Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   192 / 1273
(#) bubuc17 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

egy ledes díszcsík középen.
régi Videoton tv kel kezdtem idáig.
de ebbe egy proci aztán kész......
így azt se tudom hol kell nekiállni.
táp hibátlanul elindul de semmit se reagál a bekapcsolásra...
szerintem nincs cuc felirat. sík képernyős.
(#) kadarist válasza bubuc17 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Nézd meg a rajzát, hátha valamire rájössz. Forrasztások jók? A tápegység "st by" pontján változik a feszültség távirányítós indításkor?
(#) mofesa hozzászólása Dec 28, 2009 /

Üdv mindenkinek.Van egy Grundig T55-730 -as tv-m.Hang van de kép nincs.A képcső sem világít.Szerintetek mi lehet a baja?
(#) Watson hozzászólása Dec 28, 2009 /

Helló!
A kb 5 éves alien 3711 tévémet ma reggel nem tudtam bekapcsolni.A led pislanik egyet,a lemágnesező tekercset hallani,de semmi sem történik .Forrasztási hibákat kerestem,kondenzátorokat mértem,nem púposak,a tranzisztorok helyükön mérve nem zárlatosak.Itt el is akadtam,ezért a segítségeteket kérem:valamilyen ötlet,tipp stb.
Előre is köszi
(#) belfike válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia !Köszönöm szépen kifogom próbálni!
(#) kadarist válasza mofesa hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia!

Nézd meg a képcsőfűtés vonalát. Rajz:Bővebben: Link
(#) mofesa válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Köszi a rajzot.Gondolom az a több eres vékony kábel lehet a képcsőfűtésé.

A rajz alapján beazonosíthatod a csatit. A sortrafóról kapja a fűtőáramot a cső.

Köszi
(#) dragon0 hozzászólása Dec 28, 2009 /

Helló mindenki kéne egy kiss segitség
van egy sony tv a hiba a következö sorkimenö mellet a bu
zárlat csere majd indit be indul majd megint zárlat a bu
(#) kadarist válasza dragon0 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia!

Milyen jellegű segítségre gondolsz?
(#) tsanyesz válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia! Nem tudom emlékszel-e még a néhaány héttel ezelőtti Panasonic TV problémámra. Most ismét volt időm nekiállni, de egyre tanácstalanabb vagyok. Átmértem az összes (azthiszem) alaktrészt a sorvégtranyó környékén, és nem találom a hibát. A TV meg csak nem indul. Bekapcsol, aztán egy relé kattanás után szépen le is áll. Kép meg semmi. van valami zárlat, mérhető is de ha megveszek sem találom. a zárlatos alkatrészt. Jó lenne valami tapasztalati ötlet mert frászt kapok. Előre is köszönöm ismét.
Egy kérdés: a TD-19A1 trafón milyen ellenállás értékeket lehet mérni?
(#) kadarist válasza tsanyesz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia!

Örülök, hogy nem adod fel! A tápfeszültségek rendesen megvannak a tápegység kimenetén induláskor? Ha ohm-mérővel rámérsz a sorvégtranzisztor kollektorára (másik vezeték testen), akkor hány ohmot mérsz? A készenléti led világít? Melyik hozzászólás volt néhány héttel ezelőtt a tiéd?

A tápfesz induláskor azt hiszem megvan, de csak néhány pillanatra, mérni már csak a csökkenését lehet, ahogy sülnek ki a kondik. A készenléti led nem világít. A tranyó emittere jelenleg ki van forrasztva, a kollektro és test között több kOhm az ellenállás és növekszik.

A sortrafót,hogy lehet kimérni,hogy jó-e?

A táp egyenirányító diódáinak katódjain milyen ellenállásértékék mérhetőek? Stand-by lednek mindenképpen világítani kellene. Mii a készülék típusa?

A sortrafó teszterrel lehet táptrafókat és sortrafókat kimérni. Bővebben: Link

A tv típusa Panasonic Tx-29PM1. Az diódák katódjai a földhöz képest: D831 33k, D830, D820 változó, de néhány 10kOhm nagyságrendű.

Kösd ki a sortranzisztor kollektorát, és úgy indíts! Általában ilyen esetekben a táp-IC védelme tilt le túl nagy áramfelvétel miatt. Mit csinál kikötött kollektorral?

Rajz: Bővebben: Link
(#) dragon0 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

helló hát hol kerezsgéljek mit cseréljek ki benne mi
ókoza a zárletot ?elöre is köszönöm !!
(#) kadarist válasza dragon0 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Ha szépen megkérnélek akkor megírnád a típusát? Segíts te is!

köszi

Így ahogy most ki van kötve az emitter, elindul. Reagál a távvezérlőre is. A főtápfeszre mértem rá, az most 140V. Kikössem a kollektort is? Vagyis akkor ki az egész tranyót, mert a kollektor van szegecsbe forrasztva. Tranyó nélkül már korábban próbáltam, úgy is elindul.

Két eshetőség lehet: vagy sortranzisztor hiba, vagy sortrafó zárlat. Dobj be egy másik tranyót próbából.

Az a baj, hogy nincs itthon másik tranyó, ráadásul nem igazán lehet belevalót kapni. A múltkor már vettem, bár nem pont belevalót, de azt mondták hogy jó helyette. Amikor azt betettem, seperc alatt tök zárlatos lett. Akkor mondtad, hogy ez a fajta sorvégtranyó szvatós, mert más alkatrész is van benne, ezért nem egyértelmű a mérése. Úgyhogy jelenleg az eredeti tranyó van benne, ami igazából nem 100% hogy jó, viszont nem zárlatos. Bár nem tranzisztorra valló értkeket mértem rajta, de valószínűleg nem hibás. A srtrafó alatt a sorkimenőt érted?

Elviekben ezek a típusok jók oda: Bővebben: Link

Mit mérsz a kollektor-emittere között? Itt egy közönséges szilíciumdiódának kellene lennie 400-500 mV-os nyitófesszel. A sortrafó=sorkimenő.

Na nekem BU2508-at adtak. De az már egy kicsit halott. Bár ahogy nézem, amúgy sem stimmel vele valami. Olyan mint ha a rajta lévő típusjelölés alatt lenne egy másik. Lehet, hogy hamisított, és azért durrant el? A sortranyó mibenlétére válaszolj légyszives, mert ahogy méregettem, nagyon úgy tűnt, hogy a TD-19A1 trafó szekundere zárlatos. Kérdeztem korábban is, azon milyen értékeket lehet mérni, amennyiben rendben van?
C-E=527mV, mint egy dióda.

Miért gondolod, hogy zárlatos? Csak pár menetből áll a szekunder tekercs, azért mérsz rajta zárlatot. A "zárlat" nem mindig rossz állapot. A tranzisztor bázisa erről a trafóról kap megfelelően nagy bázisáramot.

Van frekvenciamérő állása a multiméterednek? Nézd meg, hogy milyen frekvenciát mérsz kiforrasztott kollektor mellett a tranzisztor bázisán, ha bekapcsolod a készüléket. Ez most nem lényeges annyira, csak kíváncsiságképpen.

Nincs frekimérő a multiméteren. Oszcilloszkóp lenne, de ha nem annyira fontos, akkor inkább nem rámolnám le a méréshez, mert a szkóp az emeleten van, a tv meg a földszinti nappaliban. A trafót meg azért kérdeztem, mert nem tudtam hogy mit csinál és milyennek kell lennie.
Következő: »»   192 / 1273
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem