Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Akkor meg dombon a tanya! Hát ezt még az általánosban is tanítják!
Üdv!
Tudom, már kijártam vagy 3 éve lassan .
Csak bekavart most ez a váltóáramos gyökkettős variálás elektróból, és inkább kérdezek, mint rosszat csináljak.
Sziasztok! Köszönöm a segítséget! Meg oldódott a problémám. Elkapkodtam a dolgot kissé, meg néztem a trafó másik kivezetését és ott 17,5V AC így meg van DC 24,5V. Nagyon szépen dolgozik a páka.
Üdv!
Lenne egy kérdésem: Menne-e a forrasztóállomás egyenáramról? Tudom hogy váltakozóval megy, de megy-e egyenről, mert szeretnék egy hordozható verziót csinálni, és 24V-os akkumulátorról működtetném.
Válasz nem, meg minek is, és azt sem írtad melyik! Arra vannak direkt 12V-os akksiról használható mezei pákák!
Hát ha kiveszed az optotriakot és a triakot, és helyére beteszel egy FET-et akkor az Attila és az én állomásom is elmegy egyenáramról.
A szilva által készített PIC-es vezérlő megy egyenfeszültségről Bővebben: Link nekem már régóta üzemel, megbízható.
Az Attilájé - Kijelzés nélkül! Ha csak nem teszel egy DC/DC konverter a -5V-nak
Gondoltam a topic címéből egyértelműen kiderül .
Ez a topik nagyrészt 6-7 féle klónról szól és nem az eredeti állomásról! Vzoole tegyél fel légyszi akkor egy rajzot róla!
Idézet: „Ez a topik nagyrészt 6-7 féle klónról szól és nem az eredeti állomásról!” Tudom, hogy több klón van megemlítve, de Én erre gondoltam.
Sejtem hogy érted, de egy kapcsolási rajz jólesne, mint ahogy azt már lhanzi is kérte.
Megcsináltam egyenáramra is a kapcsolást és a panelt is. Bármilyen N csatornás teljesítmény FET megfelel.
Kipróbálva még nincs... !!! Megépítés csak saját felelőségre !!!
Köszi mindannyiunk nevében! Nem tudom lesz-e holnap időm, ha lesz összedobom! Üdv lhanzi
Kösz mindenki nevében. Holnap megépíteném, de egy kérdésem van:
JFET vagy MOSFET az mindegy? (mert a rajzjel az MOSFET-é)
STRIPFET POWER MOSFET ez a megnevezése és itt az adatlapja!
De ha felmész a HEStore-ra akkor találsz 20 félét helyette, N csatornás teljesítmény Mosfet! Akár még 130+Fa.
Sejtem a problémát, feltettem a fet adatlapját, abból és a beültetési rajzból kiderithető, hogy a rajzon melyik milyen elektróda!
Kösz a választ!
Csak azért kérdeztem, mert azt írta, vzoole hogy: Idézet: „Bármilyen N csatornás teljesítmény FET megfelel.” FET-ből meg van 6 féle ha jól tudom (2 JFET, 4 MOSFET) A rajzjelét ismerem, most tanultam . Holnap, vagy legkésőbb péntekig megépítem, és beszámolok a fejleményekről.
Én még ma, 4Fok van a műhelyben, valaki elzárta a fűtést! De majd jól felöltözöm és dugdososon összerakom kivétel a teljesítmény részt! Aztán labotápról uccu neki! És holnap mesélek!
Sok sikert hozzá!
Idézet: „... 4Fok van a műhelyben...” Nálam kevesebb, nincs fűtve a műhelyben, azért is csinálom a suliban
Na kész lett! Jól működik, csak kattogós Weller filigje van! Az egyetlen hiba a rajzon a 12V meglétét jelző led előtétellenállásának értéke, ami 1,2K. Én IRF640-et tettem bele ami nulla hűtéssel sem melegedett, bár a műhelyben 6C fok volt. A fetet nem kellett sokáig keresni (kép). Csináltam róla egy videót csatoltam! Szépen működik, de váltóról más egy kicsit!Videó a működésről
Egy kis összegzés! Az áramkör tökéletes, letisztult! Hiányoznak belöle a feleslege sallangok. Az alkatrészek is jobban eltaláltak (7812, 10k trimmerek). Én kiváncsiságból visszaraktam a MOC3061-et és a BT137-et váltóáramú táplálással és szépen dolgozott. Amit változtattam a műveleti erősítő és a MOC közötti ellenállás 680 Ohm-ra (magasabb tápfeszültség). Ami hiányosság, mivel a váltóáramú beültetési rajza lett gyorsan átgyurva a betáp sorkapcsok felíratai hibásak, 24V - és jelölni kellene a polaritást! Ugyanez igaz a rajzra is, bár lehet mondani, hogy aki ezt nem éri fel minek kezd hozzá, de tudjuk pont a kezdők építik előszeretettel! Jelőlném még a FET elektródáit is (GDS)Bátran ajánlom megépítésre akinek egyenáramról működő forrasztó állomásra van szüksége! Gratulálok Vzoole!
Jó, hogy valaki megépítette, így bátran nekiállok panelt maratni.
Ma megterveztem a NYÁK-ot, holnap foto-zok + maratok, pénteken pedig beültetés, és mehet a forrasztás . Idézet: „Hiányoznak belöle a feleslege sallangok” Erre mondják felénk, hogy nem hiányzik, csak nincs benne . Idézet: „Van nyák, mit kell tervezni?” Szeretek a saját NYÁK-ommal dolgozni. Mert egyedi méretre, alkatrészekre stb tudom tervezni, és gyakorlásnak se utolsó...
És sokkal könyebb egy működésképtelen alkatrész temetőt csinálni! Kiváncsi leszek, jővő héten látunk-e működő verziót! Nem értem miért akár mindenki új nyákot csinálni, amikor rengeteg hibát lehet benne kreálni, pláne úgy, hogy megkérdezted milyen FET!
Hát te tudod, én a Vzoole féle nyákot ajánlom utánépítésre!
Nem rossz gondolat.
Csak azt kell mérlegelni, érdemes-e újra kitalálni valamit. Sokszor elég pocsék az "eredeti" nyák, szinte csak jobbat lehet tervezni. Viszont vannak elég okosan kitalált nyákok is, amiken szinte csak rontani lehet. Már csak kell valaki, aki besorolja őket valamelyik csoportba. |
Bejelentkezés
Hirdetés |