Fórum témák
» Több friss téma |
Szia Joe!
Végre sikerült gép elé kerülnöm. Felraknám ide a rajzot, de nem engedi a mérete miatt. Írd meg az email címedet a privátomra, és elküldöm. Ez a képe. 73! Szia Weend! Az elejen megijedtem ...azt hittem bonyolultabb cucc lesz tele mindenfele digitalis IC vel. Ranezesre nincs benne semmi olyan amit nem lehet kapni, szoval hatarozottan erdekel a dolog. Ma megerkezett az egy soros es a ket soros lcd kijelzom is, szoval semmi akadalay nincs hogy kiprobaljam a pices verzioju fll-t. Koszi Joe
Szia Karcsi!
Megneztem a rajzot de lenne par kerdesem. Azt irja hogy 28. abran van valami rajz meg gondolom az oszci resze. Nincs veletlenul egy ajanlott nyak rajzod ahhoz a panelhez amit csatoltal? a forr oldal szkennelve is eleg lenne, abbol mar tudok filet faragni. Nagyon kivancsi vagyok milyen, nem hallanai maszast amikor ra szabalyoz? Irtam az olasz kolleganak a PIC es szofver ugyeben az fll hez, de egyelore nem jott valasz. A nyakjait berajzoltam sprintbe, szoval meg lehe belole valami. Jon a nagy pll epitkezes hetvegen, megjottek a kvarcszuroim is, szoval fancia adioval probalok meg haladni. Udv Mindenkinek Joe
Mellekelten csatolok egy aktualis kepet a francia radiorol. Remelem holnap megszolalos tesztek jonnek.
Sajnos 455 helyett 465 os szurom van es a kvarc az elobbihez passzol. Az elejen kikotom az afc-t belole ahogy tanacsolta a szerzo, es valoszinu melle teszek par pf-et megnezni mit csinal BC savban.
Kicsereltem a TBA120T t AS3 ra. Igy Szol es igy nez ki most BC savban GDO bol meghajtva:
Párnapja megjött Szendi-től a francia rádió panelja.Dolgozok rajta ...
Kozben szedegetem ossze a kincseket.
Megerkezett a Pll panelja. Nagyon szep munka, de egyelore meg nincsenek itt az smd alkatreszek, es kell meg egy mikrovezerlo is. Hetvegen indul az oktato radio epites, megprobalom fulre athangolni majd erre a savra az FM reszet dugaszolhato tekercsekkel. A mobil antenna mar nehezebb ugy, meglatom mennyi idom lesz ott, de viszek par meter drotot meg koaxot tesztelni. Udv Mindenkinek Joe
Szia Joe!
Bocsánat a késői reagálásért, de nem jutottam a fórumhoz! Berajzoltam a nyákon az IC-k egyes lábait, remélem érthető, és látható lesz számodra. És találtam még egy rajzot, nézegesd meg, variációk egy témára.
Szia Weend!
Koszi az informaciot, igy mar egesz bekesen megrajzolhato a nyak. Kozben sikerult beszereznem az olasz verzioju PIC es FLL programjat is. Valoszinu ez utobbival probalkozom, mert kiirja a frekit is es automatan old. A hagyomanyos megoldashoz ugyanaz a mikrovezerlo lcd paros menne frekimerokent, tehat vegulis csak par alkatresz plusz. Mellekelten csatolom az oktato radio altalam rajzolt nyakjat. Ket forrszem lemaradt de majd javitom a filet. Teszek rola kepeket epites kozben hetvegen. Koszi Joe
Látom, jönnek az IC-k az Analod Devices-től (kép).
Üdvözlet mindenkinek!
Sikerült beindítanom az LC72131 PLL-t. Millió meg egy beállítással rendelkezik(1KHz-100KHz referencia 10-160MHz-ig,KF freki mérés stb...)de ami a legjobban szívatott az a nagyfrekis jelbemenete. Viszont gyári mérővel nézve úgy tartja a beállított frekit mintha odaszögelték volna.
Sziasztok!
Olvasgattam itt a fejleményeket, és nekem is beindult a fantáziám a műholdakkal kapcsolatban Terveztem egy vevőt MC13135-ös IC-vel. Az audio fokozat egy CXA1019-es IC-re épül, úgy oldottam meg, hogy lehet választani a keskenysávú FM és az AM demodulálás között, így adott esetben majd a légiforgalmi sáv vételére is használható lesz a vevő. A hangolásról egy SAA1057-es PLL IC gondoskodik, mellyel 137.400, 137.500, 137.620 és 137.910 MHz frekiket lehet beállítani (freddos féle áramkör). Kíváncsian várom a ma délutáni műholdakat, remélem hallok majd belőlük valamit. Addig is csatolok két képet a vevőről.
Milyen antennát használsz?
Nem lesz túl keskeny az a szűrő műholdazáshoz?
Hmm, lehet igazad van a szűrővel kapcsolatban. Most néztem, amit beleraktam az 10 kHz-es, a műholdhoz meg nem ártana a 40 körüli.
Még van egy kis időm, kicserélem egy szokásos, 3 lábú szűrőre. Köszi! Antennának egy keresztdipólt készítettem, 8-as alucsőből. ---Most nézem, buktam a dolgot, mert a másik fajta, ami volt itthon, az szintén 10 kHz-es Mindegy, a próba meglesz ezzel, most nincs más.
Az előző három hozzászóláshoz:
Van olyan módszer, ami a kerámiaszűrő sávszélességét megnöveli? Talán valami illesztetlenséggel??
Szia!
Sajnos nincs. Ha kisebb impedanciával zárod le a névlegesnél, akkor pár százalékkal keskenyebb lesz, viszont nagyon hullámos.
Na nemrég volt itt a NOAA17, az antenna itt volt a szobában, kb. fél méter magasan az ágyon, de sikerült vennem a műholdat! Közben hangolgattam az előerősítőt, de nem az igazi...
Kicsivel negyed 10 után még vehető lesz ugyanez a hold, addigra lekötöm az előerősítőt, és az antennát közvetlenül rákötöm az MC13135 bemenetére, kíváncsi vagyok lesz-e változás.
Udv Mindenkinek!
Nos megjartam a hegyeket Francia Orszagban, sajnalhatom hogy nem lett kesz a vevomidoben, a hely tobb mint idealis lett volna vetelhez. Net,tel terero az 0. Osszeraktam az oktato vevo kitet, de AM jel egyaltalan nem volt a hegyekben(kontrol radio sem szolt) az URH resze meg tobb muszert igenyelt.GDOt lehet hallani Szinten volt idom epiteni a BA403 kf emet, meg csinalgattam meg ezt azt amig az anyos eltorte a labat, legalabbis szalag szakadt Holnap este teszek fol kepeket a kitelepult uzemmodu radio epitesrol es az eredmenyekrol. Hataron nem volt para az alkatreszekbol, a paka veget megette az olommentes cin. Levasaltam egy fll nyakot,majdnem teljesen kesz. Jo barkacsolast mindenkinek Joe
Sziasztok,
ma építettem egy másik vevőt, mert az MC13135-ös ICvel készített áramkör érzékenysége elég gyenge volt (bár lehet, hogy csak nem hangoltam be jól a rezgőköröket). Ezúttal a sokak által annyira favorizált MC3362-vel építkeztem. Előtte pedig egy BF981-es erősítő van, 4 rezgőkörrel. Időközben vettem 84-117 nH között állítható, árnyékolt induktivitásokat is, bízva a jobb eredményben. Délután még összeraktam egy PLL vezérelt kis FM adót is 137,500 MHz-re, hogy még a műhold érkezése előtt be tudjam hangolni a rezgőköröket (mert műszereim sajnos nincsenek hozzá). Kíváncsian várom az esti átvonulásokat, ma a NOAA17 jön háromszor is, ráadásul 20:07 körül itt húz el közvetlenül fölöttünk
Szep kutyu!
Honnan szerezted be az induktivitasokat? Meretre jo lenne a francia radiomhoz. A mini ado vegulis egy stabil szignalHasonlo modon szeretnem hangolni a radiomat a kf- hez most barkacsolok egy tranyos oszcit. Jo kiserletezest udv: Joe Igert kepek mindjart.
Köszi. Az induktivitásokat a Coilcraft-nál vettem. Többfélét is vettem, összesen 5 fajta hangolható tekercsből vásároltam be, mindegyik 100 nH körül hangolható. Van árnyékolt is, meg sima is.
Ellenben valamiért nem az igazi a ketyere. Most itt ment el fölöttünk a NOAA17, de alig hallottam. Állítgattam a tekercseket, de van összesen 4. Ebből elég ha csak az egyik el van hangolva, már ugrott az egész. Nem egyszerű. Holnap délután megpróbálom, hogy a 137,5 MHz-es adómat elviszem messzebbre, hogy már ne vegye a vevő, és megpróbálom behangolni a rezgőköröket úgy, hogy visszajöjjön. Elég tökölős munka ez a behangolás. Bele sem gondolok, hogy mi szívás lenne a PLL nélkül, ha nem csak az erősítő kéne hangolnom, hanem a lokáloszcit is...
Sziasztok!
Tényleg átsüvített a 17es 7:50 körül már jött a tik-tak Az égbolton nem láttam pedig tiszta volt az idő felettünk. Valaki tehetne fel kapcsolást valami egyszerűen megépíthető vevőröl. atesz
szerintem nem nagy érzékenység ha egy commers fm vevő tudja.
Igen, van egy gagyi Albrecht vevőm, azzal tudom venni az adást, jön rajta simán...
A vevőmet is gondolom csak be kéne hangolni. Mondjuk hozzáteszem, hogy az antenna a szobámban az ágyon feküdt végig (keresztdipól). Esetleg van valakinek valamilyen tapasztalata az antennával kapcsolatban? Ha kiraknám a tetőre sokat jelentene? Nyilván igen, de gondolom azért szobában is tisztán kéne jönnie pár percig ha 60-65 fok magasan van a műhold...
Szia!
Nekem is pont ilyen " gagyi vevőm van"(röhögve jön rajta) Az antennától rengeteg függ nekem a sokat emlegetett keresztdipól van de próbálkoztam és ki kell tenni hogy lássa az égboltot sőt attől is függ milyen terptárgyak vannak előtte. Én majd tavassz fogom kitelepíteni fixre az udvarra.
Szia, és a keresztdipólt milyen pozícióban raktad ki? Vízszintes vagy függőleges síkban? Mert én próbálgattam vétel közben, de sokszor jobb volt a vétel, ha függőlegesen állt a kereszt, nem pedig feküdt.
50 ohmos koaxal vezetted le?
Szia!
75ohmal megy le a vevőhöz. És tény hogy jobb volt a vétel ha függőlegesen állt a keresztdipól.
Üdvözlet mindenkinek!
Sajnos nem elég ha kis ideig nagyobb térerővel lehet vételezni a műholdat,az átfutás ideéig egyenletesnek is kell lennie.Próbálkoztam én is körsugárzóval (triple leg), egyszerű dipóllal,stb...A helix ill. a pozíciókövetős irányított(pl yagi) antannákat leszámítva a keresztdipól a legjobb megoldás(megfelelő szimetrizálóval ill.impedancia illesztéssel ,párhuzamosan a föld felszínnel!).Ezeket abban az esetben értem ha nem csak a tik takkot akarjuk hallani hanem képet is szeretnénk készíteni.75Ohm
Természetesen az a cél, hogy eljussak egy értékelhető képig. Egyelőre ettől még elég messze vagyok, azt a makacs kis előerősítőt kéne végre jól beállítanom, dehát nem olyan egyszerű feladat az.
Ma délután megépítettem egy reflektoros keresztdipólt, és fel is raktam az udvarban álló műhely tetejére, nagyjából olyan 5 méter magasan lehet. Nem túl ideális a hely, mert körben ott vannak a szomszéd háztetők, de most hirtelen itt volt egyszerű elhelyezni. Este valamivel 8 után jön a NOAA17, megint közvetlenül Magyarország fölött megy el, elég magasan lesz, igyekszem valami értékelhető hangmintát begyűjteni majd. Bekészítem az Albrecht vevőmet is, azzal is meg akarom nézni, hogy a saját teleszkóp antennájához képest van-e, illetve milyen szintű a minőségjavulás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |