Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Én még nem rendeltem, de azért nagyon valószínűtlen, hogy én tévedtem volna.
Mint javasoltad, ha értelem szerűen használom a Web-áruházat, akkor ott valóban ott van, hogy 35Ft, és 10db/csomag. DE!! Ez annyit jelent általában, hogy 1db 35Ft, és a minimálisan rendelhető mennyiség 10db, mert nem bontanak meg ilyen kis értékű kiszereléseket. Ennek ellenére, utána fogok most már pontosan járni ennek a dolognak, és csak remélem, hogy valóban én tévedtem, és neked van igazad (azaz 1db 0,8-as fúró csak 3,5Ft)
Ez elég meggyőző?
330db különböző fúróért a webáruház szerint 1300valamennyi plusz postaköltséget fogok fizetni.
Na örülök akkor hogy jól emlékeztem. Meg hogy népszerűsíthetem kicsit a helyi ipart Mikor először vásároltam ott, akkor ilyen 3-5 darabot vettem jó sokféléből, hát nem örült a raktáros bácsi. De én se gondoltam hogy ilyen olcsó, azért nem akartam sokat venni egyszerre.
Kár hogy nem találom a számlát, mondjuk nem mostanában vásároltam ott.
Sziasztok. Ma megint ráértem és próbálkoztam, már majdnem tökéletes apró hibák még vannak, de hát ez volt a második lötstop próbálkozás.
Nem rossz! De vajon mitől vannak benne az apró pöttyök/buborékok?
Elképzelhető, bár nekem inkább arra hajaz, hogy a felvitelkor "sérült" (túlhevítés), vagy került valami alá.
Na már majdnem jó. Esetleg nem lehet, hogy nem teljesen tiszta a nyák? Plusz egy megjegyzés. A fúródat lassan cserélni kellene, mert látszik, hogy nem fúrja szépen a rezet. :yes:
Na én is próbálkoztam újra. A múltkorinál rájöttem, hogy nem tudom majd szétteríteni az ónt mer a forrszemek túl kicsik ahhoz, hogy a pákáról a plusz ónt el lehessen vezetni, ezért inkább a vezetékek teljes hosszát meghagytam lötstop nélkül. Nincs még körbevágva és beégetve. Az égetés után egyenletesebb lesz a felület.
Felrakom azt is ahogy körbe lesz vágva. A sötét keret a maratófólia maradéka. Most nem leoldottam, hanem fémdörzsivel szedtem le, és hát ott a szélén nem igazán csiszálgattam hisz az úgyis leesik. Sajnos a lábaknál a hajszál vékony számok alámaródnak mire a rezet leoldja a marató, de lehet hogy azért, mert kb. olyan vastagok a számok mint a réz vastagsága a nyákon Ez már valami elvi határ lehet. Remélem mindenki képben van még mekkora volt az egyforintos
Nagyon szép, nagyon jó, de.. izé... van ennek értelme egyáltalán így?
Persze hogy van. Forraszd be ezt a 80 lábút lötstop nélkül, és lötstoppal. Szerintem rájössz Te is mi értelme van. A lötstopp arra való hogy ne forrassz össze lábakat. Ha kész még lefújhatod korrózióvédő lakkal.
Tapasztalat: ilyen processzoroknál nem számít ennyi lötstop, Sőt!: nem is szoktak ehhez lötstoppot rakni
Gullwing lábnál meg nem a padeket fogod összezárlatozni, hanem feljebb. Egyébként szép.
Lehet hogy most meg fogsz lepődni de raknak. Vettem gyári panelt a chipcad-nál és az is lötstoppos volt.
En sem ertem... Ilyen meretek eseten nem szokvanyos pakat hasznalnak -Metcal kell, tuheggyel-. Tapasztalatbol tudom, a meret nem erdekes, dolgoztam en is ilyen meretu alkatreszekkel, pl: QFP-44 es tok, 1mm-es chip alkatreszek is, emiatt sok esetben mikroszkopot kellett hasznalni. -persze biztos kez sem art -
Egyszerunek tunik, hogy "csak" forrasztani kell tudni, de mivel spec. terulet ISO szabvannyal, idekinn eppen ezert van kulon vegzettsege a reworker-eknek, akik nem par oras fejtagitason szerzik meg a bizonyitvanyt. (Elvileg en sem csinalhattam volna, de ez hosszu tortenet)
Sőt ha gyártásról nem pedig rework-ról van szó folyasztással forraszák, páka nélkül.
Vagy a chipnek megfelelő lábszám kialakítású pákaheggyel de mivel ez költséges még a cégek is hőlégfúvó és tűhegynyi pákával szivatják a operátorokat. Én a SUN alaplapok javításánál láttam ennél gányosabb munkát, és eladták a szervereket "csak a CPU 15000Euro az említett szerverben" szóval ez már most jobb munka, és szerintem lesz az a panel jobb is csak gratulálni tudok gulasoft-nak!
Mint hazi keszitesu nyak OK, DE igy is be kell forrasztani, es ugyanugy 1/4 raszteres a labtav, azaz minek egy kozbenso darab?
A profi megoldás:
Chip panelra sütés! bajlódás nélkül bármekkora chippet, BGA.-t így a legegyserűbb beforrasztani.
Ha valakinek szüksége lenne re-flow kemencére, akkor állok rendelkezésére. 3 éve dolgozom smd gépkezelői és re-work munkakörben. Nemrég 0201-es alkatrészeket is ültetünk a gépekkel. Na azt szép javítani ám!
Munkatársam évek óta kézzel forraszt hasonló lábsűrűségű IC-ket pákával. Az utóbb linkelt oldalon található megoldást nem ajánlom senkinek! Tapasztalat: az IC számára a legrosszabb megoldás a melegítés szempontjából, és ónszegény forrasztást eredményez... Oké, otthonra más a követelmény, mint egy autóipari panelon... Jah, BGA-t felejtsd el ezzel a módszerrel!
BGA-t??? Tudod valojaban hogy is nez ki egy BGA, ill. mit is jelent a neve? Ha igen, akkor rogton rajossz, hogy nem helytallo a kijelentesed. Ketlem, hogy pasztas forrasztasal nem x-labu rovidzart termelsz. BGA-t nem kemenceben forrasztjak be, hanem spec szerszammal pont a tokozas sajatossaga miatt.
Amugy ez a fajta forrasztasi technologia amolyan "hideg" forrasztas, termelekeny, "kenyelmes", de rengeteg selejtet tudsz eloallitani vele. Azutan keresni a hibat... Ketlem, hogy mindenkinek lenne otthon X-ray, amivel kideriti hol rontotta el a forrasztast.
Csak nem vmelyik Flex gyaregysegeben?
Persze hivatalosan BGA forrasztóval az igazi.
Nem ellenkezni akartam én is minőség ellenőr voltam rework-osok által javított és nem javított résszegységeket és komplett egységeket. + Bejövő alapanyagot ellenőriztem "40 EZER félét" SUN szervergyártás SCSI -SATA HDD-k ellenőrzése, WD - MAXTOR HDD gyártás, Multimédia központok, telefon szervizelés SonyErricson, NOKIA, HP, + laptopok szervizelése. Most ezt nem villogásnak írtam, csak hogy lásd van rálátásom és egyetértek a meglátásoddal. De otthoni körülmények közt is lehet DEMO példányokat hibátlanokat készíteni, és vannak megvalósítható módszerek miliárdos infrastruktúra nélkül!
Értem, elismerem, kolléga.
BGA-t re-flow-val, vagy gőzfázisú forrasztóval érdemes beforrasztani. Elektromont Kft Természetesen otthon is gyártogat az ember mindenféléket, főleg javítás, és prototipusok. Sokat agyaltam én is a lötstoppon, meg az alkatrészrajzolaton, de konkrétan még nem győztem meg magamat hogy megérné-e. Ez számomra olyan, mint a lyukgalván házi létrehozása. Értelmét nem látom, játéknak meg költséges...
Sziasztok
Elnézést,ha közbevágok a jelenlegi témába,és azért is,ha rossz helyre tettem fel a kérdést,de vegyszerekkel,vagy kémiával foglalkozó topicot nem találtam Szóval nem tudom Ti hogy vagytok vele,de nekem a nátrium hidroxid vizes oldata(fél liter vízben 3-4 gramm) besárgult 2-3 hónap állás után a zárt,átlátszó üvegemben. Ez miért lehetséges? Hogy lehetne hosszabb ideig tárolni? Amikor a fehér szemcséket oldtuk fel vízben,akkor pedig víztiszta volt az oldat. Az előhívás utáni eredmény,pedig katasztrofális. Szobahőmérsékleten nem oldódott ebben a besárgult oldatban a lakk,ezt meguntam,és forró vízbe lötyköltem az edényt,ezután leoldta a megvilágított lakkréteget,de a lúg leöblítése után annyira megsérült a maszkkal letakart lakkréteg(még az is,ami egyáltalán nem volt fénynek kitéve)hogy kézzel elmaszatoltam. Korábban,amikor friss volt az oldat,nem is kelett forró vízben lötykölni,és egyáltalán nem lehetett elmaszatolni a megmaradt lakkot. Ötletek? Megpróbálom még egyszer,ezúttal nem melegítem az edényt forró vizes fürdőben,és kivárom,még ez a sárga lötty hajlandó lesz látható változást produkálni. Köszi Előre is, és előre is B.ú.é.K.
Huuuu de regen marattam igy, de ugy remlik, hogy a vizbe sosav is kerult, majd ovatosan egy keveske natrium hidroxid becsorgatasa, es persze minden maratashoz friss oldat!
Az én módszerem: Mindig friss oldat , 20ml hideg zsíroldó +100ml víz ez elég egy 10x15 cm es gyári lakos panelhoz . 3 perc alatt bekeverem és mindig azonos a töménység.
Sziasztok
Köszi Szépen a hozzászólásaitokat. Olvastam már én is valahol,hogy nem szerencsés "raktározni". de most mind a fél litert kiöntöttem volna,mikor egyszer használtam? mekkora pocsékolás lett volna. Kaqkk: Egyszer kétszer megpróbálhatom ezeket az ősszetevőket használni előhíváshoz,de nem mondom,hogy ezzel fogok dolgozni,mivel itt van a nyakamon 1kg szemcsés NaOH. De a lényeg,hogy friss oldat kell minden maratáshoz. Esetleg megpróbálok bekeverni kisebb mennyiséget,csak gondot okoz,hogy nincs szuper érzékeny mérleg a nátrium hidroxid kiméréséhez Köszi Tomi
(Nem számít az arány.) Én szemre öntöm, és elég sokat. Saccra akár 1-2grammot is kb 0,5-1dl vízhez. Belemártom panelt, 2 másodperc mulva belilul, ekkor ki kell venni belőle, és folyó vízzel lemosható a leoldott lakk. Gyári lakkos panel bennehagyható, bírja.
Ezzel a módszerrel 1kg anyag elég akár 500-1000 bekevert oldathoz is. Egy próbát megérhet, nekem nagyon bevált! |
Bejelentkezés
Hirdetés |