Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V vezérlése számítógépről
Lapozás: OK   1 / 3
(#) zsolesz088 hozzászólása Jan 2, 2007 /

sziasztok!
én ezt(a mellékelt kapcsolási rajzon találhato kapcsolást) szeretném megépiteni de nem tudok egy pár dolgot ezeket szeretném megkérdezni töletek:
- ez váltoáramu 220V vagy egyenáramu?
- sima 220V-os izzoval müködik?
(ledekkel müködött ugy hogy az optocsatolo helyére ledek vannak rakva de jobban tetszene nekem ha 230-as izzokat is lehetne vele vezérelni)
a segitsédet elöre is köszönöm
üdv: zsolesz

lehet h nem optocsatolo a neve hanem szilárdtest relé a tévedésért elnézést kérek
(#) erobi82 válasza zsolesz088 hozzászólására (») Jan 2, 2007 / 4

Az igazi neve optotriak ha nem tévedek.Ez "váltakozót" tud kapcsolni, mivel triak van benne.Tehát 230-at tudsz vele kapcsolni, de csak óvatosan
(#) zsolesz088 válasza erobi82 hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

köszi hogy kijavitottál igazábol nem tdtam a nevét de most olvastam egyk forumtémában hogy szilárdtest relé de lehet hogy neked van igazad. azt meg tudod mondani hogy ami benne van triak az mennyibe kerülhet körülbelül?
(#) Sebi válasza zsolesz088 hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

150HUF a triac, MOC3041 opto 120HUF LOMEX-ben
(#) Istike88 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

hát szerintem kicsit kevés az a 150Ft a triacnak mer az kb csak 15 mA-es ide meg 4 A-es szilárdtest relé kell a rajz alapján és az nem 1 óccsó dolog....2000 alatt nem hiszem h kapsz ideillőt
(#) MPi-c válasza Istike88 hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

Ahogy Sebi írta, a triak 150 körül van. Ide jó pl: a TIC206D az 400V , 4A, de a 216D már 6A-t tud. A TICP 206M TO-92-es tokban meg tud 600V, 1,5A-t az is 200 Ft körül van.
Nem tudom ezt a 15mA-t honnan vetted?
(#) leono hozzászólása Jan 2, 2007 /

A MOC30141 SSR-ől mellékelek egy leírást. Ebből láthatod, hogy milyen feszre és mekkora teljesítményre használható. Nem véletlen a plusz triakos kimenet. Ez az SSR inkább csak meghajtásra jó. Annyiban tud többet egy sima optocsatolónál, hogy ebben van nullátmenet érzékelő. Ha a nullátmenetnél történik a bekapcsolás, akkor elkerülhetők a bekapcsolási áramlöketek. Egyenáramra is jó, de az ne legyen simított, hanem pulzáló vagy lüktető.

moc3041.pdf

(#) Istike88 válasza MPi-c hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

bocsi... rájöttem h hülyeséget beszéltem... haggyunk inkább
(#) Prinner válasza zsolesz088 hozzászólására (») Jan 2, 2007 1 /

A rajzhoz még annyit fűznék hozzá, hogy célszerű lenne egy gyorskiolvadású biztosítékot bekötni a a terheléssel sorba. A biztosíték megvédené a triakot a túlterheléstől illetve a rövidzártól. Kisérleti összeállításban én mindenképpen bekötném.
(#) zsolesz088 válasza Prinner hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

lehe hogy hülyeséget kérdezek de biztositékoknál is meg van adva a V és A ésték nem? akkor ide 400V 4A-es kell? vagy most tök hülyeséget irtam?
(#) Prinner válasza zsolesz088 hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

Igen, neked ilyesmire van szükséged, de általában 250V-os névleges feszültségűt használnak hálózati feszültségre. Ha nem akarod kihasználni a 4A-t akkor kisebb áramú is megfelel. A gyorskiolvadású bizti betűjelzése F (fast=gyors), és általában így van ráírva a biztosíték fémsapkájára: F4A/250V

nagyon köszi mindenkinek mindent ezt az egyet még megkérdezem hogy igy kell bekötni egyböl hálozatba vagy kell vmi trafo is? (angolbol nem vagyok valami jo. lehet hogy az van ott angolul leirrva?)jah és azt h több embernek hogy lehet adni a pontot?
(#) erobi82 válasza zsolesz088 hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

Ha a fogyasztódat az "L" jelöli akkor jól rajzoltad a bekötést.Szoktak olyat ajánlani hogy 230/230 földfüggetlen feszültségről tápláld a berendezést, ez csupán azért előnyös mert ha a földön állsz és megfogod a fázisvezetőt akkor nem kapsz áramütést.(azért igy sem érdemes fogdosni)
De megfeleő körültekintéssel használhatod a kapcsolást trafó nélkül is.Azt hogy több embernek adható-e pont 1 témába azt sajnos nemtudom erre 1modi tudna felelni, de szerintem nem :no:
(#) Prinner válasza zsolesz088 hozzászólására (») Jan 2, 2007 /

Az áramkör hálózatra kötéséhez még annyit említenék meg, hogy a kapcsin feltüntetett "L" a fázis, az "N" a nullának felel meg. Magyarországon a német DIN szabványt vettük át konnektorok ügyében, ennek az a hátránya, hogy a hálózati dugót kétféleképpen lehet csatlakoztatni, igy nem lehet tudni, hogy a készülékben melyik a fázis, és a nulla. Ezért végül is mindegy, hogy kötöd be a fázist és a nullát.
Főleg angol nyelvterületeken használnak olyan hálózati dugaljakat is, amelyhez csak egyféleképpen csatlakoztatható a dugó, itt lényegesebb feltüntetni, hogy melyik a nulla és a fázis.

Védőleválasztást (1:1-es trafót) nem kötelező alkalmazni, csak akkor kell, ha szkóppal mérsz a nagyfeszültségű részekben.
(#) zsolesz088 hozzászólása Jan 8, 2007 /

sziasztok!
a fent lévö kapcsolásban lévö kondit miennel lehet hejettesiteni?(pl.: 400V 150uF?) a válaszokat elöre is köszi
üdv zsolesz
(#) erobi82 válasza zsolesz088 hozzászólására (») Jan 8, 2007 /

Melyikre gondolsz?? A 0.01µF-ra??
(#) zsolesz088 válasza erobi82 hozzászólására (») Jan 8, 2007 /

igen arra(nem nagyon vágom a kondik müködését pedig olvastam itt a HE-n is a lexikonban rola)

az inkább csak zavarszűrés céljára van benne.Ha megnézel ilyen triakos kapcsolásokat akkor az A1 és A2 között mindíg van valami r-c tagos cucc.
tehát azt a 0,01µF-ot szorozd meg 1000-el és akkor megkapod az értéket nF-ban (10nF)

nagyon szépne köszi.
azt még megkérdezném hogy mivan akkor ha nincs benne?az nagy baj?

a hálózat felé esetleg zavarokat gerjeszthet, tehát nem árt ha benne van (figyelj oda a koni feszültségére is)

és ha ideiglenesen nem lesz benne attol müködne? (csak egy sima 40-60 W-os izzot kapcsolna) bocsi h ennyire lefárasztalak már de nézdd el pls kezdö vagyok még

Ideiglenesen megpróbálhatod.

nagyon köszi a türelmeg és mindent örök hála
(#) dew28 hozzászólása Jan 19, 2007 /

Sziasztok! engem ennek a kapcsolasnak a szoftver resze erdekelne.. nincs valakinek veletlen progija hozza?
Koszi!

dew
(#) Travolta válasza dew28 hozzászólására (») Jan 19, 2007 /

Ha jol sejtem, ez a DiscoLitez nevű programhoz mellékelt kapcsolás.Ez tulajdonképpen egy Winamp plugin, ami a zene ütemére adja ki a jeleket az LPT portra.Természetesen mindegyik kimenet konfigurálható, és igy valóban egyedi effekteket lehet létrehozni.Egyébként én is ezt használtam a karácsonyi diszvilágításom vezérlésére.
(#) Travolta válasza Travolta hozzászólására (») Jan 19, 2007 /

(#) dew28 válasza Travolta hozzászólására (») Jan 19, 2007 /

(#) dew28 válasza dew28 hozzászólására (») Jan 19, 2007 /

Esetleg valaki nincs olyan joban egy programozasi nyelvvel, hogy egy 12 csatornas szoftveres szabalyozast tudna irni? ha lenne, akkor tok yo ficsoroket lehetne bele epiteni..
(#) tgpetrjan hozzászólása Márc 5, 2007 /

hello mindenkinek
nem lehetne esetleg több áramkört vezérelni ?
9-10 db 230 at szeretnék vele vezérelni
a legnagyobb elektromos cucc teljesítménye 400 w körüli.
Előre is kössz
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem