Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy ASUS laptop hangért felelős panelján van egy hibásnak tűnő alkatrészem, amire a következő van írva: 351A (és talán egy E betű, de legalábbis három vonal, pont az "A"-nál hólyagos, ahol a talán "E" szára is lenne) Fényképet mellékelek róla, hátha valaki felismeri és tudja mivel helyettesítsem. (Mert a hangszórói jelenleg csak pattognak, nem szólnak rendesen, de a hangkimenet rendben szól)
Keresek, azaz keresnék olyan optocsatolót, melyben egy csatornához nem 4 láb szükséges (2 bemenet-2 kimenet), hanem kevesebb (1 bemenet-1 kimenet). Azaz a két oldal földje oldalanként közös. Hely szűkében állok, és nem értem, hogy miért nem ilyenek az optók .
Köszönöm!
Szia!
Az optocsatoló lényege az, hogy elszigeteli a két oldalt. Ezért nincs háromlábú optocsatoló.
Idézet: „Azaz a két oldal földje oldalanként közös.” Nem érted 1 csatornás: 4 láb 2 csatornás: 6 láb 3 csatornás: 8 láb Így érthető? Bemenet földjei közösek, és a kimenet földjei közösek. Bemenet földje nem közös a kimenet földjével. Ellenben ilyeneket alkalmaznak: 1 csatornás: 4 láb 2 csatornás: 8 láb 3 csatornás: 12 láb És ez a kivülről nem vezérelhető optóknál van!
Bocs! Félreértettem. De itt is az egymástól való függetlenítés a ok.
Hali!
Nagy valószínűséggel ez lehet a gond a notebook-ban, ettől nem "mennek" a hangszórók. A kérdéses alkatrész egy NDS351N típusú SOT23 tokozású n-csatornás mosfet 1.1A 30V Fairchild gyártmány, itt az adatlapja Beszerzési forrást hirtelen nem tudok...
Stimm, de egy mikroprocesszor mellé olyan jól oda lehetne biggyeszteni egy ilyen IC-t. Olyasmi lenne, mint az egyes ellenállások helyett az ellenállásháló használata.
Egyébként egy LPT portot szeretnék leoptózni, és ott aztán nincs sok hely. Emiatt nagyon jól jönne egy ilyen spéci optó
Köszönöm, én is ezt találtam meg. Van ötlete valakinek, hogy hol találhatnék valami helyettesítő alkatrészt? A hestore-ban NDS355 van, az hasonló ehhez, vajon megfelelő lenne?
Szerintem a célnak kitűnően megfelel, sőt az áram terhelhetőségre még jobb is. Javaslom a két alkatrész adatlapjának tüzetes összehasonlítását.
A következő kondenzátort betehetem állandó üzemű kondenzátorként?
A felirat: MP 4 mikroF/630V- kocka alakú, képem nincs mert lemerült épp a fényképezőm.
Üdv!
Hova szeretnéd állandó üzemre? Egyfázisú aszinkron motorhoz? (Csak azért kérdem, mert ott van olyan, hogy állandó üzemű, vagy indító...) Ha jól tippelek, és motorhoz kell, akkor kellene a motor adattáblájának fotója, és megpróbálok segíteni. (az is jó ha leírod az adatokat)
Üdv Mindenkinek!
Egy széthullott akkus csavarhúzóból kimentettem egy BUK455 MOS-FET-et, hűtőbordával. Van-e valakinek ötlete, hogy ez milyen célokra lehet alkalmas? Megnéztem az adatlapját, ott a belső felépítésén egy dióda is látható. Az mi célt szolgál? "Úgy tanul a gyerek, ha kérdez!" Erősáramú
Szia!
Igen, használhatod állandó üzemre. A metálpapír kondenzátorok nem polarizáltak.
Köszi a precíz választ!
Akkor ez esetleg használható lenne pl. akkutöltőben? Megfogná a visszáramot ha lekapcsolnám töltőt, de rajta maradna az akksin?
Szia! Sikerült már nem kell berántani a motort. 5 mikroF helyére tettem be egy egypokol köszörűbe.
Mert az akksitöltőben mitől folyna "vissza" az áram?
Gondolom az áteresztő tranyó a lekapcsolás pillanatában még nyitva lehet és az kész rövidzár. Lehet, hogy a magyarázat nem helyes, de velem már megtörtént.
A tranzisztor kikapcsolási ideje több mint a bekapcsolási ideje. A lefutó él nem függőleges. Szerintem nekem is ez a gond egy kapcsolásnál ahol kritikus ez a rész.
Valami hasonló volt az én elképzelésem is, csak nem ilyen szakszerűen.
Sajnos így nem értem. Lehet, hogy Te tudod, miről beszélsz, de ha mutatnál egy rajzot, akkor érteném. Ilyen vizuális típus vagyok.
Talán SALÁTA kolléga jobban el tudná magyarázni, nekem a mellékelt kapcs-ban szállt el az IC.
Nincsen ebben semmi ördöngő, nem tudom, hol folyhatna visszafelé az áram. (Természetesen feltételezve azt, hogy a beépített alkatrészek hibátlanok!)
Ha egy tranzisztor a feltételezés szerint lassaban kapcsolna ki, (de miért lenne lassabb???) visszafelé akkor sem tud vezetni. A rajzon nem látszik, de a mellékelt kapcsolást nyilván megelőzi egy trafó és egy (vagy több) dióda, - legalábbis, ha a 230 V -os hálózatról használod. Az a dióda (diódák) sem engedné visszafelé folyni az áramot.
Szia!
Az a baj, hogyha lekapcsolod a hálózati feszültséget, akkor az akkumulátorról kap áramot a stabilizátorod, ami nem egészséges az áramkörre nézve. Ez a visszáram. Ezt egy diódával lehet megfogni, a kimenettel sorba kötve.
Nekem proli007 magyarázta el egy 5 fázisú léptetőnél, ott ez a gond, egy fordulathoz 500 lépés kell és lépést veszt a motor, nem ugyan oda áll vissza. Itt eléggé időkritikus, ha nem zár le míg a másik lépésre készül a motor akkor erőtlenebb vagy rosszabb esetben lépést veszt, mindkettő katasztrofáis következménnyel van a felhasználásra.
Való igaz, hogy a 723 a 2,3,4 -es lábára fesz. jut vissza az akksiból, de ennek köze nem lehet a tranzisztor zárási vagy nyitási sebességéhez.
De miért kell egy labortáppal akkut tölteni?
De mi ez a nyitási-zárási sebesség? Ez nem kapcsolóüzemű tápegység.
"De miért kell egy labortáppal akkut tölteni?"
Jobb híján, sürgősen!
Biztos paraj vagyok, de nem egyszerűbb levenni a csipeszt az aksi kapcsairól, mielőtt kikapcsolod a "labortápot"?
(Ha már végképp nincs kéznél az a soros dióda...) |
Bejelentkezés
Hirdetés |