Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   16 / 55
(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Errol az erositorol irtam lejebb ,haverom megepitette most vagy 6 eve jol mukodik .

Itt van a kolektoron a kimenet "konstans aram " /nagy kimeneti impedancia!
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Hello,

De ez nem negatív kimeneti impedancia, ahogy lejjebb írtad, épp hogy pozitív és nagyobb, tehát ahogy írod = áramgenerátoros hajtás.
Ami probléma van, illetve szépséghiba, hogy a hangszóró áramával arányos feszültséget csatol vissza...De a feszültség soha nem jár azonos fázisban az árammal, szóval ez csak a mozgás visszacsatolás öszvér megoldása, "valamire jó"...alapon.
Egyébként én is hasonlóval kísérletezek...

Zsolti
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Nem a negativ impedanciasra utaltam hanem az interneten legismertebb DIY 100W-os gitarerosito amirol emlitettem hogy kollektoron nagy impedancian van a kimenet .Lehet hogy nem olvastad ahol erol irtam de lehet hogy en is mashova irtam neha eltevedek a hasonlo temaju topic-okban.

Gitarnak nem baj ha oszvermegoldas eppen a hibak kellenek most attol fugg menyire felelnek meg ezek a jatekmodornak.


A cikkek itt talalhatok a negativ impedancia meg az aramgeneratosros valamint a kombinalt megoldas.
Mixed Mode Audio Amplifier ( US.Patent)Variable Amplifier Impedance

Innen kene kihamozni egy oszvermegoldast ami a gitarjatekhoz megfelel.Ugyanis itt a linearizalasrol van szo gitarerositonek nem ez kell .
Azon spekulalok hogy ezek alapjan "rontsam" le egy erosito impulzusatvitelet arra ami nekem kell de jo lenne ha visszakapcsolhatnam szukseg eseten egy "linearis" viselkedesre.
(#) karpi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Nem tudom mar hol irtam a SAL hangszorokrol ,most megneztem a csomagolo dobozt,SAL3040 a hangszorotipusa.Egyaltalan nem szolnak soteten basszusgitarral .60W -on nem is mozognak a membranok ( 4x12") es rendessen szol .Probakon a basszusgitaros jatszott rajta en meg az uj"combo"-mal amibe egy "Marvel" hangszoro van egy Peavey combobol szedte ki a haver es egy Celestiont tett helyette .A"Marvel" kisebb hatasfoku de szebben szol .Probakra inkabb csak kiprobalni vittem es nem volt idom befejezni igy a Club-koncerten a SAL-okon jatszottam

itt halhato a SAL 4x12"

Ugyanitt latszik az is hogy egy kicsit hangos lettem a szolo utan mert muszaly volt az erzekenyseget megnovelnem .ezt kene egy okos erosito kapcsolassal megoldani ami kis eron is megadja az "gitarjatek-erzekenyseget" .de tegye lehetove a nagy ereju "clean" jatekmodot is.A hanszorot azert tettem fel hogy haljam erossen igy ne harsogjam tul az enekest.Nem mehetek haklizni harom fele erositovel egyet is alig viszek .A masik gitarosnak egy Peavey Valveking ..(valami ilyesmi) speci draga 50W-os combo-ja van, de nem eleg ,ha raengedi hallatszik vegul is de a "clean" ritmus rszeken eltunik a kepbol.

A masik szabadterei koncertbol is mar tettem linket de megent teszem ugyancsak SAL de itt progrock mas gitarral es torzitassal itt nem volt problema teljessen kivezerelni a cuccot itt...melette a Laboga 100W-os csoves amin a masik gitaros jatszik ket draga nagyhatasfoku Celestion-al elvileg ugyanavval az erovel mint en a 4 drb.SAL-al , alig hallatszik "clean' beallitassal .Ami itt a felvetelen hallatszik belolle azt behuzta a mixeres a PA-ba mikrofonnal.Van valahol ket masik felvetel amit amator kamerasok a szimpad elott vettek fel ott nem hallatszik a Laboga.Aztan a TV-sektol kapott DVD-n se hallatszik a masodik gitar.
Teny hogy igy ha taxival kell vigyem az erositot kenyelmetlen egy nagy lada.Most meg mar autot nem veszek ha eddig nem vettem ( csak azert hogy 5-6-szor jatszak egy evbe kedvtelesbol nem erdemes .)
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Hello!

Azt hiszem már értem mit szeretnél elérni. Tehát akarsz egy áramgenerátoros/feszgenerátoros hajtást, kapcsolhatóvá, vagy változtathatóvá tenni.
Nem akarod csutra tekerni a csöves erősítőt, hogy megszűnjön a visszacsatolás és nagy ellenállással hajtsa a hangszórót, hanem mindig nagy ellenállással hajtsa a hangszórót vagy , ha éppen úgy akarod, akkor kis ellenállással. Ez végtelenül egyszerű, legalábbis szerintem, neked erre van szükséged:
Bővebben: Link
egy tranyós végfokozat, figyelőellenállás a hsz útjában, aztán onnan visszacsatol az előfokozatba, ahol választhatsz relékkel, hogy az általad "clean" nak nevezett üzemmódban vagy, vagy a hangszóró lebegtető módban. Van prezenced, depht- ed, sőt a kimeneti ellenállást is tudod kapcsolóval állítani, ha ügyes vagy, potit is betehetsz és akkor fokozatmentes. ha jól értem ,ezt akarod elérni....

Zsolti
(#) Ronin hozzászólása Dec 8, 2009 /
 
Sziasztok. Van nálam egy Dynacord Gigant III, a végfokot már megjavítottam, viszont az előfokkal is van valami, mert nem ad elég nagy jelet. A +- 15 volt megvan.
Csatoltam két képet, a minősége elég pocsék.
Egyébként ha teljesen feltekerem a potit, akkor még szól is valahogy.
Szóval mit kellene megnéznem rajta. Az IC-ket egyáltalán ki lehet mérni?
(#) Cs.Csaby hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
HELLÓ Mindenki!
Van egy Harley Benton HB-20B kombóm, amivel az a bajom, hogy bármekkora és bármilyen minőségű hangszórót teszek rá, E húron torzít... (az ereteti noname 4Ohmos hangszórót kicseréltem egy 8Ohm 150W Monacor sp-252pa hangszóróra, úgy is torzít). Az elektronikáról teszek mindjárt fel képeket. A végfok egy TDA2030A IC... erre gyanakszom, de ha bárkinek ötlete van, kérem segítsen!
Előre is köszi: Cs.Csaba
(#) Bassmester válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Hali!
Nem lehet hogy sok neki a jel? Egyenként kipengetve az A,D,G húrok tiszták és csak az E torzít? Kis hangerőn is csinálja, vagy csak csutkára hajtva tortyog? Másik hangszerrel mi a helyzet? Az a monacor hsz nem hinném hogy jobban megfelel annál mint ami benne volt, ez kb ugyanaz, mint a SAL spa, csak magasabbra van árazva és a 90 dB-jével nem szólhat túl nagyot a 14W-os TDA 2030-ról.
(#) jampi válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
A bármekkora és bármilyen minőségü hangszorót nem ismerem, de nem is hallottam róla. Egy normális hsz. teszel bele ,meglátod nem fog torzítani. A 2030-as nem hibás, számos nagy múltú gitárerösitö gyártó cég használja ezt az ic-t a combójaiban, sokak megelégedettségére.
(#) Bassmester válasza jampi hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Szerintem ott már eleve torz jel jön ki a gitárból. Lehet hogy egy kicsit kileng az E húr a mágneskörből, (gagyi piköpöknél tipikus hiba) legalábbis én ilyesmire gyanakodnék először és nem az erősítőre.
(#) Cs.Csaby válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
csak az E húr torzít, másik hangszerrel sajna nincs módom kipróbálni. Kicsit a fele fölött kezd el torzítani a potinak de a pc erősítőjén tisztán szólt. Az eredeti hangszórónál erősebb pendítésre szinte mindíg torzít, ezzzel a hangszóróval sokkal jobb a helyzet
(#) ZSozsóó válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
hello!

Én blocking distortion-ra gyanakszok, korlátozni kéne kicsit a mélyátvitelét a cuccnak. A gitárhúr elég tranziens jelet ad és az vastagon túlvezérelhet bármilyen erősítőt is akár, valószínű az előfokozatot. próbálkozz kisebb gain - en, ha van az erősítőn, full gitár poti állásnál, ha úgy nem torzít, vagy kevésbé, akkor kicsit el kell venni a mélyből szerintem.

zsolti
(#) Cs.Csaby válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
köszi, megpróbálom. Azért gyanakodtam a végfokra, mert úgy torzít, mintha "elfogyna a kakaó" szóval megpengeti az ember és az elején elhalkulva torzítva szól -mintha túlvezérlés lenne- és ahogy "kirezgi" magát a húr egyre hangosabb és tisztább...
(#) ZSozsóó válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Hello!

Hát az bizony lehet, hogy elfogy a kakaó, de akkor a táp környékén érdemes szétnézni, nem tudom mekkora trafó lehet benne, de tapasztalatom azt súgja nem valami nagy, meg gondolom a tápot sem méretezték éppen túl. Esetleg ott is érdemes nézelődni, ha az elkó réginek tűnik ,akkor esetleg cserélni. Vagy ráakasztasz egy multit és méred a feszültségesést ,mikor belecsapsz. Bár a multi lassú lesz, de akkor is szemléletes!

Zsolti
(#) Cs.Csaby válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Part#: 5600-00
Primary: 230v AC
Secondary: 24 VCT
ennyi van rajta... a gyártás idejének kódjával meg hogy "stars tianjin"
(#) Cs.Csaby válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
lehet, hogy kicsi?
(#) ZSozsóó válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Hello!

Tájképileg mekkora ez a treffentyű? Sajnos ebből a teljesítménye nem jön le egyértelműen .

Zsolti
(#) Cs.Csaby válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
a vasmag mérete 25X55X50 (szXhXm) ha erer gondoltál...
(#) ZSozsóó válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Aha, nem tűnik túl izmosnak, bár agész más elképzelése van egy hobbi építgetőnek a trafókról meg a tápokról ,mint egy sorozatban készülő cuccnál a gyárnak. Gyanítom a vég IC is csak a fém burkolatra van felfogatva.
Még annyi kérdés, a pufferkondik a tápban mekkorák µF-ra?
Próbáltad azt, hogy leveszed a gain-t és úgy pengetsz max gitár vol-nál?

Zsolti
(#) Cs.Csaby válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
A végIc egy derékszögben hajtott (az IC-hez képest elég méretes) alu lapra van fogatva, az pedig a házhozcsavarozva. A pufferek 2200ľF 25V-osak. A gain-t nem tudom befolyásolni, mert nincs rá lehetőség.
(#) Cs.Csaby válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Amúgy azt nem értem, hogy mért van, hogy 3 kivezetése van a trafónak szekunder oldalon és mindegyiken 0V-ot mérek minden kombinációban...
(#) ZSozsóó válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Ok!

A puffer egy ekkora teljesítményhez tuti hogy kevés szerintem. Gondolom nem a legjobb minőségű a kondi sem, igazából nem értem, hogy gondolták komolyan, hogy 2,2mF elég ide. A többiek lehet nem értenek velem egyet, de szerintem ez kicsit vékonyka. Annyit tegyél meg, ha tudsz, hogy akasztasz rá egy multimétert, valamelyik feszültség ágra, vagy + vagy - és mérd meg, ha megpengeted az E-t akkor van e némi feszültség esés? De az az igazság, hogy a tápfeszültség is valahol 20-22V körül lehet, szerintem ebbe egyszerűen nem fér bele az a nagy gitár tranziens. valamilyen szintű VOL csak van azon a kis kombón. A kérdés az, hogy kis hangerőnél is csinálja, vagy csak nagyon?
Azt lenne még jó tudni, hogy a hangerő szabályozó poti hol van? valahol az előfokozatban egy erősítést állít, vagy egy egyszerű osztó a vég előtt. Mert, ha kis hangerőn is csinálja, akkor nyilván az előfokozatban lesz a bibi. Nagy áramfelvétel nem lehet, meg nem is határolódhat a végnél.

Ami fontos : feszültség mérés, ha van rá mód, kis hangerő nagy gitár vol így mit mutat.

zsolti
(#) ZSozsóó válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Hello!

Bocsi, hogy felteszem a kérdést, nem lámának akarlak nézni, csak velem is előferdült, ha trafóra mértem, AC-ban van a műszer?

zsolti
(#) Cs.Csaby válasza ZSozsóó hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Ha profi nem is vagyok, ennyit értek az elektronikához Azóta rájöttem, hogy a forrasztás helye lakkal volt levédve... mostmár jó
(#) rockersrac hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Üdvözlet a kedves uraknak a fórumban! Kellene egy cseppnyi segítség! Adott egy Laney Extreme LX20 gitárkombó,ami macis de rendesen! Sima állásban még elviselhető,alig hallani,de ha be van kapcsolva a torzító,akkor rettentően macis lesz,és nem tudjuk honnan szedi össze,mert ha a számítógép nem megy a szobában,akkor is összeszedi valahogy a macit,és nem is nagyon tudunk vele mit csinálni! Valakinek valami ötlete? Előre is köszönöm a segítséget! U.I.: Az erősítő nem az enyém,és nem is nálam van,hanem a gazdájánál!
(#) Cs.Csaby válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Helló megint!
A kombó csak nagy hangerőnél csinálja, bármit csinálok torzít... A hangerő szabályzó a kimenethez van közelebb, amennyire meg tudom állapítani... Egy tl072cn IC-hez csatlakoznak. A táp 25, illetve 15V ha jól emlékszem...
(#) titi válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Hali!
Esetleg pár képet dobhatnál a belsejéről, mert google-el csak külső képet találtam.
(#) Cs.Csaby válasza titi hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Ittvannak a képek... Bicsi a késlekedésért de nagyon nem akart összejönni a feltöltés.
(#) titi válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Mint azt már más is felvetette, lehet, hogy "kifogy alóla" a táp és azért torzít.
Megtudod mérni a két pufferkondin a tápot?
(A nagy ónozott felülethez tedd a műszer negatív pólusát, és ehhez képest mérj a kondik másik lábán.)
Mérd meg akkor is, amikor épp torzít. (Gondolom ehhez segítségre lesz szükséged, hacsak nincs 4 kezed... )
(#) ZSozsóó válasza titi hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Hello!

Ezt javasoltuk mi is már egy ideje....Vagy a táp lesz kevés, ami nagyon valószínű, vagy a végéhez közel túlvezérlődik valmai az "attack"-ban.
Tápfesz mérés eldönti a kérdést.

Zsolti
Következő: »»   16 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem