Fórum témák
» Több friss téma |
Ha festékmaróba (Kromofág)teszed a trafót egy napra, utána szinte magától szétesik
őőőő az leszedi a huzalról is a szigetelést nem?
A piros lakkot leszedi, a sárgát nem mindig. Ez a hátránya a fágnak, de legalább a vas biztosan nem sérül.
Akkor inkább más kapcsolást építek köré.
Bár ettől a hozzászólástól lefelé sprofan azt írja, hogy jó ezekhez az IC-khez a főtrafó is és épített már kettő 200Wattosat. Hátha benéz ide és felhomályosít minket.
Hali mindenki!
Ugyan erre a trafóra lenne egy kérdésem mindenkihez. Ebből mekkora teljesítményt lehet kiszedni maximum és mekkora frekvencián? Ventit nem szeretnék használni és nem lenne jó ha lángolna, valaki tud egy megközelítő adatot? Válaszokat előre is köszönöm!
Szia!
Megközelítően 300W 100kHz-en. De csak szigorúan megközelítően.
Most az én EI-33as trafómra gondoltál?
Használd a válasz gombot ha se a trafó képét se a hozzászólásomat nem linkelted be, hogy rájöjjünk mire gondolsz Amúgy kadarist írta, hogy kb 300W szerk.: lassú vagyok
Itten vagyok, olvasgatok csak nem akartam belevau. Nálam tökéletesen megy, ki lett próbálva 200W-al, azt is lazán viszi de átlagban csak 80-90W-ot használok belőle. Nem a 12V-os ágat hanem az 5V-osat használtam 12V-on, így elméletben 270W-ot tudna de én nem merném megkockáztatni A magot ha szét kell szednem én "szétfőzöm" forrásban lévő vízben 1-2 perc és széthullik magától. Pont most tervezgetem az erősítőm amiben 2db 150w-os és 1db 10w-os táp lenne, előbbiből kenne a cikk folytatása. Itt kell leszögeznem hogy szkópom nincs, csupán egy frekit is mérni tudó multim, tehát... De amit meg lehet állapítani az az, hogy lazán viszi a 200W-ot. Bordából egy P1-es hűtő van az ic-n. 30 perc után is passzív hűtéssel épp csak langyos, a trafó meg "hideg".
Pontosan hogy is viszi a 200W-ot?
Flyback tápról beszélsz PC táp főtrafóval?
Hú szuper! A 12Voltos ágat használva is lehet 24Voltot elérni csak a zéner cseréjével? EZT az IC-t néztem ki.
Én csak azért használtam az 5V-os ágat, mert 12V-on csak ha jól emlékszem 10-en egynéhány A leadására volt képes a táp hajdanán.
Köszönöm szépen mindenki válaszát, nekiállok a NYÁK tervezésének.
Megépítettem cimo tápját hát egy idejig ment azt durr. Most újból nekiugrok. Nem tudom mi lehetett de erősen gondolkozom hogy 2X100W erősítőhöz ikább sima toroidot használjak azok üzembiztosabbak , a súj nem számit mert az ember nem viszi magával minden nap az erősítőjét De nemadom fel. Üdv.Pisti
Okosan!
Mi ment benne tönkre? Kimérted? Nálam a zener, az IR és a 730-as FET pukkant el, ez egy rövidzár miatt volt, mert leállt a segédtáp. Nálad mi a történet most? Üdv.
Szerintem te nyitóüzemű tápot építettél, nem flybackot.
MocisPisti: Amit te építesz annál üzembiztosabb egy toroid! Ne általánosíts. Meg, nem ártana megállapítani a hiba okát, ahogy Doncso írta.
Amikor nálam tönkrement az az én hibám volt, ez is igaz, mert A mérésbe akartam kimenő feszt megmérni, heh, aztán volt küzdelem újra feltápászkodni a tápot, nem úgy volt, hogy a rossz alkatrészeket kicserélem ám, mire rájöttem, hogy vissza kell venni a 730-ból jövő tápot, hogy kisebb legyen mint a segédtáp, és indulás után saját maga lássa el az IC-t a táp, és ne a hálózat a 730-on keresztül, na ez nem volt egyszerű.
Mindegy , sikerült, lényeg, hogy nem árt a shutdown funkciós IC-t belevenni, és megcsinálni a rövidzár védelmét is, egyébként egy nagyon jó táp , kis zajjal. Üdv. D.
Ha ott vannak a rezonáns kondikon a diódák, és megfelelően van méretezve a rezonáns kör, akkor elég egy olvadóbizti a primérkörbe (a primérrel sorban).
Rövidzárnál a diódák korlátozzák a rezonáns kör feszültségét, így a primér áramnak is lesz egy maximuma. Úgy kell méretezni, hogy ezt a maximum áram ne károsítsa feteket, addig, amíg a biztosíték leold. Egyszerű, de nagyszerű...
Cimó elgondolása sem rossz, mely szerint a primer kör áthalad egy áramváltó tekercsen, ezt egy tranyóra vagy fetre kötve az IC shutdown bemenete meghajtható, ha jól van méretezve, akkor beállitott primer áram felett az IC lekapcsol.
Ez sem rossz megoldás.
Az optonak nem oszthatom le a feszt a 320ból? Mert mindegyik szekunder kapcsolódik a másikhoz.
köszi kapcsolás
Már rájöttem mi okozta a pukkanást. 110V-ról indítottam a kütyüt. Le is adott valamekkora feszkót de az egyik fet kicsit melegedett üresjáratban pedig épp hogy felvett 1-2W-ot a 110V rendszerből. Rákapcsoltam a 230V akkor egy nagy pukk. A hiba a fordítva beforrasztott szekunder oldali 4700UF kondiból adódott. Az áramkorlát rész persze még nem volt élesztve. Az IC elvileg megúszta. Más nemnagyon.
Üdv.Pisti
Szerintem neked is a 730-assal lesz gondod. Fordított elkó nem lövi ki a fet-et.
Következő körbe ha nem figyelsz menni fog a fet is, és azzal együtt az IC is. Inkább izzóval inditsd és mérd meg gyorsan hogy a fetből kijövő fesz mekkora és a segédtápból jövő fesz mekkora.
Már 3x fel lett téve, nézz kicsit vissza.
Közben megtaláltam: Bővebben: Link
Bocs, nem találtam.
köszi
Üdv!
Szeretném kikérni a hozzáértők véleményét erről a kapcsolásról! Jól működik egyáltalán, ha jól sejtem ez egy rezonáns táp lenne? n1 induktivitása mennyi kell legyen? D1,D2,D3,D4 mik lehetnek ami kapható boltban? Köszi a segítséget előre is
Úgy megörültem ennek a led meghajtó kapcsolásnak!
Szétszedtem egy tápegységet, és ezt találtam benne: ice2a05652 http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/312673/INFINEON/ICE2A0565.html a nagy meg ez: s60sc6m http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/S/6/0/S/S60SC6M.shtml Ezek más típusok, nem tudom, hogy jó e erre a célra, első körben a kicsi érdekelne, de annál még abban sem vagyok biztos, hogy jó alkatrészt találtam e meg, mert van még egy játékos, de az valami védelmi ic: HY510N http://www.hawyang.com.tw/files/specification/HY/Supervisor%20IC/HY...01.pdf Melyikre van szükség ezekből? Üdv
Szeretném megkérdezni hogy az általad korábban belinkelt rajzon lévő (40V -2A táp) a trafónál lévő C7 kondenzátornak mi jelentősége van? Lehet hogy rosszul tudom de váltóáramon a kondi átvezet és ahogy nézem a táp kimenetén valamekkora feszültség megjelenik attól főggően hogy a hálózati dugaljba hogy csatlakozik (L1 - N ) az áramkör.
Azonkívül az R6 ellenállás alatt lévő Zener diódákkal lehet a kimeneti feszültséget változtatni? Teszem azt 24V-ra lecsökkenteni a kimenő feszültséget. A rajzon szereplő trafó milyennek kell lennie, esetleg leírásod, adatod van róla? Lehet hogy rosszul látom a dolgot, kérlek fejtsd ki véleményedet.
Hopppp, figyelmetlen voltam most vettem észre hogy egyenáramú a táplálás és a kondi a tranziensek szürésére van, a kérdésem többi része még áll.
Ez valami ősrégi rezonáns flyback, nem érdemes vele vesződni.
Tulajdonképpen igen, a képen lévő zener diódák 48V kimeneti feszültséget hoznak létre, és jóval több mint 2A-re képes ez a táp, azokat a számokat én írtam át. 24V-ra a 22V-os zenert vedd ki a kapcsolásból. Trafó, én általában azt szoktam nézni hogy hajdanán a táp mekkora teljesítményre volt képes és melyik ágon, semmi többet. pl. egy mai jobb fajta ATX tápból (nem vargáné és tsa.) a 12V-os ágon ha azt használjuk 24v-ra akkor 5A-re lazán számíthatunk ha a pc tápokban is használt egyenirányítással csinálunk +-12V-ot, míg szintén ugyan ezzel a módszerrel az 5V-os ágon nagyjából 7,5A érhető el, ha az alap egy hajdanán 350W-os táp. Ezen a képen pl. az összes trafóval működik, az már más dolog hogy némelyik trafó 24V-on jó ha 100mA-t tud. (persze a képen nem csak trafó van, de most csak ezt a képet találtam amin az összes működő darabom rajtavan)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |