Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   59 / 316
(#) ZSozsóó válasza JnCon hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Hello!

Köszi, hogy megosztottad velünk a kapcsolásodat! Tuti jól szólhat! Nagyjából ez a topológiája az enyémnek is, a hangszín szabályozó utáni fokozat kerekíthet kicsit a hangzáson, nem olyan agresszív a hangszín szabályozó szélsőséges beállításaikor sem szerintem. Klassz, de tényleg!
A kimeneten valós érték az a 180k/15nF meg a két 100k párhuzamban(50k)aluláteresztő? Kicsit nekem túl mélyre menőnek tűnik így.

Zsolti
(#) Csiszdave válasza Massawa hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
OK, ebben egyetértek.

De ideális esetben (pl két dettó ugyanolyan pedál esetén) a tápbecsatlakozások azonosak, és mindig a negatív van a jack testre kötve (ebben most nem vagyok 100% biztos, hogy negatív, v. pozitív)

Ekkor nem zárod rövidre...

Gondold el, az általam emlegetett Artec tápegység, de a BOSS BCB-60-as pedal boardja is egy tápról szolgál ki 4-5, esetenként 6 pedált.

Illetve még mindig itt van ez a polip kábel, ami megint csak 1 tápról üzemeltet adott esetben több pedált.

Azonos tápkiosztás mellett, sztem működhet.
Vagy a fene tudja, elbizonytalanodtam, pedig volt már dolgom egy-pár pedállal...
(#) Csiszdave válasza Massawa hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Hmmm.... megint csak mondasz valamit.

Akkor örök bölcsesség, hogy ne keverjük az eltérő márkájú pedálokat.

OK, nagyon köszi a beszélgetést, álljon ez így itt tanulságul az utánunk következő nemzedéknek, úgy, ahogyan megíratott.

Én sokat tanultam belőle.

Pedig már szét is barmoltam egy tutijó HP laptop tápot, hogy belekukkantsak...
(#) JnCon válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Helló,

Igen, a hangszín úgy lett tervezve, hogy ne szabályozzon túl sokat és ne változtassa meg nagyon az alaphangzást inkább csak finomítsa.
A kimenti rc tag valós érték, hangzás alapján kísérleteztem ki. A 180k azért kell, mert anélkül hatalmas a kimeneti jelszint (8V p-p!) és szinte nem is lehet használni a hangerő potikat. A magasa rengeteg volt, bántotta a fülemet (három helyen is van magas emelés a kapcsolásban), itt lett levágva. Persze szabályozhatóra is meg lehet csinálni. Az volt a gondolat, hogy a gitárhang magasait torzítás előtt-közben megemelem utána a zizegő/recsegő felharmonikusokat a végén szűröm. Sikerült a dolog, a magasak inkább élesen de tisztán szólnak ki, összeolvad a torz és a tiszta hangszín csak jó hosszú hangkitartással -> ilyen torzítót szerettem volna mindig, csak félvezetősben még nem találtam olyant ami igazán jó lett volna (TS sem teljesen ilyen).
(#) magitor hozzászólása Jan 12, 2010 /
 
Üdv urak pár képet adományozok a fórumnak, rámértem szkóppal a real mc tubomra teljes kivezérlésnél -12 decibeles 440Hz es szinusz jellel az alábbit produkálja, szerintem rossz a jelalak, de a hangja pedig jó, kifejezetten teszik több nálam profibb gitárosnak is.
(#) JnCon válasza magitor hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Nem hinném, hogy ez rossz jelalak lenne.
A csöves cuccokra jellemző az aszimmetrikus vágás, az enyém is kb. hasonló jelet produkál a hangszínfokozat előtt (utána már nyilván másmilyen az RC tagok miatt).
Úgyhogy szerintem meiatt ne aggódj, nagyjából ilyennek kell lennie.
(#) magitor válasza JnCon hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Nem aggódok, csak furcsállom , még nem mértem ilyet, hisz most kezdtem el szkóppal mérni, hogy ilyen lesz, mert pl a GE fuzz az elég érdekes négyszögjelent mutat. de kimérek mindenemet ha lesz rá időm.
(#) ZSozsóó válasza JnCon hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Hello!

Akkor okés, csak nekem tűnt kicsit alacsonynak, de minden ízlés kérdése, biztos klasszul szólhat.
A magasat emelni kell torzítás előtt (másképpen szólva a mélyet elvenni) mert akkor csúnya lesz a torzítás (blocking distortion) főleg kisebb gainnál.
A relatív alacsony tápfeszültség miatt jó brown szand jöhet ki belőle, érdekelne minta, ha lesz, mindenképpen tedd fel! Akármilyen is legyen.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Hello!

Szerintem is rendben van, a "teteje" határolódik a táp által, az "alján" is látszik némi torzulás, kezdi elérni a második trióda előfeszültségét a jel. Gondolom a frekvenciától nagyjából független ez a jelalak, ahogy a real mctube kapcsolást nézegettem, sok "színező" alkatrész nincs benne. Várjuk a szkópábrákat, midnenből lehet tanulni!


Zsolti
(#) csoka69 hozzászólása Jan 12, 2010 /
 
Sziasztok!

A rugós zengetőről kérdeznék , mert nem értem a működési elvét.....Elektronikusan is meg lehet építeni, de hogyan?
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
hello!

Azon alapul az elve a rugós zengetőnek, mint amikor két gyerek egymástól távol megfog egy kötelet és az egyik elkezdi mozgatni. Látszik, ahogy a hullámok végighaladnak a kötélen, aztán elér a másik kölökhöz.
Tulajdonképpen késlelteted időben a jelet, majd a végén visszakevered az eredeti jeledhez. Ennyi.
Egy spirálrugót egy arra alkalmas "trafó"-val megrezgeted, ez úgy működik, mint ahogy az elektromágnes. Jellel arányosan tehát megrezgetted,idő kell neki mire átér a rezgés a másik végéhez a rugónak, a másik felén van egy fogadó trafó, ahol ez a rezgés jelet indukál a tekercsében. Ennyi, ha jól értem a működést, majd kijavít, aki jobban tudja

Zsolti
(#) JnCon válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Igen, nagyjából tényleg így működik.
Igazából az adó rész egy kis "hangszóró", aminek nincs membránja hanem a rugóköteg van a tekercsre rögzítve. Ha jelet kap, a tekercs rezgésbe jön és vele együtt a rugók is. Igazából nem is a késleltetés a lényeg, hanem a hatás hasonló egy húr megpengetéséhez (csak itt a húr helyett a rugók vannak, pengető helyett pedig a tekercs).
A rugóköteg rezgésbe jön, ezt pedig a túloldalán lévő "mikrofon" aminek szintén nincs membránja, csak a rugó másik vége van a tekercséhez rögzítve elektromos jellé alakítja. Az utánzengetés effektet (reverb) a rugók lecsengő rezgése hozza létre. Tul.képpen a gitárod felerősített jelével rezgeted a rugókat aztán az így kapott jelet felerősíted és hozzákevered az eredeti jeledhez a kívánt mértékben.

Tipikus példa arra, hogy hogyan lehet egy nagyon egyszerű és olcsó megoldással egy nagyon jellegzetes és jó effektet létrehozni. Természetesen a mért értékei (átvitel, torzítás) nagyon rosszak de mint tudjuk itt nem ez a lényeg, hanem a kapott hangzás ami viszont érdekes és használható. Csak sajnos elég nagy helyet foglal el és gerjedésre is hajlamos.
(#) csoka69 válasza JnCon hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Kezdem érteni, Köszi nektek!

És a 2 rugós mivel másabb a többrugós zengetőhöz képest?
még furcsább lesz a hangja, mert az eredeti hanghoz több eltolt jelet keverünk?
vagy hangosabb?

Aki kitalálta az valami elme volt
(#) karpi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Keves pedalnak van a plusz a testen.Esetleg maga a csatlakozo van mas standard szerint bekotve ( hogy nehogy uniformis legyen es mindenki sozza ra a tapegyseget a retegnezore,,,mert persze irja a hasznalati utasitasba hogy "csak cegunk XYZ tipusu tapegyseget hasznaljad ha nem akarod hogy kiegjen a cucc).
Azt az egyetlen pedalt ami forditva van at lehet kotni,vagy egy Graetz hiddal shotky diodakbol "megforditjuk" a polaritast.

A kozos nullpont mas bajt hoz , a "foldhurok" lephet fel es nem brjuk a pedalokat akarmilyen sorendbe hasznalni.
Erre is lenne megoldas nem probaltam meg ki csak lattam egy Montarbo erositobe, egy 30-40 Ohmos ellenllas volt a fold agba sorba kotve
az egyes bllokkok fele ami utan egy hidegito kondenzator volt kapcsolva a nulla p0nthoz.

Ha egy efekt teste a "plusz"'-ra van kotve ezt is lehetne mondjuk egy megfeleloen nagyerteku kondenzatoron keresztul a sasszira vagy/es a kimeeti aljazt nullajara kotni.
Persze a legjobb ha kulon an mindegyik , vagy csoportokonkent teljessen levalasztva galvanikussan.
Lattam a boltba egy kapcsolouzemu tapegyseget 60W-os 12V kimenofeszultsegu.Valami elektromos parnahoz vagy hutohoz van gyartva, magyar termek.Csak kb. 11 Euro !.Kell vegyek egyet es szetszedem lassam milyen , talan nincs szurese?.De nem hinem mert eloirasok vannak a zavarmentesiites iranyaba.Megis kb negyszer olcsobb mint egy laptop tapegyseg.
(#) JnCon válasza csoka69 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Eltérő feszességű és vastagságú rugókat használnak, hogy színesebb legyen a hangzás.
Mintha azt utánoznák, hogy egyszerre több tárgyról és irányból verődik vissza a hang.
(#) karpi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Nem vitatkozni akarok csak azert irtam hogy akit erdekel mindent megtalal az adot oldalakon es az azokbol kiindulo linkek-ben,
Hogy ne keljen ismetelni ugyanazt az ujabban kerdezo forumtarsaknak.
Minden le van irva a cikkekben, az is hogy tunigolhatnak egy Bassman-t hogy allitsak be a fazisforditot, az elofeszultsegeket es sok mas jo tanacs .En csak azert emlitettem meg egyes dolgokat hogy ilusztraljam milyen cikkekrol van szo.
(#) csoka69 válasza csoka69 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
vagy talán hosszabban eltolja a jelet?
És így még tovább lehet hangoztatni ugyan azt a hangot?
(#) JnCon válasza csoka69 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Még ezt kérdezted:
Elektronikusan is meg lehet építeni, de hogyan?
Sajnos csak digitális áramkörrel ami nem egyszerű és nem is olcsó. Van egy előre elkészített és bedobozolt modul amit árulnak:
Belton Digi-LogReverb Unit Model:BTDR-1H
Ezt csak be kell építeni a pedálba néhány más alkatrésszel és működik is.
De sajnos nálunk nem kapható, Ámerikából meg kissé drága lenne behozatni egy-két darabot.
(#) karpi válasza JnCon hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Es az is a cel hogy ne legyen egy tul szuk rezonanciatartomany.
ezelot 40 evel epitettem egyet ,telefon fulhalgato acel membranjahoz volt az egyik rugoveg a masik oldalon egy masik 2KOhmos fejhalgato vette a jelet .
A gyari zengetoben a magneses pickup mukodesehez hasonlo ket nagyobb "fej" volt ,Az egyik az adoo , a masik az erzekelo a kettonek kulombozo impedanciaja volt .Egy kis magnes volt "mozgatva" a legresben.Lehet hogy meg jobban aa Fender Rhodes zongora hangszedojehez hasonlit.

Hammond Hall a neve a rugos zengetonek.
(#) JnCon válasza Massawa hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Azért nem lenne rossz, ha ezeket a belton modulokat itthon is forgalmazná valaki elérhető áron.
Van komplett multieffekt modul is.
Koreai cég gyártja de gondolom csak nagykernek szállítanak és nagy tételben.
http://www.belton.co.kr/
(#) karpi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Amit en lattam eddig annal ha volt referenciafeszulseg oszto ( virtualis fold ) attol meg a sasszi es a csatlakozok nullaja a minuszra volt kotve.

Ilyen orosz cuccoknal lattam mindenfele valtozast.

A legtobbnel csak a csatlakozo volt forditva bekotve .
Fold hurokkal nem nagyon lehet jatszadozni itt se , a visszahatas nagy lehet attol fuggoen melyik cucc hogy fogyaszt es ha jol megy meg rangatja is a feszultseget .Igy visszajon a bemenetekre mindenfele amit el lehet kepzelni es amire nem is gondolsz.
Direkt levalaszto splitter-ek meg summer-ek vannak erre a celra , trafos levalasztas, bufferes+trafos, optocupler-es .
Egy sima kis "vasut"-nal nem olyan veszelyes .
De ha kezdesz egy analog "proceszort" akarsz osszeallitani megjonnek a meglepetesek.
(#) Csiszdave hozzászólása Jan 13, 2010 /
 
Hali!

Látom, feldobtam a témát a pedál-tápláló megoldásommal...
Aztán arra is rájöttem, hogy jobban járok, ha egyenlőre jegelem a témát...

Más: nyílvánvalóan, aki már épített otthon pedált magának, találkozott a "hogyan feliratozzuk a potmétereket" dilemmával.

Történetesen adva van egy akármilyen pedál 3 váltókapcsolóval meg 4 potméterrel, fekete lemezdobozba építve.
Feliratozni kellene a potmétereket, értékskálát elhelyezni (1-10-ig mondjuk), meg a nevét odabiggyeszteni mellé, hogy "Drive" vagy "Echo" vagy miegymás.

Ez ugyan nem elektrotechnikai ördöngős kérdés, de ki hogyan cicomázta a saját pedálját? (még egyszer: fekete lemezdoboz, arra valami fehéren festett felirat dukál)

Kézzel festés, matricázás, esetleg felirat kimaszkolása és úgy festés, vagy kapható valahol előre gyártott matrica, ilyen célra?

Bocs, ha már esetleg lett volna a téma, vagy nem ide kellene írnom.
(#) JnCon válasza Csiszdave hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Hát, pont a fekete a legrosszabb, ugyanis fehér feliratot nem könnyű csinálni.
Én is úgy oldottam meg a dolgot, hogy világosabb színűre festem a pedált amin fekete vagy (pl. kék szín esetén) sárga felirat olvasható. Aztán öntapadós matricára nyomtatok (akkorára, mint a pedál teljes felülete) és ezt felragasztom aztán egybelakkozom. Nekem ez vált be legjobban.
Ki akarom próbálni a vasalós-maratásos módszert is de az csak festetlen fémfelületre jó.
A fuzz face topicba tettem fel képeket a korábban említett csöves pedálomról, belinkelem ide is. Ezeken látszik a feliratozás:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b8/b8f9c077b3969172718bd...0d.jpg
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/55/5590cc2baecb6204cb65f...9f.jpg
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/1f/1fd402217246e0f54e805...3b.jpg
(#) Csiszdave válasza JnCon hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 


Köszönöm, ez a tuti megoldás!
Egybelakkozással meg örökké fog tartani, remélhetőleg a lakk nem pattogzik le a fóliáról.

Köszi!
(#) magitor válasza Csiszdave hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Én kézzel festek, az akrill csodákra képes, csak lakkozni nem árt.
(#) karpi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Hat nem irtam azt hogy Temesvari vagyok , mert elotte mar irtam valahol hogy itt nalunk Temesvaron,,,

A "Iulius Mall"-ban egyik aruhaz polcain lattam .Nem vettem meg vegul mert arra mind keszulok hogy egy PC-tapot bolonditsak meg gitar-combo tapegysegnek ugy 70W-osnak. Abbol az uzketi tapbol kettot vettem volna es megpiszkalva plusz ket puffer kondival jo lett volna gondolom.

Ha egy ilyen tapnak szejjel lehet szedni a trafojat es tobb szekunder tekercset tenni ra aztan kulon egyeniranyitani,szurni jo lenne pedaloknak .

(#) karpi válasza Csiszdave hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Letraset ...

Sotet alapra is lehet feher karaktereket "ranyomtatni" majd utanna meleggel lehet rogziteni aztan egy vekony lakkreteg jol vedi .Bővebben: Link
(#) Bassmester válasza karpi hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szerintem ne kínlódj a szutyok PC-tápokkal, inkább építs egy jó kis Cimopata-féle rezonáns tápot ETD 29 - ETD 39 magból, ami kb 150-300W-ot tud. Itt a topikja.
Én ezt a kapcsolást használom végfokokhoz. Tökéletes :yes:
(#) Csiszdave válasza karpi hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Köszi!
Jónak tűnik, majd felderítem, honnan lehet beszerezni.

De a legvalószínűbb, hogy valamelyik helyi papírboltban megkérdezem, melyiket egyszerőbb beszerezni... letraset vagy üntapadó átlátszó fólia...
(#) Csiszdave hozzászólása Jan 14, 2010 /
 


Az én táp dilemmámról bővebben:

Geofex táp téma

angolul júl tudóknak...
Következő: »»   59 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem