Fórum témák
» Több friss téma |
Én már csak egy kávét kérek két cukorral!
A diódában igazad van, de a kávéban nem! Az cukorral borzalmas.
Ha kijössz Szentendrére, megkapod
Köszi mindenkinek
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám, először leírom hogy oldottam meg eddig: Szükségem lenne egy két lépcsős időzítőre amelyet 2db 555-el oldottam meg amik monostabil módban működnek. Az első 555 egy 100nf-os kondival kapja az indító jelet amivel tápfesz megjelenése esetén szinte azonnal meghúz egy relét amire rá van kötve a fogyasztóm. Amint letelik a beállított 5-25perc a relé elenged. A második 555 az előbb említett relé alap állapotban zárt kontaktusáról kapja a tápfeszültséget, ez bizonyult a legegyszerűbb megoldásnak a következő lépcső indítására. A második időzítőt is kondival indítom majd amikor letelik az ő időzítése is, elengedi a 2. relét. Ezután nem sokkal megszűnik az egész holmi tápfeszültsége is. A probléma ott kezdődik, hogy amik az 1. időzítő el nem indul (tehát amíg meg nem húz az 1. relé) addik tápfeszültség alatt van a 2. időzítő, és ha csak egy tized másodpercre is, de meghúz a 2. relé is ami nekem nem túl jó. Erre keresnék megoldást hogy ha az első időzítés lejár, induljon a következő. Kivettem az összesen 1db 100uf kondit a 2. időzítő tápágból hogy ne tudjon meghúzni a relé, de nem értem el vele semmit.. A kapcsolás már kész, ezt leszámítva nagyon bevált, ezért kellene valami kiegészítő megoldás. Esetleg a tápágat ne az 1. relével hanem egy PNP tranyóval kapcsoljam, aminek a bázisát lehúznám földre egy ellenállással, és amint lejár az első időzítő, kapcsolna. (az 555 kimenetén tápfeszültség van az időzítés ideje alatt)
A második időzitő reset lábát egy 10k keresztül kösd fel a pozitiv tápra. Ezenkivül kell egy 1-10µF értékű kondi is, a pozitiv lába szintén a reset kivezetésre, a negativ a testre csatlakozzon.
Amikor az időzitő megkapja a tápfeszt, akkor nem tud indulni, mert a kondi még töltetlen, és rövid ideig lehúzza a reset lábat a test potenciál közelébe. Ha elmegy a tápfesz, akkor kisül az ellenálláson keresztül. Gyorsabb kisütéshez kell még egy dióda, katód a pozitiv tápon, anód a 4-es resetlábon.
Ez eszembe sem jutott, köszönöm
Végül is nem szükséges a gyors kisütés, naponta egyszer lesz csak bekapcsolva, az egészet egy mechanikus időkapcsoló kapcsolja be 1 órára, fontos szempont volt az alap állapotban minél kisebb fogyasztás is, ezt a mechanikus órát pedig a villanyóra nem is méri
Ha a leirtak ellenére hatástalan, bátran növeld a kondi értékét.
Volt amikor csak 100µF volt megfelelő.
Ha már kaptam egy vonalat amin elindulhatok, akkor meg lesz a megoldás is. De így belegondolva akkor egyszerűbb lett volna nem a tápfeszültséget hanem a reset lábat kapcsolni földre, amit le tudok venni az 1. időzítő kapcsoló tranzisztoráról. De most már így marad, majd a következő darabot úgy építem.
Biztosan? Azt irtad, addig van gond amig nem indul el az első időzités, következésképp a tranyó sem kapcsol még, vagyis nem tudná testre húzni a második 555 reset lábát.
Ha jól értelmeztem Egyébként, nem kötném olyan helyre, ahol induktiv tüske is lehet (relé).
Hm.. Valóban így van. Akkor viszont marad a kondi+ellenállás a reset lábra.
Üdv.!
Megépítettem az általad küldött kapcsolást, az első nekifutásra tökéletesen működik, pont úgy, amire nekem szükségem van. Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Üdv:bognard
Sziasztok!
Szerintem tök fölösleges 555 IC-vel megépíteni az egy-(két-) LEDES villogót. Aki meg SMD-be veszi meg az 555-öt, az meg is érdemli! Egy villogóhoz nincs szükség az 555-ös IC-re, elég két tranzisztor, 4 ellenállás, 2 kondi és mehet a móka! Tranzisztorból szinte bármelyik bipoláris típus megfelel, készülékbontók előnyben!
Viszont egy 555 nem csak ledes villogóra jó. Ha meg valaki azzal építi meg hát egészségére, nem tudom mi problémád az smd 555-el, már én is használtam sokszor, néhány alkalommal egyszerű villogóhoz is.
Nem tudom, mi a problémád az SMD 555 -tel. Ha ledes villogót kéne építenem, biztosan nem állnék neki idézlek:
"két tranzisztor, 4 ellenállás, 2 kondi " -t összekötni, amikor ennek a kétharmada már benne van a 20 forintos IC-ben. És hogy miért SMD? Mert lusta vagyok fúrkálni. Ezért minden saját gyártmányt kizárólag SMD -vel tervezek és építek.
Szia zombee! A téma címe 555-ös IC-s kapcsolások!
Ha valakit a két-LED-es villogó érdekel az úgy is megtalálja a neki megfelelő témát a keresőben. PL:Fórum intelligens keresés: Két LED-es villogó S amikor a rendelkezésre álló hely kötött, ( Vagy kényelmi okok miatt . ) előfordulhat, hogy csak az SMD alkatrésszel megépített szerkezet lesz a megoldás. Gondos, precíz munkával az SMD-s áramkörrel sincs semmi gond. Igaz! Némi forrasztási rutinnal már rendelkezni kell, ha valaki az SMD-s áramkör építésre szánja el magát. De ez már egy másik téma... SMD forrasztás.
Sziasztok. Ma próbáltam ki elspnek az 555öst és szépen sikerült minden csináltam villogó ledet természetesen, aztán egyből előkotortam egy régi autó-gyújtótrafót, meg egy tranyót aztán felvittem a frekit 400Hzre és az astabil multivibrátor négyszögjelével elkezdtem a trafóra kapcsolgatni az áramot. 3-4 mmes szikrát vetett és rázott is rendesen. Ez amúgy egy villanypásztor projekt lesz. Node egyszer hibátlanul működik a cucc, másszor meg meghal az ic és rakhatom be a következőt (kettő ment szét és mind2 forró volt) Nemtudom mi volt a baj, mert amúyg nem is melegszik. Gyanítom, hogy valahol összeért két kábel és behalt ettől, mert elég kuszán vannak még a próbapanelon. ha a kimeneti jelet meg mondjuk a pozitív oldalt rövdrezárom az okozhat ic halált? mert sajna elég közel vannak egymáshoz a levegőben. Node ha nyákra teszem úgyis jobb lesz majd, csak megkérdezem, hogyan lehet ilyen tünettek hazavágni ezt az ic-t és mire figyeljek oda. Kb maxmekkora frekit lehet kihozni astabil multivibrátorként egy ilyen 555-ösből?
Előre is köszi: Dave
Ha mutatnál egy rajzot hogy mit és hogyan kötöttél be akkor többet tudnánk segíteni. Gyanítom 12V-ról hajtod, nem tudom mi történik ha hosszútávon rövidre zárod, de az egy pillanatnyit túléli.
Szia!
Megépítettem a kapcsolást, és majdnem működik, az időzítő része jó, tehát a time rpotival beállítok egy időt, zárom a nyomógombot, utánna nyitom, és meghúz a relé és a bizonyos idő után kienged. Viszont az a gond, hogy az izzó helyén mindig megvan a feszültség, tehát mindig ég az izzó. Mi lehet a gond? Én csináltam rosszul, vagy a kapcsolásba van valami? köszi!
Szia! ( Egy feltöltött képet nem kell még egyszer feltölteni!
Később elég csak hivatkozni ( LINKELNI ) rá... Kösz. ) Alaposan le kellene ellenőrizni az áramkörödet. Ha jól van bekötve ( és megépítve ), akkor az időzítő lekapcsolja magát, s így az izzó semmilyen formában nem kaphat feszültséget. Amennyiben megosztod velünk a nyáktervet, szívesen leellenőrizzük. ( Ellenőrizd a relé bekötését is... ) Idézet: „Gyanítom, hogy valahol összeért két kábel és behalt ettől, mert elég kuszán vannak még a próbapanelon. ha a kimeneti jelet meg mondjuk a pozitív oldalt rövdrezárom az okozhat ic halált? mert sajna elég közel vannak egymáshoz a levegőben.” Igen ettől tönkremehet. Ezenkivül a szikra keletkezésekor induktiv feszültségtüske is keletkezik,és ettől is tönkremehet, ha a tápfeszültség nincs kellően szűrve, sőt a tranyó felől is visszarúghat. Rajz nélkül többet nem lehet mondani.
Itt a kapcsi. Eléggé melegszik a cucc, tegyek a tranyó bázisa elé ellenállást? vagy diódákkal lássam el?
Szia!
Igen, érdemes korlátozni a bázisáramot egy pár tíz ohm-os ellenállással. Gondolom az 555 melegszik
igen, az ic melegszik teszek oda néhány ohmos ellenállást és megnézem javul e
Kezdd 10 ohm-al, ha még mindig meleg, akkor menj feljebb az ellenállással.
Szia!
A nyákot papíron terveztem, tehát nemsokat tudnátok kivenni belőlle, viszont mivel az időzítő működik, csak a relével meg diódákkal lehet gond. Az baj hogy 1n4009 helyett 1n4007-et tettem? Tehát a relé az rendesen meghúz meg kienged amikor kell csak az izzóra folyamatosan fesz megy. Akkor szerintetek hol lehet a gond? Köszi!
Lehet nem jó helyre forrasztottad a relére a vezetékeket. Ha a relé ki és bekapcsol akkor csak ott lehet a gond. Vedd ki relét és úgy adj neki tápfeszültséget. Műszeren szakadás vizsgálóval azonnal megtudod állapítani az érintkezők mikor vannak zárva illetve nyitva. Az még előfordulhat, hogy nem megfelelő a relé az általad kapcsoltatni kívánt áram erősségre olyankor képesek összeragadni az érintkezői .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |