Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió adó-vevő készítése

Témaindító: mosomate, idő: Szept 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 11
(#) Dudus válasza tams hozzászólására (») Jan 7, 2007 /

Kemény 7 forintért pl. a Lomex-ben kapsz.

http://www.lomex.hu
(#) tams hozzászólása Jan 13, 2007 /

Megcsiáltam azt a skorimic adót, de nem az igazi. Nem tudom normálisan behangolni. Behangolom, akkor ha otthagyom akkor jó de ha már hozzáérek, odébbteszem vagy akármi akkor elmászik a frekvencia, vagy nem tudom de elmegy az adás, mertr ha telibetalálom akkor teljesen csönd van ha nem beszélek a mikrofonba, de valamiért mindíg elmegy.
M lehet a gond? Közel vannak a tekercsek? Vagy gáz ha az antenne ilyen sodrott rézkábelből van?
2 AAA akksit tettem rá.
(#) Prinner válasza tams hozzászólására (») Jan 13, 2007 /

Lehet, hogy amikor az antennádat mozgatod, akkor elhangolódik az oszcillátorod.
Próbáld meg a légmagos tekercsből légmagos készült antennát.
Egy leírás az elkészítéséhez:
http://www.elektronika.iweb.hu/miniant.html
(#) Ferkógyerek válasza tams hozzászólására (») Jan 13, 2007 /

Hello

Az oszcillátor tekercsét rögzítsd viasszal ahogy Skori honlapján is áll. Valamint az egész adót tedd zárt fém dobozba, a fém dobozt pedig hozd test potenciálra.
A dobozból csak a mikrofon vezetéke, a tápfesz és az antenna "lógjon" ki.
(#) Ferkógyerek válasza tams hozzászólására (») Jan 13, 2007 /

Elfelejtettem említeni hogy a nyáklapot mechanikailag rögzítsd a fém dobozhoz, lehetőleg forrasztással persze ha a nyák kialakítása erre alkalmas.
Még nagyobb stabilitást lehet elérni ha az oszcillátor tekercsét ezüstözött rézhuzalból készíted.
(#) mefi01 hozzászólása Jan 13, 2007 /

holnap(vasárnap) megcsinálok 1 detektoros rádiót és már megvan az antenna és a föld is.

az antenna:

ma kihúztam 10 méter rézhuzalt a tetőn mivel emeletes be lakok ezért kimentem a tetőre D

föld:

a villámhárító:

így nem kell 3 emeletnyi kábelt kihúzni a földnek
(#) tams hozzászólása Jan 14, 2007 /

annyit változtattam a skorimichez képest, hogy az oszcillátorba a 25pf es kondi helyére egy 10-40pf es trimerkondenzátort tettem, és a bb105 ös varikap helyére egy BC212-es B-C diódáját tettem, mert nem tudtam venni csak egy BB112-est de megnéztem az adatlapját és nem találtam kompatibilisnek(lehet hogy jó lett volna)
(#) tams válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 15, 2007 /

Szóval akkor ha csinálok egy dobozt alulemezből és a telep - sarkát rákötöm akkor az úgy jó lesz?
(#) Kera_Will válasza tams hozzászólására (») Jan 15, 2007 /

alu lemeztt nehéz forrasztani ...

Inkább 1 löncshúsos / befőttes / zöldséges konzerves dobozt vágjál szét és abban tökéletesen forrasztható ónozott bádog lemezt nyerhetsz!

A bordásokat nehezebb lesz alakitani formálni, egyes konzerves dobozokon belsejében van valami "fehér színű izé műanyag valami ". Alatta pedig kicsit lekaparva ottan van a csupasz bádog lemez.
Ezt is lehet vakargatni körbe a szélénél, kicsit macerás.
Túl mélyen nem jó valarni mert az ónt lekaparod és akkor már a csupasz vas lemez marad. Erre meg kevésbé szeret az ón tapadni .

Lemez vágásához lemezvágó ollót illik használni, rosszabb esetben megteszi 1 erősebb / nagyobb szabóolló.Igaz utána már ne vágjál vele selymet és egyébb nemesebb szövetet... .
(#) tams válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 15, 2007 /

van itthon ilyen horganyzott lemez is. Valami söröskupak minták vannak tajta sorba, apám szerezte valahonnan. csak arra van nyomtatva, azt úgy lehet? lehet hogy van tajta valami réteg, na majd megnézem
(#) tams hozzászólása Jan 15, 2007 /

Erről mi a vélemyényetek? Egy IC-s rádióadó jobb, mint a tranzisztorosak??
(#) Sebi válasza tams hozzászólására (») Jan 15, 2007 /

Vannak FM-adó IC-, még szterók is a linken egy vevőt találsz.
Ez egy adó IC adatlapja.
(modik, nyugodtan tegyétek át a katalógusba, ha itt zavaró)
R-Ohm is gyárt ilyeneket, keress rá: "wireless audio link".
Ezekben kvarckristályhoz PLL-lel kötött oszcillátor dolgozik, ezért tud pontos frekit tartani. Az egy-két tranzisztoros oszci midig elmászik.

MC2833.pdf

(#) t.b.s. hozzászólása Jan 16, 2007 /

Sziasztok, most írok először, és lenne egy kérdésem!
Én a gitáromat szeretném vezeték nélkül kötni az erősítőmhöz. Azzal tisztában vagyok, hogy valamilyen rádió adót és vevőt kell készítenem, csak azt nem tudom, milyen kapcsolás felel meg leginkább erre a célra!
Ha valaki tudna segíteni, hasznos tippet adni, estleg rajzokat küldeni, lekötelezne!
(#) pet hozzászólása Aug 7, 2007 /

Sziasztok!

Szeretnék egy rádió adó-vevő-t készíteni, ami hosszúhullámtól egészen a mikrohullámokig képes adni(és venni)FM-en, AM-en és amik még vannak. Lehetséges ezt egy adó áramkörrel megoldani, vagy kell külön mondjuk egy hosszú, közép, rövidhullámút és egy urh, mikro-sat? Vagy ennél mé több kell?
(#) Ferkógyerek válasza pet hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Azt elfelejtetted hozzátenni hogy lehetőleg férjen el egy gyufásdobozban
(#) pet válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Az kivételesen nem kell.
(#) lovist hozzászólása Aug 7, 2007 /

Hello! MEgépíteném a skori féle urh mikrofont, de nem kapok sehol 0,2-es huzalt. mivel lehetne helyettesíteni?
(#) hezso válasza pet hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

vicces...
(#) lewi hozzászólása Okt 26, 2007 /

hali

lenne egy kérdésem: szeretném a számítógépemből, mp3 lejáccómból jövő jelet rádió hullámokká alakítani, mégpedig úgy, hogy a szoba másik felében, vagy autóban az autórádión tudjam fogni a jeleit.
már néztem pár ic-s adót de azokból az ic ket már nem lehet kapni, 2-t megépítettem, de azok csak mikrofonosok, abból az 1ik az működik, a másikat még nem sikerült erre kényszerítenem.
tehát tudnátok segíteni ebben???
(#) Medve válasza lewi hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

Hello, iktasd ki a mikrofonerősítőt, tégy helyette egy potit, (ha nincs) ami utána van az kb vonalszintű jelet fogad.
(#) dpeti hozzászólása Nov 28, 2007 /

Sziasztok!

Van valakinek működő, kipróbált digitális adó/vevő kapcsolása, ami házilag megépíthető?
Keresgéltem az adó-vevő modulok között, de az árukat sokallom, néztem ilyen IC-ket is, de ott az antennával lenne baj (433 MHz, stb stb), a legbugyutább, de működő megoldás jó lenne (akár ASK, PSK, FSK mind1), a kódolás/hibajavítás stb-vel már foglalkoznék, csak a "fizikai réteg" érdekelne...

Köszi szépen előre is!
(#) hezso válasza dpeti hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

a 433MHz-s modulok ára alá nem igazán fogsz tudni menni, mert szvsz olcsók ahhoz képest h mennyire pontosak, és egyszerű a használatuk.

ha megis sokallod akkor vannak trukkok, pl. sokan drótnélkuli csengőből termelik ki, van is erre egy topic, keresd meg valami olyasmi a neve h csengő más célra.
vagy régebbi autóriasztó és távirányító páros, satobbi...
(#) dpeti válasza hezso hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

köszi, közben rájöttem sajna én is

most ezeken az rrfq1 és rtfq1-eken gondolkozom...
az a vicces, hogyha veszek két darab adóvevőset, az drágább, mintha külön-külön venném meg az adókat meg a vevőket...
ez egyrészt még érthető is lenne, mert ugye kevesebb helyet foglal, gyártás szempontjából azonban az egybeépítettet olcsóbb előállítani...
(#) hezso válasza dpeti hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

de kevesebbet vesznek belőle, ergó kevesebbet kell gyártani... :yes:
(#) szmarko hozzászólása Dec 5, 2007 /

Hello!
valaki légyszike küldjön nekem egy egyszerű rádió vevő áramkört! jó lenne, ha nem lenne benne ic, v. ha igen leírnátok honnan lehet szerezni! köszike!
(#) Medve válasza szmarko hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Szia! itt van egy...
(#) szmarko válasza Medve hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

köszi szépen!
(#) lewi hozzászólása Jan 20, 2008 /

sziasztok.
szeretnék csinálni egy olyan adó-vevő párt ami:
az adó része a számítógép tápjáról üzemelne, és annak audió jelét továbbítaná, olynan 200m távolságban, sztereo minőségben.

a vevő része, az egy olyan kis szerkezet lenne, amit esetleg övre lehetne csatolni, és futkosni vele a házban le föl, és egy sima szabvány fülest hajtana hangerőszabályzóval.

az adó mérete nem igazán érdekes, mivel az a gép közelében lesz, annál inlább fontosabb a hatótáv, és, hogy tartsa a frekit ne másszon el.
a vevőt illetően is ez a feltétel áll, miképp stabil legyen
és emellet nem ártana az egyszerűség, és a kivitelezhetőség. ez alatt azt értem, hogy sokszor botlottam olyan kapcsolásokba, aminek ic je vagy tranzisztora elég rég nem kapható boltokban.

erre esetleg nincs valami jó kis kapcsolásotok?
előre is köszönöm segítségeiteket: lewi
(#) aflmor válasza lewi hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Idézet:
„sztereo minőségben, 200m távolságban, ...a házban, egyszerűség”
Nem lesz egyszerű! :no: Sőt!
(#) abraboro hozzászólása Jan 20, 2008 /

Elektroncsöves hosszúhullámú adó-vevő kapcsolást tud nekem feltenni valaki? Meg RF erősítőt csöveset és tranzisztorosat(149MHz-re)? Ez utóbbit adó-vevő állomásnak szeretném kézi STABO adó-vevőhöz.
Következő: »»   3 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem