Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 97
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Szia!
Ez eszembe sem jutott... Koszonom! Vegulis ebben is van egy dual gate fet az elejen hangolva, ami hasonlo a preszelektorhoz. Kiprobalom a keveroosszeallitast 6.5 M kf el.

Udv Joe
(#) kadarist hozzászólása Jan 2, 2010 /

Ezek sem komolytalan projektek:Bővebben: Link
(#) szendi001 hozzászólása Jan 2, 2010 /

Mukodik a masik radio is. Sajnos nem tudtam elinditani az oszcit igy sem, lehet h csak melle van hangolva. Szoval tettem a bemenetere egy rezgokort, az oldalan meg becsatoltam a GDOt egy hurokkal. Ez a keramia szuro egy csoda! Kristaly tisztan jon vagy 10 ado.
Holnap megepitem a javasolt preszelektort, es szinte biztos hogy kulso oszcirol hajtom meg az egeszet. Szamolok egy kvarcot egy helyi BC adora hatha osszejon a vetele a sokszorozoval. Ha igen ele teszem a DDS-t. Keveslem a jelet a sokszorozo utan, kellene meg vagy ket fokozat hogy jegyen eleg jelszint. Sajnos meg mindig nem jo a vinyom, tudnatok segiteni ebben a jelszint emelesben? Hogyan szoktak meghajtani egy DBM et egy sokszorozo utan?
Kepek holnap.
Nagyon koszonom elore is:
Udv Joe

Megneztem Kadarist altal adott linken levo vevot. Nagyon hasonlo a felepitese a franciahoz, de a bemeneten ennek is preszelektor van fix savszuro helyett. Szep eszkoz, ott van mellette a pll, erdemes tanulmanyozni. Megvarom a pll es HE cikket, es annak tukreben indulok tovabb mivel kicsit vak vagyok pll ugyben. A dds tobbszorozve megoldana a titan ado- vevo, meg fm301 hangolas problemamat is, de megsem lattam DDS es URH megoldast.
(#) szendi001 hozzászólása Jan 3, 2010 /

Ezen a honlapon talaltam ket radio rajzot. A kollega kiprobalt ket fele keverot, es 2 szeres keveres van, szoval elvi szinten megfelel a celnak.

Udv JoeBővebben: Link
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

A 612-es egy legendásan jó DBM+oszcillátor. És még lehet is kapni. Nem is tudom, hogy miért nem jutott eszembe. A 615 pedig egy komplett FM-vevő. Nem szabad megfeledkezni róluk!
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

De nem ám! egyszerű és könnyű, és jó is.
(nekem eszembe volt, de nem találtam elsőre, azután meg elfelejtettem)

Sziasztok!
Nos a kapcsolasi rajzokat ha elfelezzuk: a "tetejet" ugy tunik meg tudom epiteni. Majdnem mindegy hogy 612 vagy s042 , igazabol a titok itt a pll nel van. Problemam az "aljaval" van.
Nem latok sehol gombot vagy valamit a pic nel ahol hangolni lehetne...
Azon gondolkodtam, hogy epitek egy stabil lokal oszcit, hagyomanyosat, jo nehez lendkerekkel es jo nagy attetellel fem dobozba...akar induktiv hangolasut, hiszen csak egy magot kell ki be tekernem. Ha GDO val igy jon ennyi ado, akkor ez sem lehet rossz, es nem kell 10 fele IC stb. A preselektor miatt a bemeneti kort ugyis skalazni kellene ha nem 137 mega csak a cel, BC re meg bemeneti kor nelkul jon minden..persze illene oda legalabb egy tranyo.
A frekvencia mero modulom alapbol el tudja tolni a frekit 10,7 megaval..
Mi a velemenyetek a dologgal kapcsolatban? Egy egy tranyos oszci megoldhatj a kerdest?
Szep napot,
Udv Joe
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Én irtózok mindenféle pic-ektől, meg digitális zavarforrásoktól. Inkább tekergetek egy potit, vagy forgókondit... A 612-ben is van belső oszci, célszerű varikappal hangolni, és akkor a "csak" a bemeneti szűrővel -ami szintén diódás hangolású- való együtfutást kell belőni.
Szerintem egy fix bemeneti szűrő (preselector) jó eredményt nyújt 10MHZ-es sávszélességen belül.

Talaltam egy mechanikat ami jo is lehet. Van rajta attetel, bar nem kottyanas mentesitett, amin meg segithetek, csak egy jo darab vas kellene ra lenditeni, persze egy forgatogombbal inditok.
Sajnos nem a pillango resze a sok fordulatu, de csinalok egy kozep leagazasos tekercset es megprobalom a GDO elektronikajat.

Kiprobaltam a lokal oszcit. A frekvencia jo tartomanyban van elsore, de a lepke kondi belezavar es igy nem egyenletes a freki minden fel fordulaton visszesik egy kicsit, pedig be sincs kotve. Ki kell operalnom rongalas nelkul a forgo reszt.
Elinditottam a DDS emet. 65 megaig van rajta jel. Az az otletem tamadt, hogy ossze kellene keverni a jelet egy ismert felharmonikussal, es akkor a lokal jel kapasbol ott van. Vagy egyszeruen ketszerezni...
Ezen a ket uton indulok el amig pll hez nem ferek hozza. Szerintem holnap megerkezik az uj kvarc is a frekimerobe, szoval lesz nehany erdekes meresosszeallitasos kep a dds rol.
Szep Estet Joe
(#) rascal válasza ferzoo hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Sziasztok!

Az árnyékolásról próbáltam némi infót szerezni úgy általában és rákeresve a szóra titeket láttalak egyedül, hogy a lehetőségeket jobban részletezitek. Tervezem, hogy egy hangfrekvenciás PC szkóp programhoz építek egy kis előtagot, ill. 86x Mhz-n működő digitális adó és vevővel működő áramkőrt, és azt szeretném kideríteni, hogy melyikhez milyen árnyékolás a legcélszerűbb. Általánosságban is érdekelne a téma (nem akadémiai szinten), hogy milyen felhasználásnál milyen anyagból, lehet / kell árnyékolást készíteni, számít-e az anyagvastagság? Folytonos anyagból kell, vagy az árnyékolt részt, ha melegedik lehet-e szellősebb dobozba rakni. Árnyékoló doboz mérete számít-e stb? Mágneses, nem mágneses árnyékolás mikor kell, miből van?
Pl van 0.7mm vastagságú 6cm szélességű rézcsíkom, azt mire használhatom, az átlagos fém műszerdobozok önmagukban mit képesek árnyékolni, mit nem stb? A NYÁK mire jó? (jó ez zipcer )
Szóval ilyen kérdések merültek fel bennem, ha tudnátok erre nagy vonalakban mondani valamit, akkor azt megköszönném!

Üdv:
Rascal
(#) szendi001 hozzászólása Jan 5, 2010 /

Szia!

Remelem nem vak vezet vilagtalant.. . de nehany alapveto tanaccsal szolgalhatok. Remelem masok kiegeszitik/kijavitjak, megprobalok butasagot nem irni, inkabb ott csonben maradok es megvarok mast.

1.Mint a korabbi leirasbol lattad onozott vaslemezt alkalmaznak minden hasonlo helyen, tunerekben, tvkben. Nyak hasznalhato arra a celra amit irtal
2. Hatarozottan zart rendszer celszeru, de ez hulamhosszfuggo, lehetnek lukak a lemezen ha a hullamhossz negyede joval nagyobb mint a luk. Lasd mikrohullamu suto.
3. Kozos foldpontra nagyon figyelni kell, nem szabad extra hurkot vinni, tehat ha van egy BNCd valahol akkor a tap kozoset es amit lehet tegyel oda, de az egesz meret fuggo is.
4.Meret szamit, vastagsag nyilvanvaloan, de ez nem egy muszer lesz `vegtelen`(3mm hi hi) vastagsagu ontott alu dobozban, tehat ha a ketyeret beleteszed egy loncs husos dobozba, a tetejet leforrasztva 3 4 helyen pottyben, teljesen elered a megkivant celt. VFO modulokat tettem majkremes dobozba, ha erosen megnyomtad a tetejet hangolodott(kapacitiv) de ez nem jellemzo allapot egy amugy zart radios dobozban...
5. Magnesesseg: nagy trukk trafonal, hogy tesznek a csevetest kore a vasat is megkerulve rez csikot, az orvenyaram visszavezeti az erovonalakat a vasba: szkoptap, erosito, video...
6.Nyak, tobbszorosen igazoltan bevalik adonal is, jol forraszthato, konnyen vaghato meretre, igazabol kis ketyerenel idealis lehet ha a kiadodo meret is szamit.
7. Hutes: Vas lemez nem alkalmas tulzottan huteni, megis szoktak melle tenni egy egy fet et pl. fenycso fojtoban, nyilvan a semminel tobb, ez esetben alu kalitka celszeru, tudva azt hogy a ho miatt maszni fognak a fokozataid, tehat melegedo alkatreszt ne tegyel muszer melle: kulon tap, kulso sont stb.
8. Tavolsag szamit RF eszkozoknel, tekercs josaga romlik, szoktak hagyni nehany centit, lasd collins, de ott vannak, kf trafok, garantalom h. maszik, ha rateszed a kulsejet, ezert (is) van alacsony frekin fazek mag.
9. Nagyot segit vegso esetben a tobbszoros arnyekolas szigoruan figyelve a foldhurok szabalyokra, anelkul nem sokat er, kifuj a szignal...
10. Urh kW os vegfoknal magneses anyag nagyon nem jellemzo... 1mm es rez, vagy 2-es aluban vannak a kw os csovek es hangolo elemeik, nyilvan alak es merevseg is szamit, de azert hajtana bele eleket.

Egyszeru esetben en borotva habos doboz oldalat szoktam hasznali, ha elvalasztas van, rovidhullamra pici alu muszerdobozba teszem a ketyeret, konzervdoboz akkor ha amugy az alak nem mervado. nyakcsik ha szamit a meret:pl forgo kondi is azon van.
Gyari szep dobozka amikor egyetemi versenyre vittem a ketyeret, de volt olyan rf osszeallitasom amibe 4 fele konzerv doboz volt 3 fele szinre szorozva, es a csillogo bnc-k miatt jol nezett ki az egesz cucc, es meg korszimmetrikus is volt szoval amult a bizottsag.
xx. Ha hosszukas meres elrendezesed van, dugd bele rez vizcsobe, lehet kapni kupakot is 2 zollig ...

Udv Joe
Remelem masok kiegeszitenek, szerintem a tema belefer az RF vevobe, amennyiben tul offos lenne attehetjuk a kezdemenyezest mas forum temaba.
(#) rascal válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szia!

Köszi a gyors és kimerítő reagálást! Ha nem találtam volna sehol még csak utalást sem a különböző árnyékolási lehetőségekről, akkor a "kezdő kérdésekbe" írtam volna, mert egy ilyen áttekintés biztos jól jön másnak is, de a ti témátokhoz szerintem simán passzol.

Még emésztgetem amit írtál, de egy-két kérdésem máris lenne:

Ez a trafó az 5-ös pontban írt módszerrel készült?

A 8-as pontban említett "collins" az ki, mi?

Idézet:
„en borotva habos doboz oldalat szoktam hasznali”

Én sörkollektorhoz gyűjtök sörösdobozokat, ezek szerint ezeket RF technikában is be lehetne vetni...
(#) gg630504 válasza rascal hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Könyv:
* Roginszkij V. J. Árnyékolás és zavarszűrés Műszaki 1973 e-le
* Domsch G. H. Mágneses terek árnyékolása { A Rádiótechnika könyvei 34. } 1961
(#) rascal válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Köszönöm!
(#) pucuka válasza rascal hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Üdv!
Árnyékolás: a rádiótechnikában a különböző fokozatok egymásrahatását csökkentjük árnyékolással. Ezzel szüntetjük meg a nem kívánt kapacitív, indukciós csatolásokat. Ezért minden olyan anyag megfelelő ami jó vezetó, mert a kapacitív csatolásokat mint egy közbeiktatott fegyverzet, az indukciós csatolásokat az árnyékolás falában kialakuló örvényáramok révén szünteti (csökkenti) meg. Hatása visszafelé is van, a dobozban levő induktivitásokat az árnyékolás elhangolja.
Ilyen szempontból jó a sörösdoboz is, de azt nehéz forrasztani, és ezért nem a legalkalmasabb.
Többnyire az ónozott vaslemez a jó, mert a fellületi ónozás biztosítja a jó vezetőképességet, a vasanyag pedig jó mágneses árnyékolást biztosít, és mechanikailag is könnyen kezelhető. Ez alacsonyabb frekvenciákra elegendő zártságot ad, megasabb frekvenciákon, ahol a hullámhossz összemérhetővé válik a "résekkel, hézagokkal" általában réztömbből kimart ezüstözött árnyékolást használnak. A "dobozok" mérete kb. 300 MHz -g nem annyira kritikus, ennél magasabb frekvenciákon már figyelni kell a méretekre, hogy az ember nehogy véletlenül üregrezonátorba rakja az áramkörét.
Collins szűrő: az adástechnikában használatos szűrőtípus, a feladata kettős, egyrészt a harmonikusokat csillapítja, (zavartatás védelem), másrészt illeszti a terhelést (antenna) a végfokhoz.
Az általad linkelt trafó képek nem árnyékolt trafók, a rajta levő szerelvények csak a vasmag összefogását, és a trafó rögzitését szolgálják. Az árnyékolt trafó teljesen be van burkolva egy megfelelő formára sajtolt (többnyire kadmiumozott) vaslemez házba.
(#) rascal válasza pucuka hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szia!
Köszi az összefoglalást!

Ónozott vaslemezt (nem kész dobozt) lehet-e venni (hol), vagy magamnak kell beónoznom?

Idézet:
„az ember nehogy véletlenül üregrezonátorba rakja az áramkörét.”

Ilyenkor számít az alak, szoktak vele variálni? Pl hangfal készítésnél is illik figyelni arra, hogy ne alakulhasson ki állóhullám, és ott lehet olyanokkal trükközni, hogy belül a szemben levő oldalfalak direkt nem lesznek egymással párhuzamosan elhelyezve.

A Collins szűrő ezek szerint alul áteresztő vagy sáv áteresztő szűrő az impedancia illesztés mellett?
(#) kadarist válasza rascal hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szia!
Sima falú konzervdoboz, vagy a már ajánlott borotvahabos doboz is ónozott vaslemez. Ezek anyaga teljesen jók árnyékolásnak.
(#) ferzoo hozzászólása Jan 5, 2010 /

Sörös doboz májkrémes doboz,micsoda baromság.
Nem az őskorban élünk,+jó hogy nem csokipapír/alufólia.
Úgy írjátok ezt mintha nem lehetne ónozott lemezt bontásból,v. dobozt néhány száz ft.ért vagy bárhonnét beszerezni.Pl.0,8mm vaslemezt majd +tisztítani forr.ónnal bevonni és kész.Lehet hajlítani méretre vágni erős ollóval és az valóban árnyékol 50Hz en is,nagyobb frekin is.Ne legyünk már igénytelenek.
(#) rascal válasza ferzoo hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Naa, ne harapd már le a fejünk! Csak a recycled megoldásokat sem vetjük meg.
(#) kadarist válasza rascal hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Bizony, nem szabad eldobni a jó konzervdobozt! Árnyékolni kell vele!
(#) pucuka válasza rascal hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Én nagyon régen vettem egy tábla lemezt az akkor még ferroglobusnál, még mindíg kitart. Nem tudom létezik-e még, keresni kell. Lehet réz (bronz) lemez is, de az drágább.
Az üregrezonátor méretezése bonyolult dolog, de lehetséges véletlenül is beletrafálni. Az, hogy ferde, az is számít, de a hatását előre kiszámítani nehéz, ezért nemigen használják. Alkalmazzák viszont igen nagyfrekvenciás elosztó, csllapító és lezáró áramkörök ütközésmentes, frekvenciafüggetlen kompenzációjának kialakításakor. Az elosztott paraméteres világ úgy 300 MHz felett kezd komolyra fordulni, ezen frekvencia felett már könnyen lehet, hogy az ember nem azt kapja amit tervezett. Az RF technika már csak ilyen. Jó ha az ember tud róla.
(#) rascal válasza pucuka hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

0.7 mm-s rézcsíkom van egy csomó, még pár korabeli HBO dekóder készült belőle. Már nem érnek semmit, amit lehet azokból is hasznosítok.

Hangfrekvenciás két csatornás PC szkóp előtétnél érdemes a két oldalt egymástól is árnyékolással elválasztani, vagy ott tök felesleges?

Szia Ferzo,

Engedd meg, hogy megvedjem a konzervdoboz/rezcso/tepsi konstrukciokat. Egyben szeretnem ha nem nevezned igenytelennek a munkakat, az alabbiak tukreben:

1. Szeretnem megkerdezni milyen modon gyartassz/gyatratsz le korszimmetrikus korcolt kotestm ugy hogy az anyag az onon felul polimer vedoreteggel is el van latva?
A masik nagy lenyeg az egeszben, hogy a teteje korszimmetrikusan redozott membrane, azaz ha megtoltod olajjal/nitrogennel(esszel), akkor sem durran el ha a bevezettett ho miatt tagul a kozeg. Mukodo dologrol van szo, kulonben nem lett volna helyezesem konstrukcios versenyen. Az en esetemben a belso meretek ugy adodtak hogy 50 Ohm impedancia alakult a hossz menten, 432 M ig mukodo muterheselem lett amit HA5BK konzulenskent kimert.
2. Ez egy picit valahol muveszet is, maga az eszkoz szep lett, epitettem tepsire adot(4 elen lehajtani lemezt otthon eleg nagy buli), Fules tepsire vevot, csatolok kepeket este.
3. Alufoliaval pereselt prespant alkalmaznak a mai napig arnyekolasnak ipari kornyezetben, de csinaltunk 3 meteres polimer parabola bevonatolast vele urh ra, retro fa dobozos keszuleknel idealis bevono anayag, limitalasokkal.

Szeretnem megkerni a Moderator urat, helyezze at a temat sajat forumba RF HF arnyekolastechnika vagy hasonlo cimmel, mivel nem ide tartozik kozvetlenul es meger par miset, a foldhurokkal egyutt.
A konyvek cimet koszonom, bar en nem ereme el, esetleh ha valaki tudna szkennelni par oldalt megkoszonnem.
Metalloglobus van meg, fel negyzetmeter a legkisebb egyseg.

Udv Joe

Hozzatartozik a dologhoz az alak mint tenyezo. Gipszkarton fal belso fem u alaku merevitojebol jo RF fokoztot lehet kesziteni, a visszahajtasba a nyak becsusztathato, 10 watt alatt csoves gitarkombo is jol megfer a tetejen, oldalan laknak a potik.
Oszcilloszkop epitsenel ha nincs Mu metalod, kenytelen vagy vastag acel vizcsovel operali, mert nehez szep korre tekerni 4 retegben az 1 mm es vaslemezt, es ilyenkor jon a kipufogo dobrol lefureszelt kup...ami racsuszik a szkopcsore.

Az osszes keszulek lelke valakol a konstrukcioban rejlo funkionalitas es a konzerv dobozt a legjobb konstruktor is tervezhette vola RF celra a fentiek tukreben, es nemi ironiaval megfelel az osszes EU normajanak a hasznositasa, termeszetsen a kollega szerintem nem ezer darabos sorozatra gondolt.

Az alakhoz tennem hozza, hogy a kor hangszoro elfer a luk helyen. Nagyon jol alkalmazhato dolgok:
Fem so bors tarto, tepsik, Uveg sotarto fem buraval(frekvencia mero) mert a hosszu luk pont akkora. Kenyeres doboz: teteje felhajthato teljesen fem, wobblerem lakik benne. Az ara is szamit, olcsobb mint a hasonlo magas muszerdoboz...
Kromozottban csoves erosito el. Oldala mart fa, szerinetem egyszeruen gyonyoru.
Minden beszerzesnel szamitott az arnyekolo hatas, merevseg, kiadodo meret, koltseghatekonysag.

Udv Joe
(#) gerenk válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szia Joe !

Való igaz valamikor a 70-es években sokan felhasználták
a konzervdobozt, főleg antennaerősítők céljára.
Természetesen ez a mindkét oldalán ónozott 0,35 mm
vastag vaslemez /ami kissé acélos/ most is felhasználható
lenne, csak legtöbbször az a baj hogy a kb fél literes doboztól kezdődően
a lemezt hullámosítják a dobozgyártók mert így
erősebb lesz a doboz, vékonyabb lemezt lehet használni.
Az így kinyert lemezanyag nem a legjobban használható
céljainkra.
Javaslom hogy keressetek meg egy közelben lévő
dobozgyártót és ott szerezzetek be táblás méretű
kb 800x600 mm nagyságú kétoldalán ónozott nem
litografált lemezt. Ezt még papírvágó ollóval is jól lehet
vágni, forrasztani pedig kiválóan lehet akár pisztolypákával is.
(#) pivi1 hozzászólása Jan 5, 2010 /

Üdvözlet mindenkinek!
Végre valahára most sikerült Noaa 17-et fognom éppen 137,62Mhz-en.
Autorádióról lemondtam,nem jött össze az alsó keverés.
Maradtam az átalakított hifi tunetnél.
Szobában egyszerű dipóllal kb.Swédország közepéig
jött füllel hallhatóan.
(#) kadarist válasza pivi1 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szia!
Gratulálok! Javaslom készítsd el a keresztdipólt, és akkor a Szaharától az Északi Sarkkörön túlra is ellátsz majd. Persze nem árt szabad térben elhelyezni az antennát.
Próbál ki a Wxsat-programot a képek megjelenítéséhez.
(#) pivi1 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Köszönöm István!
Következő az antenna lesz,ha nem is a szabadtéren de legalább a padláson.Tetszett a távtáplálású erősítő amit ajánlottál.Mikor időm engedi azzal szeretném megoldani.
WXsat jó kis progi tárolt hanggal kipróbáltam tetszik.Már csak a vevő és pc közé kell még egy jó hosszú kábelt eszközölnöm. Az autórádió abban vette kedvem hogy sok önzajt termelt a szintézere.
(#) kadarist válasza pivi1 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Én egy analóg hangolású, de jó minőségű autórádió-tunert buheráltam meg annak idején. Mindenki azzal főz, ami rendelkezésre áll...
Következő: »»   10 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem