Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 97
(#) weend válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Szia Joe!
Végre sikerült gép elé kerülnöm. Felraknám ide a rajzot, de nem engedi a mérete miatt. Írd meg az email címedet a privátomra, és elküldöm. Ez a képe.

73!

S6000272.JPG

(#) szendi001 válasza weend hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Szia Weend!
Az elejen megijedtem ...azt hittem bonyolultabb cucc lesz tele mindenfele digitalis IC vel. Ranezesre nincs benne semmi olyan amit nem lehet kapni, szoval hatarozottan erdekel a dolog.

Ma megerkezett az egy soros es a ket soros lcd kijelzom is, szoval semmi akadalay nincs hogy kiprobaljam a pices verzioju fll-t.

Koszi Joe
(#) szendi001 válasza weend hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Szia Karcsi!

Megneztem a rajzot de lenne par kerdesem. Azt irja hogy 28. abran van valami rajz meg gondolom az oszci resze. Nincs veletlenul egy ajanlott nyak rajzod ahhoz a panelhez amit csatoltal? a forr oldal szkennelve is eleg lenne, abbol mar tudok filet faragni.
Nagyon kivancsi vagyok milyen, nem hallanai maszast amikor ra szabalyoz?

Irtam az olasz kolleganak a PIC es szofver ugyeben az fll hez, de egyelore nem jott valasz.
A nyakjait berajzoltam sprintbe, szoval meg lehe belole valami.
Jon a nagy pll epitkezes hetvegen, megjottek a kvarcszuroim is, szoval fancia adioval probalok meg haladni.

Udv Mindenkinek

Joe
(#) szendi001 hozzászólása Jan 30, 2010 /

Mellekelten csatolok egy aktualis kepet a francia radiorol. Remelem holnap megszolalos tesztek jonnek.
Sajnos 455 helyett 465 os szurom van es a kvarc az elobbihez passzol.

Az elejen kikotom az afc-t belole ahogy tanacsolta a szerzo, es valoszinu melle teszek par pf-et megnezni mit csinal BC savban.

Kicsereltem a TBA120T t AS3 ra. Igy Szol es igy nez ki most BC savban GDO bol meghajtva:

11hang.wav

Itt a kep is:

11radio.JPG

(#) jheim válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Párnapja megjött Szendi-től a francia rádió panelja.Dolgozok rajta ...
(#) szendi001 hozzászólása Feb 3, 2010 /

Kozben szedegetem ossze a kincseket.
Megerkezett a Pll panelja. Nagyon szep munka, de egyelore meg nincsenek itt az smd alkatreszek, es kell meg egy mikrovezerlo is. Hetvegen indul az oktato radio epites, megprobalom fulre athangolni majd erre a savra az FM reszet dugaszolhato tekercsekkel.
A mobil antenna mar nehezebb ugy, meglatom mennyi idom lesz ott, de viszek par meter drotot meg koaxot tesztelni.

Udv Mindenkinek Joe
(#) weend válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Szia Joe!
Bocsánat a késői reagálásért, de nem jutottam a fórumhoz! Berajzoltam a nyákon az IC-k egyes lábait, remélem érthető, és látható lesz számodra. És találtam még egy rajzot, nézegesd meg, variációk egy témára.
(#) szendi001 válasza weend hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Szia Weend!

Koszi az informaciot, igy mar egesz bekesen megrajzolhato a nyak. Kozben sikerult beszereznem az olasz verzioju PIC es FLL programjat is. Valoszinu ez utobbival probalkozom, mert kiirja a frekit is es automatan old.
A hagyomanyos megoldashoz ugyanaz a mikrovezerlo lcd paros menne frekimerokent, tehat vegulis csak par alkatresz plusz.

Mellekelten csatolom az oktato radio altalam rajzolt nyakjat. Ket forrszem lemaradt de majd javitom a filet. Teszek rola kepeket epites kozben hetvegen.
Koszi Joe
(#) weend válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Látom, jönnek az IC-k az Analod Devices-től (kép).
(#) pivi1 hozzászólása Feb 7, 2010 /

Üdvözlet mindenkinek!
Sikerült beindítanom az LC72131 PLL-t.
Millió meg egy beállítással rendelkezik(1KHz-100KHz referencia 10-160MHz-ig,KF freki mérés stb...)de ami a legjobban szívatott az a nagyfrekis jelbemenete.
Viszont gyári mérővel nézve úgy tartja a beállított frekit mintha odaszögelték volna.
(#) Novak hozzászólása Feb 13, 2010 / 1

Sziasztok!

Olvasgattam itt a fejleményeket, és nekem is beindult a fantáziám a műholdakkal kapcsolatban
Terveztem egy vevőt MC13135-ös IC-vel. Az audio fokozat egy CXA1019-es IC-re épül, úgy oldottam meg, hogy lehet választani a keskenysávú FM és az AM demodulálás között, így adott esetben majd a légiforgalmi sáv vételére is használható lesz a vevő.
A hangolásról egy SAA1057-es PLL IC gondoskodik, mellyel 137.400, 137.500, 137.620 és 137.910 MHz frekiket lehet beállítani (freddos féle áramkör).
Kíváncsian várom a ma délutáni műholdakat, remélem hallok majd belőlük valamit.
Addig is csatolok két képet a vevőről.
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Feb 13, 2010 / 1

Milyen antennát használsz?
Nem lesz túl keskeny az a szűrő műholdazáshoz?
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Hmm, lehet igazad van a szűrővel kapcsolatban. Most néztem, amit beleraktam az 10 kHz-es, a műholdhoz meg nem ártana a 40 körüli.
Még van egy kis időm, kicserélem egy szokásos, 3 lábú szűrőre. Köszi!
Antennának egy keresztdipólt készítettem, 8-as alucsőből.
---Most nézem, buktam a dolgot, mert a másik fajta, ami volt itthon, az szintén 10 kHz-es
Mindegy, a próba meglesz ezzel, most nincs más.
(#) Medve hozzászólása Feb 13, 2010 /

Az előző három hozzászóláshoz:
Van olyan módszer, ami a kerámiaszűrő sávszélességét megnöveli? Talán valami illesztetlenséggel??
(#) Ferkógyerek válasza Medve hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Szia!
Sajnos nincs. Ha kisebb impedanciával zárod le a névlegesnél, akkor pár százalékkal keskenyebb lesz, viszont nagyon hullámos.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Na nemrég volt itt a NOAA17, az antenna itt volt a szobában, kb. fél méter magasan az ágyon, de sikerült vennem a műholdat! Közben hangolgattam az előerősítőt, de nem az igazi...
Kicsivel negyed 10 után még vehető lesz ugyanez a hold, addigra lekötöm az előerősítőt, és az antennát közvetlenül rákötöm az MC13135 bemenetére, kíváncsi vagyok lesz-e változás.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 13, 2010 /

Udv Mindenkinek!

Nos megjartam a hegyeket Francia Orszagban, sajnalhatom hogy nem lett kesz a vevomidoben, a hely tobb mint idealis lett volna vetelhez. Net,tel terero az 0.
Osszeraktam az oktato vevo kitet, de AM jel egyaltalan nem volt a hegyekben(kontrol radio sem szolt) az URH resze meg tobb muszert igenyelt.GDOt lehet hallani Szinten volt idom epiteni a BA403 kf emet, meg csinalgattam meg ezt azt amig az anyos eltorte a labat, legalabbis szalag szakadt Holnap este teszek fol kepeket a kitelepult uzemmodu radio epitesrol es az eredmenyekrol. Hataron nem volt para az alkatreszekbol, a paka veget megette az olommentes cin. Levasaltam egy fll nyakot,majdnem teljesen kesz.
Jo barkacsolast mindenkinek
Joe
(#) Novak hozzászólása Feb 16, 2010 /

Sziasztok,
ma építettem egy másik vevőt, mert az MC13135-ös ICvel készített áramkör érzékenysége elég gyenge volt (bár lehet, hogy csak nem hangoltam be jól a rezgőköröket).
Ezúttal a sokak által annyira favorizált MC3362-vel építkeztem. Előtte pedig egy BF981-es erősítő van, 4 rezgőkörrel. Időközben vettem 84-117 nH között állítható, árnyékolt induktivitásokat is, bízva a jobb eredményben.
Délután még összeraktam egy PLL vezérelt kis FM adót is 137,500 MHz-re, hogy még a műhold érkezése előtt be tudjam hangolni a rezgőköröket (mert műszereim sajnos nincsenek hozzá).
Kíváncsian várom az esti átvonulásokat, ma a NOAA17 jön háromszor is, ráadásul 20:07 körül itt húz el közvetlenül fölöttünk
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Szep kutyu!

Honnan szerezted be az induktivitasokat? Meretre jo lenne a francia radiomhoz. A mini ado vegulis egy stabil szignalHasonlo modon szeretnem hangolni a radiomat a kf- hez most barkacsolok egy tranyos oszcit.

Jo kiserletezest udv:

Joe
Igert kepek mindjart.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Köszi. Az induktivitásokat a Coilcraft-nál vettem. Többfélét is vettem, összesen 5 fajta hangolható tekercsből vásároltam be, mindegyik 100 nH körül hangolható. Van árnyékolt is, meg sima is.
Ellenben valamiért nem az igazi a ketyere. Most itt ment el fölöttünk a NOAA17, de alig hallottam. Állítgattam a tekercseket, de van összesen 4. Ebből elég ha csak az egyik el van hangolva, már ugrott az egész. Nem egyszerű.
Holnap délután megpróbálom, hogy a 137,5 MHz-es adómat elviszem messzebbre, hogy már ne vegye a vevő, és megpróbálom behangolni a rezgőköröket úgy, hogy visszajöjjön.
Elég tökölős munka ez a behangolás. Bele sem gondolok, hogy mi szívás lenne a PLL nélkül, ha nem csak az erősítő kéne hangolnom, hanem a lokáloszcit is...
(#) atesz34 hozzászólása Feb 16, 2010 /

Sziasztok!

Tényleg átsüvített a 17es 7:50 körül már jött a tik-tak
Az égbolton nem láttam pedig tiszta volt az idő felettünk.
Valaki tehetne fel kapcsolást valami egyszerűen megépíthető vevőröl.
atesz

szerintem nem nagy érzékenység ha egy commers fm vevő tudja.
(#) Novak válasza atesz34 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Igen, van egy gagyi Albrecht vevőm, azzal tudom venni az adást, jön rajta simán...
A vevőmet is gondolom csak be kéne hangolni. Mondjuk hozzáteszem, hogy az antenna a szobámban az ágyon feküdt végig (keresztdipól).
Esetleg van valakinek valamilyen tapasztalata az antennával kapcsolatban?
Ha kiraknám a tetőre sokat jelentene? Nyilván igen, de gondolom azért szobában is tisztán kéne jönnie pár percig ha 60-65 fok magasan van a műhold...

Szia!

Nekem is pont ilyen " gagyi vevőm van"(röhögve jön rajta)
Az antennától rengeteg függ nekem a sokat emlegetett keresztdipól van de próbálkoztam és ki kell tenni hogy lássa az égboltot sőt attől is függ milyen terptárgyak vannak előtte.
Én majd tavassz fogom kitelepíteni fixre az udvarra.
(#) Novak válasza atesz34 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Szia, és a keresztdipólt milyen pozícióban raktad ki? Vízszintes vagy függőleges síkban? Mert én próbálgattam vétel közben, de sokszor jobb volt a vétel, ha függőlegesen állt a kereszt, nem pedig feküdt.
50 ohmos koaxal vezetted le?

Szia!

75ohmal megy le a vevőhöz.
És tény hogy jobb volt a vétel ha függőlegesen állt a keresztdipól.
(#) pivi1 válasza Novak hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Üdvözlet mindenkinek!
Sajnos nem elég ha kis ideig nagyobb térerővel lehet vételezni a műholdat,az átfutás ideéig egyenletesnek is kell lennie.Próbálkoztam én is körsugárzóval (triple leg), egyszerű dipóllal,stb...A helix ill. a pozíciókövetős irányított(pl yagi) antannákat leszámítva a keresztdipól a legjobb megoldás(megfelelő szimetrizálóval ill.impedancia illesztéssel ,párhuzamosan a föld felszínnel!).Ezeket
abban az esetben értem ha nem csak a tik takkot akarjuk hallani hanem képet is szeretnénk készíteni.75Ohm
(#) Novak válasza pivi1 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Természetesen az a cél, hogy eljussak egy értékelhető képig. Egyelőre ettől még elég messze vagyok, azt a makacs kis előerősítőt kéne végre jól beállítanom, dehát nem olyan egyszerű feladat az.
Ma délután megépítettem egy reflektoros keresztdipólt, és fel is raktam az udvarban álló műhely tetejére, nagyjából olyan 5 méter magasan lehet. Nem túl ideális a hely, mert körben ott vannak a szomszéd háztetők, de most hirtelen itt volt egyszerű elhelyezni.
Este valamivel 8 után jön a NOAA17, megint közvetlenül Magyarország fölött megy el, elég magasan lesz, igyekszem valami értékelhető hangmintát begyűjteni majd.
Bekészítem az Albrecht vevőmet is, azzal is meg akarom nézni, hogy a saját teleszkóp antennájához képest van-e, illetve milyen szintű a minőségjavulás.
Következő: »»   19 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem