Fórum témák
» Több friss téma |
Hát, ha mind összeszámolom akkor 1.
Ez az 1, de ha találok még, akkor kéne piros meg ződ is. A másik topicot is megnézem, köszi neked is.
Csak azért kérdeztem mert nem tudtam mért kell neked 54v. 110v váltót elő állíthatsz 230-ból is csak kell hozzá egy trafó
OK.OK.
Lesz is itthon ilyen trafóm nem kínozok senkit tovább, még egyszer köszi!
Sziasztok! Én is hozzájutottam egy ilyen tárcsás telefonhoz és nekem is ugyanaz a baj,ami az előttem szólóknál viszont felhívtam a hálózat üzemeltetőt és ott azt mondták,hogy nem is fog müködni mivel számítógépes rendszerü a hálózat és nem fogja felismerni a hívásomat erről a készülékről. Ti okosabbak vagytok..tudtok tanácsot adni? Várom válaszotokat)) Üdvözlettel: Atis
Sajnos nem tudtam rájönni mi hogy lenne a kérdésed lényege. Tudnál esetleg kicsit segíteni?
Ugye itt a probléma a régi készülék ( PULSE tárcsázás) és a modern központ (TONE tárcsázás) közti illesztési probléma. Egy házi alközpont, vagy egy ilyen gsm adapter használható megoldás a régi készülékhez.
De szerintem párhuzamosan kötve egy mai telefonnal, csörögni, hívást fogadni tud, sajna a fő feeling a tárcsázás nem menne ...
Szia! Az a problémám,hogy a telóval nem tudok hívást kezdeményezni A bejövő hívással semmi gond az müködik remekül)) de a kifelé az nem.. probáltam először tárcsázni egy számot,de pár másodperc múlva foglalt hangot adott a készülék :/
Szia Macsek! És egy ilyen gsm adapter megoldaná a gondomat? ezt mennyiért vesztegetik?? nekem az lenne a jó,hogy a tárcsás telefonnal is tudjak hívni ,hiszen az benne a lényeg
Miért nem tudtok olvasni ?
Ebben topicban viszább a kezdő oldalon már leírtam ! Kell 1 dtmf adó áramkör kb 1000 ft ic , 50 Ft kvarc és 4*4 vagy 3*4 es mátrix a billentyű . meg 1 kis hangszoró / csipogó . Ezt rá tapasztod a régi telód mikrofonjára ha tárcsázni szeretnél . RET ben lehet kapni ezt az IC-t : RET dtmf koder hang adó HQ videoban is kapható még : HQ ban dtmf dialer nek hívott ic Jaa hogy az a baj , hogy nincs kapcsolási rajz és nyákterv. Akkor meg kerresél ra az adatlapjára és meg is lesz. ennyire ne hagyjátok hogy kiszolgálják a kényes izleseteket it... pdfje jaaa és a hambazárba is kapható : itt keressétek a MC145413P tipust ! tudom adatlap bekötés ez is ottvan az ic mögötti linken Ha meg nem elérhető , lusta vagy áramkört építeni ...stb ..stb. .stb akkor másik tone-s ujabb nyomógombos telefont kell körbe nézni abból is kijön a hang freki a dtmf hangoknak megfelelően. A billentyűkről menő vezetékek pont ebbe a áramkörbe tartanak. azt kell felderíteni és megfelelő pontokat bekötni a másik tárcsás telefonba vagy külső telepes táplálással (9 V ) 1 csipogóval ellátni és a mikrofonra tapasztani mikor felvetted és vonalhangot hallasz ,vonyítani kezdhetsz a központnak a billentyűzetről. :google: -on meg DTMF ENCODER néven keressgélhettek rájuk . SOK siker!
A tárcsás telefon nem azonos a nyomógombos telefonnal.A tárcsaimpulzusok DTMF-é alakításához legalább egy léptető regiszter kell,egy DTMF kóderral és egyébb vezérlő jelekkel (vagy egy mikrokontroller) meg ezt még a telefonvonallal összekötni , ami egy átlag kezdő tervezési szintjét azért meghaladja.
Esetleg valami régi telefon alközpont segíthet.
Dehát a kovacsatis mindenképpen tárcsázni szeretne, gondolom a feeling miatt. Úgy hogy a Te megoldásod, ami technikilag megfelelő ugyan, neki nem jó. Marad az alközpont, ami többnyire tud konvertálni, jó a GSM interfész is, de építhet magának interfészt is, ami konvertál. Ennek azonban a tárcsaimpulzusok konvertálásán túl a jezéseket és a táplálást is konvertálnia kell, ami azért már nem egyszerű dolog, mikrovezérlő nélkül az időzítések, és a jelzések értelmezése miatt nem megy.
Marad az első két javaslat.
Sziasztok! Kedves Kera Will!)) köszi szépen,hogy mindezeket leírtad nekem,de én egy kukkot sem értek nem vagyok jártas a műszerész világban sajnos. Viszont,ha tudsz nekem segíteni ez ügyben? persze nem maradok adósod!! A lényeg,hogy működjön a telefon)
Pucuka! Így van!!!)) ahogy mondod! A lényeg,hogy lehessen tárcsázni vele a feeling
Tisztelt Uraim!
Csatlakozom a kérdezőkhöz és tudattalanokhoz. Nemrég kaptam egy gyönyörű, réz, kb. 40 éves,tárcsás telefont, természetesen a régi csatlakozóval, valami három ágú akármivel. 29-es körzetben lakom. Kérdésem, hol találok egy olyan professzort, aki életre tudja kelteni a drágaságomat. Az álmom az lenne, ha hívást is tudnék kezdeményezni vele. Ne kérjék, hogy szedjem szét és ilyen-olyan ic-t meg mást ide-oda dugdossak, 52 éves hamvasarcú nő vagyok! Nem vagyok műszaki analfabéta, de sajnálnám, ha teljesen tönkretenném. Ja, meg alaphiba, hogy a régi dugó van hozzá, és nem az akármi 11-es! Köszi előre is mindenkinek, aki esetleg tud segíteni, hogy hova cipeljem el a szerkentyűt.
Ne szedd szét!
Az alaphibát tekintve ha jól értem neked egy adapter kell elsősorban ami a modern, nálatok szerelt RJ11 jack fali csatlakozó és a készüléken lévő "hagyományos dugó" között alakít át. Ilyet boltban kapsz készen (nekem is van, de azt nem adom oda!) 289Ft+Áfa például a itt: Bővebben: Link lánykori nevén erre hallgat: "Hibrid, 3 pólusú+6P4C TMJ 445 RJ11 fekete" Elvileg a modern központok is tudják kezelni a "tárcsázós" telefont, tehát ha minen jól megy akkor ha bekötöd akkor működni is fog. Ha nem, akkor majd írd le a problémát és segítünk. Ha mégsem akkor tulajdonképpen a 29-es körzet nincs messze... Mellesleg arra viszont nem tudtam görcsöt kötni hogy 40 éves és réz.... Fénykép esetleg (már csak azért is mert lehet hogy mégis van benne IC ).
Uraim, azt hiszem, sikerül beraknom a "kicsikéről" a képet. Már van jelentkező úriember, aki segít a megszerelésben, de azért rakom fel, hogy gyönyörködjenek benne.
Sziasztok!
Látom nagy dolog a tudás! És annak hiánya is... Ezúton szeretném megosztani veletek évezredes tudásom minimális csíráit: A hagyományos tárcsázós telefonok alap esetben 48V egyenfeszültségről működnek, amire rászuperponálják a hangot. Ehhez némi művonalat is használnak, amivel a készülék halkítható, hangosítható - no nem potméterrel A csengetőfeszültség új digitális központoknál 70V AC, régi központoknál 110V AC. Ebből fakad, hogy néhány régi készülék meg sem szólal egy új hálózaton. A tárcsázás gyakorlatilag a 600 Ohmos kör (felvett telefon impedanciája) megszaggatása. Ha túl hosszú az impulzus, az vonalbontásnak minősül. Ha az impulzus 100 esetleg 600ms ez flash vezérlés (például hívásvárakoztatáshoz). A három pólus bekötése: L1, L2 - ez maga a telefonvonal és a szimmetrikus elhelyezésű alsó 2 pont. A harmadik pont (S) a földelőgombnak volt fenntartva, mivel a rendszer egyébként sodrott érpáras (földfüggetlen) szimmetrikus kivitelű. A földelőgomb segítségével és egy iker relé beiktatásával oldották meg régen, hogy egy érpáron 2 előfizető is tudjon beszélni - a telefonínséges időkben. Amennyiben valakinek kérdése van szívesen állok rendelkezésre - amúgy távközlő műszerész az alapszakmám és több ezer tárcsás telefon javításán, korszerűsítésén vagyok túl. A spirálzsinór befűzése a gumi tehermentesítőbe a kedvenc elfoglaltságom volt
A tönkremenés előtti állapotban a telefonok alapesetben 10-40mA árammal működnek.40V -dc re füstölnek.A dugaljban azért található ekkora feszültség ,hogy ezt az áramot a lehető leghosszabb vonalon is fent tudja tartani.A készülék beemelésekor ez leesik7-20V körüli értékre.A telefon stabil feszültségre kötését nem javaslom senkinek ,szerencsétlen esetben füst lesz a vége.
A telefonok alapesetben 0dB-es kivitelűek, azaz 1mW a beszélgetéshez felhasznált energia. Ezt nyilván szem előtt kell tartani. Azért nem írtam erről az oldaláról, mert leginkább a bekötés volt a probléma. Természetesen lehet helyi táplálással is használni készülékeket, ez esetben azonban nem CB, hanem LB azaz Local Battery a működtetés, vagy alközponti táplálású, ami szintén CB-nek minősül ebből a szempontból. Írhatnék még a sokkvédelemről, impulzushosszakról, normal "A" hang frekvenciáról ami a tárcsahang - de nincs érteme a "Távközléstechnika I." tankönyvet leírnom a fórum keretein belül. Igyekszem válaszolni és segíteni - ha valaki erre igényt tart.
Azon gondolkozom, hogy pontosan melyik kérésre is válaszolsz. Csak nem 2010 Január 02 a helyes válasz? :eek2:
Igen is meg nem is... A lényeg, hogy átnéztem a fórum ezen részét és sok dezinformációval is találkoztam - nem csak 1 kérdésben amire te is gondoltál. Egyszerűen felajánlottam, hogy segítek. Persze csak annak akinek szüksége van rá. A tapasztalataim alapján ugyanis a régi fórumtémák ilyenkor megtelnek élettel, mint ahogyan a példa is bizonyítja
No még egyszer utoljára :
Idézet: „A hagyományos tárcsázós telefonok alap esetben 48V egyenfeszültségről működnek” A CB telefonok 48V stabil feszültségről tönkre mennek,tehát csak ellenálláson keresztül szabad rákötni ami kb 20-30 mA ra korlátozza az átfolyó áramot. A telefonközpontban, igaz más formában ez az ellenállás megvan,ezért oda ráköthető.
Már megint beleszaladtunk. A telefon központ mint áramgenerátor táplálja az előfizetői készüléket, mert a kéthuzalos vonalon a jelzések egy része áram jel vezérelt. Folyik áram, nem folyik áram, és mennyi ideig.
Beemelsz, folyik áram, tárcsázol az áram megszakad rövid időre a tárcsázott számnak megfelelően. A hurok ellenállás max 2 kohm lehet. A vonali feszültség 48 V névleges, ami az akkumlátorok miatt felmehet 60 V ra, és lecsökkenhet 40 V ra. Így adódik az a bizonyos 20 - 30 mA -es vonali áram, ami a normális működést biztosítja.
Egy kéziműszer talán a legegyszerűbb.Bedugott beemelt telefonon max 20V mérhető.(de nem 20V ról működik ,hanem 20-30mA -ról)
Nálad. Ha a világ végén laksz a telefonközponthoz képest, akkor kevesebb, ha a szomszédban, akkor több.
(20-30)mA *600 ohm = (12-18) V
Tudtommal a régi telefonok névleges impedanciája 600 ohm. Az újak már nem ragaszkodnak a 600 ohmhoz,sokszor a kihangosító teljesítmény igénye miatt kisebb.(tehát a vonal feszültség is) A kimeneti tranzisztorukat már néhányszor figyelmetlenségből hazaküldtem (ellenállás kimaradt nesze stabil táp.) Ezért tiltakozom a stabil feszültségről járatás ellen.Én olcsón megúszom mert csak kicserélem a tranzisztort ,de a többségnek egyel több szemét van otthon. (Egyébként a falon van a telefonközpont (DECT) illetve az asztalomon mikor alközpontot javítok.)
Semmi 600 ohm. A 600 ohm impedancia csak a hangfrekvenciás sávban érvényes, és csak a hangátvitelre. Erre van méretezve a hibrid, (félhibrid) áramkör, aminek a negyedik kimenetén a lezárás egy 600 ohm impedanciájú művonal. (többnyire egy ellenállás, és egy kondenzátor. A jelzés (és táplálás) egyenárammal történik, itt nincs szerepe a 600 ohmnak, ami a lényeg, hogy a központnak max 2,5 kohm -ot kell látni egyenáramú szempontból, vezeték ellenállása, és a készülék áramfelvételéből adódó ellenállásnak. (mikrofonáram) a hibrid amúgy is egyenáramúlag leválasztja a hangutat. Persze, ha egy 600 ohmos ellenállást rákötsz a vonalra, az elvégzi a beemelést is, mint jelzést.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |