Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   22 / 601
(#) _BiG_ válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Nem?

Távirányítás, többfázisú motorok-generátorok, a váltóáram használata, neoncső, a rádió, a radar és a lézer alapjai..

Ja, tényleg nem... :no:

De kevés a tudás Tesláról, az igaz. Nem véletlen, mert a munkásságát nála gyengébb tudású emberek ítélték meg: szemfényvesztésnek hitték, vagy csak egyszerűen nem fogták föl.
De ez nem Teslát minősíti...

Üdv!
(#) kadarist válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Ugye, az iskolában Siemens, Edison, neveivel találkozunk. Tesla a periférián van. Valahol lehet olvasni bővebben róla? Már mint a konkrétumokat illetően. Motorok, fénycső, lézer, stb. témakörben, és nem a longitudinális energiaátvitellel kapcsolatban.
(#) szamóca válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
A tiltott találmányok című könyvben van egy fejezet szentelve Neki. Ő is abba veszett el, mint a többi lángelme. A pénz centrikusság az ami miatt nem adta közre a felfedezéseit.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Egyébként bizonyos feszültségek felett (>2MV), már eléggé nemlineárissá válik a vezetőképesség. Az oroszok próbálkoztak ilyen kísérletekkel, érdekes eredménnyel :
Bővebben: Link
Ahogy itt írva is van, 5MVDC feszültség átugrott 100 métert (leírásban van ez az adat) egy 110kV-os távvezetékre. Nem hiába volt szüksége Teslának ilyen nagy feszültségekre, mert csak itt jött elő néhány bizonyos effektus.
(#) _BiG_ válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 

Például tesla.hu. Itt vannak a találmányai, cikkei. Már amihez eddig hozzáfértek. De anno egy csomó minden lefoglalt az FBI a halála után.
Illetve a neten egyre több minden jelenik meg, néhol eléggé szakszerűen, de sajnos van ahol nem.

Üdv!
(#) Collector válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Elég meggondolatlan kijelentés. Bővebben: Link
Ő volt az egyetlen, aki szinte mindent megvalósított, amit elgondolt. Majdnem minden szabadalma használatban van a mai napig, kezdve az AC-től, tesla turbináig.
Edisonról meg annyit, hogy egy senki volt, minden 'találmánya' másoknak tulajdonítható, összelopkodta őket.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Szervusz!

BUÉK neked is!
Én ezt a képet ismerem, de nem 100 métert írtak róla, hanem majdnem 300-at. Az amcsik el se hitték először, hogy ilyet ember meg tud csinálni. A ruszkik nem sajnálták belőle az anyagot. Ez volt a SIBNIIE kísérleti telep, annak a Marx-generátora van a képen.

Üdv!
(#) _BiG_ válasza szamóca hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 

Éppen Tesla nem volt pénzcentrikus, ellentétben jónéhány egyéb "feltalálóval", akik tudása lehet, hogy megvan, de a személye az akadály, hogy a találmányát használjuk.
Inkább mások pénzcentrikussága (lásd J.P. Morgan) miatt nem jutott Tesla elég erőforráshoz, hogy dolgozhasson. Az alapanyag és a munkaerő neki is pénzbe került, még ha ő maga nem is akart ebből meggazdagodni.
Anno a Nobel-díjat se vette át, amit 1912-ben neki ítéltek, mert úgy tartotta, hogy a hírnév, a pénz, meg a díjak csak üres hízelgés, neki a legnagyobb jutalom az, ha az emberek használják a találmányait.
Inkább az a kérdés, hogy mi megérdemeljük-e azt a keveset is, amit adott...

Üdv!
(#) vizor válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Meg az volt a gond, hogy Tesla főleg "fejben" tervezte és tesztelte(!) a találmányait, nem tartotta fontosnak papírra vetni az elképzeléseit. Zseni volt ilyen szempontból de pont e miatt nem sok maradt ránk a munkájából.
(#) szamóca válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Ezek ellen az érvek ellen csak annyit, hogy miért is nem mondta el az előadásain a találmányi elvét? Miért nevezte "kutatási mellékterméknek" a máig is megfejtetten találmányait, amiről semmit nem mondott? Miért törte össze a kis üvegcsét amiben a energia tornyának a lelke volt? Nagy elme volt, le a kalappal a tudása előtt. Ezer évenként egy ilyen születik, de Ő is sírba vitte a tudást amivel az emberek egy jobb világot építhettek volna.
(#) kadarist válasza Collector hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Kár, hogy ez a sok találmány nem fűződik össze Tesla nevével, hanem csak úgy "van". Köszönönöm a felvilágosítást Mindenkinek!
(#) _BiG_ válasza vizor hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 

Vedd azt is hozzá, hogy egy rakat leírása, prototípusa elégett "...much of his research was lost in the 5th Avenue lab fire of March 1895.", forrás: Wikipedia.
Volt, amit nem írt le újra.
De sok mindent leírt, mivel a munkatársainak is kellett valamiből dolgozniuk, de nem maradt fönn. És sok minden lehet még itt-ott titkos archivumokban, például az FBI-nál.

Üdv!
(#) _BiG_ válasza szamóca hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 

Valszeg azért is vitte a sírba, mert annyi marhát látott szaladgálni maga körül (lásd az 1931-es elektromos autóját, amit az "okosok" feketemágiának neveztek, ahelyett, hogy értelmes érdeklődést mutattak volna), hogy rájött, kár rájuk pazarolnia bármit is.
Illetve lehet, hogy elmondta volna szívesen, de nem értették, vagy nem is akarták érteni, mert "örökmozgó", meg "ellentmond az energiamegmaradás törvényének"...
(Ez utóbbi emeletes marhaság, nem beszélve arról, hogy az energiamegmaradás törvénye zárt rendszerű hőerőgépek alapján lett kitalálva, nem a nyílt kölcsönhatás-rendszerű természetre. De aki nincs tisztában a korlátokkal, peremfeltételekkel, az rosszul is fogja értelmezni.)

Üdv!
(#) zolika60 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Idézet:
„Valszeg azért is vitte a sírba, mert annyi marhát látott szaladgálni maga körül (lásd az 1931-es elektromos autóját, amit az "okosok" feketemágiának neveztek, ahelyett, hogy értelmes érdeklődést mutattak volna), hogy rájött, kár rájuk pazarolnia bármit is. Illetve lehet, hogy elmondta volna szívesen, de nem értették, vagy nem is akarták érteni, mert "örökmozgó", meg "ellentmond az energiamegmaradás törvényének”

Ha jól emlékszem Tesla eltűnt. Nem volt ideje, hogy ma is olvasható helyre tegye őket. Na persze ez is csak egy összeesküvés elmélet.
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Üdv!
Kedves BIG! mi ez a zagyvaság, hogy longitudinális, meg transzverzális? Ezek nem mechanikai hullámok, még ha avval is szokták szemléltetni. (és nem is anyagi, mint a proton, meg neutron, elektron). Meg mi a bánat az amperes áram? Minden áram mártákegysége a [A] (amper) Minden áram elektronok mozgása (definíció) akár vezetőben, akár levegőben, akár vákumban történik. Az elektronok maguk körül elektrosztatikus teret keltenek, mozgásukkal mágneses teret, melyeken keresztül hatnak egymásra oda, és vissza.
A rádióhullámok elektromágneses hullámok, amelyeknek van mágneses, és elektromos összetevőjük, amelyek merőleges vektorok egymásra, és a terjedés irányára is.
A rádióhírközlés a mágneses összetevőt hasznosítja, mert ez terjed a legmesszebb, az elekrtomos térerősség nagyon hamar gyengül.
Ahogy mondani szoktam az elekromágneses energia a vezeték mentén terjed, ha nincs akkor egyenesen.
Példa erre a tápvonalak, csőtápvonalak. Nézd meg egy nagyadó antenna tápvonalát, pár szál vékony drót az egész, mégis azon rohangál a 2 MW.
(#) aflmor hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
(#) kisszee válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Idézet:

(Ez utóbbi emeletes marhaság, nem beszélve arról, hogy az energiamegmaradás törvénye zárt rendszerű hőerőgépek alapján lett kitalálva”


Az energiamegmaradás tapasztalati úton szerzett jelenség, senki nem állítja (és nem is kitalálták, továbbmegyek, nem is csak zárt rendszereken kísérleteztek vele), hogy szent és sérthetetlen. [/OFF]Persze van egy isteni lángelménk Egely személyében (aki régebben tényleg az lehetett), aki feltalálta már a perpetuum mobilet, csak éppen normális dokumentációt, prezentációt a működéséről nem látni, mert a hatalommániás, misztikus tulajdonságokkal megáldott fizikusok valószínűleg emberáldozatként használnák fel valamelyik szertartáson. Ráadásul Ő beszél szabadenergiáról, másfajta világról, mikor 20 000Ft -ért árulja a kacatjait, ne röhögtessük ki egymást.[/OFF]

Mit jelent az számodra a nyílt vagy zárt rendszer? A Világegyetem minek tekinthető, nyíltnak vagy zártnak? Mihez képest nyílt és zárt? A bolygómozgásokra érvényes a termodinamika törvényei, vagy energiamegmaradás, ha igen miért, ha nem, miért? Ehhez hasonló kérdésekre egyik hozzászólásodban sem kapunk érdembeli leírást, gondolatmenetet, ezek hiányában meg inkább az ember joggal feltételezheti azt, hogy az írásaiddal csak az embereket és/vagy a hangulatot akarod szítani.

Tesla elképzelése az üzemanyag nélküli motorral egyáltalán nem sértette a termodinamika egyik főtételét sem, ahogy én olvastam. Fantasztikus elme volt, de neki is (kinek nem) voltak teljesen abszurd feltételezései, jövőbelátásai, fantáziái, ami jellemzi a mai kor tudósait is (véleményem szerint), ráadásul hozzátenném azt is, hogy fantázia nélkül elképzelhetlen lenne ez a tudományág (melyik nem). Én nagyon ajánlom elolvasásra Feynman életrajzi könyvét (Tréfál, Feynman úr?), fantasztikusan van tálalva benne, hogy milyen egyszerű (nem negatív értelemben) gondolkodású ember volt, mégis milyen sikereket ért el olyan tudományágban, mint a kvantumelektrodinamika (amit épp ésszel felfogni -legalábbis nekem- nagyon nehéz), és hogy milyen hétköznapi életből vett helyzetekből vette az okosságait.


Idézet:
„A rádióadók a Hertz-féle hullámmal dolgoznak (transzverzális), ennek megfelelően viselkedik, gyengül a távolsággal.”


A hang longitudinális hullám, ugyanúgy gyengül, elnyelődik, minden baja van (és előnye is). (félretéve azt a hibát a hullámmozgással kapcsolatban, amit előttem levezettek).

-

Kicsit agresszívnek tűnhet a hozzászólásom, nem az (remélem nem is sértő), csak soha nem írtok valami elképzelést, magyarázatot, hogy szerintetek "xy. fizikai törvény" miért úgy van, miért nem úgy van (holott a tapasztalat, minden napi élet mást mutat). Nem kell magasröptű vitába belekeveredni, nem kell integrálással, deriválással bizonyítani, nem csak az a zseni, aki ezeket tudja, hanem az, aki képes egy hétköznapi ember (pl.: én) számára elmagyarázni logikusan (számomra ilyen ember mondjuk Öveges József).

Idézet:
„A kétféle formának érzékeltetésére nézd meg, miként repül a repülő és miként a lódarázs. Mindkettő levegőt használ, mindkettő aerodinamika, és mégsem egyformán teszik.”
(Ezt is többször olvashattuk már hozzászólásaidban, ezért lassan már úgy érzem valami földöntúli csoda eme jelenség.)

Teljesen úgy adód elő, mintha hetedhétországi csoda lenne a két dolog (vagy csak én érzem így). A töltéshordozók is mozognak, én is mozgok, mégis más hatással lesz a mozgásom ténye az idegrendszeredre! Játszhatunk a szavakkal, de az inkább stand-up comedy műfajhoz fog hasonlítani, mintsem a tudományhoz.
(#) magitor válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Idézet:
„Nézd, én is tudok oda tudok állni két marék urán közé... (pár percig...)”

Na az már rég gond ha olyan urán mellé állsz ami sugároz, mert annak már elindult a reakciója, és pukk! Viszont ennek a bomlásterméke felezéssel a plutónium keletkezik, ami már tud rádiózni rendesen. Viszont erősen mérgező úgyhogy nem kel belenyalakodni!
(#) Collector válasza magitor hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Te azt hol hallottad, hogy az uránból plutónium lesz??
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Lassú neutronnal bombázva az uránt neptúniummá alakul(hat), abból béta-bomlással plutónium lesz. De csak reaktorban, lassított neutronokat keltve, magától - ahogy magitor elképzeli - nemigen.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Igen, bomlással tórium lesz belőle nem Pu.
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Kedves pucuka!

Zagyvaság? Akkor javaslom Jean-Louis Naudin kísérleteit átnézni. Ő (is) kétfajta elektromágneses terjedési módot figyelt meg, írt le.

Idézet:
„Minden áram elektronok mozgása (definíció) akár vezetőben, akár levegőben, akár vákumban történik.”


Hm, akkor a plazmakisüléssel mi van? A protonnyalábbal, alfarészecske-árammal mi van? Ott hol az elektron? Tessék kicsit szélesebb látókörrel szemlélődni, nem valami "definícióba" kapaszkodni - rosszul.

A vektorok kapcsán meg javaslom a utánanézni a Heaviside-vektornak. Nem lesz könnyű, de érdemes
Ez az a vektor, ami a terjedési iránnyal párhuzamos. Itt mozdul meg az az energia, amit Tesla, Moray és a többi felfedező megtalált és használt.

Idézet:
„Ahogy mondani szoktam az elekromágneses energia a vezeték mentén terjed”


Ezt én is tudom, de azt is, hogy van más vezetés is. A fénnyel mi van? A gravitáció hogyan is hat rá? A fényelhajlás, a törésmutató, hm?
Lassíts kicsit, kérlek. Nem kell mindjárt ellenséget látni bennem. Abban térünk el, hogy én kicsit mást is megnézek meg kotorásztam utána. De ez előtted is nyitva áll.
(#) _BiG_ válasza kisszee hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Kiragadtad a mondókámat a környezetéből és ezzel pont agyon is csaptad, amire rá akartam világítani. Gratulálok.

Idézet:
„Az energiamegmaradás tapasztalati úton szerzett jelenség, senki nem állítja (és nem is kitalálták, továbbmegyek, nem is csak zárt rendszereken kísérleteztek vele), hogy szent és sérthetetlen.”


Nem-e? Hát, eddig nem ezt láttam...

Idézet:
„A Világegyetem minek tekinthető, nyíltnak vagy zártnak? Mihez képest nyílt és zárt? A bolygómozgásokra érvényes a termodinamika törvényei, vagy energiamegmaradás, ha igen miért, ha nem, miért? Ehhez hasonló kérdésekre egyik hozzászólásodban sem kapunk érdembeli leírást, gondolatmenetet, ezek hiányában meg inkább az ember joggal feltételezheti azt, hogy az írásaiddal csak az embereket és/vagy a hangulatot akarod szítani.”


Ezek a kérdések, egyenlőre fel se lettek téve, már ne is haragudj, de nem lehetek teljeskörű azonnal, erre mód se volt. De a fel nem tett kérdésekre való válaszadásra neked is lehetőséged van, tessék gondolkodni. Mindenki csak a sült galambot várja?

Én azt állítom, hogy az energiamegmaradás törvényét, mint cáfoló meghatározást használni például Tesla "energiadobozára", amivel a Pierce-Arrow 80 lóerős villanymotorját hajtotta, téves. Ez a törvény így van leírva: "A termodinamika első főtétele az általános energiamegmaradás elve is egyben: környezetétől elszigetelt rendszerben, bármilyen folyamatok is mennek végbe a rendszeren belül, az energiák összege állandó." Így van, nem vitás, elszigetelt rendszerre.
De van tovább is: "Ha a rendszer nem zárt, akkor a rendszer energiája pontosan annyival nő, amennyivel a környezetéé csökken (ill. fordítva)."
Ez sem vitás. Itt az a kérdés, hogy például Tesla doboza zártnak tekintendő-e, miként hiszik sokan és érvelnek a törvénnyel? Hát, nem.

De ez így kevés. Ugyanis kiterjesztve: négyesimpulzus megmaradásról célszerű beszélni. Ez idő-invariáns (időben szimmetrikus) folyamatokra érvényes. Ha a folyamat szimmetriája sérül, akkor a rendszerből energia vonható ki. De milyen rendszerből? Nos, az "energiakicsatoló" gép nem a rendszer, hanem annak csak egy eleme. Van egy szimmetrikus közegünk, nevezzük például térenergia-mezőnek (de akár egy nyomás alá helyezett gáztartály belseje is lehet, nesze, analógia), mindegy, ebből akkor nyerhető energia, ha időben nem invariáns folyamatot hozunk létre benne. Például, kinyitjuk a gáztartályra szerelt csapot és ezzel a gázmolekulák szimmetrikus mozgáseloszlását egyik irányban megszüntetjük. A kiáramló gáz munkát fog végezni, miközben a bennmaradó gáz nyomása csökken. Itt az a kérdés, hogy a csap kinyitásába fektetett munka összemérhető-e a kiáramló gáz által végzett munkával? Ugye nem? Nos, az "energiakicsatoló gép" egy ilyen "gázcsap". Remélem, érted az analógiát. Öveges professzor se mondhatná egyszerűbben

Zárásként, a lódarazsas példám látom megfeküdte a gyomrod. Nem annak szántam, hanem hogy tessék végre elgondolkodni az analógiákon Azt mondod, semmi meglepő nincs a példában? Azért egy-két repülőmérnök, aerodinamikával foglalkozó fizikus igencsak meglepődött. De ők nem csodát emlegettek, hanem kutatásba kezdtek és meglelték a választ.

Ja, még valami: ha nem tálalok mindet készen, némileg szándékos: se időm, se energiám (hehe), de ha valaki nem fektet bele energiát, nem kotor utána, akkor sose fog eljutni sehova. Nem lesz felfedező, hanem marad szimpla fogyasztó. De ide érdeklődő emberek járnak, nem?

Üdv!
(#) L_Maqvus válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Esetleg egy Fizikai PhD-t láthatnánk? Vagy egy komolyabb műszaki diplomát?

Amig ez nincs a kezedben...

De másik megközelittés, ami fizikai rendszerekkel kapcsolatos, matematikai módszerekkel leírható. Kérlek Ad meg a vég képletet ami azt igazolja hogy energia megmaradás törvénye Hamis....Mérnökök ezrei dolgoznak a hatásfokok javitásain és eddig senkinek nem sikerült kifejleszterni az ökömozgó... Csak egy legenda. Pedofil pornót megtudnak osztani a neten, az örökmozgó tervrajzát nem...... Érdekes.....
(#) _BiG_ válasza L_Maqvus hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Szépjóestét!

Idézet:
„Esetleg egy Fizikai PhD-t láthatnánk? Vagy egy komolyabb műszaki diplomát?”

Nem adok ilyet a kezedbe, mert vécépapírnak néznéd.
De egy papír senkit sem tanít meg gondolkodni. Bár vonaljegynek jó egyeseknek a magas lóra...

Az előző beírásomban (#595833) leírtam, de már előtte is, hogy nem hamis, hanem sokan nem jól használják. Netán nem is értik.
Ha ezt a nüansznyi különbséget nem érted, akkor az első mondatom megállja a helyét

Örökmozgót én sem emlegettem, sose mondtam, hogy lehetséges, de ezt te honnan veszed...

Üdv!
(#) L_Maqvus válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Matematikai bizonyitás nincs rá hogy létezne. Ha nem felel meg egy model a valóságnak, akkor kikell bőviteni. Igaz Elő fordulhat hogy oylan differenciál egyenletet kapsz aminek a megoldása hát..... de a közelitő módszerek(Reális modell) csak kis részben térnek el a valós modeltől. Mégse ad négy 9-es hatásfokot.

És ha te egy komolyabb műszaki diplomátm avgy egy PhD-t wc papírnak nézel, akkor csak tapsolni tudok... Enyire nemkéne lenézni ezeket az emberek.....
(#) _BiG_ válasza L_Maqvus hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Hm, lenne egy kérdésem: értetted azt, amit leírtam?

Azt, hogy ki néz mit és minek, nem egyes szám első személyben írtam. Szerinted?

Üdv!

(#) Moderátor hozzászólása _BiG_ hozzászólására (») Jan 4, 2010
 
Uraim!
Kérném innentől kerüljük a személyeskedésbe átcsúszó, és off hozzászólásokat.
Köszönöm.
(#) _BiG_ válasza (») Jan 4, 2010 /
 
Értem, kerülöm, bár a humorom néha kemény elismerem.
De néha úgy érzem, mintha falnak beszélnék, mielőtt felmásznék rá...
(#) uli válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Egyébként nagyon érdekes a vitátok!
És szerintem ne egymással veszekedjetek, hanem folytassátok ész érvekkel, mert jó olvasni
uli
Következő: »»   22 / 601
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem