Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
óóó ezer köszi
![]() ![]()
a kapcsolási rajzon mi az a sorkimenő 1,2m. A sorkimenőt persze értem, csak az 1,2m et nem.
Nem tudom. Lehet 1,2 méter kábel
![]()
Hogyha kicsivel eltérő ellenálláspokat használok 100ohm+22ohm helyett +-10 ohm, az mennyire befolyásolhatja a szerkezet működését? ugyanis mégiscsak leltem itthon néhány ellenállást, de nem akar sikerülni. ilyen sorkimenőm van és a kollektor ugye a kollektor az 5ös lábra a +12 volt a 6os az ellenállások pedig a 9es lábra mennek. elősször látok sorkimenőt, szóval ez nekem még nem egyértelmű:S
A magasfesz most akkor a kijövő két piros vezetéken(az egyiken van egy műanyag sapka) vagy a 30kvos vezetéken és a 8as láb között lesz? ![]() ![]()
Egyébként én nagyon egyszerűen oldom meg,fogom aztán ahová húzza az ívet az a jó!
![]()
Akkor mi lehet a gond, hogyha összedugtam az ilyen trafóm 5,6,9 lábaira kell ezena kapcsoláson lévő bemeneteket kötni, vagy a kapcsoláson kell visszacsatoló tekercset is használni? én nem használtam csak rákötöttem az 5,6,9 lábakra, és a focus meg a HV kimenet közt egy kb 1mm-es ív volt. De semmi több.... Vlaki megírná mit hanyas lábra kell kötni? Előre is köszi: Dave
Hali! A HV meg a 8as láb között nézted az ívet? Csináld úgy, a 9es lábra megy a bázis, a 6osra a V+ az 5ösre pedig a kollektor. De én azt ajánlom, hogy tekerj fel a vasmagra (ha lehet) 5menet primert (0.8-1mm lakkozott vagy zománcozott rézhuzalból)+3menet visszacsatolót ennek a 2 huzalnak kösd össze az egyik végét, és a primerre kösd a bázist, a V+ oda ahol össze van kötve a 2 huzal, a kollektort pedig a visszacsatolóra, ha nem megy akkor cseréld fel a bázist és a kollektort. Én így csináltam igaz malomkerekes sorkimenő volt, a gyári primer résszel alig húzott szikrát ezért tekertem rá drótból primert+visszacsatlót.
Ha túl kis ellenállást tesztek be akkor nem fog beindulni a kapcsolás. Egyébként minél nagyobb az ellenállás annál kevesebb áramot vesz fel és annál kissebb az ív. Az 1,2m azt a TINA írta oda, már nem emlékszem miért. Arra figyelni kell, hogy a tranyó bírja a nagy feszt, és belehet rakni egy shotky diódát is a collector - emitter közé védelem miatt. Vannak tranzisztorok amibe eleve belerakják ezt, de nem mindbe. Még annyi, ha nem indul akkor felkell cserélni a visszacsatoló tekercsen a kábeleket, akkor már be kell indulnia!
9 voltos elemről próbálom az egészet, de állandóan csak 50-100 voltokat kapok a végén... néztem a HV kimenet-focus és a HV-8as láb közti feszültségét is. De sehol szikra... Talán most kipróbálom a masterfoxx féle kapcsolást is... Próbáltam 20 volt környékéről, úgy mégkisebb feszt kaptam a végén... Tegnap még húzott egy icipici ívet, nemtudom most mi romlott el
![]() Említettétek többen is, hogy van olyan sorkimenő amivel nem működik a dolog.... Remélem ez nem olyan ![]() Amúgy a tranyó egyáltalán nem meleg
Sziasztok!
Ezt a malomkerék témát szeretném lerendezni. Az első magyar tv-kben a malomkeréknek nevezett szekunder tekercs onnan kapta a nevét, hogy valóban úgy nézett ki mint egy malomkerék. Kkb 1-1.5 cm vastag, ráadásul kereszttekercseléssel készült és szurokkal volt leöntve. Ez volt az első Ős malomkerék és a formájáról kapta a nevét. Az hogy ma már másképpen néznek ki mint 50 évvel ezelött az egy dolog, másrészt a technika és az anyagtudománynak köszönhető. Mivel nincs jobb szavunk rá, igy szerintem maradjunk ennél. Magyarkodhatunk de ha valaki kiejti a malomkerék szót egy szakmabeli tudni fogja miről van szó.
9 voltos elemtől ne is várj többet. Az nem tudja leadni a kívánt telljesítményt. Próbálkozz inkább akkuról, vagy valamilyen adapterről ami képes legalább a 1,5A leadására.
Gondoltam hogy az lehet a baj... Mivel ezeket az elemeket már kb fél éve használom
![]() ![]() Sokat segítettél Gyimate. Köszönöm szépen.
Köszi szépen neked is DooM
Mostmár minden üzemel frankón ![]() Üdv.: Dave :integet2:
Szia,ezzel nem hinném hogy 4-5 centis ívet fogsz nyomatni,de sikerül kíváncsian várom.
Kérlek segitsetek mert megpróbáltam megcsinálni a nagyfeszgenerátort de nem müködik.Amit használtam az egy kt838a (кт838а) tipusu tranzisztor, a bázisra kötöttem egy 560 ohmos ellenállást. Próbáltam az eredeti primer tekercsel és próbáltam ugy is hogy a vasmagra tekertem drótot.
Igazad van... Nagyon beléltem magam és azthittem elérhetem a 4-5 centit.
A sorkimenővel magában talán nem érhetem el.... Node majd a marx kaszkád segít nekem :vigyor1: Találtam egy srácot aki ugyanezt használta a sorkimenője sokszorozására: Bővebben: Link Kíváncsi vagyok meddig lehet húzni vele. Talán az ellenállások szabhatnak határt. (szerintem)
A marx nem olyan egyszerű, mint ahogy az oldalon le van írva. Én is csak az után jöttem rá, miután kettőt is építettem. A marxszal nem fogsz tudni ívet húzni, az egy rövid impulzust ad. Ha ívet akarsz, és nagyobb feszültség mellett, akkor sima diódás sokszorozót használj, a végén pedig egy 100-500kohmos ellenállással.
De alapból ha sorkimenőt akarod is valamire használni, ezeket az 1 tranzisztoros meghajtásokat el kell felejteni, és megépíteni pl. egy ZVS meghajtót.
Jah tényleg impulzus. Elírtam :whistle: Énsem gondoltam, hogy ívet látok majd
Udv! először is, milyen tápfeszülségen próbáltad?
A KT838-ast meg előre szólok felejtsd el.
Próbálj keríteni egy régi pc tápot. Vagy azse baj ha új
![]() ![]()
A PC tápban FET-ek vannak, nem tranyók. Másképp kell őket vezérelni, de azokkal is lehet flyback oszcillátotr csinálni.
Amugy 30 V-ról próbáltam.És miért felejtsem el?Ez volt eredetileg a TV-ben a sorkimenőhöz.
Matyi! Nézd csak meg, mit írtam a Tesla tekercses topikba!
![]()
Bizony az új tápokban (Q-TEC 420W) is van tranzisztor, (tegnap előtt porszívóztam ki a tápot) legalább is az enyémben van 2 is 2sc2625 + kb 3db FET a tipúsukat nem tudtam leolvasni mert eléggé zsúfolt belül a táp.
Ez furcsa. Vajon honnan vettem? Végülis logikus: a nyitásához nem kell akkora feszültség, mint amit a FET kér a lezárásához vagy épp a nyitásához.
Igen,nincs is semmi bajom a KT838-assal,addIg amIg normál üzemmódban működik,ugyanis ilyenkor a sorkimenő áramfelvétele nem haladja meg az 500mA-t se,de gondolom neked nem a TV képcső anód meghajtására kell ,bár a C-E feszültségbIró képessége elég nagy(1500V) ,viszont a teljesItménye annál kissebb,mindössze 12W ,szóval ez azt jelenti ,hogy a legkissebb túlterhelés esetén is,úgy repül ki mint kisfecske a madárfészekből.
De ha már orosz bipolár tranzisztorokról van szó, akkor inkább én KT825A(pnp),KT827A(npn)-val próbálkoznék ,ezeknek igaz csak 100V darabja,de therbIróképességük 20A,és 125W, ami a te 30V-os tápodhoz bőven elég,még ezekkel valami sikerülhet,de ne várj valami gigantikus Ivet.Viszont ezeknek van egy hátrányuk, elég nagy a nyitási áramfelvételük,ugyanis az előző hozzászólásodban ha jól értettem,akkor te a "visszacsatolótekercses"(autogenerátoros)módszert próbáltad ,ez Igy nem fog működni,szügséged lesz egy irányItó trafóra még hozzájuk,de ha nem ,akkor a visszacsatolótekercsre csak is unipoláris(FET) tranyókat ajánlanék ,ugyanis ezek térvezérlésűek,ami azt jelenti ,hogy a Gate áramfelvételük gyakorlatilag 0 (nagyon kevés),szóval könnyen irányIthatóak,de irkálok itt össze mindenfélét,amikor még azt sem tudom,hogy milyen sorvégtrafót használsz,gondolom, ha a 838-as mellől származik,akkor sz.tem TBC-110ПЦ 15-ös lehet. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |