Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Így van ahogy Gábor írja! A zénereket cseréld ki, mert kb 14 volt van most jelen a zénereken, ez nem baj sőt!
Csak most a zénerek letörik 13 voltra, de ez által melegednek biztosan! A négyszög jelnél jól látni a fesz 12.9 v
A másik zéneren 13.24 v!
Az IGBT-et 20 Voltig lehet vezérelni, de más gépeknél sem engedik 18 volt fölé! AzIGBT-k nyitó feszültség ajánlása 15 volt! Te ezt nem éred el, de ajánlatos 15 voltos zénerek használata ebben az esetben! A Colt gépnél 16 volt van jelen 18 voltos zénerek mellett!
Az sem lenne baj, ha mindkét zénert kivennéd és úgy mérnél feszültséget! Mérés után már látni fogod mekkora feszültségű zénert tegyél vissza!
Tegnap járattam cca 10 percet, de balfék módon a zenerek hőfokát nem igazán néztem. A 200R melegedett de 2db 3W-os ellenállással realizáltam)
Még ebéd előtt megejtem ezt is. A feszültségek azok, amit írtam, Tubi mester javaslatára 35-38-38-35 menetszámokat alkalmaztam. Valamint a tápfesz is is több, mint 12V egy picivel. majd lehet, hogy kiforrasztom a zenereket és úgy is rásasolok. Az IGBT-k még úgy sincsenek benn.. (nem frissítettem, és közben jött Tubi is az ötlettel)
Sziasztok!
Boldog új esztendőt mindenkinek! A zenerek feszültségét az oszcillogram alapján ítéld meg. Mindkét oldalon azonos hullámformát kell látni. Ha ezek eltérnek, akkor az impulzustrafón kell módosítást végezni. Én az IGBT-ket még nem forrasztanám be, hanem a G-E lábak közé-a kapcsolóeszköz helyett- egy-egy 1-1,2nF-os impulzustűrő kondit tennék. Ez a megoldás tökéletesen szimulálja az IGBT-t vagy a FET-et, ugyanis kapacitást kell tölteni és kisütni mindkét fajta félvezető esetében. Valamint látni fogod azt is,hogy a vezérlő jelalak fel és lefutási meredeksége nem csökken-e.Ha a fel-vagy lefutási meredekség csökken, akkor a meghajtókör gyenge. A zenereket bátran cseréld 15V-osra, sokkal biztosabb lesz a működés nagyobb töltőfeszültséggel. A gyári gépek is 15-18V-os zenerekkel vannak szerelve.
Bocsesz!
Ez mellément. Nem a Sanyinak akartam küldeni, hanem Vottokárnak.
Még annyit: A gyári gépeknél a zenereket feszültségre és nyitási meredekségre válogatják.
Megértettem, hogy nekem szántad. Megsasolom a dolgot, keresek két 1n-os kondit és megnézem a jelalakokat. Akkor a zenereket lecserélem 15V-ra, de majd csak holnap, mert az nincs itthol.
Sajnos a zenereket nem igazán tudom válogatni, max nyitófeszültségre.
Kapcsolótranzisztoronként kell 1-1db kondi, a tranzisztorok G-E lábainak helyére beforrasztva. Így korrekt a szimuláció. Egyébként a kapcsolótranzisztor adatlapján megtalálod az adott típusra jellemző Gate kapacitás értéket, ez általában -tól-ig érték szokott lenni. Mindig a nagyobb értéket kell figyelembe venni mint méretezéskor, mint szimulációkor. A szimuláló kondenzátornak kb . ilyen értékűnek kell lenni. Az általános célú FET vagy IGBT Gate kapacitása 1nF környékén van. Ha nagyon pontos mérést akarsz,akkor az adatlap értékét vedd figyelembe, de általában nincs ilyen pontosságra szükség.
Sziasztok !
Régen tanultam a Zener diódáról ,hogy erősen hőfok függőek . Ezt a suliban úgy oldottuk meg ,hogy 2db Zenert kötötünk sorba ,vagy többet 5.6V alatiakat ,mert igy jobb a hőfok stabilitásuk .Ezesetben ez nem alkalmazható ?
Mivel SGP30N60HS lesz benne ezért az adatlap szerinti 1,5nF-al próbálok majd. Ideiglenesen bedobtam egy 2n2-es MKP-t ezzel szinte semmi változást nem láttamsem a fel- lefutási meredekségben, sem a jelalakban.
erdgab: most már vagy negyed órája megy a kondis IGBT szimulációval a vezérlés, de a zenerek kézzel érezhetően max langyosak. Az IRF540 teljesen szoba hőmérsékletű (hűtés nélkül) A vezérlést már ellenőriztem, a hőfoktiltás működik. Az áramszabályzáshoz, meg a leragadásvédelemhez, meg nem járok elég elöl.
Megvannak a kondis IGBT szimulációval és kiszedett 13V-os zenerekkel készült oszcillogrammok. Azt hiszem este megint trafót tekerek.. Ez túl nagy asszimetria. :no:
Még azon gondolkodom, hogy a ZY 13-at megfejelem egy 4,3V-os zenerrel... most sajnos mennem kell, este leszek ismét...
Hát ez tényleg nem az igazi. Azt hiszem, Tubi írta, hogy tegyél nagyobb feszültségű zenert , én is ezt javaslom.
Azt még megpróbálhatod,hogy a meghajtóáramkör (azaz az impulzustrafó )tápfeszültségét megemeled. A gyári alkalmazásokban általában 1:1:1 áttételű trafókat használnak, és a meghajtó tápfeszültségével variálnak. Az impulzustrafó szekunderét próbáld meg úgy tekerni,hogy a két szekunder tekercset egymás mellé fogott huzalokkal egyszerre tekered fel. De ehhez csak szilikonszigetelésű, legalább 1kV feszültségre gyártott szigetelőanyagú huzal felel meg. Ebben az esetben biztos a szimmetria a szekundernél. Úgy látom számítógépes szkópot használsz. Nincs kétsugaras funkciója a PICO-nak? Jobb lenne egyidejűleg vizsgálni mindkét jelet.
Itt van két jellemző jelalak, ugyanattól a gyártótól származó két különböző géptől. Mindkettő FET kapcsolófokozattal készült,de látszik,hogy mennyire nem azonos a meghajtófeszültség.
De a szimmetria az alsó és felső oldal jelalakja között tökéletes. Idézet: „Mivel SGP30N60HS lesz benne ezért az adatlap szerinti 1,5nF-al próbálok majd.” Az az Oldalanként 2x 1,5nF. Nyugodt lehetsz,meg fogja hajtani simán.Anno az IRG...... -hez tervezték,ott 4000pF volt tranyónként,ha jól nézem.Ottó,a többi rendben van!
Az a baj, hogy a két trafótekercs közti asszimetriát nem tudom megoldani sem a tápfeszültség megemelésével, sem a zenerek cseréjével. Harmadszor tekertem meg az impulzustrafót, de a szimmetriát sajnos nem sikerült elérnem. Hol az egyik, hol a másik ad le nagyobb feszültséget. (attól függetlenül lehet, hogy mégis meglépem a tápfesz emelést, a zenereket biztos, hogy cserélem!)
Az egyszerre tekercselés lehetne az igazi megoldás szerintem is, de sajnos nincs olyan huzalom, amiről írsz, csak mezei zománcszigetelésű. Hol tudnék ilyet szerezni kisebb tételben a megfelelő keresztmetszetben? Idézet: „Az a baj, hogy a két trafótekercs közti asszimetriát nem tudom megoldani” Dehogynem,ha nagyon akarod . A 3. tekercsre tegyél + 1-2 menetet,ha már mindenáron nem tudsz belenyugodni .Egyébként nem okoz gondot ekkora eltérés,Tubi is ezt mondaná a sokadik gép után.Tudjuk,hogy a maximumra törekedsz,ez dicséretes.Nem mondtam eddig,a paneljaid szépek és igényesek,mint ahogy ezt már tőled megszoktuk.
Nagyon akarom. Valahogy megoldom.
Zenereket vettem ma, mindjárt válogatok párba. (sajnos csak feszültségre megy.) Azt hiszem megemelem a 7812 common pontját egy diódával, és így már lesz 13V vezérlés tápfesz. Szép szimmetrikus görbét szeretnék, mert az ördög nem alszik. (még ha a ti tapasztalatotok szerint ez nem is olyan fontos) mpisti: A szkópnak van két csatornája. (picoscope3224) Sajnos ma vissza kell délután vinnem a munkahelyemre. Nem illik túlfeszíteni a húrt. Majd elkérem valamikor hétvége felé ismét. Még most gyorsan próbálok egyet.
Szia!
Ha a szimmetria miatt aggódsz a meghajtásnál akkor nem a fszültség nagysága a fő probléma, hanem a jel fel és lefutásának azonossága és kapacitások! Legjobb valóban két tekercs "egyszerre" tekercselése lenne, de jobb híján úgy is lehet tekercselni, hogy a két tekercsből fél-fél sort tekersz egymás mellé, majd a következő sorba (szigetelés után) szintén fél-fél sort, de megcserélve az oldalakat, hogy a két ellentétes meghajtótekercs egymás főlé kerüljön. És így tovább felváltva -figyelve a szimetriára- amíg elegendő nem lesz a menetszám! Remélem érthető voltam. P István
Igen érthető volt, köszönöm. Itt nagy gond nem is lenne, mert a 2*35 menet elférne két sorban. Körülsasolok, hogy hol tudnék szerezni István által javasolt huzalt, aztán ismét nekiugrok a tekerésnek. Igazából a jelalakok fel-lefutása igen hasonló, de én sokallom a szkópon látható, a csúcstól-csúcsig meglévő 1.8V differenciát. (tudom multiméterrel nem ilyen vészes a helyzet, de akkor is.)
De nem zokogok itt, mert lassan az egész inverteres hegesztőtéma az én problémáimról szól mostanában. (pirulós szmájli)
Nem kell különleges huzal az általam leírt módszerhez!
A tét tekercs közvetlen nem érintkezik egymással. A felfutás lehet hogy hasonló de nem azonos és főleg nem biztos, hogy egyidejű! Idézet: „De nem zokogok itt, mert lassan az egész inverteres hegesztőtéma az én problémáimról szól mostanában.” Na és,ez a fórum azért van ,hogy segítsünk egymásnak,amennyit csak lehet! Most a Te gondoddal,problémáddal foglalkozunk,mert számodra még mindig nem kielégítően dolgozik egy alkatrész (ez nem gúnyolódás !),a gond nem az,hogy már sokadszor tekered azt a nyamvadt trafót,hanem az,hogy még mindig nem találtad,találtuk meg a jó megoldást,de ha meglesz,akkor okosabbak leszünk mindannyian s már meg is érte akárhány oldalon keresztül tárgyaltuk is a problémát.Különben is,épít még valaki gépet (?),kell valakinek segítség (?) aki miattad háttérbe szorulna van valaki (?),nincs,akkor meg hajrá
Ottó,mi lenne,ha kipróbálnál egy másmilyen kivitelű meghajtótrafót,persze csak akkor,ha van hozzá időd,türelmed,kedved és anyagod.A javaslatom a következő lenne.Egy 28x16x9 mm méretű toroidra (vagy hasonlóra) kellene a trafót megalkotni,úgy,hogy mind a 4 szál vezetéket egyszerre tekernéd,mint egy szalagkábelt,25 menet elég is lenne.Mit mondatok (?),UTP vezetékből nem lenne jó?Vagy egy másik megoldás,4 részre osztani a toroidot,mondjuk egy műanyag kereszttel és minden szegmensbe egy-egy tekercset készíteni.Az első szegmensbe az egyes számú tekercset majd e mellé jobbról-balról a kettes és hármas tekercs,a maradék szegmensbe az egyessel szemben a négyes számú tekercs.Kíváncsi lennék,mit mutatna a szkóp.
Sziasztok!
Gábor ötlete megfontolandó. AZ UTP kábel érkeresztmetszete bőségesen elég, ha szerencséd van, akkor a gyűrűmagra rá is fér. De megpróbálkozhatsz cerimel vagy selyemszigetelésű huzal beszerzésével is,hátha valakinek van ilyen vékony elfekvőben. Vagy bontasz régi rádióból KF trafót. Az selyemszigetelésű,és még litze is. Sőt, régi csöves rádiókban előfordult selyemszigetelésű huzallal tekert hangkimenő trafó. Azon még sok huzal is van! Olyan méretű magot válassz, hogy könnyen elférj a dróttal mert maximum két sort szabad egymásra tekerni, de sokkal jobb az egy sor.Gyűrűmagnál ha több sor van egymáson, torzul a jelalak. Egyébként bontottam már szét gyári impulzustrafót,volt olyan típus,amelyikben meglepődve tapasztaltam, hogy gyűrűmag van.Sőt, néhány évvel ezelőtt a RET-nél beszerezhetők voltak nyitott impulzustrafók, ezekben ferritgyűrű volt. A meglepő az volt, hogy talán 8-10menet volt egy-egy tekercs.Kíváncsiságból meghajtottam 50kHz 40% jellel, 15V feszültséggel, szép szimmetrikus jelalakot produkált. Bár bevallom, gépbe nem építettem be, mert mindig az eredetit szereztem be,ha rossz volt az impulzustrafó. Csak próba kedvéért vásároltam belőle.
Megint mellément.
Sebaj, úgyis tudjátok,hogy kinek címeztem.
Ha valakinek kell 1kV-os szilikonos litze akkor tudok egy pár métert küldeni -- kísérletnek biztosan jó lenne .
Szia!
Vottokar biztosan örülne neki.
Megjöttem az éveleji őrületből..
Ahogy István mondta, én tényleg örülnék a dolognak. Privátban megkereslek holnap, de most hulla vagyok.... :no:
Szia!
Az inverteredben LDC1200 vezérlő volt, a panel típusa alapján. Ezt már nem gyártják úgy tudom, de lehet még kapni 1-es helyeken. Helyette van az LDC2000. Ez kompatibilis a másikkal tehát lábkiosztás stb.minden stimmel. Csak ha az 1200-as helyére 2000-est teszel a kimenő max áram megváltozik kb: 180A -t akar kiadni magából amire nem igazán képes ez a főtrafó meg a többi cucc sem. Vissza kell szabályozni a max áramot: a primer áramváltó körül van egy 39 ohm-os ellenállás. Ezen kell változtatni 20 - 60 ohm határokon belül (egyszer egy EPS Fidaty1600-nál csináltam ilyet az ellenállás helyére 100 ohm-os potmétert forrasztottam 27 ohm mellett lett 160 A) Persze a potit csak óvatosan tekergetve. A fojtó is meg lesz hamarosan. :integet2:
Gyorsan körülnéztem itthon, találtam egy 25*11,5*9-es ferritgyűrűt meg egy 33*20*9 es gyűrűmagot, de szerintem az porvasmag. (olyan világosszürke és lekerekített élű, nem sötétszürke mint a ferritmagok általában. Megnézem, hogy mit tudok vele kezdeni. Lehet, hogy tekerek egy próbatrafót.
Hétvégére meg ismét megpróbálom megszerezni a picoszópot és akkor majd egyszerre mérem meg a trafókat. Addig keresek más elfoglaltságot.. mpisti: Akkor az UTP kábellel teszek kísérletet. Ex cégemnél még régebben volt selyemszigetelésű huzal. Megpróbálom megkeresni régi kollégáimat, hátha nem utálnak annyira, hogy ne adjanak valamennyit. Valamint Freedomocskánál is jelentkeztem. Valaminek csak össze kell jönnie! |
Bejelentkezés
Hirdetés |