Fórum témák
» Több friss téma |
Írd le a konkrét dolgot mid van (pl keringtető szivattyú) jelenleg három eres kábellal bekötve és a végén egy dugvilla? Plusz egy csőtermosztát? Vegyes tüzelésű a kazán! stb.stb és akkor megírom!
szia!
most építettem ki a vegyestüzelésű rendszert ami ugyan azon a körön van mint a gázfűtés.A rendszer kiépítve a keringető a rendszerbeépítve háromeres kábellal és dugvillával, van egy simens csőtermosztátom amivel ugye a ki ill. bekapcsolást szeretném szabájozni, ezt szeretném bekötni,úgy hogy nekem utána csak fűteni kelljen és egyszer beállítani a csőtermosztátot A gáz egyébként teljesen jól működik és mindent le lehet külön zárni. előre is köszönöm:
Szia! Máskor ne írj ilyen csúnya piros betűkkel, itt nem szeretik! Na akkor tehát a keringtető be van kötve és működik! A három eres MTK-t egy 10-15cm darabon ahova a csőtermosztátot be akarod tenni megcsupaszolod óvatosan! A zöldsárga és a kék vezetéket nem bántod csak a feketét vágod el! A két vezeték véget kötöd a C és arra a pontra ami akkor ha nullára tekered a termosztátot zár! Műszer van? Midjárt lefényképezem, hogy készítsd el a kábelt! El lehetne vágni is de így biztos, hogy nem lesz tűzijáték!
Na itt van a kép! Miért ne ponr barna benne a fázis! Így kellene előkészíteni! Amikor bekötöd és próbálod akkor jó a bekötés amikor hideg víznél ha a termosztát 50C-n áll akkor a keringtető ál!
A vezeték végeket leforraszthatod, vagy tehetsz rá érvéghüvelyt is! Vigyázat az áram nem játék! A védőveztő működőképességét ellenőrizd! A szivattyúban levő zöld-sárga vezeték és a dugvilla oldalérintkezője elektromos kapcsolatban kell legyen ( ki kelll csipogtatni)
Sziasztok.
nekem is sikerült vennem egy cewal csőtermosztátot, megzavart hogy sok kötési pont van rajta. végigolvastam az ebben a témában írt cikkeket de nem mertem még bekötni, mert nem teljesen világos hogyan is kellene most direktbe van kötve a keringető 3 eres kábel a dugaljtól szintén 3 eres, de a termosztáton négy kötési pont van....... ha jól értettem akkor a föld és a nulla megy egyenesen a keringetőbe és a fázist kapcsolja a termosztát......és szerintem földelni kellene azt is... mármint a termosztátot....jól sejtem??? előre is köszönöm a segítséget zsolt
Igen ha fém a háza, de ehhez sem kell elvágni a védővezetőt, egy rövid szakaszon megcsupaszol, bedug vagy alátesz a kialakítástól függően! Az meg, hogy hova kell kötni a védővezetőt jól láthatóan fel van tüntetve!
köszönöm...
egyre közelebb kerülök a megoldáshoz))) naki 585- nél látható a rajz ami szerint az egyes pontra megy a fázis és ha minden igaz a 3-as megy tovább a keringetőhöz, hogy megfelelő legyen a működés, vagyis akkor kapcsol helyesen..... így köthetem? előre is köszönöm válaszod
Az a lényeg (már többször leírtam), hogy hideg víznél nem mehet a keringtető. Ha így van jól van bekötve! A hozzá adott tájékoztató két féle bekötést mutat vagy az egyik vagy a másik, a lényeg csak a fázist bekötni!
köszönöm szépen!
de akkor nem is kell földelni? vagy azt azért muszály? bocsi ha túl sokat kérdezek!
Csak egy rövid eszmefuttatás! Ha a keringtető szivattyú földelve van akkor az egész fűtési rendszer is (feltéve, hogy fém csővel van megvalósítva). De igen be kelll kötni a védővezetőt, ha van neki kijelölt helye! A vezetékek elvágását, csak azért próbálom korlátozni, mert egy átlag ember hat vezeték véggel nem tud semmit csinálni! (ha csak nem ő az elnök Az elnök különgépben)
teljesen kielégítő választ kaptam!
holnap be is kötöm
Sziasztok!
Van egy kis problémám.... Van egy Siemens RAM-TR csőtermoszom. Bekötöttem, működik is... már amikor... Elvileg, a kötés szerint, ha közeghőmérséklet eléri a kézi állítóval állított értéket, akkor kellene zárnia a kört, és ha alámegy, akkor bontani. Ez egyébként egy vegyestüzelésű kazánhoz van rendelve. Nos a gondom: amikor tekerem a kézi kapcsolót, hallom, hogy kattan, azaz kapcsol. És pont ez a baj! Tegyük fel, beállítom 40 fokra, de a víz még 20 fokos. Mivel a bimetál még 40 alatt van, de a tekerő már a 20-on túl van tekerve, így kapcsol. Viszont, ha eléri a 40-et, és továbbmelegszik, akkor meg bontja a kört!!! és csak akkor kapcsol újra, ha fentebb tekerem, azaz a kézi tekerővel legalább a közeghőmérsékletre, vagy afölé állítom. Ez így szerintem abnormális.... Mit tanácsoltok? Rossz lenne a termosz, vagy én voltam a bindzsa? Amit tudni kell: a keringető fázisát szakítja meg, vagy köti össze, és ezenfelül a védőföldet kötöttem még be. Fázis bejön, C pontra, és E2-re kell kapcsolni. Segítsetek légyszi, mert ez így nem okés!
Szia!
A működés megértéséhez egy dokumentum:Bővebben: Link
Ezt ismerem!
De ettől még nekem nem tiszta a dolog. Ha tekerem fel a kézi kapcsolót, hallani lehet a kapcsolást, és a szivattyút is kapcsolja. De ez a kattanás, amikor a kapcsoló vált, mindig attól függ, mennyi az a közeghőmérséklet, ami a bimetált éri. Igaz? Namármost... ha nekem 20 fokos a közegem, de 40-re van állítva, akkor már a kattanáson túl van, azaz váltott a kapcsoló, és zárta az áramkört. Ha melegszik a vizem, akkor ez a kattanás fentebb van. És pont ez a baj!. Nekem továbbra is az az érzésem, hogy vmi nem okés a termosszal. Bekötés szempontjából az a két eset lehet, hogy kapcsolóváltásra vagy az egyik kört szakítja és a másikat zárja, vagy fordítva. Magyarul: vagy ha elér egy hőfokot akkor vagy bekapcsolja a szivattyút, és ha alámegy akkor ki, vagy fordítva, azaz hőmérsékletig engedi működni, fölötte kikapcsol. Én előbbit szeretném. De jelzem, a rajz alapján is most C pont és az E2, azaz a 2-es pont van bekötve, tehát hőmérsékleten zárna. nem lehet, hogy vmi kalibrációs probléma van?
Mondtam (írtam) kösd át a másikra és újra próba! Akkor van jó bekötve ha letekered nullára megy a szivattyú ha feltekered 100-ra áll a szivattyú! Ennél egyszerűbben nem megy! Ne gondolkozz, csak köss!
Ja és a doksiból jól látszik 8 fok a differencia, tehát ennyi a különbség a ki és bekapcsolás között! Tehát ha beállítod 60C-re akkor akár 52-is lemehet a vízhőmérséklet és nem kapcsol ki!
Kösd be úgy, hogyha nő a hőmérséklet, akkor zárjon a kontaktus. Ne tekergesd a kapcsolót. Állítsd be mondjuk 30°C-ra és gyújts be. Ha bekapcsol a keringető 30°C-nál, akkor bingo. Ha hidegen (30 fok alatt)megy a szivattyú, akkor biztosan kontaktust kell váltanod. A kapcsolónak elég nagy hiszterézise van (differencia). Tehát a bekapcsolási és a kikapcsolási hőfok elég messze van egymástól. Ez ne zavarjon meg.
De, én gondolkodok....
Viszont sejtem, miért nem működik jól. És talán kezdem érteni a fordított logikát. És akkor most pont fordítva van. Ha jól sejtem, akkor pont úgy fordul, azaz akkor lesz helyes, ha melegszik a bimetál, a "kapcsolási pont" afölé esik, amit beállítok, így elindítja, a hiszterézis 8 fokkal alatta lelövi és azért is van ez a 8 fokos tartomány, hogy rákapcsolási pont afölé essen, így ha újra melegszik, akkor fog megint föléesni. Nos, kellet ez a kis játék, hogy megértsem! Köszi!
Erre csak egy story! Felhív az egyik jó barátom, (könyvelő) hogy be akar kötni egy csőtermosztátot, de a lánya már háromszor kapcsolta vissza a kismegszakítot! Mondtam ne nyúlj semmihez (Itt ember életek forognak kockán) mindjárt ott vagyok! Hát azt, hogy a nullát is minden áron be akarta kötni azt még megértettem, de hogy fél óra magyarázás után sem értette, hogy miért kell fordítva gondolkodni az megdöbbentett! Ezért írom így meg a hozzászólásaim! Ne gondolkodj, köss! Hidd amit írtam, hogy 90% nem és 10 igen az valós! Voltak kollégáim akiknek sem ment! Csak nálunk egyszerűbb, azt tudták ha így nem jó átkötöm és próba! Ez itt a megoldás!
Én újként kerültem ide de nélküled nem tudtam volna megcsinálni.köszönöm. papaja
Szia ihanzi!
Bocsi de ne volt gépem összeomlott ,amúgy kössz, kössz, kössz.
Sziasztok!
Sajnos nem igazán értek az elektronikához, ezért is tennék fel egy egyszerűnek tűnő kérdést: Hogy lehet megállapítani egy keringető szivattyúról, hogy üzemel? Padlófűtési körön lévő Vilo-ról van szó, amit csőtermosztát indít. Én ebből annyit érzek hogy a szivattyú rettentő forró, de nem vagyok benn biztos, hogy keringet is, mert apró rezgést, morajlást nem érzékelek. Most indult volna a padló kör, a radiátorokat kikapcsoltam, 4 óráig fogyasztottam a gázt, de a visszatérő kör még mindig nem volt langyos sem. Tudom, hogy első felfűtésnél tehetelen eléggé a rendszer, főleg, hogy 4 körnek 80 nm.t kell felmelegítenie betonostól-járólapostól. De ha valóban nem keringet a szivattyú, akkor hiába küzd a kazán... Minden véleményt nagyon szépen köszönök, Zoli
Szia
A szivattyú hátulján van egy csavar. lapos csavar húzó kell hozzá. csavard ki és látni fogod hogy a szivattyú tengely forog-e vagy sem. és ne lepődj meg ha pár csepp víz kifolyik ott a csavar helyén.
Sziasztok!
Egy működő rendszert szeretnék cső termosztáttal kiegészíteni. Biztonsági elemként működne, mert a szivattyút nem mindig használjuk és ne hogy felforrjon a víz a kazánban. A cső.term. Siemens RAM-TR.2000 Lerajzoltam a jelenlegi és a tervezett rendszert. Valaki nézze már meg jó e az elképzelés és hova kell kötni a termosztátban. Köszi!
Sziasztok!
Végigolvastam a fórumot, de sajnos nem találtam megoldást a problémámra. Ferrari tipusú csőtermosztátot szeretnék beüzemelni. Mellékelek pár képet és a dobozán található kapcsolási rajzot,( a jelenlegi bekötéssel 0-90 fok között működik 90 fölött kapcsol ki és ugy vettem észre nem igazán reagál a cső hömérsékletére, mert a kazán hőmérője szerint 60 fokos a viz, de a termoszát 80 fokos állásán is forog a szivattyú.) Szval a helyes bekötés érdekelne, ha lehet 1 picit szájbarágósan (nálam kék a fázis, barna a 0) Köszönöm a választ előre is.
A képek csapnivalóak és semmire sem jók!
A bekötés az katasztrófális! Mns, Skype, telefon ezen mind elérhető vagyok! Az adatlapomon vagy a Régi Magyar Műszerek honlapon megtalálhatóak! Egy hétig írhatnám, de nagyon rossz útón jársz! Lhanzi
köszi a gyors választ, felvettelek msn-re
Üdv Mindenkinek!
Tanácsot kérnék tőletek az alábbiakban: Újonnan kiépített vegyes kazán + pufferes rendszerem van, 2 db szivattyúval+2 db csőtermosztáttal.(siemens) Ki szeretném próbálni a kazánt, viszont nem merem, mert belefutottam egy számomra fura dologba: amikor bedugom a konnektorba a dugvillát, és szeretném beállítani a hőfokot a csőtermosztáton, hiába tekerem mondjuk 40 fokra, mert ha a csőben lévő víz mondjuk 20 fokos(nincs begyújtva) akkor 20 foknál elindítja a szivattyút. Ez azért lep meg, mert azt vártam, hogy ha 40 fokra állítom, akkor 40 foknál bekapcsol, 40 alatt kikapcsol a szivattyú. Ehhez képest az éppen aktuális tényleges vízhőfoknál kattan, és bekapcsol. Ez normális dolog, és nem értem a működését a termosztátnak, vagy rosszul van bekötve? Köszönettel várom tanácsaitokat!
szia!
Ha a 20°-hoz tartozó állásnál kattan, akkor normális. Ha a 40°-hoz tartozónál akkor nem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a csőtermosztátok skálái nem túl pontosak, és a nagy differenciál miatt is csalós a beállítás.
Szia! Köszi a gyors reakciót! Azt nem értem, hogy a sz a csőtermó lényege, hogy a beállított érték(pl40fok)felett bekapcsol, alatta pedig kikapcsol. A gyakorlatban viszont hiába állítom bárhová, ahogy elkezdem tekerni fel a hőfokot(hogy beállítsam a kívánt értéket) az aktuális vízhőfokot elérve ami a csőben épp van, kattan és elindul a szivattyú. Nem tudom elképzelni, hogyan fog ez akkor mondjuk 40 foknál kikapcsolni amikor begyújtottam, ha most 18 nál is bekapcsol? Ez úgy tűnik jelen állapotban, mintha egy kapcsoló lenne, amit on/off üzemeltetek kézzel, a csőben lévő vízhőfokhoz igazodva, és nem éppen termosztátnak tűnik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |