Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 97
(#) szendi001 válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

45 eve hasznalja
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Az aluminiumot is errol a forumrol tudtam meg... igazabol azt nem ertem hogy ha annyira nagy hiany volt alkatreszekbol miert nem irt az RT anno tobb leirast tollbetetre tervezett rezmagos kf trafokrol? Vagy ez csak urh n jo? Induktiv hangolasu tunert lattam, szerintem lokal oszcinal kiprobalok en is egy rez csavart, a vegere mehet egybol egy nagy forgatogomb, es 10 menet lesz a sav.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Hát persze hogy csak URH-n jó. Ahol kis induktivitások kellenek. Van olyan helyzet, ahol a 2 menet is sok!. Meg persze volt, hogy inkább tekertek több menetet, és azt "rontották el" egy sárgaréz vagy alumíniummaggal, minthogy drága porvassal csinálták volna meg az adott rezgőkört. Szép példákat látunk a nem ferromágneses hangolásra a régi csöves tévék dobváltóinál.
(#) pivi1 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Sziasztok!
Üdv Joe!
Kis olvasmány:Relatív permeabilitás
Kerestem volna egy jó kis táblázatot ,nem találtam
Fejből gőzöm sincs,de a lényeg itt is meg van.
(#) kadarist hozzászólása Jan 21, 2010 /

Egy kis Wiki a témában:permeabilitás
(#) pivi1 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Na tessék.Ott a jó kis táblázat.
(#) szendi001 válasza pivi1 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Sok eve mokolok radioval, de ez a palca otlet soha nem jutott el hozzam. (mar most bevalt az oktato kit hi hi) Nem is gondoltam, hogy ennyi valasz jon erre a kerdesre. Koszi Mindekinek!

Hozzatennem, hogy GDO-val merni egyedul leiras es tanacs nelkul tanultam meg kb 6 honap alatt... eloszor a katonai csoves GDO-val kb 1 meterrol probaltam dipet keresni egy hideg rezgokoron es kb 3 het volt amig eljutottam idegessegemben a 2 centig...
(#) szendi001 hozzászólása Jan 22, 2010 /

Sziasztok!

Gyulaval nekialltunk munkalkodni a vevohoz tartozo pll aramkorrel es oszcijaval. Nemi tanakodas utan Ferkogyerek oszcija tunt a legegyszerubbnek szamomra, szoval ide teszem a kepet kulon, es valamelyik nap egy nyak variants a kiserletekhez.
Ki fogom merni a feszultsegre adott frekvencia valaszt es feltetelezem egy sima potival is eleg stabil lesz par kiserlethez. Holnap lesz egy kis idom vegre erre.

A Pll ic olcso volt, felprogramozok par picet a programmal, de a nyak megerkezeseig nem tudom tesztelni a szoftvert egetes utan.

Sajnos az osszes IC es tarsai amit varok szerintem a kollegam asztalan hever otthon, remelem megkapom meg szabi elott a kf ic-ket meg szuroket is.

Udv Mindekinek
Joe

oszci.PNG

(#) pivi1 hozzászólása Jan 23, 2010 /

Sziasztok!
A már említett Hi-fi rádiótunerben(amivel a képeket csináltam) ott csücsül kihasználatlanul egy pll ic LC72131
Arra gondoltam hogy megbolondítom egy 16F627-el.Csak a programon kell még gondolkodni.Ha sikerül elég lesz gombnyomásra csatornát váltani.Az Ic képes még 6,25khz-es lépéssel is dolgozni 160Mhz-ig.
Joe, Pic programozásra fel!
(#) szendi001 válasza pivi1 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Szia Pivi!

Kesz programot beegetek viszonylag egyszeruen, de nem igazan ertek az irasahoz, kiveve az egyszerueket.

Osszehasonlitanam az lC72131 et az LMX IC vel, megnezni mi a kulonbseg: ha lehet csak modositanam Ferkogyerek programjat amiben sok modul nagyon jol ki van dolgozva. Azt hiszem a feladatot nem nekem talaltak ki amig az LMX IC 400 Ft korul van

Nem lenne egyszerubb eloszor soros portrol beleeroltetni valami adatot? Megnezem az adatlapjat.
Udv Joe
(#) pivi1 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Az az igazság hogy 0 költségvetésű projekt.Ha már
be van drótozva az ic akkor miért ne használjam ki.
Egy 24bites soros adatot kellene belevarázsolni.Valahogy így kezdődött a Nokia mobil kijelzővel épitett freki mérőm is.Kinlódtam vele minthogy vettem volna egy LCD modult.
A végére aztán jó lett,ahoz képest hogy rendesen van még mit tanulnom pic programozásból.A kíváncsiságomat viszont felkeltetted,no meg még az infó szerző stádiumba vagyok pll ügyileg.Belinkelnéd Ferkogyerek ezzel kapcsolatos munkáit.Valószínű figyelmetlen vagyok,meg nem is tudom hogy a cikkekben vagy fórumban keressem,meg így gyorsabb is lenne.

Szia Pivi!

A cikket a Fooldalon is megtalalod
Bővebben: Link
es a Pll szintezerel lelkivilaga topicban van par hozzaszolas. Ha az ic helyen van erdemes megprobalni, ha kitarto vagy, de vegso esetben szike a varikapnal es kulso pll is hasznalhato

Talaltam egy Legsav vevo kitet mindjart csatolom a teljes doksijat, nyilvan AM.
(#) szendi001 hozzászólása Jan 23, 2010 /

itt is van

Van teljes nyakterv es beultetes, alkatresz lista, de nem talalom a 11. oldalon a kapcsolasi rajzot.

Örök hála.
Én meg itt kerestem:Szintézeres vevő építése
Airbandos nem nagyon foglalkoztat,mert azt már tényleg egy "igénytelen"vevővel fogni lehet,de azért köszönöm.
Ja és a szike már megvolt,csak poti lett a varikap mellé,na meg a szintézer ic mellé.Hát nem szégyen

És még ez a legszebb:Bővebben: Link
ASM,vagy legalább HEX meg a fasorba sem.Mondjuk lehet hogy én nem találom

Már is tanultam egy jó dolgot:
A direkt digitális szintézer (DDS),és fáziszárt hurok alapú szintézer (PLL) között ég és föld a különbség.

Nem hiszem el hogy olyan makos vagy hogy talaltal komplett megoldast erre a feladatra

Nekem ez a DDS em van, ha visszanezel vagy 4 hetet talalsz kepet a megvalositasarol.
65 megaig jol mukodik, volt arrol szo korabban h megprobalkozom ketszerezni. Aztan jott Ferkogyerek cikke
(#) pivi1 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 23, 2010 1 /

Na már most melyik feladat megoldására gondolsz,fére értések elkerülése érdekében?

lc7231 re a kep alapjan amit csatoltal

Az lc72131 képre gondolsz?
Az csak kinézetre hasonlit az AD9850 v. AD9851 dds IC-re.
Utasításkészlete totálisan más.Neked melyik IC van benne?A pic-es halytásról láttam képet de a dds milyen tipusú,mert ezek az AD-k 180MHz-ig mennek.
(#) pivi1 válasza pivi1 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Elnézést rosszul írtam nem mennek 180Mhz-ig,de viszont ontják magukból a felharmonikust.

Pivi

Erre gondoltam. A DDS nek a szamitasa mas, ha ismered az orajalet akkro a kepletbol ki lehet szamitaniu a word ot amit beirsz. A feladat ugyanaz Pll nel is beirni sorosan par bit et, de amig en ki tudom szamolni pic en belul a wordot, kirni egy sima soros adatot tul bonyolult feladatnak tunik.
Vegul feladtam az irogatast, ha valami megtetszik es van hozza szoftver megepitem es orulok, ha nem akkor elallok tole. Persze ze valtozhat kesobb.

Elkeszult az oktato radio nyakjanak digitalis masolata Sprintben. Ime

fmam.LAY

(#) szendi001 hozzászólása Jan 24, 2010 /

K kell talalnom egy 1 kg-nal konyebb konstrukcioju kereszt dipolt amit az assozny meg elvisel sicuccok mellett.
Ketfele koaxom van illeszteni, arra gondoltam viznyomo csore feszitek rez huzalt megfelelo alakban.

(#) szendi001 hozzászólása Jan 24, 2010 /

Sziasztok!

Talaltam ezt a kapcsolast. FLL. Mivel ilyennel meg nem foglalkoztam erdeklodom, hatha valaki komolyabban foglalkozott vele.
Sima VFO nak tunik, de az Fll aramkor stabilizalja, ami utolag jol ki tudna egesziteni a hagyomanyos VFO-imat.

Az a nagy otletem tamadt FM vevo szinten, hogy eslo keveronek tranzisztoros fokozatot hasznalok kevero ic nelkul ugy mint az oktato kites radional. Ezt lesz alkalmam kiprobalni, mert a kf resz helyett a sajat verzioju kf et kotom ra. Kivancsi vagyok mi a kulonbseg, es iteletet tudok hozni
keramiaszuro demod ic versus tranzisztoros kf aranydetektor ugyben. Sajnos az AFC kozvetlenul nem hasznalhato igy, de egy probat meger.
(#) gg630504 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

FLL
(#) weend válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Szia!
Én többször építettem rövidhullámú trx-ekbe FLL-t. Van egy bevált kapcsolás, amit megtalálsz a rádiótechnika évkönyve 1984-es számában. Ma dolgozom, de holnap be is tudom skennelni ide. És ha jól tudom, van egy megépítve is, azt le tudom fényképezni neked.
Jól működő, bevált kapcsolás.
Üdv.
(#) szendi001 válasza weend hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Szia Weend!

Elolvastam az online cikket, valoban nagy otlet. Sajnos a kerdese 84 es RT nincs meg, igy ha valakinek esetleg megvan tudna segiteni?
Milyen kapcsolast javasolsz? Valoban RH vevokbe kellene jellemzoen taviro/ssb also savokba, nem kellene annyi DDS ic az egyszeru par tranzisztoros adovevokbe. E forum tanacsainak segitsegevel stabilizaltam az addig maszo VFO-imat wima kondenzatorokkal, de meg igy is megy vagy 150 HZ-et(2k helyett) szoval az FLL segitene.
Szeretnem egysegesiteni a radio moduljaimat, pl pic es gyorsbill/vox mar 3 ban egyforma, ez lenne a celom FLL megoldasnal is ha erted mire gondolok.

Koszonom az infokat elore is, jo butykolest mindenkinek:
Joe
(#) szendi001 hozzászólása Jan 25, 2010 /

Az igazsag, hogy az olasz megoldas nagyon egyszerunek tunik a PIC es megoldassal. Van hozza javasolt VFO rajz is teljes rovidhullamra, szoval lehet hogy megprobalkozom vele, megerne ket delutant osszerakni.

Olyan faradt vagyok melo utan h nem fogtam fel hogy holnap beszkenneled, szoval koszi
(#) atesz34 hozzászólása Jan 27, 2010 /

sziasztok!

Szerintetek TDA 7000-el lehet próbálkozni?
valaki próbálta már:
itt egy oldal:de hogy működik e az nem lehet tudni.
http://www.neoteo.com/mi-primer-receptor-tda7000.neo
(#) szendi001 válasza atesz34 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Szia Atesz!

Errol beszeltunk tobbszor, javaslom olvasd vegig a forumot az elejetol(nem szivozok, erdemes vegigfneznia fejlemenyeket naprol napra, de roviden leirom miert)
- 1. Az elejen arra jutottunk hogy hatarfreki miatt nem alkalmas az ic. Szoval en megindultam mas iranyba.
-2. Aztan megtalaltuk az altalad belinkelt radiot, es a sirogorcs kerulgetett milyen egyszeru, es jol mukodik.
-3. vegul en szereztem egy kit et TDA7010 el, es bar valoszinuleg mukodne egy BF981 es erositovel, az alap parameterei ezen a frekin annyira gyengek ezeknek az ICk nek osszehasonlitva egy rendes kf frekit es/vagy keramia rezonatort tartalmazo vevohoz kepest, hogy bar a feladat megvalosithatoTDA7000 el is, megis sokkal jobb megoldast ad szinte barmi mas.
Miert jobb mas megoldas(szerintem):
-Athangolni egy meglevo vevot... gyorsabb.
-Epiteni egy ketszer kevertet AFC vel lasd francia radio projekt... szakmailag minden tekintetben jobb
-Epiteni egy fet/so42/tranyo/keramiaszuro/tba120s/lm386 vevot...szinten jobb es kicsivel nehezebb.

En ket honap aktiv kiserletezes utan az utobbi ket radiotipusnak alltam neki. elobbi 90 szazalekos utobbi 60. Meg kiserletezek nemi pll esl es lokal oszci megoldasokkal.

A fentiek tukreben szemely szerint a TDA7000 hasznalatat csak akkor javaslom, ha nem all rendelkezesre semmilyen muszer, kiveve egy 137 megan jaro fm modulalt oszcit (szignalt, kvarc felhangot...) hangolashoz.

Udv Joe
Következő: »»   18 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem