Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   735 / 3999
(#) kadarist válasza galiczadam hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

A KIT az áramforráson kívül mindent tartalmaz, ami kell.
(#) kadarist válasza galiczadam hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Biztosan hangolható valamivel. Többet nem tudok erről kütyüről. Én építettem egy hasonlót annak idején. Hát, nem ma volt...
(#) zsolt93 válasza dZsordeN hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Sziasztok!
Én most léptem be és lenne pár kérdésem.
Kezdő építőként nehézségei akadnak az embenrnek főleg mi mit jelent és hogy mire való.
(#) zsolt93 hozzászólása Dec 28, 2009 /

Most építettem egy audió spektrum analizátort (Attila86) tervei alapján és sikeresen megépítettem egy kivétellel. Ezen a panelon van egy alkatrész az ICL7660 mellett egy tekercs. Nem tudtam beszerezni sehol Bebrecenben.
-Mivel lehet hehelyettesíteni (ha lehet, milyen más értékű tekerccsel)?
-Ha lehet hol lehet kapni Debrecenben?
-Ha nem lehet kapni hogy lehet csinálni?
(#) kadarist válasza zsolt93 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia!

Mekkora az indutivitása?
(#) Saggitarius válasza galiczadam hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Egy kicsit utanakutakodtam Nem volt nehez, a kit kepenek aljan ott a webcim

A LINKEN meglathatod a kapcsrajzot es mi mindent tartalmaz a kit, valamint hogy is fog kinezni.
(#) zsolt93 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia!
Köszönöm hogy segítessz nekem.
A pontos adatok: 2,7 uH/0,23A
(#) Vacok hozzászólása Dec 28, 2009 /

Sziasztok!
Építettem egy rágcsálóriasztót, a működése az olyan, mint ami a legtöbb topicban van, hogy egy bizonyos frekvenciatartományban sweepel. Próbáltam úgy beállítani, hogy 30000-60000Hz-ig terjedjen ez a tartomány, de nem sikerült. Az alsó határfrekvencia 15000Hz körül van, amit még hallani, a felső pedig 70000, és 75000Hz, ezzel nincsen probléma.
Lehet erre olyan szűrőt építeni, ami kiszűri a 30kHz alatti hangokat?
(#) Saggitarius válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Az ICL7660 Cap. Step-Up konverter, akkor a kornyeken vmi kimeneti szuresre valo tekercs hianyozhat csak, nem? Az meg talan nem olyan veszes az ertekre.
(#) zsolt93 válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Az ICL7660 egy áramkör átalakító C-MOS voltage. Szal valszinüleg az hiányzik amit mondassz. Tehát lehet más értékűvel helyettesíteni?
Pl.:2.2 uH, vagy 3.3 uH Melyik az éredemesebb a helyettesítésre ?
Itt a beültetési rajz az hátha segít
(#) Saggitarius válasza zsolt93 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Nem fognek nyulat loni vele, amit kapsz, 2.2 v 2.7 v 3.3uH, az aramterhelhetoseg a fontosabb.
Most jutott eszembe, mennyi idombe kerult mire "tokeletes" lett a spectrum analyser-em. Igaz csak 1x10 csatornas volt, csatornankent 10 vagy 12 leddel, de sajat fejlesztesu es logaritmikus skalaval! Be lehetett loni, hogy a legalso led megfelelt -50dB-es szintnek. Milyen szep is volt amikor egy kicsit zajosabb LP-t feltettem es a felkeveres elott mar "bizsergett" a kijelzo.
(#) zsolt93 válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Tehát mindeggy hogy 2.2 v 2.7 v 3.3 uH. Inkábbaz áramterhelhetősége legyen magasabb, mert amit Attila86 adott meg értéket az: 0.23A de ennél magasabb legyen, kb.:0.5A ?

Ez jó lesz:Bővebben: Link

Ezer köszönet a segítségér.
(#) zsolt93 hozzászólása Dec 28, 2009 /

A HEStore-ba be vagyok jelentkezve és ott van ilyen:
2.2uH 0.63A 0.25R axiális fojtótekercs, ez is megteszi?
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia!

Inkább a "sweep" frekvenciaátfogását kellene csökkenteni, vagy az alaposzcillátort elhangolni felfelé.
Biztosan valamiféle feszültségvezérelt oszcillátorról van szó. A kapcsolás gondolom nem titkos.

Szuperjó lesz, ha elfér.

Mégegyszer köszönet a segítségért. Nagy kő esett le a szívemről mert ha ezt nem tudom megoldani akk befuccsol az egész és hiábavaló volt a munkám.

Egyébként, ha ez "csak" egy zavarszűrő, akkor egy 3,3-as még talán jobb is lenne oda.
Sok sikert az áramkörödhöz!

Inkább 3.3 mint 2.2 uH
Köszi!
Mellékelem a beültetésta keresett alkatrész bal alsó sarok)
(#) djhua hozzászólása Dec 28, 2009 /

Lenne egy kérdesem ......... Fogok kesziteni egy erositot Tda7294 - el pontosabban ezt : Bővebben: Link és ehhez kene egy tapegység !

Ehez a kapcsolashoz milyen ertekek kellenenenek nekem ehhez az erositohoz ??
Itt a kapcsolas : Bővebben: Link

Es milyen hangszorovedelmet ajanlotok ehez az erositohoz ?

Koszonom es legyetek szivesek segiteni plssssss !!
(#) hapro válasza djhua hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szerintem ezt építsd meg ezt Bassmester tervezte, és rajta van minden amit kérdezel.
(#) kadarist válasza djhua hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia!

Ebben a topicban számtalan konkrét építésről találsz leírást.Bővebben: Link
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Nem, a kapcsolás valóban nem titkos, erről van szó. Annyi változtatással, hogy nincs benne a 4060-as IC, a T1, a C1, és az R3, a C4 3.3n helyett 100p, és a 4013-as IC-ről a jel rögtön megy ki egy 100 ohmos ellenálláson keresztül egy piezo lapkára. Nem igazán sikerült rájönnöm, melyik alkatrész értékének a változtatásával tudom változtatni a frekvenciatartományt. Azt tudom, hogy ha változtatom az R7-et, akkor arányosan változik a kimenő jel frekvenciája, de eltolja az alsó, és a felső frekvenciát is.

sweep.jpg

(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Növeld, vagy csökkentsd a bekarikázott diódák számát. Azt kellene elérni, hogy a T3 kisebb mértékben nyisson ki, ezzel a második oszcillátor kisebb mértékben hangolódik majd el. Még az R5, R6-al is lehet variálni.
Gondolom, ez egy szirénakapcsolás volt.
(#) Saggitarius válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Esetleg C3-at csokkenteni?
(#) kadarist válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

A C3-nak nincs sok értelme az IC2 nélkül. A 4060 nincs beépítve.
(#) papcsi95 hozzászólása Dec 28, 2009 /

Jó estét
Biztos már más is kérdezte de se itt se a Gogolén nem találom mi az a dióda híd és mire szolgál?Ha valaki tudna segíteni akár egy linkel is megköszönném.
(#) Saggitarius válasza papcsi95 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Gondolom a Graetz-hidra gondolsz, ami teljeshullamu egyeniranyito. ITT a magyarazat is.
(#) papcsi95 válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Köszi szépen
Következő: »»   735 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem