Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia, egy tipust írj mindenképp, úgy könnyebb.
Ha nem lenne esetleg kapcsi róla, de csöves, akkor készíthetnél róla képet a belsőről, szerintem biztosan javítható, ha csöves akkor pláne, mivel nem lehet túl bonyolult, a hibalehetőség se túl alattomos. Üdv. D.
Hello!
A tipus: HFK 12-58, de ez látszik a második képen. Ha lesz időm szétszedni akkor majd visszafejtem a kapcsolást, csak gondoltam gyorsabb ha kapnék készen egyet.....
Az is jó lehet, de legtöbbször a csapágy boltokban is árulnak O gyűrűt.
![]()
Legtöbbször ott is is árulnak elég sokfélét, de az "O" gyűrű boltban MINDENFÉLE méretet tartanak.
Sajnos nem találtam róla semmit.
Csöves egyébként? Ha igen milyen csövek vannak benne? Üdv. Idézet: „de az "O" gyűrű boltban MINDENFÉLE méretet tartanak.” Nem kétlem, csak azért írtam a csapágy boltot, mert az több helyen van. A hozzánk közeliben méretre is készítenek. ![]()
A méretre készített O gyűrűt NE tedd be magnóba ékszíjnak!
Sziasztok!
Bőségben, szeretetben, és elektroncsőben gazdag boldog új évet kivánok mindenkinek! ![]() A minap találkoztam egy érdekes jelenséggel (lehet, hogy csak számomra az) egy rádióban EL84 a kimenő cső, na és ő viselkedik furcsán. Bekapcsoláskor a belsejében felizzik egy szál majd egy 10-15 másodperc elteltével belilul maga a cső, mintha egy lila lámpa lenne. Ez mitől van? Normális, hogy ezt csinálja? Köszönöm válaszotokat! ![]() üdv:petya
Lehet, hogy feltaláltad az UV lámpát?
![]() Ha másik csövet teszel bele, azzal is ezt csinálja? (..szerintem nem...)
Nem néztem másikkal, sajnos most olyan nagyon sok időm nem jut erre, de a hétvégén megnézem.
![]() ![]() ![]()
Szerintem gázos a cső, akkor szokott ilyet csinálni.
Vagy gázos,vagy a tápod "lódult" meg,méregess feszültséget az anódon,mert lehet,hogy valami zárlatos kondi miatt túlfeszt kap. Elő szokott fordulni,valamint a fűtőkört is vizsgáld felül. Esetleg fűtés katód zárlat,de akkor búgna,mint a vadbarom
![]()
Köszönm a válaszotokat!
![]() ![]() ![]()
Sziasztok! Egy orion Mátrával AT 2061-el szenvedek. Táp része nem indul ezért külső tápról inditom,igy van hang,de a sor nem megy,nincs nagyfesz,a képcső nem füt.. zárlatra utaló füst,melegedés,túlzott áramfelvételnek jele nincs.. egy csomó alkatrészt ellenőriztem 10V ZDP,BA 157-159-esek,ellenállások ,kondik,képcsőpanelen lévő alkatrészek,sor-modulon lévő alkatrészek... lövésem sincs mostmár..
![]()
Soroszcillátor, sormeghajtó, sorvégtranzisztor, sorkimenő, malomkerék, szelén. Soroljam még, mi lehet? Ha így sem megy, akkor nem (csak) táphibás....
Szia Imi! a soroszcillátort még nem néztem. A többi szinte mind csere,és majdnem biztos hogy jó,csak azért majdnem ,mert ugye olyan hogy 100%-osan tuti olyan ebben a szakmában nincs
![]()
Szia Imi! Áttértem a csöves vidire,ezzel az lenne a gond hogy hiába kétnormás mégsincs hang ill az Mtv1-2 ill TV2-nek nagyon csekélyke.. arra gondoltam hogy hátha meglehetne oldani anélkül hogy egy modulosnak a hangpaneljét kelljen belfabrikálni,talán ha párszor 10P-val emelném a hangrészben,vagy a cső melletti kondik értékét.. megoldható ez valahogyan?
Azt nem mondtad el, hogy ennek a hangja (hang-KF-je) csöves-é. Mert ha full csöves, akkor csak 6,5M-ra van hangolva a KF, de van - valószínűleg egy EF80-assal - egy 1MHz-es oszcillátor is ott, lehet, hogy az nem rezeg. Ekkor valóban nincs kétnormás vétel.
Ebben egy PCL 86 és mellette egy PCF 80-as cső van.. PCL 84 videoerősitő PCL85 képeltéritő PCF200-201 KF erősitő ill. dobváltóban PCC189 nagyfrek. erősitő és PCF82 EF80 a régebbi orionjainban,meg a Kékesben (ott vagy 5 is tán,fejből nem tudom
![]()
Akkor ez már nem az a kapcsolástechnika. Szerintem a PCF pentódája a KF, a trióda meg emlékeim szerint a bekapcsolási brummelnyomást "csinálja". Ezek biztos, hogy kétnormásak voltak? Mert akkor az aránydetektorig mindent duplikálni kéne.....
Na itt vagyok csak fater kicsit lenyúlta a gépet
![]() ![]() ![]()
Várj, utánanézek.
Csak akkor lehet kétnormás a csöves, ha van 1M-s oszcillátor. Ha nincs, akkor csak 6,5M-s.
Ez egy Videoton Fortuna 2-es (AT- 4106)
Egy kis rúdon van egy tekercs a PCF 80-as alatt,és a PCL 86 mellett egy "aluminium serleg" alatt szintén van egy rudacska rajta egy tekercs és egy poti,amit tekergetve árnyalatnyit változik a hang.. most jut eszembe hogy találtam egy roncs panelon egy kis panelt 4 kivezetéses és van rajta egy T 7810-es IC és az egész panel a PCL 86 mellett foglal helyet..
Itt van egy kis doksi:
Na, ezt vettem a legutóbbi börzén. Valaki tett bele egy diódahdat, és egy kivételével az összes eredeti ellenállást kiszedte belőle. (Lehetett benne vagy 3 db
![]() Tudja valaki a nevét ennek a műszernek? Esetleg doksi? (Nem mint ha nem lehetne kiszámítani a hiányzó ellenlábasokat, de mégis...) Hát nem gyönyörű?
Köszi majd átbogarászgatom,most lépek mert fater már megint csinálni akar valamit
![]()
Szia Imi! Megtaláltam hogy miért nem indult a Mátra hálózatról... egy szarvashiba miatt... a 10V-os ZDP-t forditva kötöttem be,elnéztem ,mert lustaságból a panel fonákára " taknyoltam" forditva. Kicseréltem és igy már indul,viszont a csere sorkimenővel is csak 12V van a 24 helyett,és miután levettem a malomkereket ez 18,7V-re nőtt.. és elég furcsa dolgot produkál... mégpedig hogy valami lassan elkezdi lehúzni a feszt.. elkezd lehalkulni,majd kihúzom... ha visszadugom újra 18,7V ... mi okozhat ilyesfajta hibát?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |