Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Na ja. Vagy kersztmetszet. Rézhuzal 8-46-ig. Tök jó lenne ez a számológéphttp://sci-toys.com/scitoys/scitoys/radio/xtal.html
, ha tudnám mi az gauge.
Koszi.
De ha pl valahonnan kibanyaszok ferrit magot akkor honnan lehet tudni az erteket? Ez kemenyebb nekem mint gondoltam ![]()
Emlitetted a rezgokoroket...
Soros vagy parhuzamos rezgokorokrol van szo? Most tanulmanyozom oket ![]()
A detektoros rádiókban párhuzamos rezgőkört használunk.
Kb. igaz a következő: A párhuzamos rezgőkör kapcsain a rezonanciafrekvenciájával megegyező jelek levehetőek viszonylag kis csillapítással a többi nem. ( A rezonanciafrekvencián majdnem szakadás a többin majdnem rövidzár.) A soros rezgőkör kapcsain minden jel levehető kivéve a rezonanciafrekvenciával megegyező. ( A rezonanciafrekvencián majdem rövidzár, a többin majdnem szakadás ) A fentiek arra az esetre vonatkoznak, amikor az egyik kapocs a föld a másikra az antenna van téve!
Nagyon erdekes
![]() Koszonom! Megyek szetnezek TV szelektorokban hatha talalok 220uH tekercset ![]()
Ujra lenne nehany kerdesem
![]() 120 es 75 ohmos fulhallgatot kaptam otthon. 120 ohm nagyon leterheli a rezgokort?Esetleg milyen trafos illesztest lehet tenni?Miszerint lehet itt szamolni? Olvasgattam a parhuzamos rezgokorokrol..A lenyeg valahogy mindig elmarad minden leirasbol... Pl minden esetben max annyit ir hogy valtoaram hozza mukodesbe.De azt nem hogy milyen freki-tartomanyban . Nos ebben az esetben (radional) ugy ertelmezem,hogy az antennan folyo mindenfele freki tartja eletben a rezgokort,vagyis eleszti ujra a lecsenges utan.Igy van ez? Koszi ![]()
nem
A rezgőkörnek van egy rezonanciafrekvenciája, ami 1/2xPIxSQRT(LxC) Ha egyenfeszültséget raksz rá, majd megszünteted, akkor ezen a frekvencián egy lecsengő jelet kapsz, ami annál több ciklusban cseng le minnél nagyobb a jósága a rezgőkörnek. A venni kívánt adó vivőfrekvenciájára hangolt rezgőkör ebben az esetben egy szűrőként üzemel, azaz ezt a rezonanciafrekvenciát nem csillapítja a többit viszont nagyon. Tulajdonképpen egy egyfokozatú sávszűrő. Nincs csillapodás, mert a vivő folyamatosan jelen van, és rezonanciában van a rezgőkörrel, amiről AM esetén a modulálójel amplitúdójával kisebb illetve nagyobb vivőjelet tudsz levenni. Ha ilyen kisimpedanciás a fülhallgatód csinálj egy földelt collector-os erősítőt impedanciaillesztésre. Ha van kedved játszani csinálhatsz trafót is, de azt macerásabb bár nem kell áramforrás a működtetéséhez. ( Tudom, hogy nem teljesen pontos a megfogalmazás, de fedi a valóságot )
Nagyon koszonom
![]() Meg valami lenne: Hogy erdemes tekercselni a rezgokor tekercset: minel kissebb legyen a hossza(cseve hossz amin a telercs van) vagy nagyobb legyen.Kb hogy kell ezt meretezni?Pl 75menet 6mm atmeron,az 1cm hosszusagban jo? Mennyi reszletkerdes...
Manapság honnan lehet nagy impedanciás fülest/hangszórót szerezni?
Amatőr börzéken, régirádiók gyűjtőinél, vatera, ...stb...stb...
Műszer nélkül csak próbálgatással elég nehéz tűrezgőkört csinálni, inkább keress a neten komplett konstrukcióra, ahol megadják a tekercs paramétereit.
Jo estet!
Ma keszitettem egy ilyen radiot ![]() KH savban mukodik..Van benne egy kis ssssssssss zaj...gondolom valami nf-es kondi csillapit rajta majd...A rezgokor frekvenciajat meg a josagat egyelore pontosan nem tudom,ugyanis a ferrit erteket nem tudom. (10cm hosszu 6-7mm atmeroju).Jo lenne legalabb egy hozzavetoleges ertek amivel szamolhatok.. Bazisra meg nem artana egy fesz. oszto..itt gondoltam potmeterre test fele.
A tekercselés vége felé készíts néhány megcsapolást, zárd a forgókondit és addig cserélgesd a leágazásokat amíg a Kossuth be nem jön.
Igy is mukodik.
Bar nem a Kossuth jon be,mert nem MO-n vagyok.. 2 ado jon be.Egyik Cp minimum,masik Cp maximum allasanal ![]() Majd megnezem rendes radion hogy milyen frekvenciaju adokrol van szo. A tekercset 5X0.1mm sajat keszitesu ![]() Meg probalkozom ugy,hogy 7,8 szalat fogok ossze..igy kevesebb lessz az tekercs ellenallasa es gondolom nagyobb az induktivitas.. Ha azt veszem figyelembe hogy min es max allasnal jon be egy-egy ado,akkor abbol kovetkeztethetek a rezgokor min-max frekvenciajara?
Igen és ebből kiszámolhatod, milyen induktivitása van a tekercsednek, mert a kondit ismered....
Ez nagyon klassz lenne,csakhogy fogalmam sincs milyen a kondi erteke
![]() ![]() Van egyik oldalon 2,masikon 3 laba.A ket labat hasznalom...
és abban a rádióban nem volt benne a tekercs?
Javaslom ha lehet mindenképp adjál földelést a rádiódnak.Valószínű sokkal több adót fogsz venni , nemcsak 20 méter antenna kell.
A C1 csatolokondit növeld meg 50nF->10-100µF ra mert sokat csillapít a alacsony hangfrekvenciákban . Mi lenne ha nem Földelt Kollektoros erősítőt alkalmazná? Földelt Emmiteressel sokkal jobb eredmény érhetnél el! Annak van fesz és áram erősítése is! Jó rendben van Te valószínű illeszteni akartad a kis ohmos fejhallgatót a rezgőkörhöz.De ez elé rakjál 1 FE erősítőt jobb lesz az érzékenység is. FK erősítőnek nincs Fesz erősítése csak áramerősítése, itt ez abban nyílvánul meg , hogy a nagy impedanicás detektor kimenetéhez 1 kis impedanciás terhelést tud hajtani. A beérkező feszültségedet meg csak csökkenti mert Au (feszültség erősítés)kisebb mint 1 . Vagy használj FETes Földelt source erősítőt annak még a bemeneti impedanciája se terhelné a detektor kört , Földelt emmiteres sokkal jobban terheli . Persze a FS erősítő után rakhatod ezt a FK a kis impedanciás hallgatód meghajtásához. Földelés megoldása .... háát ha vmi emeltesházban laksz akkor macerásabb ... ![]() ![]() esetleg a földelt hálózati dugalj föld érintkezője .
Szerintem lehetne 1 sokkal nagyobb tekercset csinálni!
De ezt már leírtam ebben a topicban papírhengerre itten : (#13636) Kera_Will válasza Anubis126 hozzászólására (#13633)
Foldelessel (futes -cso) picivel nagyobb a hangero,de a szelektivitas csokken,azaz a savok egymason szolnak.
Antennaval a szelektivitas jo. Idézet: „ Jó rendben van Te valószínű illeszteni akartad a kis ohmos fejhallgatót a rezgőkörhöz.” Igen,ezert raktam 50nf kondit. 10uf nek nem lesz tul pici az ellenallasa? Idézet: „ De ez elé rakjál 1 FE erősítőt jobb lesz az érzékenység is. ” Ok,csak nem tudom mi az FE erosito. Idézet: „Szerintem lehetne 1 sokkal nagyobb tekercset csinálni!” Lehet hogy kiprobalom,de inkabb egy masik radio epitesebe akarok kezdeni ![]()
De,benne volt,..latod erre nem is gondoltam...
Idézet: „Földelt Emmiteressel sokkal jobb eredmény érhetnél el!” Ott csak annyi lesz ugye a kulonbseg hogy collector agba jon a fules?
FE Földelt Emmiteres nem véletlen irtam F E nagy betűkkel !!! FK is tudod micsoda FS is ebből ...
![]() No azért szólnak 1máson mert meg jött a nagyjel és a rezgőköröd kis Qjú kis jóságú és nincs szelektivitása. Igaz ez a detektoros rádiók varázsa ... ![]() Háát igen gáz/víz fűtés csövet nem akartam irni arra nem szoktunk földelni hivatalosan semmi eszközt ... NA jó persze azokat lekell a házban vhol egyenpotencálra hozva ... no de ez egy más téma. Nem lesz kicsi a kondi impedanciája mivel az éppen sorba kötödik azzal az ellenállással ami terheli a rezgőkört . Ez nem más mint a tranzisztor BE bemeneti diódájának a váltó áramú ellenállása és a Bázis áram beállító ellenállás értéke . Ez a lényeges a bemeneti ellenállás számítasakor . Földelt kollektoros esetben 1 kicsit bonyolódik a helyzet mert a terhelés oldali ellenállás közel (1+ß)szor nagyobb értékben látszik a bázis felől nézve ezt is látja a detektor.De ezt inkább lesd meg 1 tranzisztroros alap erősítő kapcsolásokról szóló irodalomban.Mi miért is akkora és mi mit határoz meg ?! FEmiteres esetben a fejhalgató a kollektor kőrben van. Emiterre érdemes 1 100-120 ohm körüli ellenállást rakni amit 1 10-100 mikros kondival hidegitesz ellenálással párhuzamosan kötve.Bázis és kollektor közé meg 1 1-2 Megohmos ellenállást kell tenni. Rakhatod tápfesz és bázis közé is ha van emmiter ellenállásod. ha nincs akkor érdemesebbb Collektor /Bázis közé rakni. Ez egyenáramúlag stabilizálja a munkapontját a tranyónak. Ha 1-2 megás potit raksz helyette akkor meg addig tekerd amíg a kollektor ponton féltápot nem kapsz! Ekkor lesz legnagyobb a szimmetrikus kivezérelhetőség nagysága. No majd legközelebb rajzolok is erősítőket. Izé amit eddig írtam az világos ? Tranzisztoros erősítők munkaponti számításaival tisztában vagy ? Munkaponti értékeiből pedig váltóáramú tulajdonságaik is számíthatóak.Ez ismerős neked? Idézet: „Izé amit eddig írtam az világos ? Tranzisztoros erősítők munkaponti számításaival tisztában vagy ? Munkaponti értékeiből pedig váltóáramú tulajdonságaik is számíthatóak.Ez ismerős neked?” Nagyjabol vilagos. Sajnos nem nagyon tudom a tr. munkapont beallitasokat.Ennyire nem merultem el a tranzisztorok vilagaban.Jo lenne egy normalis irodalom errol.. Azt viszont tudtam hogy kell munkaellenallas a Ge diodara,meg hogy 100k /1.5V -nal a tr nem nyit ki teljesen ![]() Igy sem szol tul rosszul.Meg a bogot is hallani ![]() Tudtam ha nekifogok a radiozasnak belathatatlan a vege ![]()
Szereztem 2 látszólag teljesen egyforma kis forgókondit. Amint utólag kiderült "zsebrádiós" kondi, olyan aminek van 4 kicsi forgókondi az alján és 6+1 lába van.
Tudna segíteni valaki abban, hogyan lehet úgy beállítani illetve bekötni, hogy "normális, egyszerü" forgókondiként működjön maximális kapacitással?(mellesleg segítség kellne abban is, hogy egyáltalán el tudjam dönteni, hogy mekkora a kapacitása) Másodsorban úgy egyébként elmgyarázná valaki, hogy hogyan is működik ez a kondi, ha szépen megkérem? |
Bejelentkezés
Hirdetés |