vasa mint fojtó esetleg?
Én még fojtónak sem ajánlanám (persze működne valahogy ) mert sokat "zabál" a vas és mivel kicsi a hegesztőd teljesítménye így minden W-ra szükséged van . De hát annyi cuccod van és biztosan találsz közötte egy nagyobb leégett trafót ..... A pót trafót meg úgyis szét kell szedni és ne váltó lemezeléssel rakd össze így mindig könnyen szétveheted valamint a lemezek közzé tegyél pár papírt meg kevés légrést is amit állíthatsz majd talán így jobban idomul a főtrafódhoz meg a hegesztéshez .
Szia Jandark!
Tegnap estétől végigolvasva a hsz-eket több hibás megállapítás illetve ötlet is felmerült a hozzászólások során. Most nincs időm(dolgozok a munkahelyemen)de délután megpróbálok néhány ötletet adni, illetve kapcsolási eltrendezéssel segíteni a munkádat. Addig szíves türelmedet kérem.
Miért nem a mikrotrafót használod póttrafónak. Elég nagy teljesítményű, akad 1 KW fölötti is, komolyan rá tud segíteni a gyengébb hegesztőre. Van benne gyárilag mágneses sönt (áramkorlát). Megtekercseled a kívánt feszültségre, bekötöd a hegesztőtrafó egyenirányítói után és kész. Ha pl. 70 V-tal megtekered, egyenirányítás után lesz majdnem 100 V gyútófeszültséged és hegesztés közben 14-15 A-t hozzáad a gyárihoz. Meg még fojtó se kell.
Egyetlen nehézség, hogy célszerű nem szétvágni, hanem kézzel belefűzögetni a meneteket.
Tirisztorok vezérlésére mpisti tett fel nemrég nagyon jó megoldást. Én csak annál sokkal bonyolultabbat ismerek.
A nem kell trafó inkább azt jelenti, hogy NEM ÍGY kell a póttrafó. Ha eleve kicsi a hegesztőd, nem árt, különösen alumíniumnál.
Szia!
Végülis hálistennek van megoldás,mindenem van hozzá van 1kw feletti mikrótrafó is,van az elejére fázisjavitó is akár,,szóval bármi lehet.... Késő délután hazajövök aztán lerajzolom és meglátjátok hogyan célszerü.. Addig is további kellemeset.. ![]()
Rajzolgattam kicsit. Az éppen használható programom nem kínált diódahidakat, emiatt a kissé zavaros kötözgetés. A kiegészítő trafót 230/70 voltosra írtam, de lehet kisebb is.70-80 V gyújtófeszültség általában elég jó szokott már lenni. Akkor kicsit több árammal tudja "megtoldani" az eredeti hegesztőt.
A lényeg, hogy van 2 külön egyenirányított trafónk, egyik 47V, másik 70V bemenővel. Egyenirányítók után összekötve a nagyobbik határozza meg a gyújtófeszültséget, a kisebbik az áramot. A karakterisztikában van egy kis törés, de az, gondolom, senkit nem fog zavarni. A fojtó meg eddig még senkinek sem ártott meg. Kivéve az egymenetes. ![]()
Szia Jandark!
Ahogy reggel már írtam, eljött a délután(már talán este)néhány gondolatomat megosztanám veled az elképzelésemről,illetve több hozzászólással kapcsolatban is lenne néhány gondolatom. #582154:a fojtó menetszáma mindig a terhelőáramtól függ. Általában közepes áramra szokás méretezni, a magas menetszám sem jó,mert a magas induktivitás ugyanúgy rossz mint ha nincs szűrőfojtó. Általában 30menet környékén szokott lenni a menetszám. A laza visszalemezelést felejtsd el,mert abban a pillanatban,ahogy a tekercsen jelentős áram folyik át,az összes lemezt kifújja magából.A laza csatolás nem azonos a laza lemezeléssel. a laza csatolás a primer és a szekunder közötti laza kapcsolatot jelenti, azaz a keletkező erővonalak egy része nem halad át a szekunder tekercsen, ezáltal a szekunder tekercsen a terhelés hatására jelentős a feszültségesés. #582235:Tirisztort diódaként alkalmazni pazarlás,mivel a tirisztort inkább szabályozási célra célszerű felhasználni. #582242: Alupálcával nem lehet csipkedni, sőt,a folyamatos hegesztéséhez is komoly gyakorlat és jó kéz kell. A csipkedésre az AWI a kiváló megoldás. Amihez NEM ALKALMAS A CORGON GÁZ. Erre a célra CSAK argon jöhet számításba. A mellékletben szerepel egy "móricka rajz" egy megvalósított megoldásról a gyújtófeszültség növelésére. Ez a megoldás gyári AWI és elektródás üzemű gépben szerepel. Amint a rajzon látszik, a két trafónak az egyenáramú része van összekötve.A segédtrafó céljára remekül megfelel a mikrohullámú sütő trafója, de a primer és a szekunder tekercsek közötti söntölő lemezeket benne kell hagyni! A tirisztorok meghajtására a TCA785 vagy az UAA145 IC-k valamelyikének az adatlapján található kapcsolási rajzok megfelelők, de bármilyen meghajtás megfelel, ami áramgenerátoros üzemet tesz lehetővé. Az áramgenerátoros üzemre keresek komplett rajzot, és majd felteszem.
Szia Erbe!
Jó neked! ![]() Úgy látom, a lényeg ugyan az mindkettőnk kapcsolási rajzának az elve azonos.
Nagyon szépen köszönöm a rajztot,mindkettőtökét alaposan átnéztem..diódából több van mint ami kellene,azt még gyüjtenem kell...Trafóból van bőven,csak a 2 dióda és 2 tirisztor egyenlőre az indulópontom...
Lehet év közben erre kellett volna ráhajtsak inkább.. A folytóval nem lessz gond..Szerintem azzal kezdek. ![]()
Szia Pisti!
Mindkettőtök rajzát átnéztem,A te rajzodon megmaradt a 2+2 megoldás a dióda tirisztor részére.. Egyenlőre nincs több diódám(amit azért megpróbálok szerezni) Viszont trafó van bőven beáldozható,próba szerencse.. Megfigyeltem hogy a segédtrafó 5-6amperét elvileg egy 2es huzal ellátja,aztán egy normál greatz (25-35-50a?)egyenirányitja majd 10amperes diódán keresztül becsatolódik..A fojtója nem bonyolult elvileg egy 2es huzal megteszi 30meneten.. A főtrafó fojtó már gázosabb,,ha a tekercs több szálu,okoz e problémát?ill ebben az esetben hogy a legcélszerübb ?-menetenként feltekerni majd párhuzamositani -vagy öszefogva a szálakat feltekerni? Ezek eddig tiszták..Van e egyszerü kapcsolásotok a tirisztor vezérléséhez? Nagyon szépen köszönöm a segitségeteket ![]()
Szia!
Egyáltalán nem probléma ha több szálból van a fojtó,akár összefogva is tekerheted,(a Viszék összes gépében így készült anno) Ekkora áramra nem igazán szabad primitív szabályzót készíteni. Ha azt akarod,hogy a géped korrekt szabályozással rendelkezzen,akkor be kell vállalni egy profi szabályozót, lehetőleg áramgenerátorost. Ez a megoldás a későbbiekben akár AWI üzemmódot is lehetővé tesz.Én lebeszélnélek a négydiódás főáramú megoldásról, ugyanis a legfontosabb tulajdonsága sikkadna el a gépnek,a megbízható áramszabályozás lehetősége.Keresni fogok neked egy kapcsolási rajzot, ami megfelel az általam vázolt elképzelésnek.
Rendben van köszi szépen
![]() Ha a fojtó nem öszefogva hanem feltekert menet párhuzamositással készülne,menyire gond? (ha mikrótrafóra megy könyebb lenne igy mint több szálat átdugdosni) Valószinü hogy a fojtók 1 kisebb és 1 nagyobb vasra készülnek majd.. Van ilyen is olyan is :yes:
Merre laksz? Adok szívesen diódát. Nemrég szedtem ki 6 db 250 A-eset szétrombolt CO2 gépekből. A 6 db, +néhány egyéb apróság, 5 kg, 1000.-.
![]()
Nagyon rendes tőled
![]() Debrecenben vagyok helyileg,Irok egy privátot a részletekről.. ![]()
Felesleges a 2 fojtó, hiszen a trafók nem 2 külön fázisról üzemelnek, a szinuszpúpjuk szinkronban van. A póttrafó különben is söntös. A póttrafó hídja után sem kell +dióda, hiszen a Graetzben 2 is van abban az irányban. A trafó teljesítménye és a feszültsége függvényében 10-16 A-es Graetz elegendő, de még 25-ös kockát is lehet kapni nem túl drágán. Ezek általában 230-as, vagy afölötti üzemre készülnek. A visszáramdióda hasznos lehet, de nem árthat meg a diódákkal párhuzamosan kötött kondenzátor ill. kondi-ellenállás tűimpulzus védő páros. Egy előterhelő ellenállás is hasznos lehet. Úgy 20-50 mA-re méretezve? 470-270 Ohm, 5-10 W?
Bár a mostani hegesztőkben hanyagolják. Az SCH-kban még megvolt. (vagy Lepsénynél? ![]() Nem árt kimérni a megtekercselt póttrafónál a rövidrezárási szekunder áramot. Még a diódákkal összekötés előtt.
25-35ös greazt van ithol több is,ha van időm erősitőket javitok épitgetek ahoz és más bontottból vannak ilyenek..
Kondik vannak szintén többféle kapacitásban ill feszültségben is.. Vajon a póttrafó szekundere (az 1.3as primerrel) meddig birja a rövidzárat? Logikusan megkéne próbáljak elolvasztani egy pálcát a párhuzamosan közben mérve?(teljes rövidzáron mutat vajon értéket?)
"Vajon a póttrafó szekundere (az 1.3as primerrel) meddig birja a rövidzárat?"
1. Nem kell tartósan bírnia, hiszen ha le is ragad a pálca, igyekszel hamar letörni. 2. Amekkora söntvas van benne, jól vissza kell fognia. 3. A diódahíd terhelhetőség méretezéséhez kell megmérni. Nem kell semmit közberakni. Később ugyan ott lesz a diódahíd, a fojtó, a kábelek és a pálca, ami összességében már komoly tétel, de ezek nélkül is jó viszonyítási alapot ad a mérés.
Értem..
Elméletileg a szekunder létrehozása 1v/menet meghatározás általában a mikrotrafónál.. Igy 70-80v/70-80menet kell.. Viszont kérdés lessz a tekercsablak amin elfér,szerinted ha a 70-80menetes tekercssoronként mennék majd párhuzamositanék elfogadhható? Amit Pisti irt 16mm2es huzalméretet az elvileg 5szál 2es huzalból 15,7mm2 lenne,ezek öszefogva biztos elmászkálnának egymásról..Vastagabb (fazonom) nincs jelenleg..
Mikrotrafó ~70 voltos szekunderének elég a 2,5-ös huzal 1 szál. Szűken a 2-es is, ha az van.
A 16-os keresztmetszet a nagyáramú fojtóhoz kell. Ahhoz meg jobb, ha szétvágott mikrotrafó E részébe tekercseled, az I részt nem kell visszatenni. Ha már annyi mikrotrafód van. Általában nagyobb higanygőzlámpa fojtóra szoktam tekerni, mert akkoriban az volt kéznél. Csak ne legyen lemez közelében hegesztésnél, mert "zenél". |
Bejelentkezés
Hirdetés |