Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, akkor először a hűtést fogom megoldani normálisan, mert most még a gyári tokban van.
Üdv mindenkinek!
Ja és B.U.É.K. mindenkinek! Az lenne a kérdésem hogy a 18x dvd író lézerdiódájának mennyi milliamper kell max.?
18X írónak oéyan 200-240ma max 16X 160-180 max
De rég volt már 18X íróm.
Ha lesz egy kis időm akkor felteszek majd egy gyári áramgenerátort is, azt mindenki bátran megépítheti dvd laser hez.modulálható és áramkorlát is van benne.
igen a hűtést csináld meg mert a gyári tok az kevés 440 ma en
Helló
Hát azt szerintem többen is megköszönnénk
Tápegységeket itt tudtok beszerezni elég jó áron.
http://www.atysco.hu/hu/pages/49 Én itt vettem egy 'RS-25-5' tápot 5volt 5amper és semmi problémám vele. egy 100mw zöld modul megy róla 1A vesz föl és egy 22XLG vörös 440ma
Köszi a választ!
Az áramgenerátor kapcsolási rajzát dobd már fel légyszíves, kíváncsi vagyok rá!
Kapcsolási rajzot lehet hogy nem tudok föltenni de fotót a panelről illetve fotót a beültetésről igen ráírom a képre majd az alkatrészeket is.
Nem baj, jó lesz képekkel is!
És ez mettől-meddig nyomja a milliampert? Hány volt kell neki táp, stb. Köszi!
Ezekről lenne szó megprobálok kapcsrajzot csinálni róluk
Beszereztem egy LG 16x dvd írót. Kiszedtem a komplett olvasó részt. A dvd író diódáról leforrasztottam a fóliát (nagyon óvatosan jártam el! Csak egy pillanatig hagytam ott a pákát, szép apránként) Vezetékeket ráforrasztottam, majd meghajtottam áramgenerátorral (20mA adtam rá). A diódát benne hagytam a helyén, hogy azért hűtés legyen neki. Szépen világított, vízszintes helyzetbe, de ha a plafon felé akartam fordítani el is aludt, vissza vízszintbe világít. Utána egyszercsak nem világított. Na mondom túlhajtottam a diódát. Áramgenerátor ellenőrzés 20mA-ad le, az jó. Vezeték ellenőrzés az is jó, forrasztás szint úgy, nem értem a mi a gond . Megvizsgáltam mégegyszer a forrasztást, és akkor nézem hogy a dióda pozitív lába elforog... Megszakadt a csatlakozás bent, kuka . Még szerencse hogy az író ingyen volt, de akkor is. Óvatosan szedjétek le a fóliát róla!
-én az 5. írónál ráhagytam ezt a kihalászást nálam mindig fordítva volt a polaritása diodának vagy hozzáért valamihez és nyekk úgy hogy elegem lett az egészből
Furcsa én már egy marék DVD diódát bontottam egy nagyon olcsó változtatható hőfokú páka állomással meg ónharisnyával és mind megy de az életbe úgy van az ember ha túlontúl óvatos úgyis elrontja mint én és az Iphone-om esete de azóta él
Én már kiforrasztottam már egy párat (10-15 körül!, infra diódákkal eggyüt) 1500Ft-os somogyi pákával meg egy szemöldök-csipesszel és nem ebbe haltak bele hanem a helytelen tápellátásba
-egyébként arra még nem jött rá valamelyikőtök hogy hogyan lehetne megtalálni a gyári vezérlését az égetőnek? mert akkor nem kéne itt szenvedni ilyen áram genyarátorokkal hanem mehetne símán egy pc tápról és no veszély a kiszedésnél .( Végül is csak az ic nek a száma alapján kéne rá tervrajzot találni és már tudnánk is hajtani vagy ugye hogy jól gondolom ugye?... :yes:
Miért, ki szenved vele? A kiszedést mindenképpen meg kell csinálni, ha gyári, ha saját az áramgenerátor.
ajj nem azt mondom ... Ha tudod hova kell adni a 3...5 v ot és hogy kell kapcsolni a lézer előtt akkor kaptál egy majdnem komplett lézezt aminek csak ház kell+opika meg x volt de arra ott van a pc tápja is .De nem akarok lebeszélni senkit a gányolásrol aki akarja csinálja... aztán vagy sikerül vagy nem.
Mivel nem lehet mindenki szakember , ezt is kik csinálják szerinted ? tizenévesek akik láttak egy videot a tub on. Persze nem csak azok de azok értenek is hozzá mert szakmabeliek ,de jó lenne már ha a tubon se azt mutogatnák hogy hogyan kell kiszedni hanem hogy hogyan nem kell kiszedni és működtetni a dolgot. Lehet nem szállna el minden második probálkozónak. szerintem igazam van.
Szerintem az egész gyakorlat kérdése. Nekem idáig egy szállt el, az is gyári lézer volt. De idáig mindegyiket sikerrel kiszedtem.
Az, hogy valami nem sikerül, egyáltalán nem rossz, nagyon is jó, ebből tanul legtöbbet az ember. Akit meg érdekel egy kicsit is, az nyugodtan fogjon csak bele a meghajtó készítésbe, persze a lézer nem a legjobb egy kezdőnek, de nem lehet megtiltani, hogy most ezt aztán ne csinálja valaki meg.
Kezdésnek szerintem elég LED-et ráakasztani, azt is meg lehet lőni!
Itt szerintem a figyelmetlenség a legnagyobb baj.
Én beforrasztottam több ezret, nem haltak meg.
Mert nem voltál figyelmetlen
Hello.
Gondolkodok egy 22x es dvd írón. De mielött megvenném lenne pár kérdésem ha nem baj, mer nem szeretnék megin kidobni 6000ft-t. Megcsináltam az lm317t-s áramgenerátor-t, lemértem 1 led-el 265 ma áramot kap. 1. Az lm317 röl végéröl levágtam azt az aluminium darabot amire rálehet rakni a hűtőbordát ez nem baj ugye? 2.A végén nem 1N4001 van hanem 1N4007 DC. Ez jo hejettesitésnek?Boltban aztmondták hogy igen. 3.Végén Szintén nem 10mf 16v hanem 10uf 15v ez is jo? 4. 8v ot adok neki mer igy kapja rendesen az áramot. Azt hiszem 3.2v a lézernek 1.5 az áramgenerátornak a többi 4v nem tudom mire kell de 5 v al nem volt jó. 5.A kimenö áram 265ma, hogyha rárakom a diodá-t rendesen jol bekötve ugye NEM romolhat el? persze elötte kikapcsolva az áramgenerátor. Előre is köszi a válaszokat. Elnézést ha sok a hülye kérdés de már 2. dioda meghalt, tudom hogy miért, nem szeretnék még 1 et megölni.
Azért halnak meg a diódáid, mert sosem olvasod el rendesen a leírtakat.
1: és mégis hogyan fogod hűteni?? 2: googlével gyorsabban megállapíthattad volna, mint amennyi idő alatt beírtad. A válasz: jó, ha 1N4001-et akarsz helyettesíteni. De egyébként meg egyik sem jó oda valójában, oda gyors diódát érdemes berakni, abból van sokféle pl: SF18, BAW 75 stb. 3: minek a vége? Az áramgenerátor kimenete? Oda ügyelni kell, milyen kondit raksz, ha modulálni akarod. Ha CW-ben akarod üzemeltetni, akkor egy kis értékű elkó is megfelel, de mF-t nem szokás írni, mert van akinél mikrót jelent, van akinél milifaradot (amit egyébként ezért a félreértés miatt nem szokás használni). 4: ajánlom az ohm, és kirchoff törvények áttanulmányozását. A 4V is bizony az IC-n fog esni, mint minden maradék feszültség, ami nem a diódára és figyelőellenállásra jut. Ezért kérdeztem, hogy mivel fogod hűteni. 5. elromolni elromolhat. Először mindig érdemes letesztelni állítható áramgenerátorral, hogy a diódán mikor alakul ki a normális feszültség.
Köszi a gyors választ.
Probáltam 4v al írtam de nem jó a rajzon is 7.2v ot irnak. Az IC-n szerintem 1 max 1.5 V esik. Körbe van ragasztózva gondolom 1-2 perc alatt nem fog felforrosodni nagyon.Nem lézershow ba megy. Azért irtam mf et mert a rajzon is úgy irták . Nemtudom mi az a CW. Rajz: http://www.rog8811.com/LM317%20components01.jpg
Hali!
Milyen kapcsolási rajz alapján építed meg? Én ezt ajánlom: Bővebben: Link Viszont 265mA esetén az ADJ és az OUT közötti 20-50 ohmos trimmert ki kell venni, mert ez túl nagy áram neki. Az 5-6 ohmos ellenállás helyére pedig a képlet szerint 1,25V/0,265A= kb 4,7 ohm jön ki, ami pont jó... persze ilyen kis értékű ellenállásnál sokat számít a tűrés, tehát majd amikor eljutsz a lézerdiódához, akkor először inkább valami nagyobb ellenállást rakj be, mondjuk 6-10 ohmosat, de csak miután letesztelted LED-del az áramkört egy 47ohm-os ellenállással amitől kb 25mA lesz a LED-en. Ha minden okés, akkor cseréld le a LED-et a lézer diódára (persze előtte áramtalaníts) és mérj a lézerrel sorosan áramot. Ha itt is 20-30mA-t mérsz akkor mehetsz lejebb az 5-6 ohm-os ellenállások felé (ha nem jön ki a kb 265mA, akkor kötögesd az ellenállásokat párba/sorba, attól függően hogy a legjobb). FONTOS: AZ ADJ ÉS AZ OUT LÁBA KÖZÖTTI KIS ÉRTÉKŰ ELLENÁLLÁS 1W teljesítményű, vagy afölötti legyen! Az stab. IC bordáját valóban nem szabad levágni, hisz a felesleges feszültség hő formájában itt távozik el, sőt, inkább még ajánlatos hűtőbordát is rakni rá. Sok sikert! szerk.: a bemenő feszültség minél nagyobb, annál nagyobb hűtőbordát rakj az LM317-re! de 8V, vagy több is jó, csak akkor jobban melegszik az LM317...
Idézet: „Az IC-n szerintem 1 max 1.5 V esik.” Nem is csodálom, ha pusztulnak a diódáid, úgy látszik, hiába írtam, mit is kéne tenned, nem is foglalkozol vele, innentől kezdve nincs mit tenni.
Ilyen rajzok után nem is csoda, hogy mindenkinél pusztulnak a diódák. 5 vagy 6 ohm? Hát ahogy írtad még a tűrés sem mindegy mekkora, nemhogy 1 ohm különbség!
Figyelőellenállásnak bekötött trimmer pedig nagyon nem lineárisan szabályoz. Akkor már inkább feszültségosztóként kell bekötni a potit. |
Bejelentkezés
Hirdetés |