Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általánosságban a hangtechnikáról, akusztikáról
Lapozás: OK   6 / 9
(#) Imi65 válasza pucer888 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Ez már használható variáció, de akkor meg monó lesz a hang. Amit Te szeretnél igazán, az valószínűleg egy 2.1-es hangrendszer. Ehhez sajna 3 végfok kell. Kevesebbel csak súlyos kompromisszumok árán találhatsz megoldást.
(#) pucer888 hozzászólása Nov 19, 2008 /
 
és ha van egy szűrőm ami mono akkor a következő (stereo előfok) fokozatra való kötést meg lehet úgy oldani hogy a szűrő kimenetét(+) rákötöm az előfok 2 bemenetére (+és-) a gnd-t pedig közösítem,ugye? mivel hangnál mindegy a bal és jobb csatorna...
(#) pucer888 válasza pucer888 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
itt a rajz is a kérdéshez...

sorrend2.bmp
    
(#) Imi65 válasza pucer888 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Azt megteheted, de a sztereó előfoknak nem +- bemenete van, hanem R, és L. Ezeket közösítheted, és rákötheted a sub kimenetet. Ekkor mindkét hangszórót külön végfokra teheted, de ezt nem szokták így megoldani. A mélycsatorna minden esetben monó, mert ennél a frekvenciánál gyakorlatilag nincs irányhallásunk (vagyis teljesen mindegy, hol van a mélysugárzó), ezért felesleges a két csatorna. A közép, és magasnál azonban tökéletesen tudjuk lokalizálni a hangforrást, tehát itt kell a két csatorna. Ezért alakult ki a 2.1 rendszer, ami két közép-magashangú sztereó, és egy mélyhangú monó rendszert foglal magába.
Sajnos, akárhogy variálsz, nem úszhatod meg a három végfokozatot. Azt kellene csinálnod, hogy a szűrő után még építesz egy végfokozatot is sub hangszórók hajtására.
Nem pont a szokványos utat járod, azért ilyen rögös.
(#) pucer888 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
értem :yes: valószínűleg maradok a hangváltós megoldásnál,minden akkor derül ki,mikor már hallom a rendszert végülis a maximumot akarom kihozni a megépített erősítőmből(2x100w),ez eddig az előfok kivételével sikerült is. osztálytársam Quad 405-öt épített sikeresen,de mindketten ugyanazzal a gonddal küzdünk,hogy eddig nem találtunk megfelelő előfokot,vagy olyat ami egyáltalán működött volna TDA1524-el próbálkozok (lassan kész a 3. kapcsolás szegény IC-hez,remélem ezúttal meg is szólal. )
A hangszórók impedanciájával kapcsolatban lenne kérdésem. ha az erősítőre 4ohm-os hangszóró kell,akkor ezt egy 3 utasnál a hangváltó meg is oldja? tehát változik az impedancia vagy sem? közvetlen és közvetett összekötésre is gondolok it...
(#) Imi65 válasza pucer888 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Én nem csinálnék IC-s előfokot egy Quad 405-höz. A figyelmedbe ajánlanám Sipos Gyula: HiFi erősítők építése c. könyvet. Nem egyszerű megszerezni, de rengeteg ismeretanyagot lehet belőle a fiataloknak szerezni. Abban van nagyon sok előfok rajz is.
A hangváltós dolgokat éppen most beszélték át a fiúk ma az erősítő mindig és mindig topikban.Bővebben: Link
(#) pucer888 hozzászólása Nov 23, 2008 /
 
nem tud valaki olyan progit ami mindig egy megadott frekvenciának megfelelő hangot generál? egyéni beállításhoz kellene
(#) Imi65 válasza pucer888 hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Ez egy nagyon egyszerű.

JelGen.exe
    
(#) pucer888 hozzászólása Nov 24, 2008 /
 
ha mondjuk kihagynám a 3 hangszóró (magas,középmély,mély) egyikét,az nagyban befolyásolná a hangzást? konkrétan véleményekre és ellenvéleményekre,tapasztalatokra gondolok. miként lehetne a legegyszerűbben kivitelezni egy hangváltót vagy esetleg lehet-e gondolkodni az elhagyásán?
a mélyhangszóróm DYH 1020-as,25cm,150w,vörös gumiszéllel. ettől ne várjak sokat?
sz*rból persze nem lehet várat építeni,ennek ismeretében kérdezem mindezt
(#) Imi65 válasza pucer888 hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Ezek már nem igazán általános kérdések a hangtechnikáról. Ezek inkább hangszórós/hangsugárzós kérdések. Ezekre ott jobban kapsz választ, meg jobban is értenek hozzá.
(#) Tom-ee hozzászólása Feb 4, 2009 /
 
A legelső hsz.: "Aki kérdést szeretne feltenni az írjon"
Kérdezek egy érdekeset: hallott már valaki a "csend gépről"?
(#) dusinnhht hozzászólása Feb 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy lakásba (3-4szoba) milyen audiorendszert ajánlanátok. Az lenne a lényeg, hogy jó minőségű legyen kis hangerőn is(szomszédok...) és minden szobában szóljon a muzsika.
Szóval amik kellenének:
-Erősítő(k) [nem tudom hogy egyszerűbb ] Erősítőt - ha tudtok - mondhattok gyárit is, kapcsolást is.
-Hangfalak: Ebből gyári kéne, mert nem vagyok asztalos.

Ja és a pénz nem akadály(kivételesen), mert a cucc anyukámnak kéne, aki szegény svédországban dolgozik...

Vagy valami linknek is örülnék, mert beírom a googleba hogy erősítő, kiad egy csomót és mindegyiket dícsérik. Hangfalaknál ugyanez a helyzet. És teljesen belegabalyodtam

Előre is köszönöm a válaszokat! :worship:
(#) dusinnhht válasza dusinnhht hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Senki? :no:
(#) dbase válasza dusinnhht hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Ajánlom a somogyi kis fa hangfalait, 1 pár kerül 8-10eFt ba és sarkokba felszerelni. Lenne lágy mély, magas. Bővebben: Link
Bővebben kellene kifejtened az elvárásokat. Pl házba kell? Mindenhol ugyan az szoljon? Lekapcsolható legyen? Hány részre lenne osztva külön hangerő miatt??
(#) karpi válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Lehet ket erositovel L,R+ Szub.

A ket csatorna kimenetere sorba vanak kapcsolva a ............L-Szub-R szurokkel levalasztva .
Nem tudom a hidkapcsolas hogy van megoldva .
Sztereo autoerositomnek a kezikonyvebe va a kapcsolas.Hidkapcsolasba a szub.

3way.jpg
    
(#) dusinnhht válasza dbase hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Na hali!
3 szobába kéne ugyanaz a hangerő + a fürdőbe valami vízálóbb megoldás(ugyan az a zene, csak más hangerővel).
12-12-24 négyzetméterersek a szobák, a fürdő 3
és mint írtam lakásba kéne.
Na ehez kéne valami terv. (Hangfalak, erősítő, összekötési terv)

(Egyébként van fogalmam, hogy hogy lehetne megoldani, csak nem értem, hogy hogy kéne a hangfalakat egy erősítőre kötni, mert általában egy erősítő csak 2 pár hangszórót tud kezelni...)

Amúgy szerintetek megéri kivinni, vagy kint venni valamit(már ha van valakinek ötlete, amúgy holnap fogok kapni weboldalcímeket árakkal )?

(#) dusinnhht válasza dusinnhht hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Megint senki? :no:
(#) Steven19 válasza dusinnhht hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Helló. Láttál már pályaudvarokon hangosbemondót? nah valahogy úgy kéne elképzelni a dolgot szerintem.Vannak is olyan erősitők amiknek van 100V-os kimenete, más kérdés hogy szánsz-e erre a rendszerre ennyit hogy minden hangfalat trafón át köss a rendszerhez mert, attól hogy az erősitő 100V-al továbbitja a hagfrekis jeledet azzal még nincs megoldva mert a hangfaladba meg olyan trafót kell tenned ami a neki megfelelő szintre viszi le a jelet.helló.
(#) dusinnhht válasza Steven19 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Hali!
Értem, amit mondasz, csak nem értem, miért lenne jó. Azt értem, hogy kissebb áram folyna, ezért vékonyabb vezetékek kellenének, de ha vastagabb vezetékeket veszünk, nekem úgy is jó (olcsóbb is szerintem ).

kobold: Elnézést kérek, eszem ágában sem volt követelőzni, ezért is van ott az a vigyori a végén. Csak azért írtam a második hsz-t, mert múltkor is ilyenkor írtam még egy postot; úgy látszik az ebben a témában érdekelt emberek ilyenkor aktívak.
Ja és én általában mindent megköszönök.

Igaz, egy Figyelmeztetést már megérdemeltem, mert mások ennyi idő alatt, mióta a Fórum tagja vagyok 80level-t is fejlődnek :circling:
(#) Danielkocso hozzászólása Ápr 12, 2009 /
 
Milyen paraméterekkel vegyek hangszórót az autórádiómhoz? Már sok helyen néztem utána a kérdésnek de még mindig nem tiszta teljesen a képlet.
Hány watt, ill. hány ohm?

CAR 300 4*10 wattos végfokkal van szerelve és 4*7 wattot ad le.(TDA7372A).
(#) Kovidivi válasza Steven19 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Egy lakásba 100V-os hangrendszer?? Ugyanmár!
(#) Kovidivi válasza dusinnhht hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Én szobánként raknék be erősítőket. A nappaliba 5.1-et! Lehet készen venni pl. Creative hangfalakat, amik aztán tényleg jól szólnak. Pl: creative p5800 - nézz utána! Jól terhelhető, és minőségileg van összerakva! Ez filmezéshez pont jó lenne! Fürdőszobába maximum raknék valami két kis középmagas hangszórót. A konyhába is valamit, hogy legalább szóljon. Általában ott csak ennyi az igény. Tehát fürdőbe, és konyhába nem raknék mélyládát. Ha azt akarod, hogy mindenhol ugyanaz szóljon, akkor vagy vezetékkel viszed át egyik szobából a jelet, esetleg rádiós úton, vagy egy szobába rakod az összes erősítőt, és a hangfalkábelt viszed el oda, ahova kell!
Üdv!
(#) Kovidivi válasza Danielkocso hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Hello!
Mivel a végfok IC-d 4ohmon 6w-ot ad le, 2ohmon pedig 10w-ot, ezért választhatsz 2-4 ohm hangszórót, esetleg 8 ohmosat is, de akkor már csak 3w-ot fogsz hallgatni, teljesítményileg pedig minimum 20W-os hangszóróval próbálkozz! Nézd az érzékenységet is, az a legfontosabb! Üdv!
(#) Steven19 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Helló. Nincs értelme egyébként, de mind1.
(#) Rumcájsz hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Sziasztok Mesterek!

Lenne egy primitivusz maximusz kérdésem! Egy sztereo kimenetből elő lehet állítani 5.1 hangzást?
Kaptam ugyanis egy komplett 5.1 házimozi hangszóró szettet és ehhez szeretnék valamit építeni.
Ötlet, rajz esetleg?
(#) hapro válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Léteznek processzorok amik ezt csinálják, de az nem lesz valós 5.1, de valószínű úgysem veszed ezt észre, hacsak nem hasonlítod össze pont ugyanolyan körülmények között egy igazi 5.1-es hanggal megáldot ugyanolyan lemezzel.
Jó pénzért minden van...
(#) Rumcájsz válasza hapro hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Köszi az infót, keresgélek a neten de ha volna egy rajzod azt nagyon megköszönném.
(#) hapro válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Hááát...ez nem ilyen 2 alkatrészt összeforrasztok téma. Egyszer láttam valami hasonló kapcsolást, kell egy 100lábú processzor hozzá és még egy marék alkatrész. Kapcsolási rajzom nincs hozzá. Vannak egészen egyszerű surround kapcsolások, amik sztereóból készítenek 4 csatornát...azok néhány alkatrészesek az 5.1-hez képest.
(#) Kovidivi válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
A lényeg, hogy olyan biztosan nem lesz, mint mikor normális 5.1-ed van, és a jobb hátsó hangszóróból hallod a lövést csak, a beszédet pedig a centerből. Csak a teret nagyítják ki a kapcsolások, sztereóbb lesz a hangzás. Ezt úgy érik el, hogy a két csatorna különbségét rakják a hátsó hangszórókra, esetleg fázisfordítva, a centerre pedig a két csatorna összegéből kivonják a különbséget. Sub-ra pedig szűrést alkalmaznak. Kb. ennyi, de ebből van a cikkek között kapcsolás. Valami házi surround vagy mi a címe, nagyon jó kis olvasmány. Üdv!
(#) Rumcájsz hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Köszönöm a válaszotokat!
Én kis naiv azt gondoltam hogy egyszerűbb lesz, de ebbe nem vágok bele. Találtam egy kapcsolást ami 6 kimenetű és spéci IC-kkel van megoldva. Mondanom sem kell hogy beszerezhetetlen. Gyorsan elhatároztam hogy csinálok egy sztereo erősítőt plussz egy SUB szűrőt.
Következő: »»   6 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem