Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   338 / 1387
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Én még nem rendeltem, de azért nagyon valószínűtlen, hogy én tévedtem volna.
Mint javasoltad, ha értelem szerűen használom a Web-áruházat, akkor ott valóban ott van, hogy 35Ft, és 10db/csomag. DE!! Ez annyit jelent általában, hogy 1db 35Ft, és a minimálisan rendelhető mennyiség 10db, mert nem bontanak meg ilyen kis értékű kiszereléseket.
Ennek ellenére, utána fogok most már pontosan járni ennek a dolognak, és csak remélem, hogy valóban én tévedtem, és neked van igazad (azaz 1db 0,8-as fúró csak 3,5Ft)
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Ez elég meggyőző?
330db különböző fúróért a webáruház szerint 1300valamennyi plusz postaköltséget fogok fizetni.
(#) lidi válasza hapro hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Na örülök akkor hogy jól emlékeztem. Meg hogy népszerűsíthetem kicsit a helyi ipart Mikor először vásároltam ott, akkor ilyen 3-5 darabot vettem jó sokféléből, hát nem örült a raktáros bácsi. De én se gondoltam hogy ilyen olcsó, azért nem akartam sokat venni egyszerre.
(#) lidi hozzászólása Dec 26, 2009 /

Kár hogy nem találom a számlát, mondjuk nem mostanában vásároltam ott.
(#) Zsika hozzászólása Dec 26, 2009 /

Sziasztok. Ma megint ráértem és próbálkoztam, már majdnem tökéletes apró hibák még vannak, de hát ez volt a második lötstop próbálkozás.
(#) Frankye válasza Zsika hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Nem rossz! De vajon mitől vannak benne az apró pöttyök/buborékok?
(#) Frankye válasza (») Dec 26, 2009 /

Elképzelhető, bár nekem inkább arra hajaz, hogy a felvitelkor "sérült" (túlhevítés), vagy került valami alá.
(#) Zsika válasza Frankye hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Az lehet.
(#) Ricsi89 válasza Zsika hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Na már majdnem jó. Esetleg nem lehet, hogy nem teljesen tiszta a nyák? Plusz egy megjegyzés. A fúródat lassan cserélni kellene, mert látszik, hogy nem fúrja szépen a rezet. :yes:
(#) gulasoft hozzászólása Dec 27, 2009 /

Na én is próbálkoztam újra. A múltkorinál rájöttem, hogy nem tudom majd szétteríteni az ónt mer a forrszemek túl kicsik ahhoz, hogy a pákáról a plusz ónt el lehessen vezetni, ezért inkább a vezetékek teljes hosszát meghagytam lötstop nélkül. Nincs még körbevágva és beégetve. Az égetés után egyenletesebb lesz a felület.
Felrakom azt is ahogy körbe lesz vágva. A sötét keret a maratófólia maradéka. Most nem leoldottam, hanem fémdörzsivel szedtem le, és hát ott a szélén nem igazán csiszálgattam hisz az úgyis leesik.
Sajnos a lábaknál a hajszál vékony számok alámaródnak mire a rezet leoldja a marató, de lehet hogy azért, mert kb. olyan vastagok a számok mint a réz vastagsága a nyákon Ez már valami elvi határ lehet.
Remélem mindenki képben van még mekkora volt az egyforintos
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Nagyon szép, nagyon jó, de.. izé... van ennek értelme egyáltalán így?
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Persze hogy van. Forraszd be ezt a 80 lábút lötstop nélkül, és lötstoppal. Szerintem rájössz Te is mi értelme van. A lötstopp arra való hogy ne forrassz össze lábakat. Ha kész még lefújhatod korrózióvédő lakkal.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Tapasztalat: ilyen processzoroknál nem számít ennyi lötstop, Sőt!: nem is szoktak ehhez lötstoppot rakni
Gullwing lábnál meg nem a padeket fogod összezárlatozni, hanem feljebb.
Egyébként szép.
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Lehet hogy most meg fogsz lepődni de raknak. Vettem gyári panelt a chipcad-nál és az is lötstoppos volt.
(#) Saggitarius válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

En sem ertem... Ilyen meretek eseten nem szokvanyos pakat hasznalnak -Metcal kell, tuheggyel-. Tapasztalatbol tudom, a meret nem erdekes, dolgoztam en is ilyen meretu alkatreszekkel, pl: QFP-44 es tok, 1mm-es chip alkatreszek is, emiatt sok esetben mikroszkopot kellett hasznalni. -persze biztos kez sem art -
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Egyszerunek tunik, hogy "csak" forrasztani kell tudni, de mivel spec. terulet ISO szabvannyal, idekinn eppen ezert van kulon vegzettsege a reworker-eknek, akik nem par oras fejtagitason szerzik meg a bizonyitvanyt. (Elvileg en sem csinalhattam volna, de ez hosszu tortenet)
(#) J-O-E válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Sőt ha gyártásról nem pedig rework-ról van szó folyasztással forraszák, páka nélkül.
Vagy a chipnek megfelelő lábszám kialakítású pákaheggyel de mivel ez költséges még a cégek is
hőlégfúvó és tűhegynyi pákával szivatják a operátorokat.
Én a SUN alaplapok javításánál láttam ennél gányosabb munkát, és eladták a szervereket "csak a CPU 15000Euro az említett szerverben"
szóval ez már most jobb munka, és szerintem lesz az a panel jobb is csak gratulálni tudok gulasoft-nak!
(#) Saggitarius válasza J-O-E hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Mint hazi keszitesu nyak OK, DE igy is be kell forrasztani, es ugyanugy 1/4 raszteres a labtav, azaz minek egy kozbenso darab?
(#) J-O-E válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

A profi megoldás:
Chip panelra sütés!
bajlódás nélkül bármekkora chippet, BGA.-t így a legegyserűbb beforrasztani.
(#) Sir-Nyeteg válasza J-O-E hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Ha valakinek szüksége lenne re-flow kemencére, akkor állok rendelkezésére. 3 éve dolgozom smd gépkezelői és re-work munkakörben. Nemrég 0201-es alkatrészeket is ültetünk a gépekkel. Na azt szép javítani ám!
Munkatársam évek óta kézzel forraszt hasonló lábsűrűségű IC-ket pákával.
Az utóbb linkelt oldalon található megoldást nem ajánlom senkinek! Tapasztalat: az IC számára a legrosszabb megoldás a melegítés szempontjából, és ónszegény forrasztást eredményez...
Oké, otthonra más a követelmény, mint egy autóipari panelon...
Jah, BGA-t felejtsd el ezzel a módszerrel!
(#) Saggitarius válasza J-O-E hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

BGA-t??? Tudod valojaban hogy is nez ki egy BGA, ill. mit is jelent a neve? Ha igen, akkor rogton rajossz, hogy nem helytallo a kijelentesed. Ketlem, hogy pasztas forrasztasal nem x-labu rovidzart termelsz. BGA-t nem kemenceben forrasztjak be, hanem spec szerszammal pont a tokozas sajatossaga miatt.
Amugy ez a fajta forrasztasi technologia amolyan "hideg" forrasztas, termelekeny, "kenyelmes", de rengeteg selejtet tudsz eloallitani vele. Azutan keresni a hibat... Ketlem, hogy mindenkinek lenne otthon X-ray, amivel kideriti hol rontotta el a forrasztast.
(#) Saggitarius válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Csak nem vmelyik Flex gyaregysegeben?
(#) J-O-E válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Persze hivatalosan BGA forrasztóval az igazi.
Nem ellenkezni akartam én is minőség ellenőr voltam rework-osok által javított és nem javított résszegységeket és komplett egységeket. + Bejövő alapanyagot ellenőriztem "40 EZER félét" SUN szervergyártás SCSI -SATA HDD-k ellenőrzése, WD - MAXTOR HDD gyártás, Multimédia központok, telefon szervizelés SonyErricson, NOKIA, HP, + laptopok szervizelése. Most ezt nem villogásnak írtam, csak hogy lásd van rálátásom és egyetértek a meglátásoddal.
De otthoni körülmények közt is lehet DEMO példányokat hibátlanokat készíteni, és vannak megvalósítható módszerek miliárdos infrastruktúra nélkül!
(#) Sir-Nyeteg válasza J-O-E hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Értem, elismerem, kolléga.
BGA-t re-flow-val, vagy gőzfázisú forrasztóval érdemes beforrasztani.
Elektromont Kft

Természetesen otthon is gyártogat az ember mindenféléket, főleg javítás, és prototipusok. Sokat agyaltam én is a lötstoppon, meg az alkatrészrajzolaton, de konkrétan még nem győztem meg magamat hogy megérné-e. Ez számomra olyan, mint a lyukgalván házi létrehozása. Értelmét nem látom, játéknak meg költséges...
(#) Pulyka hozzászólása Dec 27, 2009 /

Sziasztok

Elnézést,ha közbevágok a jelenlegi témába,és azért is,ha rossz helyre tettem fel a kérdést,de vegyszerekkel,vagy kémiával foglalkozó topicot nem találtam

Szóval nem tudom Ti hogy vagytok vele,de nekem a nátrium hidroxid vizes oldata(fél liter vízben 3-4 gramm) besárgult 2-3 hónap állás után a zárt,átlátszó üvegemben.
Ez miért lehetséges?
Hogy lehetne hosszabb ideig tárolni?
Amikor a fehér szemcséket oldtuk fel vízben,akkor pedig víztiszta volt az oldat.
Az előhívás utáni eredmény,pedig katasztrofális.
Szobahőmérsékleten nem oldódott ebben a besárgult oldatban a lakk,ezt meguntam,és forró vízbe lötyköltem az edényt,ezután leoldta a megvilágított lakkréteget,de a lúg leöblítése után annyira megsérült a maszkkal letakart lakkréteg(még az is,ami egyáltalán nem volt fénynek kitéve)hogy kézzel elmaszatoltam.
Korábban,amikor friss volt az oldat,nem is kelett forró vízben lötykölni,és egyáltalán nem lehetett elmaszatolni a megmaradt lakkot.

Ötletek?
Megpróbálom még egyszer,ezúttal nem melegítem az edényt forró vizes fürdőben,és kivárom,még ez a sárga lötty hajlandó lesz látható változást produkálni.

Köszi Előre is,
és előre is B.ú.é.K.
(#) Saggitarius válasza Pulyka hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Huuuu de regen marattam igy, de ugy remlik, hogy a vizbe sosav is kerult, majd ovatosan egy keveske natrium hidroxid becsorgatasa, es persze minden maratashoz friss oldat!
(#) kaqkk válasza Pulyka hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Az én módszerem: Mindig friss oldat , 20ml hideg zsíroldó +100ml víz ez elég egy 10x15 cm es gyári lakos panelhoz . 3 perc alatt bekeverem és mindig azonos a töménység.
(#) gulasoft hozzászólása Dec 27, 2009 /

Na a végleges darab

saját034.jpg

(#) Pulyka hozzászólása Dec 27, 2009 /

Sziasztok

Köszi Szépen a hozzászólásaitokat.
Olvastam már én is valahol,hogy nem szerencsés "raktározni".
de most mind a fél litert kiöntöttem volna,mikor egyszer használtam?
mekkora pocsékolás lett volna.

Kaqkk:
Egyszer kétszer megpróbálhatom ezeket az ősszetevőket használni előhíváshoz,de nem mondom,hogy ezzel fogok dolgozni,mivel itt van a nyakamon 1kg szemcsés NaOH.
De a lényeg,hogy friss oldat kell minden maratáshoz.
Esetleg megpróbálok bekeverni kisebb mennyiséget,csak gondot okoz,hogy nincs szuper érzékeny mérleg a nátrium hidroxid kiméréséhez

Köszi

Tomi
(#) Sir-Nyeteg válasza Pulyka hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

(Nem számít az arány.) Én szemre öntöm, és elég sokat. Saccra akár 1-2grammot is kb 0,5-1dl vízhez. Belemártom panelt, 2 másodperc mulva belilul, ekkor ki kell venni belőle, és folyó vízzel lemosható a leoldott lakk. Gyári lakkos panel bennehagyható, bírja.
Ezzel a módszerrel 1kg anyag elég akár 500-1000 bekevert oldathoz is. Egy próbát megérhet, nekem nagyon bevált!
Következő: »»   338 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem