Fórum témák
» Több friss téma |
(3) Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét
befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát. (1/1975. (II. 5.) KPM-BM)
A sebességmérő kilövi az impulzust elindítja a "stoppert", visszaverődik az impulzus a mérőbe, leállítja a "stoppert" A fény sebességéből kiszámolja az autó távolságát Ezt újra eljátsza kb 40-50-szer egy mérősorozat alkalmával. a szomszédos impulzusokból számolja a sebességet: ds/dt Ha az összes eredmény nagyon kis tűrésen belül van akkor értékelhető az eredmény. Ha viszont túrésen kívül vannak , akkor nem tudja értelmezni és nem írja ki a sebességet. Ha zavaróimpulzussal a "stoppert" elöbb indítjuk, vagy elöbb leállítjuk, akkor ezzel vagy rövidebb, vagy hosszabb távoéságot mér a mérő. (Egyszer az autó 150-m-re, máskor meg 400m-re van) Elég lehet talán egy hibás eredmény is és nincs értékelheő eredmény, azaz nem kell minden impulzust kiütni
A minden 5. válaszjel is elég lehet,
Van olyan mérő, ahol az impulzusok közötti távolság nem egyforma. Na erre is kiváncsi lennék, hogy mit lép ez a blokkoló Jó lenne egy ilyen jelet is csiholni és a válaszjelet megnézni: Paraméterei: Impulzusszélesség 100nS 1. és 2. impulzus közötti táv 5mS 2. és 3 impulzus közötti táv 30mS 3. és 4. impulzus közötti táv 5mS 4. és 5 impulzus közötti táv 30mS és így tovább Szókség lenne adás és válaszok kezdeti pillanatára és végére is
Parancs értettem! Már csinálom is!
![]() Azaz...hogyan? Ezt PWM vezérléssel nem tudom megoldani. Ha esetleg van valami C forráskódod erre egy Mega8-ra?
Én PIC-et hergelek. Az AVR-t nem ismerem
Ilyet nem PWM-mel csinálok, hanem uzasításos lépésekkel MainLoop rcall SUBRUTIN_500_Hz bsf PORTC,5 ; turn on LED C0. OFF bcf PORTC,5 ; Turn off LED C0 rcall SUBRUTIN_100_Hz bsf PORTC,5 ; turn on LED C0. OFF bcf PORTC,5 ; Turn off LED C0 bra MainLoop ; Do it again... SUBRUTIN_100_Hz movlw B'00000000' movwf Delay1 movlw B'10011111' movwf Delay2 OndelayLoop1 decfsz Delay1,f goto OndelayLoop1 decfsz Delay2,f goto OndelayLoop1 return SUBRUTIN_500_Hz movlw B'00000000' movwf Delay1 movlw B'00100000' movwf Delay2 OndelayLoop4 decfsz Delay1,f goto OndelayLoop4 decfsz Delay2,f goto OndelayLoop4 return
Jé, ez nagyon egyszerű! Kösz! Bocs a bénázásért, de én csak most kezdtem ezt a mikrokontroller-dolgot...van még hova fejlődni!
Még egy kérés, ami fontos:
Kellene egy kép a zavart impulzus és a zavarjel fázishelyzetéről. egy olyan kép amiről meg tudjuk határozni, hogy hány nS-al elöbb (esetleg átfedi) van a zavarimpulzus Köszi
Van valami új fejlemény a méréssel kapcsolatban?
Sehogy. Kizártam magam az AVR-ből (fenének kellett nekem szórakoznom a lock bitekkel...), az új pedig csak a héten jön meg. Kis türelmet kérek még!
Brrrrrrrrrrrrrr
AVR-nél ilyenkor nem lehet feloldani?Azaza megy a lecsóba?
Elvileg egy LPT portból lehet olyan direkt "égetőt" csinálni, amivel feloldható, de se a vezérlését, sem a kötést nem ismerem. Azaz megy a lecsóba. De 400ft-ba kerül egy mega8-as, úgyhogy kibírható veszteség. És most kapásból 3 újat rendeltem
![]()
Van egy tippem, hogy miért minden 5. impulzust üti ki.
Az első impulzus indít egy számlálót, majd a 3. impulzustól kezve visszaszámol és ha 0-hoz ér, akkor küld egy zavarimpulzust., épp az 5. impulzus elött kb 50-100nS-mal A következő számlálás nem az 5, hanem a 6.. impulzustól indul, mert problémát okozhat, hogy a zavarjel (5.) esetleg visszajut a vevőbe (egy tárgyról pl) és elindítja a számlálót így hibás működést okoz.
Sziasztok. Új vagyok a fórumban,nem akarok észt osztani de néhány félreértést tisztáznék. A blokkolónak nem kell nagyobb teljesítményűnek lenni mint a mérőnek,hiszen csak a visszavert impulzusokkal kell összemérhetőnek lenniük. Ezért alkalmasak az ir LED-ek. A blokkolás azért történik meg mert a mérő a túlzottan kiugró
eredményeket eldobja. (kb 60 impulzus 1 mérés).Én már több működő blokkolót építettem ha valakinek segítség kell, szívesen segítek.
Üdv a fedélzeten. Te vagy az Indexen is ezzel a nickkel? Hogy ikerült a mérés prüba?
Én vagyok.
Az a mérés még nem valósult meg de az előző eredmények nagyon jók voltak.
Mesélj egy kicsit a kütyüdről.
Milyen microcontrollert használtál? Hány LED-es? Hogy oldottad meg a vételt? Hogyan zavarod (szinkronizálás), persze ha nem hadititok?
PIC microcontroller. 1 transzponderben 6 led van,viszont a transzponderek korlátlanul összefűzhetők.Nincs hagyományos központ a trp-k szinkron jeleket kapnak egymástól. Minden trp. önállóan is tud működni, detektál és blokkol. A zavarás nincs szinkronizálva (brutal force módszer) csak impulzusokat sugároznak, az összes trp. egyszerre. A detektálás egy fetes előerősítő plussz egy video erősítő ic-vel történik. A első válaszjel kibocsátása kb. 1 usec múlva történik a detektálás után. A szinkronizálás csak olyan mérőnél érdekes amelyik jammed kódot generál. MO-on ilyen nincs, de ugye nálunk egyébként a lézerblokkoló használata nem tilos.
A trp.-k optikai kimenő teljesítménye kb. 5400mw/sr (6 leddel TSHF5210).A vevő dioda SFH309FA. Ennyit tudok mondani,kérem kapcsolja ki. ![]() ![]()
A LED-eket hány A-rel hajtod és miilyen frekvencián?
200-m alatt tud blokkolni? SCS103-nál ez nagy divat lesz. SFH309FA elég érdekes, mert a fall and rise time-ja 5-8uS. Miért ilyet választottál?
Bocs az első prototipusban volt ilyen dióda most SFH203FA van. A ledek árama kb 500mA. 1us-400ns impulzussal vannak hajtva. Rövid távon is képes blokkolni
FámaIII-mal mérve mindig JTG volt.
400nS územ, 1uS szünet?
Hogyan hajtottad meg a LED-eket, MOSFET-tel + MOSFET meghajtó külön minden LED-re? Milyen PIC-ket használtál?
Igen, 1us sötétség,400ns világosság.
![]()
Szia!
Annak idején én is neki fogtam, de én más irányból közelítettem meg a dolgot mégpedig, hogy vettem egy komplett egy fejes interceptort olcsón az aproneten, és a fejet szét szedtem tanulmányozásra, mert a beltéri részt nagyon nehéz otthon megcsinálni, mert nagyon meg bonyolították, de cserébe nem zavart felirat jelenik meg a rendőr bácsi kijelzőjén, hanem csak rossz mérés. Mivel áttanulmányoztam a fej működését, mostanában fogom majd megfejteni, hogy milyen alkatrészek is vannak benne, mert mérni lehet, de az alkatrészek szépen le vannak csiszolva, a másolás védelem miatt. Persze ez így van jól, mert megdolgoztak a kifejlesztésen. Ha minden össze jön akkor egy beltérivel, az egész autót védeni lehet elől-hátul kb. 50000ft pluszból, mert én lézer diódákat fogok használni úgy, hogy 3db lézer dióda és kb 6 vevő dióda lesz elől szétszórva, hogy minden pontja védve legyen . Hátulra csak 2 lézer dióda és 3 vevő dióda lesz elrejtve, hogy kívülről ne lehessen megtalálni. Az a jó benne, hogy a 9 vevő diódát a szétszedett fej vevő része fogja feldolgozni, mert ilyen pontos vevőt megint csak nehéz gyártani otthon rajz nélkül sajna. 8m árnyékolt kábellel próbáltam de semmi zavart nem szed fel, igaz jól le vannak árnyékolva a vevő diódák. Már csak idő kellene, hogy tavaszra kész legyek vele.
Szia!
Az a tapasztalatom hogy nem a blokkolás nehéz,hanem a detektálás.Ugyanis ha a detektorodat nem éri közvetlenül a lézer,ugy nem fogod észlelni.A közeli mérés ezért problémás. Ugyanezért logikátlan szerintem, hogy hátra miért tesz mindenki kevesebb blokkolót/detektort mint előre.Hiszen a hátsó mérés akár 20m-től is kezdődhet, amikor a mérő sugara csak kb 8cm. Az én módszeremnél az első mérőimpulzus után folyamatos blokkolás van 10sec-ig függetlenül attól hogy hova lövik a sugarat.Természetesen a hátsó védelem így is probléma.Mint írtam a nálunk használt mérők tudomásom szerint nem írnak ki jam kódot,csak vízszintes vonalakat. Nem igazán értem miért kell processzoros központ, ha csak nem akarod bemondatni, hogy milyen mérővel mértek, de ennek szerintem nem sok értelme van. Nekem elég ha csipog vagy villog hogy lassítsak. Ha szinkronizálni akarod a blokkolást az az előbb elmondottak miatt további problémákat vet fel. Pl. ha nem éri sugár a detektorodat megáll a blokkolás,és megmérnek. A lézer dióda egyébként nem rossz ötlet, bár ha sokkal nagyobb teljesítményt akarsz mint a mint a leddel,akkor az borsos lesz. Nekem igy 1db transzponder kb.8000 pénz,ha 10 db-ot teszek fel még mindig nagyon olcsó leszek. ![]()
A központi egység csak kényelmi funkció + összefogja a fejeket,akár egy szoftver frissités,akár egymással kommunikálás miatt . Ceptor esetében pl. itt van tárolva a hang -ezt 2 perc alatt át lehet irni sima soros porton olyan nyelvre,amire akarod-nekem pl. magyarul dumál már.
egy demo a cuccról igy : ha valakit érdekel ![]() Video a ceptor tesztről
+ ami kimaradt ,a dinamikus beállitások is ide kerülnek (ez is módositható pc-röl) , pl. a blokkolás hossza - be lehet állitani,hogy lézertalálat esetén meddig zavarjon , a napfény interferencia érzékenységet ,nem felismert-de valoszinüsithetően sebességmérő-lézer zavarást ..stb
Ne haragudj de mi az hogy napfény interferencia. Egy jol megépített detektor nem jelez napfényre. Egyébként szuper ahogy dumál, de mint mondtam ez engem nem nagyon érdekel. Szerintem az átlagfelhasználó megelégszik egy szimpla jelzéssel.
Természetesen igazad van, de én 6 külömbözö helyre teszek fel 1-1 db vevő diódát, és nem hiszem , hogy marad olyan pont, ahol ne lenne védve. A lézer dióda 8000ft és szerintem egy ilyen dióda, a 10 paneleddel versenyezhet, és ez csak 5mm helyet foglal
![]() ![]()
A napfény interferencia a lenyugvó nap v. alacsony beeésű szögben érkező egyéb 900nm körüli hullámhosszúságu fény,ami megzavarhatja a blokkoló müködését -egyszerüen elnyomva a a ténylegese mérősugarat. A blokkolo ilyenkor arra figyelmeztet,hogy ilyenkor nem biztos,hogy tudja azonositani a valós lézert - Szerintem ezt elég nehéz kiküszöbölni ,a régebbi blokkolóim mind mérésnek érzékelték ezt is
A lézer teszter programja érdekelne - meg a hw is,ha nem tul nagy titok .. Nem igazán van kedvem kisérletezni most vele
![]()
Egyébként ilyen tesztelő kütyüt már én is csináltam, de azért ez nem ugyanaz mint egy éles teszt.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |