Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
 
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 97
(#) Mallar válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
óóó ezer köszi bassz*meg össze is dobnám csak nincs itthon jó ellenállásom.... Holnap suli után egyből tűzök a bótba tényleg köszi... a lábkiosztás amúgy megvan hozzá, szóval a beazonosítással nem kell bajlódni ha lesz fejlemény még írok
(#) Mallar válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
a kapcsolási rajzon mi az a sorkimenő 1,2m. A sorkimenőt persze értem, csak az 1,2m et nem.
(#) doomkiller válasza Mallar hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Nem tudom. Lehet 1,2 méter kábel én figyelmen kívül hagytam.
(#) Mallar válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Hogyha kicsivel eltérő ellenálláspokat használok 100ohm+22ohm helyett +-10 ohm, az mennyire befolyásolhatja a szerkezet működését? ugyanis mégiscsak leltem itthon néhány ellenállást, de nem akar sikerülni. ilyen sorkimenőm van és a kollektor ugye a kollektor az 5ös lábra a +12 volt a 6os az ellenállások pedig a 9es lábra mennek. elősször látok sorkimenőt, szóval ez nekem még nem egyértelmű:S
A magasfesz most akkor a kijövő két piros vezetéken(az egyiken van egy műanyag sapka) vagy a 30kvos vezetéken és a 8as láb között lesz?
(#) kadarist válasza Mallar hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Szia!
Vírusos a linked!
(#) Mallar hozzászólása Jan 7, 2010 /
 
jesszus... Nekem fennvan a nod, de akkor ne nézzétek meg... kerítek mindjárt másikat
(#) Mallar hozzászólása Jan 7, 2010 /
 
Bővebben: Link

Itt az új link az előző vírusos
(#) Sanyesz5 válasza Mallar hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Egyébként én nagyon egyszerűen oldom meg,fogom aztán ahová húzza az ívet az a jó!
(#) Mallar hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
Akkor mi lehet a gond, hogyha összedugtam az ilyen trafóm 5,6,9 lábaira kell ezena kapcsoláson lévő bemeneteket kötni, vagy a kapcsoláson kell visszacsatoló tekercset is használni? én nem használtam csak rákötöttem az 5,6,9 lábakra, és a focus meg a HV kimenet közt egy kb 1mm-es ív volt. De semmi több.... Vlaki megírná mit hanyas lábra kell kötni? Előre is köszi: Dave
(#) doomkiller válasza Mallar hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Hali! A HV meg a 8as láb között nézted az ívet? Csináld úgy, a 9es lábra megy a bázis, a 6osra a V+ az 5ösre pedig a kollektor. De én azt ajánlom, hogy tekerj fel a vasmagra (ha lehet) 5menet primert (0.8-1mm lakkozott vagy zománcozott rézhuzalból)+3menet visszacsatolót ennek a 2 huzalnak kösd össze az egyik végét, és a primerre kösd a bázist, a V+ oda ahol össze van kötve a 2 huzal, a kollektort pedig a visszacsatolóra, ha nem megy akkor cseréld fel a bázist és a kollektort. Én így csináltam igaz malomkerekes sorkimenő volt, a gyári primer résszel alig húzott szikrát ezért tekertem rá drótból primert+visszacsatlót.
(#) Gyimate válasza Mallar hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Ha túl kis ellenállást tesztek be akkor nem fog beindulni a kapcsolás. Egyébként minél nagyobb az ellenállás annál kevesebb áramot vesz fel és annál kissebb az ív. Az 1,2m azt a TINA írta oda, már nem emlékszem miért. Arra figyelni kell, hogy a tranyó bírja a nagy feszt, és belehet rakni egy shotky diódát is a collector - emitter közé védelem miatt. Vannak tranzisztorok amibe eleve belerakják ezt, de nem mindbe. Még annyi, ha nem indul akkor felkell cserélni a visszacsatoló tekercsen a kábeleket, akkor már be kell indulnia!
(#) Mallar hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
9 voltos elemről próbálom az egészet, de állandóan csak 50-100 voltokat kapok a végén... néztem a HV kimenet-focus és a HV-8as láb közti feszültségét is. De sehol szikra... Talán most kipróbálom a masterfoxx féle kapcsolást is... Próbáltam 20 volt környékéről, úgy mégkisebb feszt kaptam a végén... Tegnap még húzott egy icipici ívet, nemtudom most mi romlott el Feltekerni nem akarok, de talán azt is ki fogom próbálni.
Említettétek többen is, hogy van olyan sorkimenő amivel nem működik a dolog.... Remélem ez nem olyan
Amúgy a tranyó egyáltalán nem meleg
(#) george47 hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
Sziasztok!
Ezt a malomkerék témát szeretném lerendezni.
Az első magyar tv-kben a malomkeréknek nevezett szekunder tekercs onnan kapta a nevét, hogy valóban úgy nézett ki mint egy malomkerék. Kkb 1-1.5 cm vastag, ráadásul kereszttekercseléssel készült és szurokkal volt leöntve. Ez volt az első Ős malomkerék és a formájáról kapta a nevét.
Az hogy ma már másképpen néznek ki mint 50 évvel ezelött az egy dolog, másrészt a technika és az anyagtudománynak köszönhető. Mivel nincs jobb szavunk rá, igy szerintem maradjunk ennél.
Magyarkodhatunk de ha valaki kiejti a malomkerék szót egy szakmabeli tudni fogja miről van szó.
(#) Gyimate válasza Mallar hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
9 voltos elemtől ne is várj többet. Az nem tudja leadni a kívánt telljesítményt. Próbálkozz inkább akkuról, vagy valamilyen adapterről ami képes legalább a 1,5A leadására.
(#) Mallar hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
Gondoltam hogy az lehet a baj... Mivel ezeket az elemeket már kb fél éve használom De volt belőlük jó sok aztán gondoltam jólesz.... De akkor ma összeszedem az összes található akksit itthon és összepakolom 1,2 voltokból 1800mAh-s ellem már csaktán hoz valami látványos javulást
Sokat segítettél Gyimate. Köszönöm szépen.
(#) Mallar válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Köszi szépen neked is DooM
Mostmár minden üzemel frankón Ha szedtem össze elég naftát, hogy 4-5 centire felmenjen az ívhossz, akkor belinkelek néhány videót is.
Üdv.: Dave :integet2:
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jan 9, 2010 /
 
Szia,ezzel nem hinném hogy 4-5 centis ívet fogsz nyomatni,de sikerül kíváncsian várom.
(#) B.I válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Kérlek segitsetek mert megpróbáltam megcsinálni a nagyfeszgenerátort de nem müködik.Amit használtam az egy kt838a (кт838а) tipusu tranzisztor, a bázisra kötöttem egy 560 ohmos ellenállást. Próbáltam az eredeti primer tekercsel és próbáltam ugy is hogy a vasmagra tekertem drótot.
(#) Mallar válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Igazad van... Nagyon beléltem magam és azthittem elérhetem a 4-5 centit.
A sorkimenővel magában talán nem érhetem el....
Node majd a marx kaszkád segít nekem :vigyor1:

Találtam egy srácot aki ugyanezt használta a sorkimenője sokszorozására: Bővebben: Link
Kíváncsi vagyok meddig lehet húzni vele. Talán az ellenállások szabhatnak határt. (szerintem)
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
A marx nem olyan egyszerű, mint ahogy az oldalon le van írva. Én is csak az után jöttem rá, miután kettőt is építettem. A marxszal nem fogsz tudni ívet húzni, az egy rövid impulzust ad. Ha ívet akarsz, és nagyobb feszültség mellett, akkor sima diódás sokszorozót használj, a végén pedig egy 100-500kohmos ellenállással.
De alapból ha sorkimenőt akarod is valamire használni, ezeket az 1 tranzisztoros meghajtásokat el kell felejteni, és megépíteni pl. egy ZVS meghajtót.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Jah tényleg impulzus. Elírtam :whistle: Énsem gondoltam, hogy ívet látok majd
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Udv! először is, milyen tápfeszülségen próbáltad?
A KT838-ast meg előre szólok felejtsd el.
(#) Mallar válasza B.I hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Próbálj keríteni egy régi pc tápot. Vagy azse baj ha új Ezek mivel kapcsolóüzeműek elég nagy frekin kell kapcsolgatniuk és ezekben emiatt elég izmos tranyók vannak. Én körbekérdezgettem a haverokat egyik hétvégén, hétfőn már 4 táp várt a suliban Aztán az ebben lévő tranyók tuti, h jók hozzá. Hodinka mondta h nemjó neki a KT838. Ha egy ilyen pc tápos tranyóval sem megy, akkor sztem a kötögetéssel van a probléma. Milyen sorkimenőd van? A soklábas?
(#) DuMatyi válasza Mallar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
A PC tápban FET-ek vannak, nem tranyók. Másképp kell őket vezérelni, de azokkal is lehet flyback oszcillátotr csinálni.
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Amugy 30 V-ról próbáltam.És miért felejtsem el?Ez volt eredetileg a TV-ben a sorkimenőhöz.
(#) kadarist válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
A régebbi PC-tápokban bizony trazisztorok voltak.Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) zolee1209 válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Matyi! Nézd csak meg, mit írtam a Tesla tekercses topikba!
(#) doomkiller válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Bizony az új tápokban (Q-TEC 420W) is van tranzisztor, (tegnap előtt porszívóztam ki a tápot) legalább is az enyémben van 2 is 2sc2625 + kb 3db FET a tipúsukat nem tudtam leolvasni mert eléggé zsúfolt belül a táp.
(#) DuMatyi válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Ez furcsa. Vajon honnan vettem? Végülis logikus: a nyitásához nem kell akkora feszültség, mint amit a FET kér a lezárásához vagy épp a nyitásához.
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Igen,nincs is semmi bajom a KT838-assal,addIg amIg normál üzemmódban működik,ugyanis ilyenkor a sorkimenő áramfelvétele nem haladja meg az 500mA-t se,de gondolom neked nem a TV képcső anód meghajtására kell ,bár a C-E feszültségbIró képessége elég nagy(1500V) ,viszont a teljesItménye annál kissebb,mindössze 12W ,szóval ez azt jelenti ,hogy a legkissebb túlterhelés esetén is,úgy repül ki mint kisfecske a madárfészekből.
De ha már orosz bipolár tranzisztorokról van szó, akkor inkább én KT825A(pnp),KT827A(npn)-val próbálkoznék ,ezeknek igaz csak 100V darabja,de therbIróképességük 20A,és 125W, ami a te 30V-os tápodhoz bőven elég,még ezekkel valami sikerülhet,de ne várj valami gigantikus Ivet.Viszont ezeknek van egy hátrányuk, elég nagy a nyitási áramfelvételük,ugyanis az előző hozzászólásodban ha jól értettem,akkor te a "visszacsatolótekercses"(autogenerátoros)módszert próbáltad ,ez Igy nem fog működni,szügséged lesz egy irányItó trafóra még hozzájuk,de ha nem ,akkor a visszacsatolótekercsre csak is unipoláris(FET) tranyókat ajánlanék ,ugyanis ezek térvezérlésűek,ami azt jelenti ,hogy a Gate áramfelvételük gyakorlatilag 0 (nagyon kevés),szóval könnyen irányIthatóak,de irkálok itt össze mindenfélét,amikor még azt sem tudom,hogy milyen sorvégtrafót használsz,gondolom, ha a 838-as mellől származik,akkor sz.tem TBC-110ПЦ 15-ös lehet.

Következő: »»   24 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem