Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   126 / 274
(#) arw hozzászólása Jan 24, 2010 /
 
Üdv mindenkinek! Gyári építésű hangdobozban tönkrement az erősítő. Ez egy TDA2030-as, egy nyákon van minden, a hangszínszabályzó, végerősítő, szabályzók. Genius termék, a forgalmazó nem javítja így rászántam magam és szétkaptam. Kezdőként mértem amit tudtam, ez: a trafótól kijön a 2*15 volt váltó, és amit már olvastam itt, nem feleződik le a feszültség az IC-nél. Tovább egyelőre nem jutottam. Az erősítőre ha rá van kötve a hangszóró akkor nagyon hangosan recsegve búg, mind a kettő oldal. Halkan hallani a bemenetre kapcsolt pl. zenét. Külső hiba égés stb nem látszódik, langyos a hűtőborda pár perc múlva. Szeretnék segítséget kérni hogyan tovább, szeretném megjavítani, teljesítményre és minőségre nagyon megfelelne a jövőben is, köszönöm.
(#) Kovidivi válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Meg lehet buherálni a tápot, hogy a -12V is terhelhető legyen. Ha kezdő vagy, nem ajánlom. Két tápot sorba is lehet kötni, ha úgy érzed, képes vagy rá.
(#) doomkiller válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Akkor szerzek 1 olcsó tápot és azt megpróbálom buherálni (nem szeretném a mostanit el...ni) .
(#) nagy_david1 hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Üdv!
Lenne egy érdekes kérdésem. Gondoltam kipróbálom a TDA2030-at is, és valami érdekes dologra jöttem rá, úgy, hogy szerintem valami nem jó. Megcsináltam az erősítőt és adatlap szerint 14W-ot le kellett volna adnia 8 ohm -on, de valahogy ha a hangerőt felhúztam nagyon elkezdett torzítani, recsegni. Akkor utána secc-pecc összedobtam a híd-kapcsolást is, ami adatlap szerint 8 ohm -on 30W körüli teljesítményt kéne leadjon, de ez is halkabban tisztán szólt, de felhúzva elkezd torzítani, recsegni. Onnan gondolom, hogy nem kapom meg a kívánt teljesítményeket, hogy a TDA autó erősítő ic-kkel alkotott kapcsolásaim, mind rendre sokkal jobban teljesítettek ugyanazokkal a 8 ohm -os hangfalakkal, pedig azok 4 ohm -on adnak le 20-25W teljesítményt. Nem értem, hogy akkor a TDA2030 alapkapcsolása is, hogy nem tud többet leadni, a hídról nem is beszélve. Akkor most mi van? A szimpla kapcsolás nyugalmi áramfelvétele 20mA míg a híd-e 80 mA körül van, de az autó TDA-khoz képest használat közben kimondhatatlanúl több meleget termel. Érdekes, mert mérsékelt hangerővel szépen szól, ezért nem tudom, hogy felhúzva a hangerőt, miért kezd el torzítani, nem hiszem, hogy gerjedés okozná amiatt, hogy halkabban szépen szól. És azt kétlem legfőbb ként, hogy 14W illetve 32W csak ekkora teljesítmény leadására lenne képes, mikor a 20wattos 4 ohm -os tda autóba való társai többre képesek, kevesebb hő diszipilálással. Valahogy már a 14W-tól többre számítottam, ne is beszélve a 32W-ról. Előre is köszönök bármiféle útbaigazító információt.
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Szia!
A tápegységed képes leadni a megfelelő tápáramot? Nem esik le a tápfeszültség nagyobb hangerőnél?
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Előszőr labortápról járattam ami 3A-t simán lead. Aztán tettem neki egy kb 25W-os trafót 2*2200-as pufferrel. Mértem áramot és feszültséget is, de a feszültség se esett le a határértékek alá (hid kapcsolásba se esett +-16V alá a feszültség) és az áramerősség se kúszott 1A fölé. És a TDA autó erősitőim is rendre hasonló "kaliberü" tápokkal mentek és többre voltak képesek. Nagyon szűkön a hídkapcsolás megközelíti az auto TDA-kat, de akárhogy veszem a szimpla kapcsolás is képes kéne legyen rá, mert a többiek 20W 4 ohm -al jobban teljesítettek 8 ohm -os hangfalaknál. Egyedül amit nem tettem be a védődiódák és az ohm és nf szűrőt együttest a kimentetre, mert halkabban abszalút nem lehetett hallani gerjedést.
(#) szilva válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
A recsegés-ropogás és az irreális hőtermelés is arra enged következtetni, hogy gerjedhet a végfok. A kimenetről az ohm-nf tagot nem szabad lespórolni! Lehet, hogy csak annyi a baja, hogy az nincs benne.
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Rendben, beteszek. Csak a hídba nem tettem, a szimpla kapcsolásba igen és nem sokat ért, ezért sporóltam le a hídból. Egyszerűen ha növelem az erősítésért felelős ellenállás tagok értékét akkor csak "túlvezérelve lesz" de semmi több. És mérsékelten hallgatva kutya baja, szépen szól. Lehet ez normális, de akkor 14V-ról menő 4 ohm-on 20 wattot leadó testvérei nemtudom miért szólnak jobban. Hisz itt min. +-16V van és az adatlapon szereplő erősítés is a 14 W 8 ohmon már többet kéne teljesítsen mint 20-25W-al 4 ohm -on. Valyon Hangfal is lehet a hibás? Esetleg le lehet tesztelni, hogy leadja-e a megfelelő teljesítményt úgy, hogy stabil erősítendő feszültséget adok a bementre és a kimeneten egy 8 ohm -os ellenálláson figyelem az áramfelvételt és feszültséget?
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Igen, azokat betettem, és azoknak nagyon is észrevehető hasznuk van Ez az adatlap érdekes, én másat néztem és komolyan nem voltak ilyen részletesen feltüntetve. Sok adatap kicsit hiányos. Akkor a szimpla kapcsolás világos, hogy miért volt gyengécske. De a híd-nál is ez a baj? Híd kapcsolásokban 28-34 W van feltüntetve. Akkor ezek is 10%-os torzítással vannak 8 ohmon? Akkor kb. amíg nekem is nem torzítottak addig hány W-ot adott le? Vagyis 0,5-1%-os torzítással a híd kapcsolás lényegébe a 20W-ot se adja le? Mert így már kezdenek a különbségek kiélesedni. És az autó TDA-k 20-25W-ot 4 ohm -on adják le 0,5%-os torzítással, de akkor 8 ohm -on nem csak 10W-ot adott le nekem? És akkor még mindig a híd kapcsolást miért múlta felül az autó erősítő is kicsivel, de észrevehetően. Köszönöm az információkat nagyon szépen. Minden szűrőt betettem mindenhova, még a bemenetekhez is ahogy írtad, és sokat segített, csak a kimenetről hagytam le, mert annak sok szerepét nem éreztem ha ott volt ha nem.
(#) DjPeat hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Sziasztok.
Hatalmas nagy kéréssel fordulnák hozzátok remélem tudtok segíteni. Körülbelül egy éve vettem készre marva két darab panelt kimaratva. De sajnos a kapcsolási rajzom nincs meg hozzá. De azt tudom hogy TDA 2030 és valamilyen bd pár való a panelba de semmi többet. És azért fordulok hozzátok hát ha valakinek ismerős a panelrajz vagy valami róla. Remélem tudtok segíteni. Előre is köszönöm sziasztok. Képet csatolom hozzá.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Köszönöm a teljes felvilágosítást. Már jópár autós végfokot kipróbáltam, és mind meg voltam elégedve velük (sokkal jobban mint ezzel a híddal), csak gondoltam, hogy azok 4 ohm -ra vannak tervezve ezért a teljseítményük is oszlik 8 ohm -ra és gondoltam kipróbálok egy 8 ohm -ra tervezett, ilyen jellegű kapcsolást, de ezek szerint az elmélet a gyakorlattól messze elmaradt. Köszönök szépen mindent. Így már világos, hogy miért ért ez a meglepetés, és nem én hibáztam. Még egy kérdésem viszont lenne, kicsit más téren, mert eddig még választ sehol se kaptam rá. Mégpedig az, hogy erősítőket miért nem üzemeltetnek kapcsolóüzemű tápokról, mikor egy pl. 300 W trafó 3-szor annyiba kerül mint egy 300 W kapcsolóüzemű tápegyseg.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Akkor nem olyan egyszerű ezeket a zavarokat csak úgy pufferrel és egyszerű kondi szűréssel eltüntetni, hogy ne hasson ki a működésre. Mondjuk nem épp A osztalyú erősítőkre gondoltam hanem pl. nagyobb teljesítményű gyengébb osztalyúakra. Csak megvillant a fejemben ez már rég, hogy az ember ha akar csinálni egy pl 2*100W feletti erősítőt akkor abba egy toroid trafó belekerül 13000 forintba, míg egy új ATX számítógép táp kis átalakítással (feszültség növelés, dióda csere) leadhatna ugyanakkora teljesítményt de 3000 forintba megkapná az ember. Ezért gondolkoztam el, hogy miért nem használják, de választ sehol se kaptam. Köszönöm a bő, mindig mindenre kiterjedő válaszokat
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Tudom, én is valahol a cikkekben egyet láttam. És a szerző azt írta, hogy +-20V-ot ki lehet hozni belőle (többet is csak nem ajánlott) és 15A-t lead a gyári adatlapok szerint. Vagyis lenne jócskán teljesítmény. Csak azt sehol nem láttam, hogy komolyabb erősítőhöz valaki alkalmazta volna, és lett volna erről szó, ezért kérdeztem rá.
(#) szilva válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Van otthon egy erősítőm, két ATX tápos doboz: az egyik egy ATX táp, átalakítva +/-21V körüli feszültségre (nagy terhelhetőségű, teljesen szimmetrikus kimenet), a másikban egy LM1876-os végfok van. A fiam használta hónapokon keresztül számítógépről hajtva, két (kicsit megpiszkált) HS280-as hangfalon. Az erősítő olymértékben csendben volt, hogy szinte a hangszóróba belebújva sem hallani semmit, párszor meg is viccelt, amikor a nagy csendből megszólalt ordítva valami alkalmazáshang.

Pedig a PC tápok nem csúcsminőségű termékek, de azért azt be kell látni, hogy a maga nemében elég tisztességesen lett megtervezve anno. Ráadásul bitangjól terhelhetők, az én, elvileg 300W-os dobozom az átalakított kimenetein műterheléssel, folyamatos terhelés mellett mérve vigyorogva adta le a 240W-ot. Ehhez a végfok IC-hez bőven sok ez a teljesítmény, de ezt lehet érezni a hangján is: a nem túl nagy tápfeszhez képest iszonyú "nagyot" szól ez az egyszerű cucc. Pedig számolva csak kb. 20W csatornánként.
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataid. Ha megpróbáljuk fennebb húzni a feszültséget akkor a táp vesztébe kerülhet vagy csak drasztikusan leromlik a hatásfoka? Vagy csak nem lesz már képes ekkora teljesítményt leadni?
(#) szilva válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Ha az ATX-ben lévő trafót nem alakítod át, akkor kb. a +/-20V a maximum (bár ez kis mértékben példánytól, gyártótól is függ). Igaz, hogy ezen a feszültségen tisztességesen képes is leadni majdnem azt a teljesítményt, ami a tápra rá van írva.
(#) szilva válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
A tápban lévő trafó áttétele szab határt a felfelé húzásnak. Az én példányom kb. + 22V-nál már olyat csinált, hogy 6-7A terhelésnél már látszott a kimeneten az egyenirányított hálózati feszültségen lévő hullámosság. Magyarul már nem volt a szabályozásban annyi tartalék, hogy ezt kijavítsa. Kisebb kimeneti feszültségre beállva nem volt már gond a kimenet terhelésnél is egyenes maradt, pártíz mV csúcstól-csúcsig mért, háromszög alakú zaj volt csak rajta, a kb. 60kHz-es kapcsolási frekvenciával.
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Köszönöm neked is a felvilágosítást. Akkor +-20V-ig nyugodtan használható erősítőnek, zavarok nélkül. Most látom csak, hogy kicsit a topic címétől eltértünk. Köszönök mégegyszer mindent neked is és köbzolinak is.
(#) szilva válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
A címtől ugyan eltértünk, bár annyiban lehet, hogy nem teljesen offtopic a dolog, hogy egy +/-18V-ra átalakított PC-s tápról nagyon kellemesen meg lehet táplálni akár több TDA2030-at is, mondjuk egy egész 5.1-es erősítőre valót is. Ilyen tápfesz mellett a hídba kapcsolt TDA2030-akkal elméletileg kb. 55W teljesítmény érhető el 8 ohm-on.
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
5.1-esnek a csipogóiba valóban elmegy és sok gyár ezt is használja, de azok 5-10 wattosak, és én kicsit ezek után a TDA2030-ból kiábrándultam, mivel van más TDA-val szerzett viszonyítási alapom. 55W-ot meg nehezen hiszem el a tapasztalataim után élvezhető minőségben, és főleg az, hogy abból az árból már jobb is kihozható. Nemtudom láttad-e az egész beszeélgetésünk kezdetét, amikor köbzolival megvitattuk a TDA2030 képességeit. 1 nap alatt csináltam hidalt és nem hidalt verziót is de elég gyengén teljesítettek. De ezt köbzolival mint mondtam megvitattam, és ő elég szépen leírta azt amit én is tapasztaltam, ha nem láttad, szerintem nézd meg. De ha már ATX, és te már csináltál ilyet, akkor rákérdeznék arra is, hogy megéri-e megrendelnem a netről egy 400 W intex tápot jó árban átalakításra. Rákerestem és nem kaptam meg, hogy ennek a tápnak a PWM részéert milyen ic felelős. Szerinted megéri megvenni, és utána átalakítható? Az a baj, hogy ami ATX tápokhoz hozzájut az ember bontottan azok általában vagy régi 150W alattiak, vagy elromlottak, és mivel régóta foglalkoztat ez is ezért nemtudom megéri-e kockáztatni és jó árban venni egy újat, mert nem biztos, hogy ennek is a lelke a megszokott 494-es IC. De ezért kérdezlek téged, mert te jártasabb vagy.
(#) hangszoros válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Van olyan gerjedés, ami kivezérlésfüggő
Szkóppal lehet megnézni.
Esetleg a kütyü mellé visszel egy táskarádiót, nehány sávon megnézed, hogy mikor jelentkezik a torzitás nem-e hangolja el a rádiót.
Ha igen akkor helyben vagy, mert gerjed az erősitöd
(#) nagy_david1 válasza hangszoros hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Sok műszerem van, de még sajnos szkóp az hiányzik, és egy digitálisnak elég komoly ára van, és ki se használnám egyelőre, így addig még hangkártyás megoldásra vagyok utalva (hátránya a kis méréshatár). A rádiós ötletet megpróbálhatom. Köszönöm.
(#) arw hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Elkezdtem kicserélni a hibás alkatrészeket, a TDA2030 kivétele után derült ki, hogy valójában 2050-es (kondi takarta a feliratot)... A kérdés adott, betehetem-e mindenféle átalakítás nélkül a 2050 helyére a 2030A-t?
(#) szilva válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Láttam a gondolatmenet elejét, de őszintén szólva én nem hiszek abban, hogy olyan eget rengető különbség lenne ugyanolyan tápfeszen ezek között az erősítők között - feltéve, ha helyesen működnek. (Természetesen a hang minőségén kívül) maximum olyan eltérések lehetnek, hogy a tápfeszültséget mennyire tudja megközelíteni a kimenet. A kifejezetten autós célokra kitalált erősítőknél erre különösen figyelni szoktak, mivel eleve elég kicsi a tápfeszültség, a TDA2030 nem ilyen célú erősítő. Amúgy az autós erősítők is a 45-55W teljesítményeket 1-2 ohm-on és hídkapcsolással érik el (számold ki, 12V tápfeszen, 2 ohm-on, hídkapcsolás esetén 35W az elméleti maximum), hacsak nem egy komolyabb cucc, ami kapcsoló üzemű tápegységgel előállít valami komolyabb tápfeszt az akkufeszből.
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Ez biztos így van ahogy leírtad. De ha egyszer belekostoltam a minőségibb TDA erősítőkbe és csak kipróbáltam a 2030-at "szebb jövő reményében", de csalódtam akkor ez van Teljesítményben ha nincsen is akkora különbség, de a hangminőséget egy lapra se lehet venni, ugyanakkora, nagyobb teljesítmény esetnén. Lehet ha mindkettő szépen teljesít kis teljseítmény leadásnál, de drasztikusan nő a torzítás hangosítás esetén, legalább is én ezt tapasztaltam és köbzoli is eléggé alá támasztotta.
(#) szilva válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Ezzel egyetértek, hangminőségben lehet óriási különbség. A TDA7294 egy elég jól eltalált cucc, sok helyen szeretik. Ha van kedved még próbálkozni, én LM3886-tal építettem egy kis erősítőcskét, nekem tetszett a hangja, csak javasolni tudom. Sok helyen ezeket az LM végfokokat is nagyon dícsérik a hangminősége miatt, igaz, teljesítményre kicsit kevesebbet tudnak, mint a TDA7294.
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Én is szimpatizálom a TDA családot, és valóban dícséretre méltó a 7294-es. Én csak gondoltam egyet "visszalépek fejlődésben" és kipróbálom ezt is, de jó minőség után az a baj, hogy nagyon érezhető a gyengébb. LM-el nincs tapasztalatom mivel nem nagyon jutottam hozzá.
(#) ODU hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Hello
A bekarikázott rész mi célt szolgál? mert láttam már ezeket eltérő értékekkel is, és esetleg hogy lehet kiszámolni őket?

tdash.GIF
    
(#) nagy_david1 válasza ODU hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Kereső. Itt van a kérdés, alatta pár sorral a válasz. Amúgy ott is kérdeztél pont ahova ezt leírta Kovidivi, és pont neked is megválaszolták a szerepét most látom.
(#) golax hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Megkérhetek valakit (talán nem csak nekem lenne hasznos), hogy nagy vonalakban írja le a közismert tda2030+bd249/250es kapcsolás működését? Nem igazán értem, hogy mit kéne mérnem rajta...

Mellékelem a kapcsolást és a kész nyáktervet, hogy kéznél legyen.


l

ui.: ha van már ilyen, de nem találtam meg sry, próbálkoztam és kérem a linket
Következő: »»   126 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem