Fórum témák
» Több friss téma |
Megnézem, a pincében a hétvégén, mindenképpen! Csak el ne felejtsem
Szia!
Kössz az infót. Én azt hittem a gumik alatt az hasított alátétes zeger szerűség van, de nem baj ha nem. Természetesen nem kerülhet alájuk zsír. Neked jó lehetett akkor, zsír új Aiwa R450?! Ahhhh... Megnézem, hogy ilyen motor van-e rajta. Motorcsere esetén a tárcsa hogy jön le a motorról? Üdv Inhouse
Szia, hát igen a következő magnóim voltak.AKAI CS-F210 AIWA AD-F220, AIWA AD-F330!!, AIWA AD-R450, AKAI GX-6, SONY TC-K850ES, ezek újak voltak. :yes: A szijtárcsa szoros de lehúzható. Ha nem hiszed nézd meg hogy valóban nincs zergegyűrű, mert a motortartó lemezbe van 1-1műanyaghernyócsavar, és ezekkel lehet a lendkerék tengelyeket tengelyirányban " hézagolni" .Csak még 1 infó: ha jóltévedek,bármelyik kb. 1984-85 körüli AIWA MECHANIKAI alaplapja azonos, az R450 az F660,770,990-hez van legközelebb, csak a fejfordigató szerelvények,( mechanikai áttételek, kapcsolók,fotocella) nincsenek rajta. Ha tévedek, a SZAKIKTÓL kérek helyre igazítást! Üdv.MI
Egyébként az AIWA story-hoz még annyit hogy az AIWA AD-F330-as az 2motoros 2fejes magnó nem sokat láttam belőle, de mechanikai alaplapja azonos a "nagyobbakkal" a 220 után az első FULL LOGIC-os, r"rövidpultos" szép kis gép volt. MI
Üdv mindenkinek!
Van egy AIWA AD-WX888 tipusu 2 kazettás deckem. Eddig tökéletesen müködött, csak mostanában előjött egy hiba: a 2-es magnórész (rec/pb) nem mindig emeli fel a fejszerelvényt. Ez általában akkor szokott előfordulni amikor áll egy ideig a magnó (pl másnap reggelig) és felvételt akarok vele készteni, rec-pause-ba akarom állítani. Ilyenkor elkezdi felemelni a fejeket, de kb fél centivel a "rendes" helye elött megáll, a szalaghúzotengely megáll, szíj megcsúszik rajta. Ezt eddig ugy orvosoltam, hogy vagy meglöktem kézzel a lendkereket, és akkor felhúzta rendesen a fejeket, vagy elöre-hátra csévéléssel egyszercsak felhuzza magától... Szerettem volna ma róla videót készíteni, de persze nem csinálta... Nem tudna valaki segiteni hogy mi baja lehet, mert már nagyon idegesitő, hogy felvétel elött magnó szétkap, lendkerék meglök, hogy működjön... Majd azért próbálok egy videót készíteni róla, ha az segítene...
Szia!
Csak szólok, hogy el ne felejtsd, meg nézni a mechanikát!!! Jó hétvégét! Üdv..Csaba
Szia!
Köszönöm az infókat. Remélem a hétvégén végre előrébb jutok sebesség difi ügyben. Üdv Inhouse
Hello! Én is arra gondoltam, mert ugye még a gyári szij van benne, a magnó meg '89-es, látszik rajta egy kis öregedés, de még ugy voltam vele hogy birja még... Köszönöm a gyors választ!!
Alkoholos ronggyal vagy vattával jó alaposan törölgesd át a szíjpályát! A fém tengelyeket acetonnal is tisztíthatod de arra vigyázz, hogy a műanyag és gumi alkatrészekhez ne érj vele, mert elég agresszív anyag. Fontos, hogy ne csússzon a szíj. Sajnos ha rideg, kemény, akkor muszály cserélni
Köszönöm a segítséget!!! Áttöröltem mindent amit kellet, azóta nem produkálta még a hibát... Amúgy a szíj nem rideg, nincs megkeményedve, egy újhoz képest... csak a felülete egy kicsit érdesebb, de nem tudom hogy ez probléma-e mert a magnó amúgy nem nyávog (hallhatóan, persze, műszer szerint 0,37% lineárisan, felvétel-lejátszás üzemmódban)
Szia megvan, nagyjából használható állapotban. A lap égszíj hiányzik az biztos, a többit nem tudom...
Én Miskolcon vagyok az utóbbi időben, de esetleg holnap fel tudom Pestre juttatni valakivel, csak szólj estig vissza privátban, hogy vigye-e!
Van nyávogásmérőd? Vagy mivel szoktad mérni? Nekem egy jó hanggenerátor meg hf mV mérő kellene. Ezek hiányában a hangkártyára kell támaszkodjak
Nem rég fejeztem be az Orion SM250-es felújítását. Amit kapott: mechanika teljes felújítása; új nyomógörgő, új szíj, új motor. Sajnos az előre csévélés hibáját nem tudtam megoldalni, olyan méretű idlert nem kaptam sehol. 3 fejesre alakítottam át, egy Yamaha GP32-es duplafej került bele. Szerencsére az elektronikája olyan kialakítású, hogy ezt könnyedén megtudtam oldani. Elektronikailag: fólia és tantál kondik a jelutakba, kis zajú műverősítők(TL082, 5532, LF353) az uA739, és 747 helyére. A fejerősítő résznél befürödtem az 5532-vel, két originál, de eltérő szériájú példánnyal is iszonyatos gerjedést produkált. Kicserélve TL082-re, megszűnt a gerjedés. Sajnos az LF-nek kisebb volt a kimenő jelszintje, az átkerült a fülhallgató-erősítőbe. Lejátszásnál így -60dB-re csökkent az alapzaj. A BC182/212-k helyére BC546/556-ok kerültek a hangfrekis fokozatokba. Van még mit finomítani rajta, ugyanis lejátszáskor nagyon kevés a magaskiemelés, pedig az eredeti korrekciós tagokat meghagytam. Talán az uA739 külső kompenzálásába is volt már kiemelés (ezeknek az új opaknak már nincs külső komp.). Továbbá a felvevőerősítőt kell még hozzáhangolnom a kisebb ellenállású felvevőfejhez, hogy rendesen felmágnesezze a szalagot. Valószínűleg a törlőoszci is elmászott valamelyest, mivel új törlőfejet is kapott. Ehhez frekimérő és egy csővoltmérő kellene, hogy a gyári érték közelébe tudjam állítani. Addig nem nyugszom, amég egy profi decket nem csinálok belőle
Huhhh...
Jelentem az Aiwa R450 már nem lassú. Szétkaptam a mechanikát, kiszedtem a 2 lendkereket. Nem volt a húzótengely se koszos, se bemart. Azért alkohollal megtisztítottam a tengelyt és a bronzperselyek belsejét is. Aztán kapott savmentes vazelint, aztán persze zsírtalanítás az oda nem való helyekről. Szétkaptam a motort is, leszedtem az elektronikát. AN6610 van benne, majdnem az adatlapban szereplő alapkapcsolással (mi más lehetne?). A motor tengelye kapott WD40-et. Átmértem az alkatrészeket, a 10µF az 10,21uF, a 3,3uf az 3,27uF. 1986-os cuccnál nem rossz... Az ellenállások nem szakadtak, nem nyúltak. Már néztem, hogy a potival van sorban egy 200Ohm-os ellenállás, esetleg rakok 150Ohm-ot.... Aztán egyelőre hagytam. Összeraktam, zene, húúúhh ez gyors! Ahha, visszább vettem. Elő a Sonyval felvett 1kHz, beállítottam. Mind a 2 oldal egyforma! Aztán gyanús lett, hogy irányváltáskor egy pillanatra húzza a szalagot... Ránéztem, hát legutóbb bennehagytam a régi szíjat, ahhoz képest a "főzés" elég jót tett neki, tekerni is tekert. Beraktam a keskenyebbik új szíjat (ami így is szélesebb a réginál) és lassabb lett. Persze ez feszesebb, többet fog. DE! Be tudtam állítani. Aztán hallgattam pár számot és azon filóztam, most ez így nem túl gyors-e? Mindenesetre így hagytam, most már lehet állítani. Ja, eredeti motor van rajta, aminek ezek szerint semmi baja. Köszönöm mindenkinek a segítséget! Üdv Inhouse
Üdv, régi Pioneer-deckem van darabokban, elég hiányos állapotban, nem kell valakinek? Nincs benne táp, VU-meter, meg azt hiszem a fő nyák se. Háza megvan, talán a mechanikája is, de ebben nem vagyok biztos. Majd összeguberálom a napokban, aki eljön érte, viheti, mert én kidobom, túl hiányos...
Hello! Sajnos nekem nincs nyávogásmérőm, egyik ismerösöm intézte el "sunyiban" hogy megmérjék egy rendes müszerrel, ami egy studió tulajdona. Ehhez 3kHz-es jelet vettem fel a szalagra, a hangkártyámat használva hanggenerátorként (összehasonlítva a hangkártyám és egy hfgenerátor által kiadott jel minöségét, a mérési hibahatárnál épphogy csak rosszabb eredménye lett a hangkártyámnak torzításból). Amugy ha van egy kis időd rá akkor házilagosan is meg lehet csinálni: az Audacity programmal lehet frekvenciaspektrumot analizáltatni, ott megnéztem a legnagyobb eltérést a frekvenciában, és aszerint 0,34-re jött ki a magno, tehát szerintem eléggé pontos módszer az is... csak kicsit időzni kell vele, mert én 1mp-ként vizsgáltam a frekvenciát...
Szia ebben topicban is. Ha még nincs jelentkező akkor én szivesen lennék az új gazdija.Előre is köszönöm üdv. sityu
Helló fiuk, ha már az R450 es szóba kerűlt, esetleg ha valaki tud egy uj fejet valahonnan beszerezhetőt, vevő lennék rá. sziasztok
Helló, van 1kis gondom, a KENWOOD KX-990SR deckemmel, valamit elcsesztem mert a rendszervezérlés működik de az erősítő részével van valami gubanc. Lejátszáskor a baloldal halkan "seppeg" a jobboldal teljesen "kiakad", és pattogó hangot lehet hallani. De ha a fejvezetéket lehúzom akkor halk, szerintem a lejátszó erősítő alapzaja hallatszik.Merre induljak a kereséssel, egyáltalán: mi lehet a baj? Ha tudna nekem segíteni valaki, akkor megköszönném Sajna kapcsolásirajzom nincs, műszerem 1digimultiméter.
Maradok tisztelettel: MI
Hali!
Első körben nézd meg a fejvezeték földelését. Nem szakadt meg a vezeték?
Helló, megnéztem nincs szakadás. A képen látható áramköröket kiforrasztottam majd vissza és ezután jött elő a hiba. Nem tudom hol rontottam el, mert mindent a helyére tettem.
Mi volt az oka a kiforrasztásnak?
Ellenőrizted a paneleket, hogy nincs-e kontakthibás forrasztás rajtuk?
Bevallom férfiasan, mem tetszett hogy a két(felvevő és lejászóerősítő) ferdén volt beforrasztva gyárilag, de ettől még jólműködött. Ezen akartam igazítani. Ha nem sikerül megjavítani nem gond mert van még 1teljesen jóállapotban levő ugyan ilyen tipus. Az egyiket egyébként is donornak vettem. Próbálom unalom űzésből a kontárságomat kiélni. - Még azt szeretném megkérdezni hogy ki(k). ismeri ezt a típust. Mit lehet még kb. 25év után várni tőle. Szerintem az AIWA AD-R450-hez képest bonyolultabb és szebb is többet is tud, lehet hogy nem is azonos kategória? Válaszokat előre is köszönöm.
Maradok tisztelettel:MI
Nem találtam kontakthibás forrasztást. A visszaforrelőtt végignézegettem a paneleket.
Az alaplapon se találtál semmi gyanúsat?
Persze az is lehet, hogy forrasztáskor valamelyik alkatrész meghalt.
Ok, majd,nemsoká' nekifogok. Megnézem a paneleket újra és végig vizsgálom az alaplapot is. A lejátszó erősítőpanelban van 1 gyanús ellenálló mert kicsit megmelengettem. Lehet hogy ez a hunyó? Köszi a segítséget majd jelentkezem, h. mire jutottam. Üdv: MI
Helló, bocsi az igen késői reagálásért. Örülök hogy 1 kicsit én is tudtam segíteni.
Szia, megvan mi volt a hiba. :yes: Az átforrasztásoknál írtam hogy kivettem a két(különálló felvevő és lejátszó erősítő) panelt. Nos a felvevőpanelen van 1vezetékes átkötés, ennek a vezetéknek az 1.végét leforrasztottam majd ROSSZ helyre kötöttem vissza. Ez okozta a hibát. Miután a jóhelyre került a vezeték, megszünt hiba, és más hibát sem okozott (legalább is nem hallatszik-látszik), a magnó jól működik. - Kicsit nagyobbfigyelemmel elkerülhettem volna ezt a hibát. Egyébként köszönöm a segítséget, hasznát vettem. Üdv.:MI
|
Bejelentkezés
Hirdetés |