Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A KIT az áramforráson kívül mindent tartalmaz, ami kell.
Biztosan hangolható valamivel. Többet nem tudok erről kütyüről. Én építettem egy hasonlót annak idején. Hát, nem ma volt...
Sziasztok!
Én most léptem be és lenne pár kérdésem. Kezdő építőként nehézségei akadnak az embenrnek főleg mi mit jelent és hogy mire való. ![]()
Most építettem egy audió spektrum analizátort (Attila86) tervei alapján és sikeresen megépítettem egy kivétellel. Ezen a panelon van egy alkatrész az ICL7660 mellett egy tekercs. Nem tudtam beszerezni sehol Bebrecenben.
-Mivel lehet hehelyettesíteni (ha lehet, milyen más értékű tekerccsel)? -Ha lehet hol lehet kapni Debrecenben? -Ha nem lehet kapni hogy lehet csinálni?
Egy kicsit utanakutakodtam
![]() A LINKEN meglathatod a kapcsrajzot es mi mindent tartalmaz a kit, valamint hogy is fog kinezni.
Szia!
Köszönöm hogy segítessz nekem. A pontos adatok: 2,7 uH/0,23A
Sziasztok!
Építettem egy rágcsálóriasztót, a működése az olyan, mint ami a legtöbb topicban van, hogy egy bizonyos frekvenciatartományban sweepel. Próbáltam úgy beállítani, hogy 30000-60000Hz-ig terjedjen ez a tartomány, de nem sikerült. Az alsó határfrekvencia 15000Hz körül van, amit még hallani, a felső pedig 70000, és 75000Hz, ezzel nincsen probléma. Lehet erre olyan szűrőt építeni, ami kiszűri a 30kHz alatti hangokat?
Az ICL7660 Cap. Step-Up konverter, akkor a kornyeken vmi kimeneti szuresre valo tekercs hianyozhat csak, nem? Az meg talan nem olyan veszes az ertekre.
Az ICL7660 egy áramkör átalakító C-MOS voltage. Szal valszinüleg az hiányzik amit mondassz. Tehát lehet más értékűvel helyettesíteni?
Pl.:2.2 uH, vagy 3.3 uH Melyik az éredemesebb a helyettesítésre ? Itt a beültetési rajz az hátha segít
Nem fognek nyulat loni vele, amit kapsz, 2.2 v 2.7 v 3.3uH, az aramterhelhetoseg a fontosabb.
Most jutott eszembe, mennyi idombe kerult mire "tokeletes" lett a spectrum analyser-em. Igaz csak 1x10 csatornas volt, csatornankent 10 vagy 12 leddel, de sajat fejlesztesu es logaritmikus skalaval! Be lehetett loni, hogy a legalso led megfelelt -50dB-es szintnek. Milyen szep is volt amikor egy kicsit zajosabb LP-t feltettem es a felkeveres elott mar "bizsergett" a kijelzo. ![]()
Tehát mindeggy hogy 2.2 v 2.7 v 3.3 uH. Inkábbaz áramterhelhetősége legyen magasabb, mert amit Attila86 adott meg értéket az: 0.23A de ennél magasabb legyen, kb.:0.5A ?
Ez jó lesz:Bővebben: Link
A HEStore-ba be vagyok jelentkezve és ott van ilyen:
2.2uH 0.63A 0.25R axiális fojtótekercs, ez is megteszi?
Szia!
Inkább a "sweep" frekvenciaátfogását kellene csökkenteni, vagy az alaposzcillátort elhangolni felfelé. Biztosan valamiféle feszültségvezérelt oszcillátorról van szó. A kapcsolás gondolom nem titkos.
Mégegyszer köszönet a segítségért. Nagy kő esett le a szívemről mert ha ezt nem tudom megoldani akk befuccsol az egész és hiábavaló volt a munkám.
Egyébként, ha ez "csak" egy zavarszűrő, akkor egy 3,3-as még talán jobb is lenne oda.
Sok sikert az áramkörödhöz!
Inkább 3.3 mint 2.2 uH
Köszi! Mellékelem a beültetést ![]()
Lenne egy kérdesem ......... Fogok kesziteni egy erositot Tda7294 - el pontosabban ezt : Bővebben: Link és ehhez kene egy tapegység !
Ehez a kapcsolashoz milyen ertekek kellenenenek nekem ehhez az erositohoz ?? Itt a kapcsolas : Bővebben: Link Es milyen hangszorovedelmet ajanlotok ehez az erositohoz ? Koszonom es legyetek szivesek segiteni plssssss !!
Szerintem ezt építsd meg ezt Bassmester tervezte, és rajta van minden amit kérdezel.
Nem, a kapcsolás valóban nem titkos, erről van szó. Annyi változtatással, hogy nincs benne a 4060-as IC, a T1, a C1, és az R3, a C4 3.3n helyett 100p, és a 4013-as IC-ről a jel rögtön megy ki egy 100 ohmos ellenálláson keresztül egy piezo lapkára. Nem igazán sikerült rájönnöm, melyik alkatrész értékének a változtatásával tudom változtatni a frekvenciatartományt. Azt tudom, hogy ha változtatom az R7-et, akkor arányosan változik a kimenő jel frekvenciája, de eltolja az alsó, és a felső frekvenciát is.
Növeld, vagy csökkentsd a bekarikázott diódák számát. Azt kellene elérni, hogy a T3 kisebb mértékben nyisson ki, ezzel a második oszcillátor kisebb mértékben hangolódik majd el. Még az R5, R6-al is lehet variálni.
Gondolom, ez egy szirénakapcsolás volt.
Esetleg C3-at csokkenteni?
A C3-nak nincs sok értelme az IC2 nélkül. A 4060 nincs beépítve.
Jó estét
Biztos már más is kérdezte de se itt se a Gogolén nem találom mi az a dióda híd és mire szolgál?Ha valaki tudna segíteni akár egy linkel is megköszönném.
Gondolom a Graetz-hidra gondolsz, ami teljeshullamu egyeniranyito. ITT a magyarazat is.
Köszi szépen
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |