Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   139 / 608
(#) tatabike válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

De gondolom nem cipeled haza azt a 200w-os szubot, és nem arról szól a házimozid a lakásodban...

Szerk.: Nekem a nappaliban van egy 2x40wattos STK-s erősítőm, én építettem pár éve. Negyed hangerőnél már hisztizik a feleségem, mert a dübörgéstől kiugrik a szíve... legalábbis ezt mondja...
(#) Bassmester válasza tatabike hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Ezt csak akkor visszük magunkal, ha nagy teremben játszunk és támogatni kell vele a kompaktokat.
Egyébként kipróbáltam otthon is, mert ugye miért is ne, de már kis hangerőn is hallgathatatlan volt. Rezgett minden berendezés a szobámban.
(#) tatabike válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Na, akkor egy véleményen vagyunk....
(#) hapro válasza tatabike hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Én is ezen a véleményen vagyok.
Aktív váltóval egy ,hangsúlyozom 1db TDA7294 is maradandó károsodásokat tud okozni egy 30cm-es hangszóróban idővel.
Az valami brutális teljesítmény már, mind azt a 70W-ot a 200Hz alatti hangokra fordítani...
Ha hídba van akkor meg pláne!
(#) Zupp87 válasza hapro hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Pláne ha a mélyközép érzékenysége még 50Hz-nél is 90dB körül van. Valamint megfelelő beépített BS-kompenzációval rendelkezik. Ez a manapság divatos hülyeség, hogy "építsünk subnak 300W-os erősítőt, mert csak a sok watt szól jól" a 83-84dB-es érzéketlenségű autós szubok miatt terjedt el. Igen, én is próbáltam egyszer egy 30 centis SXA-t hajtani 7294-gyel.. nemigazán remekelt.. rossz dobozméretezés miatt igaz 100Hz körül kiemelt mint állat.. de úgy összességében a HA 17-esek lenyomták.
(#) Bassmester hozzászólása Jan 11, 2010 /

Szerintem nem baj ha erős a végfok, csak szépen kordában kell tartani, ésszel kell használni. Sokkal különbül szól a híd 60-70W-on, mint egy szimpla. Feszes, dinamikus és nem semmi tartalékai vannak ezen a teljesítményen, méghozzá torzítás nélkül.
(#) Zupp87 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Az viszont igaz. Ezért szól szebben szobahangerőn (5-10W) egy 100W-os erősítő, mint mondjuk egy 15-20W max teljesítményű cucc..
De én ettől függetlenül is hülyét kapok a sokwatt-mániásoktól. Atomerőművet akarnak építeni mindenféle elektronikai háttérismeret nélkül.. mert ha az meglene, nem akarnának szobába 500W-ot
[OFF]
Volt már egy hasonló tapasztalatom.. simán le "2x300W"-ozta egyik ismerősöm a Videotont, mikor meghallgatta Mondom: oszd el 10-zel
(#) Bassmester válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Hát igen, van ez így...
Kellő tapasztalat hiányában nem lehet mihez viszonyítani. Sokaknak hiába mondom, hogy a 20W is lehet hangosabb mint a 100W, persze nem ugyanazon hangszórón... a mondat második felét már fel sem fogják, ehelyett megkérdezik hogy jól vagyok e
Ez talán azért lehet így, mert a "music centereken" felnőtt korosztály csak olyanokat látott-hallot, hogy 1600W pmpo, meg stb.
(#) zoka hozzászólása Jan 11, 2010 /

Üdv!
A szobám 9 m2. A sub-om 30cm-es JBL. Az erősítő, amit használok, a párhuzamosított 7293. 4 Ohm-ra a műterheléses mérésem szerint 150W-ot ad le, a clipping határáig. Nagyon ritkán hallgatom hangosan a zenét, hiszen panel lakásban nem díjazzák az ilyet. Néha, néha odatekerek neki. Ekkor úgy lövöm be a hangerőt, hogy csutkára, éppen, hogy be-be villanjon a clip LED. Most gondolom mindenki azt hiszi, hogy ekkora szobában ekkora teljesítmény brutálisan nagyot szól. Bizony van hangja...de egy dologról nem szabad elfeledkezni. Méghozzá ez a subwoofer 87dB/W/m. Ez a hangnyomás az oka annak, hogy akár csutkára is tekerhetem, mégsem érzem olyan mellbevágónak a mélyet. És először én is csodát vártam tőle a 20W erősítőhöz képest, de ha belegondolunk, a 20W-nál a 150W 8,75dB-el nagyobb végső hangnyomásra képes, tehát körülbelül dupla olyan hangosnak hallom, aztán ennyi. Igazából ebben az esetben, nálam nem olyan sok a 150W, de azon a véleményen vagyok, ha egy nappaliban 40-50W nem elég a kifejezetten hangos zenehallgatásra (bulira), akkor ott a mélyládában van a hiba.
De azt halkan megjegyzem, hogy ez egy autós mélynyomó, persze tisztességes dobozban, a sinus terhelhetősége: 250W, de ezzel a 150W-os erősítővel nem tudom kinyírni, még látszik, hogy lenne benn tartalék
(#) levi102 hozzászólása Jan 11, 2010 /

Sziasztok találtam egy TDA-s IC-t és olyan alaplapot honann lehet szerezni?TDA 7294Rajz

megtudnátok mondtani hogy mi kell egy ilyen erölködő épitéséhez linkekben jó lesz!

pl.:TDA 7294 IC kell [link]és az ára
(#) Zupp87 válasza zoka hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

És ha már TDA-s topic.. újra felélesztettem a 7294-es erősítőm egyik oldalát (a másikba még IC-t kell venni, mert figyelmetlenségből megöltem ). Nincs előtte semmi, csak egy 47k-s poti. Összehasonlítottam az EA6383S-sel (azon 0 hangszín, loudness, szűrők ki). Sokáig használtam anno a TDA-t.. hangoskodni remek volt.. hangerőre bizony ő nyert.. meg tartalékokkal sem áll rosszul a Vidihez képest (az ugye mégis "csak" 2x30W). De valahogy a Vidi kellemesebb, lágyabb.. nem kiabál annyira, valamint a frekvenciasáv két szélét is jobban kihozza, főleg fent. Na majd a Conductort is kipróbáljuk, ha kész lesz.. mert eddig csak olyan fetpárhoz jutottam hozzá, aminek az egyik tagja ST, a másik pedig valami gagyi..
(#) zoka válasza levi102 hozzászólására (») Jan 11, 2010 / 1

Hello! Bővebben: Link Neked lényegében ez kell. Itt benn van egy csomagban minden, neked csak ki kell fúrni a panelt, és beforrasztani az alkatrészeket. + Táp (ha kell leírom..)
(#) zoka válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Üdv! Mivel én nekem nem igazán volt más erősítőm, csak ez az IC, a 1554-et leszámítva, így nem is tudnám mással összehasonlítani. Én mindig hangszín nélkül használom, nem tudom, így szoktam meg. Maximálisan meg vagyok vele elégedve, torzításnak nyoma sincs, zaj sincs. Lehet, hogy nem ez a legjobb erősítő a világon, de amíg a hangfal úgy szól, ahogy a szoba fütyül addig tökéletesen megfelel
(#) Zupp87 válasza zoka hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Mióta jó mélyközepem van jó mélyátvitellel, meg jó magasam, azóta én is hangszín nélkül hallgatok mindent. Mondjuk a gond középen, váltásnál van még egyelőre ..
(#) levi102 válasza zoka hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

igen jó lenne,de nem kerül sokba? És mivel lehet legkönnyebben kifúrni az alaplapot?

Tényleg minden? Mute,tranzisztor,kondi,minden?rajz is?és leirás is? Zoka megy neked a pont!
(#) djgombi válasza levi102 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Tranzisztort sajnos csak integrált állapotban kapcs a csomaggal! Ezt hívják 7294-es IC-nek
Nyák fúró kell a fúráshoz ha nincs akkor óvatosan ki tudod aksis fúróval is fúrni csak be tudja fogni a 0.8-as 1-es fúrót. És igen adnak vele mindent. Náluk tudsz rendelni fúrót is. A mute pedig funkció és azt az IC tudja ami persze vele jár
(#) ptesza válasza highand hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Köszönöm szépen!

De akkor mégis mi lehet a az említett tranzisztorpáros jó hangjának a titka , mikor már 50 mA -nál is ódákat zengenek a hangjáról?
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Te bizonyára tudod , azért a többieknek megemlíteném , (aki nem tudja mi az a BS) ,hogy a Baffle-Step kompenzáció ,bizony 3-6 dB érzékenységbe is kerülhet. A legjobb megoldás az lehet ,ha nekitoljuk a falnak a dobozt , így nem tudják megkerülni a hullámok, és nem lesz egy ronda "gödör" az átvitelben. A gödör helye szoros összefüggésben van az előlap szélességével.
(#) tatabike válasza djgombi hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Ha nem fogja a fúrod a vékony fúrókat, tekerj rá ónt. Vagy lehet kapni olyan fúrószárakat, amelyek a befogós részüknél vastagabbak. Csak az a baj, hogy azok előbb is törnek...
(#) ODU hozzászólása Jan 11, 2010 /

Hello!
Lehetséges 4db TDA7294-et hídba kötni? Mennyi lenne a 4 hídba kötött IC összteljesítménye? kösz
(#) DJmike hozzászólása Jan 11, 2010 /

Hello!

Csináltam két sima 7294-es végfokot és a kimeneten 6.3V körüli értéket mértem. Mi lehet a gond, mert egy régebbi végfokomnál meg 0.001.
(#) Bassmester válasza ODU hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Két hidat nem lehet hidalni. Elvileg úgy lenne megvalósítható, hogy 2-2 párhuzamosan és azokat hídba kötni. Szerintem nincs sok értelme. Ha hangoskodni akarsz csinálj sima hidat és hajts vele egy kicsit érzékenyebb hangszórót.
(#) ODU válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Aha, érdekel a téma, erről a párhuzamos hidalásról kaphatnék valami séma rajzot? Vagy ha van akkor jöhet kész kapcsolás is. Külső hangosításra nagyon gyenge lenne eza fajta is? kösz előre
(#) highand válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Szerintem ő csak egy sokszáz wattos erősítőt szeretne megvalósítani a bevált 7294-el.

A 2-2 hídba az legalább 15 A-t tud a kimenetén, az nagyon komoly szám már.

Elvileg annak sem látom az akadályát, hogy 8 Ohm 600W-os erősítőt építsünk pusztán több 7294-el. Én szívesen letervezem, ha van valaki, aki besegít az elkészítésben.
(#) ODU válasza highand hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Na igen, pont egy ilyenre gondoltam,de azért a minőség is számít, ne csak egy hangos torz valami legyen. Egyébként hogy jön ki a 15A és a 600W? Épp veled beszéltem ezt a másik fórumon Engem leginkább a kapcsolási elmélet érdekel
(#) highand válasza ODU hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Ugye hídban minden különösebb intézkedés nélkül tudunk csinálni 150Vpp-t. Namost, ha egy utánhúzó tápot kap, akkor ebből tud lenni olyan 230Vpp.

De maradjunk csak a 150Vpp-nél. Ez 4 ohm-ra elvben 700W. Ezt 3-3 párhuzamosan kapcsolt 7294, hidalva simán hozza 0.05% torzítással.

3 db 7294 párhuzamosan járatva 20A-t tud leadni, nézd meg az adatlapot.

Ami a sokkal nehezebb, az az, hogyan kapcsolsz be egy 1500W-os toridot. Külön építeni kell hozzá lágyindítót. Akkora ventillátoros hűtés kell hozzá mint egy ház. Lesz vagy 30kg. Milyen hangszóró csatlakozókkal akarsz átvinni 20A-t? Milyen flexibilis drótod van ehhez?

Szóval lesz gond bőven.
(#) Bassmester válasza highand hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Ezzel csak az a gáz, hogy elvileg nem nagyon szereti a 40V feletti tápfeszt. Azt én is tudom hogy egy sima híd 70V körüli kimenőfeszt produkál +/-40V-ról terhelés nélkül, ami elméletben 600W körül lenne 8 Ohm-ra, na de milyen torzítással tudná ezt, és milyen tápegység kéne ahoz, hogy a 40V, az 600W-on is 40V legyen.
Én nem vágnék bele ilyesmibe. 600W-ra inkább csinálnék olyan véget, ami +/-90V-ról megy, ahoz legalább nem lenne lehetetlen feladat tápot csinálni.
(#) ODU hozzászólása Jan 11, 2010 /

Értem. Nekem 500W os sima trafóm van +-24V-al, akkor ahogy értem ne vágjak bele semmi ilyesmibe, elég lesz a normál hidas, úgyse bír többet... Még annyit szeretnék kérni hogy tegyen már fel valaki egy kapcsolást hogy hogy lehet 3-at párhuzamba kötni
(#) Bassmester válasza ODU hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Az pont jó lesz egy sztereó hídhoz :yes:
Egy ilyennel már elég komoly hangoskodást lehet csinálni, PA hangfalakkal.
(#) highand válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Bizony, jól mondod.

A 7294-ből építeni kell egy ilyen 3x2-es hidat, adni neki 2x40V-ot, akkor az 400W tuti meg lesz, hatalmas tartalékkal. És az legyen elég ebből az IC-ből, utánhúzó tápfesz nélkül.

Utánhúzóval, lehetne építeni borzasztó nagy kimenő feszültségűeket, de minek?
Következő: »»   139 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem