Fórum témák
» Több friss téma |
Na akkor úgy néz ki egyenlőre, hogy a garry thunder dobozát fogom megcsinálni.
Így egy 655x540x620mm-es külső méretű dobozt építek 18 mm vastag lapokból, a belső térfogat (a reflexnyílás által kiszorított helyet is és minden egyebet levonva) kb. 170 literre jön ki. 42Hz-re hangolva, WinIsd szerint pont akkora reflexnyílás kell az EW-18H-nak, mint az eredeti tervben van és így a -3dB-es alsó frekvencia 42,3Hz kb. Ellenvetése valakinek? Szóljatok ha nem stimmel valami! És köszönöm szépen a segítségeteket. Ha kész lesz és van rá érdeklődés, teszek fel pár képet.
Nem, mégsem ugyanakkora a reflxnyílás...
Az előbb egybe számoltam (a szélességből levonva az oldallapokat és a merevítőlapokat) 468x85mm-es nyílásra 18,83cm-es hosszt adott ki. Viszont ha külön számolok 3 barab 156x85mm-es nyílást, akkor 30,25cm-es hosszt ír hozzá. Akkor gondolom a második a jó... Jól gondolom?
Jók szerintetek ezek az adatok?
Szóval a 170 liter nagyjából rendben van, úgy 175 a maximum, viszont az előre beépített reflexnyílások veszélyesek, mert utólag nem tudsz rajta módosítani, és a program sem valószínű, hogy jól számolja a hangolási frekvenciát, kihagy néhány lényeges dolgot.
Merevítések vannak abban a tervben?
Így néz ki a terv. Garry Thunder
Aha. Jobban járnánk egy keresztmerevítéssel.
És akkor most mekkorák is azok a reflexnyílások?
468*85 és 156*85 kb azonos.
Van benne két terelőlap és így 3db 156x85 mm-es reflexnyílásunk van ugye. A progi erre 30.25cm-es hosszt ír.
Viszont ha a terelőlapok nélkül számolok, 1db 468x85mm-es nyílással, akkor csak 18,83cm. De terelőlapokkal szeretném csinálni. Merevítést akkor inkább keresztbe tegyek középre?
Tedd bele a garry hangszórót és akkor nem kell módosítani semmit. 80 ezer körül már kapsz is egy darabot.
Ha valaki megdob egyel, beleteszem
Üdv
Egy dupla tekercses szórónál számít,hogy sorosan van kötve a két tekercse vagy párhuzamosan?
Igen számít, ha már másért nem is, de az impedanciája már más lesz, ezáltal szinte minden más paramétere is.
Nem számít, a paraméterei változatlanok kb.
Hát azért én annak is valószínűleg átdolgoznám. Ki tudja mennyit változtak a paramétereik mióta elkészült az a terv.
Valamit elszámoltál. Egyforma hossz jár mindkettőhöz kb.
A keresztmerevítés valóban hat mélytartományban, az eredetiek csak az oldallapok rezonanciáit tologatják.
Nos.. talán tényleg elhamarkodtam a választ és lehet, hogy ez a helyes.
Viszont Impedancia menete egészen biztos nem lesz azonos alacsonyabb illetve magasabb impedancia bekötés esetén. Ha ez nem azonos, akkor ha egyik esetben adott frekvencián magasabb impedaciát produkálna a hangszóró, így azt a frekvenciát kisebb hangnyomással képes előállítani a hangszóró. Így gondolkodtam.
őőő
Az érzékenység szempontjából lennék kíváncsi erre. Mert ugye egy ládán belül két szórót csak párhuzamosan érdemes bekötni,mert az +3dB. Ha sorosan kötném,akkor -3dB. (mindkettő az egy szóróhoz képest értve) De ha mind a két szóró két tekercses,akkor mi van. Én ennél akadtam el. A szórókat önmagukkal is párhuzamosan célszerű kötni? Vagy ez a része már nem számít és nem kell emiatt 1OHm-ra építenem végfokot? Köszönöm!
Jut eszembe.
Ha két azonos szóró kerül egy ládába az nem +6dB? ha elírtan,akkor elnézést!
Nem! Az csak +3dB. Legalábbis én így tudom.
Teljesen felesleges 1ohm-ra párhuzamosítani, mert akárhogy kapcsolod a tekercseket, nem tud majd nagyobb hangnyomást leadni, mint amire a hangszóró képes. Csak ahhoz olyan erősítőt is építs: pl. 200w-16ohmra, vagy 200w-1ohmra, teljesen mindegy.
Egységnyi bemenőteljesítményre nézve nincs változás.
Két hangszóró minden esetben +3dB hangnyomásnövekedést hoz, kb. addig, amíg a távolságuk össze nem mérhető a lesugárzott hullámhosszal. Mindegy, hogy soros, vagy párhuzamos. De az esetleges külnbözőségek miatt jobb a párhuzamos kapcsolás, szóval a csévéket sorosan, és a hangszórókat párhuzamosan, így lesz talán a legcélravezetőbb.
Azon kívül, hogy nincs, miért nincs paraméter változás?
Még annyit hozzá fűznék ehhez a soros/párhuzamos kötéshez, hogy a cél se mindegy. Mert pl hangosításnál ahol előfordulhat akár 10-15-20 méteres hangfalkábel, ott jobb a minél nagyobb impedancia. Mert ugye minél nagyobb az impedancia annál nagyobb fesz kell a doboz vezérléséhez és ezzel szemben pedig annál kisebb áramok folynak. Tehát kisebb lesz a veszteség a kábeleken.
Köszönöm!
De mivel az erősítők adott feszültségű jelet tudnak szolgáltatni torzításmentesen így az ésszerű határok közt érdemes maradni.
Mert az arányok változatlanok. Észrevehetően csak a soros ellenállás és induktivitás értéke módosul.
Sziasztok ! Van egy soundking SKA800-as végfokom 2 és fél éve van meg, még csak hetente sem volt használva szinte, tehát nem agyon nyúzott. Eddig semmi problémát nem tapasztaltam, de a napokba ráraktam egy mélyládára, hogy azt kipróbáljam szépen összedugtam mindent, ráadásul nem is rossz kábeleket használok, és ahogy bekapcsoltam a végfokot, illetve feltekertem a hangerőpotit 3/4es állásig furcsa búgó hangot adott. amint a bemeneti jelkábelt kihúzom belőle, egyből abba hagyja ezt a búgást, de akármilyen jelkábelt dugok be, egyből csinálja újra ! Kérdésem az volna, hogy esetleg az aljzat ment volna tönkre, vagy máshol keressem a problémát ? Egyszer cseréltem benne eddig hangerő potit, de csak az egyik csatornán, a búgás pedi mindkét csatornára érvényes. Nagyjából egy 50-60 hz-es mélyhang. Segítsetek légyszi ! Köszönöm !
Szia szerintem érintkezési hiba, de ezt a hangot több tolog is okozhatja. Esetlek nem ütötted meg a hátulját mostanában?
Szerintem ez földhurok...gerjed
A jelforrást nézd meg mihez csatlakozik még. Még a tv-be dugott kábel,amin az adás jön az is hozhat földhurkot vagy gerjesztést. |
Bejelentkezés
Hirdetés |