Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   34 / 188
(#) Hp41C válasza louis73 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Szia!

Kicsit kicsi a L és a C mérési tartománya. Nem érné meg az LCM-3 -at megcsinálni (megvenni), sokkal nagyobb a méréstartománya és még az elko-k szivárgását jelzi, az esr értékét is méri. Nagyobb induktivitásnál a párhuzamos kapacitást is kijelzi. Gondolom ezt már olvastad a megadott linken.

Szia
(#) (Felhasználó 5823) válasza louis73 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /
 
Hát ha saccolni is elég akkor nosza neki! Itt az enyém, arra jó, hogyha rosszul látszik a felirat, vagy nincs is (induktivitás) megmondja, hogy mi lehet, de a mérőműszertől messze van (arra ott az LCM3). Nézd meg én megépítettem 16F84-el, fent is van a honlapomon!Bővebben: Link
(#) CHZ hozzászólása Jan 12, 2010 /
 
Én is megépítettem hutale dokumentációja alapján az LCFesR mérőt .
Az első próbák alapján azt mondhatom , hogy jó kis műszer .
Azért esett a választásom erre a kapcsolásra , mert számomra fontos , hogy beépített kondenzátorok ESR mérését is lehetővé teszi . Javításnál ez nagy előny .
Dobozában hálózati tápegység is elfért , de telepes üzemre is alkalmas .
Csiptetős aljzat gyors R-L-C csatlakoztatást tesz lehetővé , az ESR mérés 20cm vezetéke is befogatható ide is , de a banánhüvelyek alá beszorítva megfelelőbb lehet , jobb érintkezést miatt .

(#) deguss hozzászólása Jan 12, 2010 /
 
Örömömre szolgál, hogy bejelenthetem, miszerint az LCM3-mal pontos áramkörön belüli ESR méréseket lehet végezni.

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/lcm3_alkatresz_mero_musz...l?pg=8

Hamarosan elérhető az új szoftver (mint eddig is, most is ingyenesen), minden frissítéssel és korlátozások nélkül!
(#) tubby válasza deguss hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Kösz a bejelentést, nagyon várom az új szoftvert. :yes:
(#) deguss válasza tubby hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
István már véglegesítette, de jó alaposan teszteljük is. Aki már egyszer igényelte a régit, neki automatikusan megküldjük! Hamarosan...
(#) llaci56 hozzászólása Jan 13, 2010 /
 
Szuper kis műszer az LCM3, - külön gratula és köszönet az alkotónak! A téma elején szereplő LC mérőt én is megépítettem, de ezt sem hagyom ki, annyi előnye van az LC mérővel szemben.
Egyetlen "hátránya", (egy analóg ESR mérő műszerrel szemben) hogy le kell olvasni a számokat. Persze, ettől sose legyen nagyobb bajunk, de én szívem szerint kiegészíteném egy analóg (szerű) kijelzővel is. Nem deprez műszerre gondolok, hanem 3db ledre. Amennyiben a kapac nem 0 vagy végtelen, 1 ohm alatt zöld, 1 és 10 ohm között sárga, minden más esetben pedig piros led világítana, megkönnyítve a hibás kondi keresését az elszaporodott kapcs.üzemű tápokban. (A kijelzés ötlete a Capacitor Wizard -ból van, melyet szintén megépítettem.)
Nem tudom, mennyire tratjátok ezt "fontosnak", én mindenképpen kiegészítem vele a készüléket, - ha másképp nem, akkor az LCD kijelzés visszakódolásából. (Lehet, hogy van egyszerűbb módja is, de ehhez méréseket kell végeznem az áramkörön, ha kész lesz.) Persze egyszerűbb lenne néhány kiegészítő elemmel - és a program forráskódja ismeretében - a PIC átpogramozásával megoldani, de ez már a fejlesztő(kö)n múlik.
(#) kapcsrajz válasza deguss hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Nagyon jóóóó

Várjuk az új szoftvert.
(#) p_istvan válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szervusz!
A bevált kapcsolást és nyákot már nem módosítjuk.
A szoftvert is már csak az esetleges apró javítások miatt változtatjuk.
De egy kis plusz árakörrel megvalósíthatónak tűnik az elgondolás.
De én csak egy kétszínű (zöld/piros) LED-et alkalmaznék ami (narancs)sárgán is tud világítani ha mindkét led világít benne.
Üdv. P István
(#) deguss válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Az analóg mérés egy más kategória. Célműszerek léteznek ESR-mérésre, van is egy jó kapcsolás szintén itt az oldalon, de az csak ESR-t mér.
Az LCM3-mal kapcsolatban: A 3-4 állapotot jelezni tudó LED, vagy LEDsor ugyan jól néz ki, de nincs értelme.
Ugyan is olyan nagy tartományban mozognak a határértékek a kapacitástól és a feszültségtől függően, hogy egy "Jó" / "nem jó" döntést nem tud a műszer még kiszámítani sem. (Pl. honnan tudja a kondenzátor névleges feszültségét?) Ezért is van a műszerdobozon az irányadó diagramm.

A kijelzőre küldött adatokból nem lehet értéktartományokat kikódolni, ez komplexitása miatt nem kifizetődő. Itt még csak nem is a forráskód miatt sem lehetne, ugyan is az alkalmazott processzor összes ki- és bemenete többszörösen is fel van használva, tehát ha lenne létjogosultsága az ötletnek, akkor sem lenne kivitelezhető.

Remélem azért ennek ellenére is könnyedén leolvasható a mért ESR érték. Fontos a rövid mérővezeték, az erős szorítású csipeszek és a jó minőségű csatlakozók. Leginkább aranyozott és késes kialakítású lenne a legkiválóbb, de akkor már lehetne 4 vezetékes mérést is csinálni. Viszont kondenzátorok ESR méréséhez nincs szükség ezred ohm vagy a feletti felbontásra, az ismétlési pontosság bőven 10mOhm alatti, így egyértelműen eldönthető, hogy milyen állapotban van a kondenzátor, amit az újításnak köszönhetően, hamarosan már áramkörön belül is (polaritásfüggetlenül) lehet megmérni.
(#) Libus hozzászólása Jan 13, 2010 /
 
Én is megépítettem az LCM3 műszert, egyből indult, köszi !
(#) llaci56 válasza deguss hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Idézet:
„...LED, vagy LEDsor ugyan jól néz ki, de nincs értelme.”

Remélem, nem gondolod, hogy azért tennék ledet az ESR mérőre, mert "jól néz ki"!
Ha bogarásztál már 30-40 elkó között, akkor tudod, hogy van értelme. Mint ahogy az analóg műszer skáláját sem olvasom le, csak akkor, ha nem a zöld mezőben (1 ohm alatt) áll meg. Viszont ott még el kell végezzek egy zárlat mérést is, ami ennél a műszernél megspórolható. Az a tapasztalatom, hogy 1 ohm alatt, ha nem zárlatos az elko, akkor az jó. Minden más esetben gondosabban kell megvizsgálni a kírt értékeket.
(#) Hp41C válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szia!

Még meg is tudná hajtani a kérdéses led-eket.... Az LCD-nek a D7..D4 vonalon a beírandó kódra csak a E jel aktív szintje alatt van szüksége (egy kicsit hamarabb kell beállítani, egy kicsit tovább kell tartani.) A mérési eredmény kijelzése után a kért információ megjelenhetne a D7..D4 lábakon a következő mérés ideje alatt. A meglévő nyákokat, megépített készülékeket a módosítás nem érintené...

Szia
(#) p_istvan válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Az áramkörön belüli méréskor, csak az ohmos impedancia (ESR) mérhető, az esetleges zárlatról nem lesz információ, mert ekkor nem történik (nem is történhet az áramkör épségének védelme miatt)párhuzamosan az elkó mérés. A mérőjel ilyenkor csak egy pár mV-os színusz jel, ez elkót töltő impulzusok elmaradnak.
Bár az is gyanús lehet zárlatkor, ha túl alacsonny az ESR értéke a (ráírt) kapacitáshoz viszonyítva.
A zárlat érzékelése csak normál elkó mérésnél fog működni.
(#) llaci56 válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Ezek szerint a jó állapotú LowESR kondikat 0 ohm -nak méri a műszer? (Még nem mértem vele, mert nincs még kész. )
(#) p_istvan válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Nem, mert a kijelzés felbontása 1 mohm, ezért 10-20 mOhm még jól kiértékelhető. De nem is írtam ilyet, hanem arra akartam utalni, hogy ha a pl. egy pár száz µF-os elkónak mondjuk 10 mOhm a mért ESR-je (áramkörön belüli méréskor) az már a zárlat jele lehet.
Normál (azaz NEM áramkörön belüli) mérésnél természetesen egyszerű a helyzet, mert akkor nem tud kapacitást mérni és átvált ellenállás mérésbe, ekkor a zárlati ellenállást fogja mérni és kijelezni. (Az ellenállásmérésnek igazából ez az igazi értelme ennél a készüléknél, az már csak mellékhatás, hogy 100-200 mOhm alatt is meg lehet becsülni egy ellenállás értékét vele)
(#) llaci56 válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Akkor lassan közelítünk a lényeghez. Ha én az analog műszeren látom a 0-nál nagyobb ellenállást, akkor itt is meg lehet(ne) húzni egy határt (pl.) 10 v. 20 mOhm -nál, (esetleg beállíthatóan,) ami felett, de 1 Ohm alatt jelez a zöld. Ez az elko 99,99 % -ig biztos, hogy jó. Természetesen azokra a kondikra melyek extrém kapacítással és/vagy átütési szigeteléssel rendelkeznek, azokat az ember eleve másképp "kezeli", - de ők ritkábbak is. 1 - 10e µF -ig viszont jó hasznát lehetne venni. (Persze akkor, ha sok kondit kell mérni áramkörön belül.)
(#) Ideiglenes válasza CHZ hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szép kivitelű lett a műszered. Én még előtte vagyok az építésnek, de már most tudom, hogy az enyém nem lesz ilyen. Be kellett látnom egy ideje, hogy érzék is kell hozzá.
(#) MAGA VAN válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Üdv
Ilaci56
Ha igény van arra, hogy valamilyen határértéken jelezés legyen, akkor a használó szempontjából a LED helyett praktikusabb az akusztikus jelzés. Az egy másik kérdés milyen utólagos SW- HW beavatkozással lehet megtenni a már kész LCM3-on.
Üdv
M-V
(#) CHZ válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Köszönöm.
Egy jobb doboz sokat segíthet a megvalósításban .
Végigpróbáltam nagyjából a mérési lehetőségeit , teljesíti a megadott paramétereket . Nagyobb kapacitás méréséhez (20000u) 1 perc kell.
Te is hutale kapcsolását csinálod ?

20000u.jpg
    
(#) p_istvan válasza CHZ hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Szervusz!
A feliratokat hogy készítetted? Jól mutat!
Tényleg egy perc kell egy elkó méréshez? Nem egy másodperc?
Üdv. P István
(#) CHZ válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Szia !

A 20000u méréséhez közel egy perc kellett , de 1000u alatt gyors .
Feliratokat +20-as technikával , sima géppapírról átvilágítva , mint a nyák készítésénél . Előhívást követően még ráégetem a lakkot , így tartós marad , oldószer sem oldja , így lakkozással sem kell védeni .

(#) p_istvan válasza CHZ hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Kösz!
(#) CHZ válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Szívesen .
Az LCM3 akkor gondolom gyorsabb , másodperc(ek) alatt méri a 20000u kapacitást is ?
(#) p_istvan válasza CHZ hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Igen, másodpercenként 1-2 mérést végez egészen 100 000 µF-ig az elkó kapacitásának függvényében.
(#) CHZ válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Köszi .
Lemértem 4700u-val , 12 másodperc a mérés ideje .
(#) Amarton válasza CHZ hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Az gáz
(#) hutale válasza CHZ hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
A C mérés rezonancia alapú, ezáltal nem nagy értékű elkók esetén elég az 1 mp-es mérés, mely elég pontos eredményt ad. Ha azonban nagyobb értékű az elkó, a rezonancia frekije kis értékű, ilyenkor a műszer 1 periódus idejét méri, mely tart egy ideig. Ezzel nagyobb pontosságú eredmény kapható. Gondolom, hogy az időért pontosságot kapunk.
(#) CHZ válasza hutale hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Nekem , nem gáz !
Elfogadható , pontossága lényegesebb .
Kis kapacitásoknál is pontos és ott gyors is .
ESR méréseknél (áramkörben is ) , jól működik és ott nem lassú .
Mértem frekit is vele 10Hz stabilan pontosan mérhető , hangenerátorom legkisebb frekije .
(#) p_istvan válasza CHZ hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Mihez képest ellenőrizted a pontosságot?
Mérd meg kétszer egymás után azt a 20 000µF-t, mekkora a két mérés közötti eltérés? (esetleg pár fokkal eltérő környezeti hőmérséklet esetén)
Következő: »»   34 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem